Global a problémy okolo

Petr Novák

Průvodčí
Jelikož se debata o globalu a jeho konfliktů s různými tratěmi utěšeně rozrůstá v různých vláknech,dovolil jsem si založit toto nové vlákno a poprosil bych moderátory,aby ty příspěvky,co se týkají globalu z různých vláken přesunuly sem,aby bylo vše pohromadě.
Shrnu nynější stav: trati pod Xtrack 090,240,321 a ŽSR150 používají každá svůj global,který je do jisté míry nekompatibilní mezi jednotlivými tratěmi.Příčinou jsou zápisy do globalu,které by měly být pouze v trati.Nyní se to řeší tak,že se globaly spolu s příslušnou tratí přehazují pomocí TrainStore a ne každý umí tuto utilitu řádně ovládat.Nebo to přehazuje ručně,což pro nováčky nevídaný problém,jak se na foru píše.Mě osobně to věčné přehazování otrávilo tak,že jsem se rozhodl s tím něco udělat,zvláště po tom,co se rozrostl počet příspěvků na téma nefunkčního globalu k různým tratím.Zatím vynechávám trati typu BP,které používají svůj global a soustředíme se na trati typu Xtrack.
Po mnoha pokusech jsem dospěl k řešení,že za určitých okolností je možné,aby trati pod Xtrack měly jeden global.Musel jsem také vyřešit problémy s padáním train.exe,které byly způsobeny problémy s tsection.dat.Nebudu se zde dlouze rozepisovat,co všechno jsem vyzkoušel,co šlo a co nešlo,ale předám své zkušenosti.Trať 321 je vyjímečná mezi tratěmi pod Xtrack tím,že má natvrdo zapsané směrování některých souborů do Track_K v Globalu přímo v souborech *w.S tím může hýbat pouze autor trati.Ostatní trati zapisují do Globalu v daleko menší míře a ty soubory z globalu se dají nakopírovat do trati a trať je pak funkční.Po mnoha pokusech jsem došel k sestavě Globalu,který má 161MB a na kterém jezdí všechny trati pod Xtrack.Bylo mi vyčítáno,že je to příliš moc,global by měl mít velikost řádově desítky MB.S tím mohu souhlasit jen v tom případě,že nebude jeden global,ale původní 4 a jejich celková velikost bude dosahovat 160MB.Čili se tím stejně nic neušeří,nováčkové budou mít problémy,aby mohli vůbec jezdit jednotlivými tratěmi a forum bude zase plné nářků na nefunkční trati.Ten global je ke stažení na http://www.edisk.cz/stahni/64152/GLOBAL.exe_95.88MB.html Soubor je zabalen jako samorozbalovací archív. Je na každém uživateli,zdali si tento global stáhne a zkusí jej.Poslední dobou jsem tento global konzultoval s některými členy fora,jména nebudu uvádět,abych jim neuškodil.V zásadě jsme se shodli na tom,že není prioritní velkost,ale funkčnost globalu.Tento global byl testován na železničních tratích.S funkčností na tramvajových tratích mohou být problémy,global jsem na nich netestoval,takže po upozornění na možné problémy s texturami v tramvajových tratích tento global nedoporučuji na tramvajové trati.
Stažením globalu práce nekončí,naopak začíná.Důrazně upozorňuji na nutnost překontrolování chybějích souborů v trati,osobně používám Route Riter,který je ke stažení na http://steam4me.railpage.org.au/trainsim/Route_Riter/index.html Je to kvůli zpřetrhaným vazbám mezi zápisy a skutečným umístěním Shapes,Textures a Sound!Přečtěte si co všechno program umí a jak se s ním pracuje a jak ho správně nainstalovat.Pokud by byl zájem,mám neúplnou češtinu k této verzi.Stačí napsat mail a zašlu.Vybranou trať dejte překontrolovat a doplnit chybějící soubory.Je to kvůli tomu,že Route Riter umí zapsat chybějící soubory zpět do trati.Protože se přesouvaly soubory z globalu zpět do tratí,kam patří,tak byly původní zápisy směrovány do Global\Shapes nebo Textures a je třeba msts říci,kde se nyní potřebné soubory nacházejí.MSTS defaultně hledá soubory v trati a když je nenajde,hledá je výš a to v Globalu a Sound.Kromě textur je třeba také přesunout zvuky zpět do trati a Route Riter (dále jen RR) umí nastavit novou cestu k nim.Přijdete při té kontrole na to,že v trati chybí nějaké zimní textury a RR nabídne možnost nakopírování letní textury.Pokud chcete mít v zimě všude bílo,tak kopírování letních textur nepovolte.Je to menší zlo a to množství zimních textur není tak velké,aby kvůli tomu msts spadl.RR nabídne možnost nakopírování chybějících souborů z nainstalovaných tratí.Tuto možnost doporučuji,zbavíte se tím otravných hlášek,že msts nemůže najít nějaký model či texturu.Čím více máte nainstalovaných tratí,tím je větší možnost vzájemného doplnění chybějících souborů.Teprve teď je možné spustit msts,vybrat si nějakou trať a zkusit se projet ve volné jízdě či rovnou nějakou aktivitu.Osobně jsem to udělal tak,že jsem nainstaloval 7 tratí pod Xtrack,přesunul jsem soubory,které byly původně v Globalu zpět do trati.U 321 je toto zcela zbytečné,protože je to tam jinak uděláno,jak bylo popsáno výše.Pak jsem smazal původní global a nainstaloval ten stažený.Pak jsem všechny trati projel RR,doplnil chybějící soubory.Ta kontrola trvá dost dlouho,např. u 321 mi to zabralo skoro 20min a to mám v PC 4GB RAM a dvoujádrový procesor... Pak už lze spustit msts a vydat se na projížďku.RR umí daleko víc věcí,já ho používám skoro na všechno okolo msts,protože umí spustit SView a ConBuilder,když je toho třeba.V plné verzi toho umí ještě daleko víc,tu bohužel nemám...:( Budu velice rád,když napíšete své zkušenosti s tímto globalem a postupen úpravy tratí (doufám,že mě autoři nebudou kamenovat).

