Debata o označovaní modelov v MSTS

Čouda

Pomocník strojvedoucího
[split] Nabídka skinů vagonů

Pawlik napsal:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img220.imageshack.us/img220/3852/schadenz4.jpg

Pěkná škodovka.
Béžová? Tak se kruci podívej na nový vozy jak se to lakuje. některý sou černý a některý se lakují tutou béžovou. nevím přesně co je to za barvu no.

To TAX Ronoath to vypustil a nic se nestalo, takže se nezblázni. když autor nejde kontaktovat tak má prostě smůlu.

To Ronoath: ten šum tam je proto, protože jsi bral malou kostku z velké fotky. Potřebuješ si vyfotit ještě ten podvozek zvlášť jako to má David Hájek, protože potom vzniknou takovýhle alotrie se světlem a budeš to mít bez šumu.

RE: Nabídka skinů vagonů

Tax napsal:
dokonale si to predviedol na poslednom skine jednej nemenovanej elektrickej lokomotívy nemenovaného pána modelára

nějak si nevzpomínám. Jestli myslíš Pikkua tak ANO jemu jsem poslal skin přznačený do normy TBP. Ve svém trainsetu nestrpím rozdíli ve značení a proto si to všecko předělávám. Pikku mi napsal, ať mu to tak neposílám, nebo že to nebude vydávat. Teď jde o to, jestli opravdu s Jonášem chceme aby ten stroj byl venku....

Čouda napsal:
... Jestli myslíš Pikka tak ANO jemu jsem poslal skin přeznačený do normy TBP. Ve svém trainsetu nestrpím rozdíly ve značení a proto si to všecko předělávám. Pikku mi napsal, ať mu to tak neposílám, nebo že to nebude vydávat. Teď jde o to, jestli opravdu s Jonášem chceme aby ten stroj byl venku....
Takže, když se to řeší veřejně. Zaprvé jsem nikde neviděl, že by jakási "norma TBP" vyšla v tisku a byla závazná popř. nutně vyžadovaná. Zadruhé, pokud mám textury a,b,c,d,e nechápu smysl přeznačení na e,d,a,c,b, protože o tom ani "normaTBP" nehovoří. Zatřetí, nevšiml jsem si, že bys třeba názvy textur u brejlovců různě zaměňoval stejným způsobem jako u 121.083, dokonce klidně necháš textury pojmenované okno.ace a strojvd.ace (sic!). (Je toto vůbec povoleno, tou jakousi normou TBP ???) Navíc, název textur nemá vliv na funkci. Takže asi tolik. A pokud nechceš skiny zveřejňovat, nezveřejňuj je. Stejně bych já mohl začít vyhrožovat, že protože si děláš trhací kalendář z mého požadavku nezasahovat do .s souboru přestanu zveřejňovat svoje modely. Je to jen o tom, že si navzájem přiděláváme práci. Pokud máš tolik času, že si každý model zkonvertuješ a upravuješ podle sebe, nikdo ti v tom nebrání. Ale věř mi, že můj traiset je stejně funkční jako tvůj a určitě mám vše pojmenované odlišně. I to je důvod, proč chci zveřejňovat i cizí skiny výhradně u sebe na stránkách. V zahraničí to například řeší tak, že ti modelář pošle přímo upravený .s soubor a ty musíš svoje textury pojmenovat podle něho.

Pikku napsal:
V zahraničí to například řeší tak, že ...
... niektorí sa chytajú na logický systém značení xx_yyyzzz. To len tak pre zaujímavosť.

Robo napsal:
Pikku napsal:
V zahraničí to například řeší tak, že ...
... niektorí sa chytajú na logický systém značení xx_yyyzzz. To len tak pre zaujímavosť.
Dobře, a co jako? Tak má každý svůj systém, vždyť mě nevadí jak má kdo označený svůj trainset. Když vám vadí moje značení, nestahujte moje modely, již stažené smažte a dejte mi pokoj. Jsem už dost starý na to, aby mě pořád kdekdo školil o tom co je správně a co není.

Neber si to ako výčitku. Len som poukázal zo zaujímavostí na to, že tento systém značenia sa ujal aj u niektorých zahraničných tvorcov. Asi v ňom našli logický systém, ktovie ...
Pokiaľ ide o tvoj systém, nejak extra mi neprekáža, len škoda, že ho aplikuješ aj na modely, ktorých nie si autorom, hoci autor v readme žiada o dodržiavanie systému xx_yyyzzz. Píšem to len pre férovosť.

