Trainset a opět trainset

RE: Trainset a jeho značení

Mě by jen tak zajímalo, o čem se vlastně diskutuje ? Co kdo komu zase přeznačil ?
První "darebák" byl pan T, který se už nemohl dívat na každý pes jiná ves a diakritiku v názvech a chybné nesmysly v zápisech.
Druhý "darebák" jsem byl pak já, že jsem si dovolil opravit zbytek chyb a přepočítat všechny vozy za pomoci Honzy, aby se vozidla při jízdách do odboček o sebe netřela a samovolně nebrzdila. Už jste zapomněli?
Další "darebák" byl Džordž, který vymyslel Bin a bylo nutné vše ostatní doladit a udělat hrubé zásahy do kabin.
Pak dlouho nic a obětoval se ladič Bob z Ostravy, který si dal du práci a přesně přepočítal všechny vozy ČD, aby to odpovídalo reálnému chování. Když už se v tom hrabal, tak rovnou přeznačil do norem 1. sleziny. Tomu už je několik let a nepamatuji se, že by k nějakému dalšímu přeznačování docházelo, alespoň v systému TBP.
Změny pak přinesl Jacek s novými balíky zvuků, aby jsme se zbavili pravěku defaultních zvuků MSTS a byl v tom trochu pořádek. Za spolupráce ŽSR a mé maličkosti se vše co je v systému TBP aktualizovalo. Máme se za tuto práci stydět? Samozřejmě, co je mimo TBP, za to si ručí autoři nebo správci downloadů a je to jen na nich, aby si vše průběžně aktualizovali.
Tady si musíte uvědomit, jestli sbíráte modely jen pro to, aby jste měli pěkné věci na disku nebo jestli s nimi chcete i jezdit a očekáváte od toho nějaký autentický požitek jako ve skutečné lokomotivě. Pokud chcete i to druhé a modelář není současně špičkový ladič, asi bude vhodné poprosit kvalitnho ladiče a ten by měl i doporučit systém značení, aby se s adresáři i ladičům dobře pracovalo a měli vše přehledné. Právě na první slezině kvalitní ladičové byli přítomni a proto se odůvodnilo to, co tehdy vzniklo a stále někteří jedinci nesnášíte.

Jen bych si dovolil reagovat. Jsem u československého MsTS od samého začátku. Snahy o sjednocení trainsetu tu byly odjakživa. Protože jsem to považoval za možné, a snad i rozumné, během jednoho roku jsem TŘIKRÁT přeznačil vozidla, která jsem ve svém trainsetu měl jenom proto, abych se někomu přizpůsobil. ( A nebyl jsem sám, koho to potkalo ! ) A pak přišla ta tolikrát zmiňovaná první slezina, na které jsem nebyl z osobních důvodů přítomen. A najednou se dohodl opět jiný systém. Divíte se mi, že jsem prostě nehodlal přeznačovat trainset počtvrté ? (Již tenkrát jsem měl trainset opravdu obsáhlý, byť tvořený převážně skiny a zahraničními modely.) A teď bych mohl zmínit zvuky (nejprve common.cab a common.snd, pak zvuky a kabiny a nakonec opět common.cab a common.snd) pak spřáhla (délka, která fungovala v MSTS 1.4 nefungovala v MSTS 1.5 a výše) Frintovo ladění s odlišným DEFAULT.WAG Pokud někomu vadí můj systém nebo moje práce, dejte mi už laskavě pokoj a moje modely prostě NEPOUŽÍVEJTE. A nakonec - KDO NEUMÍ ZPROVOZNIT MŮJ MODEL DO MSTS MÁ PROSTĚ SMŮLU. NESOUHLASÍM SE ZAŘAZENÍM ŽÁDNÉHO MÉHO MODELU NA PLACENÉ DVD NEBO CD ANI DO ŽÁDNÉHO JEDNOTNÉHO TRAINSETU A NESOUHLASÍM ANI S ŽÁDNÝMI NEAUTORISOVANÝMI ÚPRAVAMI.

Zbyňku, nebuď prosím vztahovačný. O žádných darebácích jsem nepsal a o Tobě a Tvé práci jak na trati, tak na TBP bych si to nedovolil říci vůbec ... už proto, že jsem přesně jeden z těch, který si prošel tím, co popisuje Pikku a vím, co obnáší změna značení, směrování atd. ...

Celé to je obohraná platňa. Dokonca to tu už čítame niekoľko rokov dookola. Jediné čo má zmysel je kompatibilita. A to že ako sa to volá nato ja osobne zvysoka kašlem.