Co se stane, když na tento společný global nepřejde stavitel tratě? Po každé aktualizaci budeš tento postup opakovat?

Pod tímto "univerzálním" globalem nesmí nikdo nic nového stavět, jen jezdit. Pak hrozí nebezpečí, že bude nová trať fungovat jen pod tímto globalem. Nový stavitel si musí stáhnout standartní Xtrack.
Co se týče dosavadních tratí - no záleží na umu a ochotě stávajícíh stavitelů chytit hozenou rukavici.

Já si myslím, že problém není v Track_K. Ten v Global klidně může zůstat. Problém si myslím bude v tsection.dat. Mám takový dojem, že v dobách, kdy jsme s Michalem dávali dohromady koleje BP, Martin také doplňoval nějaké speciální koleje pro svou trať. Pokud kdekoli existuje nějaká místní úprava, tento soubor musí být vždy originální pro každou trať. Další věc je kolejivo. Například u BP někdo přišel s oživením, kdy se na výhybky dávaly dřevěné pražce. Důsledek je, že na originál MSTS tratě se musely doplnit nové textury, respektive ty samé, ale pod jiným názvem. Tento problém by mohly mít i jiné tratě. Mám pocit, že nějakou odchylku měla i trať 150. Pokud tedy sloučím všechny Shapes u všech Global, mohl by vzniknout pěkný mišmaš.
Proto bych viděl řešení v nějakém softvare, jak kdysi zkoušel Martens MSTS starter. Opravdu to fungovalo. Pohodlně jsem si spustil jak BP nebo 321 bez žádných zbytečných šachů. Jen to doladit.
Přehazovalo to Global, Sound a trk u tratí v Routes. Pak mohly být Xtrakové i BP v jednom adresáři.

Zbyněk Šemora napsal:
Proto bych viděl řešení v nějakém softvare, jak kdysi zkoušel Martens MSTS starter. Opravdu to fungovalo. Pohodlně jsem si spustil jak BP nebo 321 bez žádných zbytečných šachů. Jen to doladit.
Přehazovalo to Global, Sound a trk u tratí v Routes. Pak mohly být Xtrakové i BP v jednom adresáři.
Však dneska totéž umí i DAFK od boba57_cz.

