Ako zobraziť v TrackMonitore guľaté rýchlostníky

henten

Začátečník
Pozdravujem vospolok,

všimol som si nedávno, že napr. na trati Marias default sú dvojice rýchlostníkov pre osobné a nákladné vlaky, a MsTS to skutočne pochopí a v TrackMonitore ukáže správnu traťovú rýchlosť podľa typu vlaku. Na Jeneho trati ŽSR150 sú osadené guľaté rýchlostníky, ale keď idem s nákladným vlakom a na guľatom rýchlostníku je 40 a na hranatom 70, TrackMonitor mi aj tak vždy hlási 70. Je to vec, ktorú by som si mohol nastaviť sám, alebo je to mimo mňa?

Ďakujem vopred za odpoveď a želám príjemný deň
henten

Kulaté rychlostníky neplatí pro nákladní vlaky, ale pro lokomotivy kategorie C, československy řečeno šestikoláky. Tohle MSTS rozlišit neumí. Ale není problém pro aktivitáře přinutit hráče tohle omezení na místech s kulatými rychlostníky dodržet. Nejprve zprávou "Ty Ty Ty" a na dalším úseku ukončením aktivity a zprávou, že vlak přebrousil kolejnici a vykolejil. :-)

To ma zaujalo. Pozrel som sa do návodu k MSTS a skutočne je tam k trati Marias Pass uvedené, že existujú dva druhy rýchlostníkov (pozri obrázok). Teraz by ma len zaujímalo či to aj skutočne funguje na dva druhy vlakov.
Skúšal to už niekto?
Mám podozrenie aby tie rýchlostníky neboli len ako objekty.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://sergej781.album.cz/zele_obrazky/ttt716eaf857c35f624.jpg

Kebarko napsal:
To ma zaujalo. Pozrel som sa do návodu k MSTS a skutočne je tam k trati Marias Pass uvedené, že existujú dva druhy rýchlostníkov (pozri obrázok). Teraz by ma len zaujímalo či to aj skutočne funguje na dva druhy vlakov.
Skúšal to už niekto?
Teď jsem to zkoušel a opravdu to funguje.;-)

Určitě to funguje, ale i nákladní vlaky jezdí na hranaté rychlostníky. Tato vlastnost by šla využít jen u rychlostníky "pomalu pro nákladní vlaky" jako je tomu například v Brně. A teď nově na vjezdu do Tišnova (50) od Kuřimi.

Pozdravujem vospolok,

ak to teda dobre chápem, sú guľaté rýchlostníky určené takým strojom ako sergej alebo cénula. Moja pôvodná otázka smerovala na parné rušne; mal som zapriahnutú nemeckú BR52 (ČSD 555) plus pätnásť nákladných vagónov. Tam by teda zrejme guľaté rýchlostníky mali platiť, pravda? Dá sa niekde zistiť, ktoré parné stroje patria do tejto skupiny? Rýchlosť by som si už potom ustriehol podľa Tabuliek traťových pomerov.

Príjemný deň

Kebarko napsal:
Skúšal to už niekto?

Je to tak, že když stavíš trať, tak tam zatrháváš kolonku pro jaký druh to platí: osobní, nákladní, obě
Podle sestavy vlaku pak pozná co má respektovat za rychlosti. Pokud vím, tak to nikdo nepoužívá. Navíc pokud není v trati zaškrtnuto obě, tak ty číslice jsou odsazené a pak by bylo potřeba osazovat rychlostníky co mají číslice jako texturu.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://vrbam.ic.cz/ostatni/rychl.jpg

Spíš by tím šly simulovat rozdílné rychlosti pro jednotky/mot.vozy a soupravy s konvenčními vozy.

Dokáže-li se tedy jízda po trati "řídit" podle track monitoru s ohledem na šestinápravové či čtyřnápravové hnací vozidlo, je tu samozřejmě požadavek další: Pendolina na koridorech...

Problém je v tom, že v MSTS jsou tyto rychlosti definovány jinak, než v předpisech ČD či ČSD. A to jako povolená rychlost pro osobní vlaky, pro nákladní vlaky anebo pro všechny kategorie. S počtem náprav lokomotiv to nemá bohužel nic společného. A proto to nepoužíváme.

Řešení je velmi jednoduché.
Budu dělat aktivitu na nějakém šestikolu, tak si v aktivitě do události jako úloha vytvořím rychlosti 40 a 70 pro kulaté rychlostníky a zadám při překročení této rychlosti buď text "Překročil jsi stanovenou rychlost na kulatém rychlostníku" nebo mohu být přísnější a zadat konec aktivity. Na tuto úlohu se dá aktivační úroveň 0, aby to bylo deaktivováno. Pak na trase hráče, kde se vyskytují kulaté rychlostníky doplním události místní s dosahem 1m, pro přesné osazení. A do této události zadám "zvýšit aktivační úroveň o 1 a vyberu rychlost 70 nebo 40 podle místní potřeby. A do místa kde přestane platit kulatý rychlostník toto omezení deaktivuji opět události závislou na místě a vyberu snížit aktivační úroveň o 1 a rychlost, kterou jsem na začátku oblouku aktivoval.
Do zadání omezené rychlosti mohu dát i nějakou toleranci, hlavně, když překročení znamená konec aktivity, například 5 km/h (45 a 75 km/h).

Možná to popisuji složitě, ale aplikace je velmi jednoduchá a zadávání jde velmi rychle. Takto můžete ošetřit dodržování všech rychlostí pro vlak hráče včetně pomalých jízd. (do rozkazu můžete napsat, že pomalá jízda není značena). Proto je dobré na začátek tvorby aktivity si v události jako úloha nadefinovat všechny možné omezené rychlosti, které budu potřebovat (s aktivační úrovní 0, na to nezapomenout) A pak po trase jen zap a vyp si vybírám omezení, jaké potřebuji.
V případě pendolín byla od počátku zvýšena tolerance překročení rychlosti o 40 km/h, takže se podle jeho rychlostníků dá jet. A jízda do odboček a pomalé jízdy se dají ošetřit způsobem, jak jsem popisoval.
Mazáci aktivitáři tohle znají, ale tací se určitě na kulaté rychlostníky zde neptali.

Back
Nahoře