Změna pražců kolejí v globalu BP

Johníík

Skladník
Měl bych otázku ohledně pražců v globalu BP.. Konkrétně betonové pražce pro koridor. Jak změním z normálních pražců na beton?? V seznamu složek v RE jsem našel pouze pražce v ''texturách kolejí'' , ale pochybuju že s takové nabídky jde postavit pořádný koridor..
Jak mám tyto pražce změnit?? Předem děkují za odpověď

Ad Zbyněk Šemora:
Ke každému kousku koleje ve world dopiš ../../TRACK_B/shapes/ a je koridor. Velmi jednoduché, ale jen pro trpělivé.
----------------------------------------------------------------------
Prosím, měl bych dotaz (ve vší slušnosti !) :

Jak se výše popsaná úprava zachová pokud bych byl nucen použít Obnovu Databáze trati ?

Předem díky za odpověď .... :-)

Obnova databáze je nepoužitelná od počátků MSTS, kdy byla aplikována česká návěstidla. Většinu linků tato obnova naruší a další část vyhodí jako chybné návěstidlo. Také ji vadí přejezdy.
Naopak zápisy na alternativní kolejivo ji nevadí.
Kromě tohoto zápisu:
TrackObj (
UiD ( 526 )
SectionIdx ( 259 )
Elevation ( 0 )
CollideFlags ( 527 )
FileName ( ../../TRACK_B/SPnt/A1tPnt3dRgt.s )
StaticFlags ( 00200180 )
Position ( -516.883 1.62389 808.548 )
QDirection ( 0 0.22567 0 0.974204 )
VDbId ( 4294967294 )
StaticDetailLevel ( 0 )
)
)
TrackObj (
UiD ( 525 )
SectionIdx ( 256 )
Elevation ( 0 )
CollideFlags ( 527 )
FileName ( ../../TRACK_B/SPnt/A1t1mStrt.s )
StaticFlags ( 00200180 )
Position ( -521.28 1.62389 817.53 )
QDirection ( 0 0.22567 0 0.974204 )
VDbId ( 4294967294 )
StaticDetailLevel ( 0 )
)
Což je náhrada odvratné výhybky v kolejové smyčce, aby byla vidět ve hře klasická rovná kolej (Velký Osek - Kanín hned za stanicí)
Jakmile obnova dojede k tomuto zápisu, zamrzne.

Aha... Už to chápu. A ještě mi není známo jak ve složce world najdu, co mám změnit.. mám tam asi 30 *.w a nevím v jakém mám udělat změnu.. Existuje nějaká rychlá metoda na nalezení??

Johníík napsal:
Aha... Už to chápu. A ještě mi není známo jak ve složce world najdu, co mám změnit.. mám tam asi 30 *.w a nevím v jakém mám udělat změnu.. Existuje nějaká rychlá metoda na nalezení??
V Route Editoru se podíváš, v jakém čtverci se nacházíš (Kamera), soubor W se jmenuje stejně.
Klikneš pravým tlačítkem na kolej a zapamatuješ si souřadnice.
V souboru W dáš vyhledat název koleje (třeba "a1t1000r5d.s") a na řádku Position se přesvědčíš, jestli souřadnice souhlasí.

Pozor při ukládání, pokud ukládáš v RE později než v Notepadu, tak ti to může přepsat zpátky. Lepší je RE zavřít a pak teprve upravovat W soubor.

Zdravím všechny odborníky od "traťovky" ;),
jak jsem se již zmínil v patřičném vláknu,v současné době pracuji na pokládce kolejí ve stanici Ostrava-Svinov a rád bych vytvořil nový typ kolejiva a tím by byl "koridor-starý". Dnes se mi něco podařilo nafotit z bohumínských mostů,ale než se pustím do úprav textur kolejiva,potřebuji si ujasnit problematiku umístění upravených modelů kolejiva.
Jestliže tedy vytvořím upravené kolejivo /jeho textury/,do jaké složky je nejlepší tyto modely kolejiva uložit ?
Může být dejme tomu složka "Track_SK" obsahující upravené kolejivo vložena do adresáře tratě /zde "CR_310"/ nebo se musí vždy taková složka vložit do adresáře Global ? Samozřejmě bych se rád vyhnul vytvoření dalšího specifického Globalu tak se raději ptám znalců. Umístění složky s kolejivem může prý mít i vliv na rychlost načítání objektů při simulaci.

