Windows 7 a MSTS

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Ale ona defragmentace zakazana neni. Je to legitimni zpusob usporadani dat. Proc by neexistovaly ruzne defrag utility, kdyz se na nich da vydelat? ;-) Kratkodobe zvysi rychlost FS. Dlouhodobe snizi, protoze budete kazdou chvili travit pul hodiny cekanim na defrag. :)

Pokud mate dost volneho mista v kuse na ulozeni souboru, myslite, ze system z nudy rozsekava soubor, aby zacpal prazdna mista -> fragmentuje? Vzdyt by to byla prace pro programatora ovladace FS navic. A jak zname programatory... :) jsou lini :D

(pokud je ten soubor tak velky, ze ze do volneho mista nevejde a rozsekne se na 3-4 fragmenty, je to jedno, protoze v te velikosti souboru se pri pristupu 4 seeky ztrati. Nehlede na to, ze si ty hlavy stejne odskoci tady neco nacist, tady zapsat do logu apod. Ale to je vse v te diskusi popsane.)

Tedy taky to beru s rezervou, ale zni mi to logicky a je fakt, ze jsem naposledy defragoval FAT na W2k pred 8 lety. Od te doby jsem to nepotreboval. Treba na serveru tady ve firme by me to ani nenapadlo...

Tak přidám také nějaké postřehy ohledně Windows 7.
Vlastním notebook HP , Intel Core Duo P8400 2.26GHz, GK NVIDIA GeForce 9600M GT 512 MB, 4GB RAM, HDD 500GB 7200ot.
Ohledně samotného Windows 7 převládají samé pozitiva, které jsou popsány výše. V současnosti už používám verzi 7127 jako primární OS ( místo Visty ).
Co se MSTS týká, hlavně se zlepšila práce v editoru ale i samotná hra se jeví stabilnější a malinko svižnější, ale dvě stejné aktivity na dvou OS jsem netestoval. Také zmizel problém některých nefunkčních kláves a jemožné používat standartní nastavení ovládání MSTS Bin.
Ovšem pod W7 je nefunkční čeština TrainStore a vůbec nelze spustit CONVOI ani v režimu kompatibility ( XP, Vista ). Ovšem po instalaci ve Windows Virtual XP lze program spustit bez problému v češtině. ConBuilder funguje bez problému stejně jako Route Riter, Sview a TGATool.

Na nefunkčnost češtiny v Trainstore jsem taky narazil. Zkoušel jsem spoustu způsobů, ale ta čeština v této verzi, kterou máme, z mně neznámých důvodů nikdy na Windows 7 fungovat nebude. Má někdo jiné zkušenosti?

Ahoj Lidi, ja mám naopak zkušenout takové že CONVOI mi jede i čeština v ně, ale nejede mi CONBUILDER, odkazuje na chybu souboru (ten soubor tam je) a mam pocit ze SWiev taky zrovna moc nejede.

Ahoj Martin

Tax sa práve vrátil zo školenia a okrem spôsobu licencovania SW ( to robí Microsoft rád a často ) sa tam podozvedal aj nejaké veci okolo Windows 7. Vývoj Win 7 je ukončený a je pripravený hotový produkt. Predávať sa začne 1.11.2009, od 7.11.2009 budú uvolnené prvé lokalizované verzie, medziinými aj čeština a slovenčina. OEM verzie Win Vista budú od 6.7.2009 dodávané za príplatok cca 9 USD s kupónom pre upgrade na Win 7. Upgrade na Win 7 nepôjde z verzie Vista Basic.
Jak je známe, za Win 7 nehľadajme nejaká zásadne nový operačný systém, je to viac menej úprava Visty tak, aby bežala, ako má. Na skutočne nový OS si nejaký čas ešte počkáme ...
Čím sú teda Win 7 zaujímavé ?
Je toho viac, čo stojí za reč, ale nás v MSTS bude zaujímať hlavne jedno: Veľký Microsoft zaimplementoval do Win 7 čosi, čo môžeme nazvať Virtual XP - virtuálne prostredie, v ktorom programy nefungujúce ( alebo fungujúce veľmi zle ) pod Win Vista vo Windows 7 pobežia v prostredí XP. Tož znamená, že si MSTS môžeme nainštalovať do prostredia, v ktorom korektne funguje bez toho, aby sme mali duálnu inštaláciu OS. Ovšem aj u Windows 7 platí známe obmedzenie na adresovanie max. 3 GB RAM v 32 bitovej verzii. Ostáva teda čakať, ako sa MSTS vysporiada s prostredím Virtual XP v 64 bitových Win 7, kde je možnosť priradiť viac pamäte. Pokiaľ však niekto odskúšal MSTS vo Win XP 64bit a nemá problém, nemal by byť problém ani v tomto prípade. Uvidíme, nechajme sa prekvapiť.