Robo napsal:
... len škoda, že ho aplikuješ aj na modely, ktorých nie si autorom, hoci autor v readme žiada o dodržiavanie systému xx_yyyzzz. Píšem to len pre férovosť.
Který přesně ? Skiny Ondrových modelů přeznačuji přesně podle Ondrových požadavků. (dokonce jsem stáhl na čas release čmeláků, kde mi to uteklo) Kebarkova muvka má Kebarkův systém. Tak který ti vadí ?

Áno, jednalo sa o čmeliaky. Ak už došlo k náprave, potom sa ti ospravedlňujem.

Robo napsal:
Áno, jednalo sa o čmeliaky. Ak už došlo k náprave, potom sa ti ospravedlňujem.

Soubory .eng, .s a .sd již dávno mají tento Ondrou navržený tvar: CD_770045. Dostal jsem od Ondry oprávněně vynadáno, že tomu původně tak nebylo. Vzhledem k tomu, že názvy textur zůstaly původní, stáhl jsem tedy release opět a časem vydám opravu, je totiž možné, že by názvy textur odlišné od jiných názvů textur mohly někoho zmást.

Ako to tak čítam, tak neviem či sa nejakí Res oplatí vôbec vydávať. Neviem či stojím o to aby mi niekto potom dal dobrú držkovú za značenie, ďalší za chýbajúce reálne detaily....Myslím si že je na zamyslenie to ako sa staviate všeobecne k autorom. Badám tam dosť veľkú neúctu....

dem napsal:
....Myslím si že je na zamyslenie to ako sa staviate všeobecne k autorom. ....
Já beru tuto práci jako určitou formu meditace a různá kdákání kohoutů na hnoji pouštím jedním uchem dovnitř a druhým uchem ven. Kdákat na hnoji umí kdekdo, ale pořádně zakokrhat už není tak jednoduché. Také si pohrávám s myšlenkou, zda si své výtvory nemám nechat jen pro spřízněné duše. A nejzajímavější na tom je to, že kdykoli jsem o kritiku, náměty a připomínky přímo pořádal, tak jsem se nedočkal.

Môj názor je ten, že tu zbytočne rozoberáme veci, ktoré absolútne nemajú zmysel, ak dotyčný užívateľ chce, beztak si to upraví podľa svojho a keď nie tak nie a vec je vyriešená.Iné by bolo keby to kolidovalo s iným skinom, to už je pruser.
Ad Dem:Nie raz som bol aj ja terčom kritiky pre úplné blbosti /smerovanie.../ a keby som si mal z toho robiť nejaké osobné závery tak som už na druhom svete, ako raz napísal jeden múdry človek, MSTS je v prvom rade hra a nie životné poslanie, touto formou sa k tomu treba stavať, lebo potom to človeku prerastie cez hlavu a je problém...
Ja si vážim každého kto pre túto hru niečo spraví ale treba ostať pri zemi.

Pridám aj ja svoj názor.
Všetkých skinárov, modelárov, staviteľov tratí, či iných tvorcov doplnkov do MsTs si nesmierne vážim a obdivujem ich robotu a trpezlivosť spraviť niečo pre komunitu MsTs, či už s alebo bez nároku na honorár.
Avšak...:

Kuknem do môjho trainsetu a vidím adresáre samé xx_yyy so súbormi xx_yyyzzz až na Pikkove XXvagYYY, XXvagYYYZZZ. Samozrejme, funkčnosť modelu/skinu sa tým nezmení, len ide o nejaký kompromis. Odhadom 95% CZ vydavateľov používa systém BP, 5% používa systém značenia svoj. Problémy nastanú, ak sa do daného adresára začne tlačiť iný druhý model, ktorý pre nedodržanie nejakých "tichých" pravidiel značenia, prepíše textúry prevého modelu textúrami novými a prvý model prestane v MsTs existovať. Už sa mi to párkrát stalo, dokonca aj pri jednom a tom istom tvorcovi oboch modelov/skinov.
Obdobne je to aj pri aktivitách v súvislosti s trainsetom.

Je fakt zaťažko dohodnúť sa na pravidlách značenia trainsetu a dodržiavať ho? Je v tom nejaký problém, zádrhel, prečo by to nešlo?

Já jsem pro aby si to každý autor označil jak chce. Pokud se vám dané označení nelíbí, co vám brání si to změnit? Je to stejné jako směrování zvuků a kabin, taky si to musím individuálně nastavovat sám.

Passion 95% je dosť slušné číslo. No a ten zbytok treba rešpektovať.