Jestliže se zde již něco takového řešilo,omlouvám se za pohoršení,ale na stejné téma se mi nepodařilo "narazit".:rolleyes:

Předem děkuji za případné tipy a rady.

David

Davide, zkus to dát přímo do adresáře Shapes trati mezi ostatní modely.

mikulda napsal:
David Hájek napsal:

http://mikulda.borec.cz/msts/tutorialy/koleje.html

Zdravím,
předpokládám správně,že při tomto řešení se ale nebude upravená kolej nabízet v Route Editoru /sekce "Tratovy usek"/ ? K tomu,aby se kolej v této sekci objevila,je nutné ji umístit do Globalu nebo to jde i jinak ?

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
předpokládám správně,že při tomto řešení se ale nebude upravená kolej nabízet v Route Editoru /sekce "Tratovy usek"/ ? K tomu,aby se kolej v této sekci objevila,je nutné ji umístit do Globalu nebo to jde i jinak ?

David

Davide nestačí ji umístnit do složky Shapes v Globalu,ale i do souboru tsection.dat. Lepší je použit složku Track_.... a do ní si koleje dávat a v souborech World si je přepisovat. Jde to dát i do složky Shapes,ale v případě,že budeš používat více typů kolejí,(popř.i silnic),zjistíš,že vtom máš galimatiáš a tak doporučuji složku Track_.... používat.

David Hájek napsal:
Zdravím,

Ano, nebude. Je nutné nejprve položit koleje a pak zaměnit model. Je to sice trochu zdlouhavé, ale 100% funkční u všech uživatelů bez jakékoliv dalšího obtěžování uživatelů dalším doinstalováváním.

Miky945 napsal:
Davide nestačí ji umístnit do složky Shapes v Globalu,ale i do souboru tsection.dat.

Slušný stavitel na Global nešahá!

mikulda napsal:
....
Hlásím se k těm neslušným :D Bohužel pro naše podmínky je Xtrack dost takové sci-fi. Nestačil ani Martinovi na 321 a Davidovi už také ne.
Ale pokud se jedná jen o změnu pražců, to se dá jednoduše zdlouhavě přepisovat ve world na cestu do track_B, kde mám potřebné kolejivo. Problém je, že pokud měním jen některé koleje ve stanici, tak dost pracně je mnohdy identifikuji ve w. Když opravdu nemohu danou kolej najít, tak ji v editoru označím, vlastnosti a podle tří čísel souřadnic umístění ji vyhledám ve w. Stačí vyhledat první číslo a většinou na první pokus se dostanu na potřebnou kolej. Pak jen zkontroluji ostatní čísla souřadnic a mohu dopisovat řetězec směrování. Koleje sousední už pak ve w vidím, není třeba je znovu vyhledávat. Ale abych si tímto způsobem označování již položených kolejí nerozdrbal databázi, tak je dobré si tyto identifikace dělat na sousedním počítači na záloze. Jinak se editovaná kolej přesune na konec v zápisech ve w a podruhé ji už budu hledat mnohem obtížněji.
Ale kdo chce pohodlí a koleje s různými pražci vidět při pokládání v editoru, hold si musí udělat svůj vlastní tsection.dat a vznikne další nekompatibilní global.

mikulda napsal:
David Hájek napsal:
Zdravím,
Miky945 napsal:
Davide nestačí ji umístnit do složky Shapes v Globalu,ale i do souboru tsection.dat.

To Mikuldo:
Četls jsi celý můj příspěvek,že jsi takto reagoval?
Já jsem jen odpovídal Davidovi na dotaz,zda se objeví objekt koleje v nabídce traťového úseku,když ji přidá do Global a následně mu radil,aby raději použil alternativu - je jedno jestli Tvou a nebo Track_(B,K,SK to je jedno jak se jmenuje).Z mých zkušeností doporučuji složku Track_...
já používám osm alternativ a v jedné dokonce tři podalternativy,což bych nejraději zrušil,ale musel bych přepisovat skoro všechny čtverce,proto nedoporučuji dávat vše do složky Shapes,přibýváním alternativ se vtom za chvíli nikdo("tzn.stavitel")nevyzná.
Záleží kolik alternativ stavitel používá,ale já začínal původně také jen s koridorem a dnes mám i dřevo s trávou,mosty a silnice.
PS: Dovoluji si psát i za regedita77