Nebudu tu řešit velikost virtuální paměti atd., ale podívám se na praxi, která skutečně koresponduje s titulkem tohoto fóra. Sám totiž už nějaký ten týden používám Windows 7 RC (build 7100) a dnes mi také dorazila nová instalace BP (verze 83) od Zbyňka.

Po bezrpoblémové instalaci MSTS jsem na úplně čistý simulátor nainstaloval přímo z DVD trať a trinset BP, MSTS Bin a vůbec všechno, co k životu MSTS patří. První poznatek byl ten, že Activity Mover u mě zklamal - při jeho použití nahrávání aktivity vždy spadlo. Použil jsem tedy TrainStore a simulátor šlape jako hodinky. Prozatím jsem zkoušel jen aktivity BP, ale nepředpokládám, že by byl jinde problém. Jen ještě doplním, že když jsem měl hodnotu -mem nastavenou na 512, všechno šlo strašně pomalu. Proto jsem zadal 2048 (skutečná velikost mé RAMky) a simulátor jede jako nikdy předtím.

Myslím, že u Windows 7 se nemáme čeho bát. I nafouknutý MSTS funguje výborně, jen to chce trochu si pohrát s nastavením. Například já jsem zatím ani neupravoval nastavení systému podle desatera a problémy nemám. Tak držím palce i všem ostatním, co se báli dát dohromady MSTS a Win7 ;)

Activity Mover nedělá nic jiného, než přesouvá soubory do odkládacího adresáře, proto nemůže způsobit jakoukoli nestabilitu. Jinak mne zajímá, jak na W7 jede Topírna noc. Hlavně při spojování lokomotiv různých trakcí. Ale v nové aktualizaci jsem opravil tuto aktivitu otočením traktoru v Kutné Hoře a aktivita po najetí 163 na traktor už nepadá.

Zbyněk Šemora napsal:
Activity Mover nedělá nic jiného, než přesouvá soubory do odkládacího adresáře, proto nemůže způsobit jakoukoli nestabilitu. Jinak mne zajímá, jak na W7 jede Topírna noc. Hlavně při spojování lokomotiv různých trakcí. Ale v nové aktualizaci jsem opravil tuto aktivitu otočením traktoru v Kutné Hoře a aktivita po najetí 163 na traktor už nepadá.

Nevím, v čem je problém, každopádně s Activity Moverem se mi nepovedlo dostat se dál, než k načítání tratě. Pokud jde o testování aktivit, zatím jsem projel jen kompletní seznání u Lysé nad Labem a při změně loko diesel/elektrika nebyl žádný problém. Zítra se zkusím dostat k topírně a dám vědět.

Tak jsem na "sedmičkách" projel topírnu a nestačil jsem se divit. Ani jeden pád, v nejbrutálnějších situacích FPS nekleslo pod 10 a celkově šlo o hodně příjemnou jízdu. Abych nezůstal jen u BP, nahodil jsem také trať 321 a projel aktivitu R622 Bečva (autor Kulica, Blackwolfovy stránky). Hned v prvních momentech na mě vykouknul déšť, trafficem nacpaná stanice Valašské Meziříčí a opět stejný výsledek - výborná stabilita a žádné problémy.

Ještě bych měl asi dodat, že hraji v 1024x768, vše na max (jen vypnuté stíny a dynamické osvětlování) na notebooku Acer Travelmate 5520G(AMD Turion 64 X2 1.9, 2 GB RAM, Radeon HD 2400 XT 256 MB).

Samozřejmě, že jsem nezkusil úplně všechno, ale už teď vím, že Windows 7 zase prodlouží život našemu milovanému simulátoru :)

A co editory ? U Aktivit, jsou už vidět trasy ? A editor tratí, dá se v něm pohybovat bez rozdejchání?
Pak by to byla velmi dobrá zpráva.

Po dlouhé době jsem se dostal k msts jedoucím pod W7.Základní trati mi jedou bez problémů,ale další trať není viditelná v seznamu tratí.Instalaci mám tak,že HDD jsem rozdělil na dvě polovičky,na jedné mám XP a na druhé W7.Při startu PC se objeví dualboot s výběrem systému,který chci spustit.Vyberu si XP,tam msts jede bez problémů.Vyberu si W7,tam mi fungují pouze defaultní trati,žádné jiné se v seznamu tratí nebojeví i když jsou v Routes nainstalovány.Všechny trati mají nějakou aktivitu a trasu,takže by se měly zobrazit.To se neděje,zatímco trainset je v pohodě.Zkusil jsem msts přeinstalovat,ale se stejným výsledkem.Ví někdo,co by mohlo být příčinou?