Honza napsal:
Zbyňku, nebuď prosím vztahovačný. O žádných darebácích jsem nepsal a o Tobě a Tvé práci jak na trati, tak na TBP bych si to nedovolil říci vůbec ... už proto, že jsem přesně jeden z těch, který si prošel tím, co popisuje Pikku a vím, co obnáší změna značení, směrování atd. ...
To je právě ono, že debatujeme tímto způsobem, písmemně. Mám pocit, že každý jen hledá něco špatného. Já to napsal s úsměvem a v klídku. "darebáci" jsou v uvozovkách a předpokládal jsem, že to tak okolí přijme, že to není myšleno doslova, ale s úsměvem. Hold jsem se nenaučil správně používat smajlíky, abych textu dal nádech mluveného slova v normální debatě u stolu.
Je to jen o tom, že se tady rozdmychávají věci, které jsou už několik let uzavřené a doufal jsem, že jsme si okolnosti tehdy přátelsky vysvětlili.
Takže asi nikdo nic během posledních let nikomu nepřejmenoval a tato debata se asi vede jen tak preventivně, aby se tady ve fóru po delší době něco dělo.
(Kde je nějaký smajlík......) :D:D:D

Ja smajlov málo používam, ale stále to myslím len ako hobby. Do krvy nejdem. Robím si to čo ma baví a čo ma zaujíma a to čo robí iný ma nijako netankuje. Kto chce normu dodržuje kto nie tak nie. Mne je to všetko jedno. Je to len simulátor ktorý od vtedy čo som začal jazdiť má stále menšiu hodnotu. Všetko to snaženie o reálne vlastnosti ani zďaleka nie sú reálne. Vyskúšal som to na jednej kotúčovej súprave Bymee. Keby som tam nedal rýchlobrzdu tak u peronu nepostojím, kdežto v msts to brzdi jak hovado.

Já bych zase řekl, že souprava s Bymee v MSTS skoro vůbec nebrzdí.:D

neboj sa aj to je proti realu prebrzdene jak hovado.

Znovu to napíšem. Nechcem od nikoho aby menil svoj Trainset. Dokonca chcem ak má napr. Piku svoje značenie aby ho mal aj naďalej a už ho nemenil. Tak isto aj Tax, Vrbam, a ďalší. A od všetkých užívatelov týchto vozidiel chcem aby ak vydajú aktivitu aj toto značenie dodržali aj keď vo svojom internom trainsete majú to vozidlo označené inak. A o smerovaní zvukov a kabín to už vôbec nie je, to ma absolútne nezaujíma ako to kto má urobené. Nech si káždý používa svoj Trainset a v ňom má zvuky a kabíny ako len chce. To sa týka aj súborov eng a wag.
Čo chcem odstrániť je to že keď si stiahnem aktivitu raz je v nej označené vozidlo tak a v inej aktivite je to isté vozidlo označené inak. Inokedy sa vydá update TBP a zas sa tam nájdu vozidlá ktoré z nejakého dôvodu dostanú nové označenie. Podla mňa je omnoho výhodnejšie ak sa zastabilizuje označovanie vozidiel (názov vozidla + adresár) a bude už nemenné ako stále prispôsobovať toto názvoslovie nejakej "norme" ktorú mnohí tvorcovia modelov z rôznych dôvodov aj tak nedodržujú. Určite by sme pri preznačovaní stiahnutích aktivít do svojho Trainsetu mali omnoho ľahší život.

No ale to nedosiahneš, lebo stále sa niekto nájde kto do toho po vydaní bude rýpať. A potom aktivitár nemusí vedieť koho vozidlo to je a bachne ho do aktiviti už pod iným menom ako iný aktivitár ktorý to má s originálnej stránky.(Nemyslím Zbyňka aj keď v podstate aj tam ide o duplicitu.)

Kebarko, dem: Ideální je proto napsat do licence k modelu něco takového (a nemálo modelářů to tam naštěstí má):
Archiv nesmí být šířen bez tohoto readmeXXX.txt.
Do veřejných aktivit lze použít pouze model s originálním pojmenováním.
Případné skiny lze zveřejnit až se souhlasem autora modelu.

Kank napsal:
Kebarko, dem: Ideální je proto napsat do licence k modelu něco takového (a nemálo modelářů to tam naštěstí má):

Jaj , lebo nejaké readme už aj naučí ľudí rešpektovať autorské práva.....Tu je celí problém duplicít a všetkých problémov. Užívateľ nie je ochotný rešpektovať autorské práva. A dokiaľ toto nebude ok , tak nič nepomôže.

Kank napsal:

Kank: Bingo. Toto som u modelov do licenčného ujednania zabudol dopísať :D
Ďalší model a updaty starších modelov už to budú mať doplnené, s tým rozdielom, že nepoužívam *.txt, ale *.pdf

dem napsal:
neboj sa aj to je proti realu prebrzdene jak hovado.

Dem. To jsi napsal velice výstižně. Je to opravdu jen simulátor. Jak jsi sám napsal k reálu má opravdu velice daleko. To může být sebe lépe vyladěn *eng soubor nikdy se nebude chovat jak model mašiny nebo vozu tak jak se chová v reálu. Mám na tebe malý dotaz ohledně té soupravy, co jsi táhl, více ti napíšu v SZ. Velice mne zajímají některé věci.