Zbyněk Šemora napsal:
Hlásím se k těm neslušným :D Bohužel pro naše podmínky je Xtrack dost takové sci-fi. Nestačil ani Martinovi na 321
Kdysi jsem se snažil, aby moje tratě fungovaly na globalu 321, ale nejde tom protože v tomto globalu chybí řada běžných rozměrů rovných kolejí. Stařičký Xtrack 3.13 je ovšem všechny obsahuje a poslední Xtrack 3.20 jich má cca 2x tolik kolejí, než onen 3.13. Takže to "nestačil" není to správné slovo.

mikulda napsal:
Naprostý souhlas. jen doplním:
Slušný stavitel na Global nešahá, vše řeší v rámci tratě a pak je v podstatě jedno, jak. Pokud sáhne na global, je sám proti sobě, protože na čím více globalech jeho trať jede, tím bude více používána. Zní to sice naivně, ale není až takový problém, přesvědčit se, že je to zhruba tak.

Naposled editoval moderátor:
Miky945 napsal:
Davide nestačí ji umístnit do složky Shapes v Globalu,ale i do souboru tsection.dat. .............

To bohužel není zcela pravda v případě alternativních kolejí. A lze aplikovat návod od mikuldy. Tím pádem budou přibývat do Global shapes a globál se stane mega-obr a každý kdo bude trať jezdit si bud muset ony shapes doplnit.

mikulda napsal:

Sice sem Mikymu 945 potvrdil tvá slova, ale názorně vysvětlil jak si pěkně odporuješ. Stejně sáhneš do Globalu. Neřeším tsection.dat. To je z jiného soudku. Neber to ve zlém, ale oba srovnáváte jablka s hruškami a málokdo se na tom shodne.

To David Hájek: dle mého názoru je nejlepší vytvořit tvůj zmíněný Track_SK v trati a vše směrovat tam. Pracnější, ale nejefektivnější.

regedit77 napsal:
... To bohužel není zcela pravda v případě alternativních kolejí. A lze aplikovat návod od mikuldy. Tím pádem budou přibývat do Global shapes a globál se stane mega-obr a každý kdo bude trať jezdit si bud muset ony shapes doplnit.
Proč do Global shapes? To jsme zase tam, kde jsme byli, totiž, že si uživatel bude muset global nějakým způsobem upravovat. Já mám alternativní kolejivo v shapes trati, a funguje to bezpečně.

Přepsání ve world je při vhodném pojmenování záležitost několika vteřin. Takže až tak pracné, jak to popisuje Zbyněk, mi to rozhodně nepřipadá. Naopak, při použití kolejiva s náspem, ev. TV, je taková pokládka rychlejší a přesnější, než pokládat koleje, TV a potom náspy, nehledě na to, že se značně snižuje počet objektů na čtverec.

Tom Kanka napsal:
regedit77 napsal:
... To bohužel není zcela pravda v případě alternativních kolejí. A lze aplikovat návod od mikuldy. Tím pádem budou přibývat do Global shapes a globál se stane mega-obr a každý kdo bude trať jezdit si bud muset ony shapes doplnit.
Proč do Global shapes? To jsme zase tam, kde jsme byli, totiž, že si uživatel bude muset global nějakým způsobem upravovat. Já mám alternativní kolejivo v shapes trati, a funguje to bezpečně.

Omlouvám se velice,ale i já jsem samozřemně myslel v původním příspěvku Shapes v trati a ne v Global.:idea::idea:
Tím vzniklo tohle nedorozumění a samozřejmě lze použít návod od Mikuldy.
Záleží jen na staviteli tratě jaký způsob zvolí.:D

Tom Kanka napsal:
....Takže až tak pracné, jak to popisuje Zbyněk, mi to rozhodně nepřipadá. .....
Pokud děláš nějakou lokálku, tak máš pravdu, ale přepsat takový Kolín bylo na několik hodin. Ale problém nastává, pokud používám různé pražce a potřebuji identifikovat určité koleje, to už je opravdu ořech. Ale pokud na to máš nějaký nástroj, který Ti to hromadně přejmenuje automaticky, tak pak je to možná rychlejší. Jenomže na vybrané koleje je to stejně nepoužitelné. Musíš mi věřit, že už jsem nějakou lokálku i něco většího postavil a dopisování řetězce ke kolejím dělám téměř denně, když jsem v režimu pokládání kolejí. :D

Back
Nahoře