Petr Novák: a co takhle mít jenom jeden OS a to Windows 7 a pak to zkusit jenom tam? Zkoušel jsi?

Pavlík napsal:
Petr Novák: a co takhle mít jenom jeden OS a to Windows 7 a pak to zkusit jenom tam? Zkoušel jsi?
To je právě to,že nemůžu.Pod XP mi běží programy,které potřebuji,např.účetnictví.W7 mám na vyzkoušení,je to lepší systém,ale aktivaci mám jen do února 2010,pak se mi bude vypínat.Jiným funguje W7 bez problémů,asi to bude tím,že mají jen jeden OS.Zjistil jsem totiž,že Route Riter jedoucí pod W7 mi hlásí,že nelze najít další trati v msts.Zřejmě tady něco koliduje s instalací pod XP.Totiž W7 mají pod XP označení disku E:\W7,ale jakmile se přepnu na disk s W7,tak je náhle C:\ a XP jsou F:\.Jsem z toho úplně vedle.:cool:

Petře, mám takový dojem, že se mi něco podobného jako tobě stávalo když jsem měl 2 instalace WIN (98SE a XP) a každou s jiným systémem souborů (FAT32 a NTFS). Ale to už je hóóóódně dávno. Jen takový malý postřeh...

Pavlík napsal:
Petře, mám takový dojem, že se mi něco podobného jako tobě stávalo když jsem měl 2 instalace WIN (98SE a XP) a každou s jiným systémem souborů (FAT32 a NTFS). Ale to už je hóóóódně dávno. Jen takový malý postřeh...
Možné to je,ale na celém PC mám jen NTFS.Taky se přikláním ke kolizi OS,jinak si to neumím vysvětlit.Proč msts pod W7 nezobrazuje další trati a pod XP jedou bez nejmenších problémů?Nejvíc mě zaráží ta hláška Route Riteru pod W7,že nemůže najít cestu k instalaci msts.Msts zase jednou předvedl,co umí.Takže instalaci msts pod W7 budu mít jen na testy vozidel.Ono se to hodí i z toho důvodu,že v msts pod XP mám vše na 80cm a autoři modelů chtějí po mě především nastavení na 30cm.Alespoň tak nebudu mít guláš v trainsetu,všechno zlé je pro něco dobré...

Naposled editoval moderátor:
Prajem pekny den,
mam taku malu prosbu a mozno aj postreh ohladom Windows 7 Ultimate a MSTS. Pocas instalacie programu neboli ziadne problemy, trate sa mi ukazali v trainstore v poriadku a aj aktivity. Aj editor aktivit slape jak ma, vidno trat aj navestidla no proste vsetko. Tak do tohto okamihu je vsetko ok, len pocas hrania aktivity R 750 Orlice od Alcaponeho je problem s tym, ze ked sa v Hradci Kralove pripaja persing aj s voznami na koniec vlaku tak persing sa pri napojeni nezastavi a tlaci celu supravu. Tento problem pretrvava aj pri pokracovani aktivity. Pri odchoce odbrzdim, persing tlaci a nie je mozne prekrocit rychlost 5 km/h.
Myslel som ze je problem s Binom skusal som 1.7.051922 aj 1.8.052113 ale ma to ten isty efekt.
A do tohoto vlakna to pisem lebo pod Win XP mi to bezalo v poriadku, iba teraz pod WIn 7 mam tento problem. Mohli by ste mi prosim poradit ak viete?
Dakujem a prajem pekny den

Tohle není 7čkou. Tohle se ti stane i na XP. Zkus hru uložit před spojením a znovu nahrát, nebo zastav kousek dále, pak cukneš zpět, ono je to mám dojem i v hlášce.
Hra se bude stejnak opravovat. Zbyněk upravil Velký Osek. Tak pak na to juknu.

No tak koukám s MSTS by neměl být na sedmičkách problém. Dostala se mi do rukou verze 7600 Ultimate, tak večer udělám z notebooku pokusného králíka. Tak snad bude vše ok...

faldicek: Tak já už to mám pár dní otestované. Šlape to dobře a není potřeba ani nastavovat kompatibilitu pro Train.exe s Windows XP. Simulátor spouštím z adminovského účtu bez dalších nastavení správce. Jediné co nefunguje a ani nejspíše nebude, je čeština do Trainstore. V tomto OS bohužel nejsou k dispozici jazyková rozhraní. Toto mi TS píše.

Back
Nahoře