Mě říkal jeden spolužák co jezdí to samé. Když vypadne EDB na osobáku s Byméčkama, tak je problém ve stanici zastavit. Ale nemyslím si, že by to v simulátoru nemohlo jít nastavit. Je to jen o spojení teoretických výpočtů s praktickým testováním a do wagů upravit hodnoty podle skutečného chování. Ale to bychom se tady nesměli hádat o pomlčkách a o nedotknutelnosti ladění jednotlivých vozidel. To si zde vzájemně odporuje. Pak MSTS skutečně může být od reálu úplně mimo.
Ale určitě tady nebyla řeč o ladičích, ale o svévolných úpravách některých jednotlivců.

Zbyněk Šemora napsal:
Mě říkal jeden spolužák co jezdí to samé. Když vypadne EDB na osobáku s Byméčkama, tak je problém ve stanici zastavit. Ale nemyslím si, že by to v simulátoru nemohlo jít nastavit. Je to jen o spojení teoretických výpočtů s praktickým testováním a do wagů upravit hodnoty podle skutečného chování. Ale to bychom se tady nesměli hádat o pomlčkách a o nedotknutelnosti ladění jednotlivých vozidel. To si zde vzájemně odporuje. Pak MSTS skutečně může být od reálu úplně mimo.
Ale určitě tady nebyla řeč o ladičích, ale o svévolných úpravách některých jednotlivců.
Zbyňku já jsem se v žádném případě i nejmenších nechtěl, dotknout práce ladičů, kteří upravují pro Msts.Pouze jsem tím chtěl napsat svůj názor tak jak ho vnímám já. Nic víc nic míň co se týče Trainsetu a jeho značení to se raději nebudu vyjadřovat. Za ta léta již vím své, a Pikku to již napsal tak nemá smysl se opakovat.

Zase ale ještě zbývá práce autorů-je vydáno vozidlo s určitým označením engu a adresáře,třeba neoficiálně pro ladiče nebo aktivitáře a potom v průběhu označení změněno.Jen potom běhají dvě verze a nepomůže žádný txt ani pdf.Nestává se to často,ale přece.Pak je vina jen u autora.Nemůžou všichni sledovat průběžně změny na stránkách výrobce, ve foru se objevují změny sporadicky .Škoda , že se nevžilo i pro modely používat burzy(ani pro nové),zůstala jen pro aktivity .Je už ale pozdě měnit něco vžitého. Stan

Pokud člověk (testr) obdrží nějakou zkušební verzi vozidla, tratě, engu, zvuků, prostě čehokoliv, tak by v okamžiku vydání "oficielní" verze měl (ve vlastním zájmu) tu zkušební verzi smazat a nahradit tou "oficielní". Pokud to neudělá, nemá na tom autor žádnou vinu.

Pořád se po autorech něco chce a z něčeho se viní, ale nabídek pomoci či spolupráce je pramálo. Přinejlepším se jen mluví, v horším případě se kritizuje. Ale motivací k další tvorbě je málo. Demotivujícíh keců až dost.

Zdravím, já nevím, proč se tu furt řeší to či ono značení trainsetu. Když stáhnu vozidlo od Taxe, či Pikka, tak vím jak je značeno a navíc i tuším kam vede směrování zvuků. Pokud si rozbalím jakoukoliv aktivitu a protáhnu ji přes CB, tak dohledám vozy stejného značení (typu) a uložím. Je úlně jedno jestli ČD_Fallls, nebo ČDvagFalls.;) Zlatým příkladem je 814+914, v TBP je označená jinak a kdo si stáhnul model přímo od autora, tak ji má 2x, druhým případem je ČD 843 026-6 v TBP se válí starý model, který Jacek už dávno ubdatoval, ale po každé aktualizaci trainsetu jej musím mazat. Nic proti TBP, ale když si stáhmu model hned po vydání přímo od autora a pak vyjde později v TBP jinak označen, tak vznikají duplicity a je v tom akorát chaos. Jiný problém je zase v tom, že např. Čouda vyřadil u některých lokomotiv vozy mimo službu, samotné modely na donwloadu zůstaly a co teď. Jako aktivitář mám tyto modely ms snad ve všech aktivitách a pak jsem bombardován stovkami mejlů typu v read me je psáno... a ono to tam není. To jen tak v kostce co si o situaci myslím já.;)
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Zlatým příkladem je 814+914, v TBP je označená jinak a kdo si stáhnul model přímo od autora, tak ji má 2x, druhým případem je ČD 843 026-6 v TBP se válí starý model, který Jacek už dávno ubdatoval, ale po každé aktualizaci trainsetu jej musím mazat. Nic proti TBP, ale když si stáhmu model hned po vydání přímo od autora a pak vyjde později v TBP jinak označen, tak vznikají duplicity a je v tom akorát chaos.

Není to tím, že autor TBP daný model ještě neobjevil :D :D :D :D :D
a nebo už nemá odvahu ho bez zeptání nebo svolení zařadit na DVD TBP :D :D :D :D :D

Back
Nahoře