Nevidím na tom nič zlého,predsa keď si dám do zložky nový model/skin a má náhodou rovnaké názvy textúr ako nejaký model/skin v danej zložke,tak mi predsa vyskočí okno či to chcem prepísať alebo nie,a ak teda vyskočí tak viem,že v zložke je niečo rovnaké tak situáciu začnem riešiť po svojom...- Prepísať súbory - a pri dnešných možnostiach všeliakých utulít (vďaka za objavenie Shape Shifteru) to už ozaj nie je problém.Áno,problém to nie je pre tých čo MSTS poznajú ale nováčikovia,tí si budú zrejme viac pozerať FAQ...

passion napsal:
... Odhadom 95% CZ vydavateľov používa systém BP, 5% používa systém značenia svoj....
Je fakt zaťažko dohodnúť sa na pravidlách značenia trainsetu a dodržiavať ho? Je v tom nejaký problém, zádrhel, prečo by to nešlo?

Proto musím doporučit, aby 95% uživatelů nadále nestahovalo moje modely a neinstalovalo si je do svých adresářů, které by tímto byly postiženy a staly by se nefunkčními. Děkuji.

Počítám se k té 5% menšině (uživatelů MSTS aby bylo jasno). Mám trainset s vlastním systémem, který mě vyhovuje a je postavený na 80cm nastavení spřáhel. Většinu stažených modelů kompletně přepíšu dle svých zvyků vč. názvů textur (a tím pádem i souboru modelu .s). eng a wag soubory linkuji na svoje adresáře se zvuky a kabinami. To je myslím dovoleno, pokud to je jen pro svoji vlastní potřebu. K tomu trať BP a automatickou úpravu vozového parku každé stažené aktivity.
Nikdy by mě ale nenapadlo kvůli tomu prudit autora. Pokud něco chybí nebo nefunguje jak má, vždyť se stačí poptat zde, v tomto fóru. Kouzlo MSTS není přeci jen v jeho pasivním užívání. Proto nějak nechápu podstatu tohoto sporu. Co komu brání si model přizpůsobit, pokud to dělá pro sebe?

Pikku napsal:
passion napsal:
... Odhadom 95% CZ vydavateľov používa systém BP, 5% používa systém značenia svoj....

Proto musím doporučit, aby 95% uživatelů nadále nestahovalo moje modely a neinstalovalo si je do svých adresářů, které by tímto byly postiženy a staly by se nefunkčními. Děkuji.
Systém BP odsúhlasil 1 mladý modelár, jeden staviteľ trate, ktorý svoju trať "distribuuje" s množstvom modelov, ktoré sám nepostavil a zopár nadšencov - účastníkov historickej 1. sleziny, ktorí nerozumeli, o čom je vôbec reč.
Tak ako my modelári vozidiel nedirigujeme staviteľom tratí, ako majú trať stavať a na akom globále, nekomandujeme aktivitárov, ako majú robiť aktivity a nekomandujeme verejnosť ako sa majú s MSTS hrať, žiadame ostatných, aby nám nekomandovali, aké modely máme stavať a ako máme nazývať súbory, ktoré sme my sami pracne vytvorili. Komu vadí názvoslovie, ako pomenujeme svoje modely, adresáre s nimi a súbory v nich, jednoducho ich nechajte tak a nepoužívajte ich. My ich staviame predovšetkým pre svoje potešenie a ak sa vám nepáčia, nechápem, prečo do nich rýpete, prečo si ich sťahujete. Za svoju tvorbu neberieme od vás žiadne honoráre, preto nás láskavo nekomandujte. Nikto. Ak bude konkrétny model postavený pre niekoho na želanie a ten dotyčný to bude financovať, prosím, on ako zadávateľ si môže stanoviť podmienky, ako mu to máme postaviť a pomenovať a za aký čas mu to máme postaviť. Ale dovtedy, kým nebudeme stavať modely na zákazku sa láskavo k tomuto nevyjadrujte.
Kua, ale som sa rozrečnil.

Čím více jsem vytvořil pro MSTS, tím si více vážím všech, kteří dělají něco podobného. Všech modelářů, skinařů, tvůrců objektů i tratí a doplňkových programů. A všechny je za to chválím, leč nemohu jinak, než pár slovy uznání a díků v mailech a SZ či bodovým hodnocením na fóru. Ano, občas vyjádřím nesouhlas či jiný názor, to je přece přirozené, ale v rámci možností jsem předvedl, že umím nejen kecat, ale také něco vytvořit.
A už jsem to někde napsal: Dosti často se uživatelé MSTS ke tvůrcům chovají tak, jako by ti tvůrci za to měli minimálně 30 tisíc korun měsíčně. Bohužel.

Back
Nahoře