Michal napsal:
Co se stane, když na tento společný global nepřejde stavitel tratě? Po každé aktualizaci budeš tento postup opakovat?
To jsi nakousl zajímavý problém.Tento společný global obsahuje kompletní Xtrack 3.20 s příslušným tsection.dat.,který jsem stahoval přímo od autora.Takže by tam nemělo nic chybět.Stavitel trati na něj přejít nemusí,záleží jen na něm,na čem bude trať stavět.
Při aktualizaci tratí bude problém a to u 321,která tvrdě vyžaduje příslušné soubory přímo v Globalu.Nyní je tam vše po aktualizaci 17.U ostatních tratí to není problém,příslušné soubory se dají nahrát přímo do trati.Ale pak se stejně musí projet Route Riterem.Problémy nám nehrozí až do vánoc,kdy má být vydána aktualizace 18.Pak bych musel provést úpravu globalu,aby 321 fungovala i v aktualizaci 18.
Co se týče tsection dat,tak tam pozor na různé nahrávání nových souborů,tento postup se mi neosvědčil,vždy to vedlo k pádu celého MSTS hned při spouštění.Problém bude pouze v tratích BP,tam je hodně upravovaných věcí,viz příspěvek p.Šemory.Proto bych zatím trati BP dal stranou až se vyřeší kompatibilita všech tratí pod Xtrack.Návrh p.Šemory na přehazování globalu a dalších souborů nemohu plně doporučit kvůli málo zkušeným uživatelům,kteří s msts právě začínají a ze svého msts by udělali guláš,který by nikdy nešel spustit.Někde na foru byl příspěvek,který říkal jinými slovy to samé,pro začátečníky nejsou tyto postupy vhodné.Proto jsem sestavil tento global,aby mohli jezdit bez problémů na tratích pod Xtrack a neřešili to,že jim chybí nějaká textura ,soubor či model.
Originální trati se ničím nedoplňují,není to zapotřebí.Nový Xtrack obsahuje všechny typy kolejiva,které byly a jsou používány v tratích,takže nevidím potřebu něco doplňovat.Ale pozor,existuje balíček Xtrack pro stavitele tratí,ten se nemá v běžném provozu užívat!Tam jsou různé věci,které v originálních tratích nejsou.

Podle mne by měli tyto problémy řešit především stavitelé tratí. U některých tratí je řešením pouhý přesun souborů z globalu do tratě. Toto snad zvládne každý průměrně erudovaný stavitel.

Dobrou zásadou je toto: Trať jako taková by měla být za všech okolností samostatnou jednotkou (tak jako je jí třeba model vozidla), které v sobě bude obsahovat vše potřebné. Nelze se spoléhat na sdílené soubory ať jsou již v globalu, hlavním soundu a kdovíkde ještě. Když si tuto trať stáhne někdo v Austrálii či v Portugalsku, kde ty potřebné soubory navíc vezme? A naši začátečníci jsou na tom podobně.

Když udělá chybu skinař, modelář nebo aktivitář, tak se řada lidí ozve. A někteří dost drsně. Když udělá kravinu stavitel trati, tak většina lidí nevidí - neslyší. Ze stavitelů tratí se stala jakási elita, ke které je dovoleno akorát vzhlížet. Přinejhorším mít jiný názor a nedej bože kritizovat.

Když stavitel vydá trať a chybí tam 20 textur, je skoro ticho. Nebo se konstatuje něco na způsob - tak si je tam doplníme. Ale když skinař má na mašině kliku modrou místo zelené, to je kravál! Stavitelé si však můžou dělat skoro vše, co si zamanou. Třeba z neznalosti vytvářet nové globaly. A MSTS lid zbožně mlčí. Kdy se konečně ten lid probudí ???

JiříkTK napsal:
...
Když udělá chybu skinař, modelář nebo aktivitář, tak se řada lidí ozve. A někteří dost drsně. Když udělá kravinu stavitel trati, tak většina lidí nevidí - neslyší. Ze stavitelů tratí se stala jakási elita, ke které je dovoleno akorát vzhlížet. Přinejhorším mít jiný názor a nedej bože kritizovat.

Když stavitel vydá trať a chybí tam 20 textur, je skoro ticho. Nebo se konstatuje něco na způsob - tak si je tam doplníme. Ale když skinař má na mašině kliku modrou místo zelené, to je kravál! Stavitelé si však můžou dělat skoro vše, co si zamanou. Třeba z neznalosti vytvářet nové globaly. A MSTS lid zbožně mlčí. Kdy se konečně ten lid probudí ???
Jirko, ty si vážne srandista - ale bohužiaľ máš naprostú pravdu, je to vážne tak, ako to píšeš. Viaceré vlákna sú toho žiarivým príkladom. :rolleyes:

Dobrou zásadou je toto: Trať jako taková by měla být za všech okolností samostatnou jednotkou (tak jako je jí třeba model vozidla), které v sobě bude obsahovat vše potřebné. Nelze se spoléhat na sdílené soubory ať jsou již v globalu, hlavním soundu a kdovíkde ještě. Když si tuto trať stáhne někdo v Austrálii či v Portugalsku, kde ty potřebné soubory navíc vezme? A naši začátečníci jsou na tom podobně.

Jirko,teď jsi pojmenoval hlavní problém všech tratí - nejsou samostatnou jednotkou.Vidím tady velký problém,když si zálohuji trať pomocí např.UHARC a pak do trati nahraji další aktualizaci,která bude zapisovat do globalu.Když si udělám zálohu této aktualizované trati,tak mi bude dělat problémy,protože v ní nebudou ty soubory,co jsou v globalu.Tento problém je především u 321,která má už 17 aktualizací.Když si to vezmu,že při instalaci se musí rozbalit 18 souborů a správně je nainstalovat,tak pouhá záloha nebude nikdy funkční kvůli chybějícím souborům,které jsou mimo trať.Ono by to šlo nějak všechno naládovat do jednoho archivu,ale instalace nebude nijak snadná.
Chtěl bych se zeptat autorů,zda-li by mohli kromě jednotlivých aktualizací udělat jediný archiv trati,kde by bylo vše.Zejména u zmíněné 321 by to hodně lidem přišlo vhod.Nemuselo by to být po každé aktualizaci,alespoň 1-2x do roka.Je to nereálné přání?

Petr Novák napsal:
....
Chtěl bych se zeptat autorů,zda-li by mohli kromě jednotlivých aktualizací udělat jediný archiv trati,kde by bylo vše.Zejména u zmíněné 321 by to hodně lidem přišlo vhod.Nemuselo by to být po každé aktualizaci,alespoň 1-2x do roka.Je to nereálné přání?
Distribuované DVD trati321 s aktualizací 17 toto splňuje. V jediném souboru archivu "TRAT_321.rar" ( 3GB !!!) je zabaleno komplet vše.
Bohužel.
Proč bohužel ? Protože rozbalovat takový veliký archiv se nemusí každému povést, obzvláště pokud to není samorozbalovací archiv na slabším stroji s méně RAM, tak rozbalení přímo z placky DVD je bez překopírování na HDD skoro nemožné ( podle instalovaného OS a mechaniky ).
Doporučená max. velikost jediného souboru archivu je i pro "normální" PC stroje zhruba mezi 600-700MB ( velikost standardního CD ), s tím by neměl mít dnes problémy nikdo a to ani při OS win9x.
Větší datové objemy je lépe rozdělit do více částí archivu nebo do více samostatných archivů.
Výše uvedený archiv obsahuje adresář Train Simulator s podadresáři GLOBAL, ROUTES, SOUND, TRAINS.
Obsahuje i to, co by neměl !! Hlavně v adresáři GLOBAL obsahuje vše, co má ve svém PC stavitel trati a uživateli hrozí přepsání osobního nastavení tím stavitelovým ( .iom, .dat, ... ).

Při testování Petrova Uni Globalu se mi stala tato věc: při zkoušení CD_090 (už jako poslední z X-tracks, co mám) mi během jízdy simulátor nahlásil 1 chybějící soubor v Global\Shapes. Po jeho doplnění se při startu MSTS objevuje hlášení "Failed to load material palette". Hra se nerozběhne. Zajímavé je, že chybu zahlásí i po odebrání onoho souboru a u další tratě, jejiž spouštění a testování bylo dosud bezproblémové... (310: 2. verze)
Potíž činí Global - po dosazení původního jde vše v pořádku.
Někdo to už tady popisoval, bohužel řešení uvedeno není.
Děkuji za podnětné rady a návrhy řešení.;)

Venny napsal:
..... během jízdy simulátor nahlásil 1 chybějící soubor v Global\Shapes. ....
Jak se ten soubor jmenuje, bude rozdíl, je li to model domečku či model koleje či silnice.

JiříkTK napsal:
Venny napsal:
..... během jízdy simulátor nahlásil 1 chybějící soubor v Global\Shapes. ....
Jak se ten soubor jmenuje, bude rozdíl, je li to model domečku či model koleje či silnice.

Jiří - jde o model koleje, konkrétně:
A1t375r5dConcrete.s
Řídídcí soubor typu *.sd tam už byl. ;-)

... a ještě jednu informaci: hláška se nyní objevuje i u dalších tratí typu X-tracks, avšak používajících původně jiný Global (321, 180/183...).

ad Venny

Hláška "Failed to load material palette". Dopracoval jsme se k ní vlastní iniciativou, když jsem si samostaně chtěl vyrobit co nejuniverzalnější GLOBAL. V adresáři GLOBAL/SHAPES jsem nalezl podivný soubor "lightmat.pal" a primitivní úvahou, že není-li to *.s nebo *.sd tak to tady asi nemá být a jsme přesunul jinam (naštěstí nesmazal). Od toho okamžiku se objevila výše popsaná hláška. Vrátil jsem tento soubor mezi SHAPES a opět je zase vše v pořádku. Tolik moje zkušenost k této hlášce ....

pepeQ-2 napsal:
ad Venny

Hláška "Failed to load material palette". Dopracoval jsme se k ní vlastní iniciativou, když jsem si samostaně chtěl vyrobit co nejuniverzalnější GLOBAL. V adresáři GLOBAL/SHAPES jsem nalezl podivný soubor "lightmat.pal" a primitivní úvahou, že není-li to *.s nebo *.sd tak to tady asi nemá být a jsme přesunul jinam (naštěstí nesmazal). Od toho okamžiku se objevila výše popsaná hláška. Vrátil jsem tento soubor mezi SHAPES a opět je zase vše v pořádku. Tolik moje zkušenost k této hlášce ....
Tenhle soubor určuje bázovou adresu generátoru barev v MSTS, neboli "paletu barev" ze kterých se sestavují jednotlivé barvy na obrazovce. Odtud pramení přípona *.pal a i jeho jméno (domnívám se že programátoři kteří si ještě pamatují způsob jak se vytvářely barvy na kartách typu EGA atd. budou vědět "vo co go"). Pokud bude tento soubor smazán celý systém MSTS neví kde sehnat výše uvedené informace a následuje výše zmíněná chybová hláška, případně pád.

pepeQ-2 napsal:
ad Venny

Je to opravdu soubor popisující barvu materiálu,viz začátek souboru: material_palette.Je to původní soubor z defaultního Globalu,čili tam musí být.Nějak nechápu,že se mohl z mého Globalu vymazat,před chvílí jsem si Global stáhnul a podíval se do složky Shapes,ten soubor tam je.Msts nás bude ještě dlouho překvapovat...

Děkuji Miranovi, Petrovi i Pepkovi za radu. Toto by mě opravdu nenapadlo...:eek: Kdyby se aspoň v hlášce objevilo něco o barvách, trklo by mě to. :(
Takže doplnit chybějící soubor a dál zkoušet. ;)

Naposled editoval moderátor:
Protože se množí dotazy na mém mailu,jak to vypadá dále s uni globalem,tak pár informací.Poté,co se podařilo Tygymu zprovoznit pod tímto globalem trať 240,za což mu patří velký dík,vyšlo najevo,že v tramvajových tratích jsou pod tímto globalem problémy se silnicemi,nesedí výška.Naštěstí zapracovali ochotní lidé,např.JiříkTK a další a na světě je oprava i tohoto problému.Nyní probíhá kompletace všech oprav a inovovaný uni global půjde k testům.Pokud dopadne vše dobře,bude zveřejněn,nejspíše u JiříkaTK.Pak pod tímto globalem by měly jet bez problémů trati pod Xtrack a to i ty tramvajové.

Dnes byla dokončena další úprava UniGlobalu.Nyní jde k testerům na vyzkoušení a projetí tratí.Měla by fungovat ve všech tratích pod Xtrack.Pokud by měl někdo další chuť se zúčastnit testování,budu jen rád.
Protože chceme opravdu vyzkoušet všechny trati a to je nad síly lidí,kteří se vývoje doposud zúčastnili.Kontaktujte mě na mailu petrnovak@mybox.cz .Děkuji.

Probíhají další testy nové verze uniglobalu.V některých tratích jsou problémy,které se snažíme vyřešit.Potěšující zpráva je,že testerům funguje trať 183+180 bez problémů.Takže děkujeme Šnekovi za kvalitní práci.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře