Ladenie 740, 742

Ladeni 742

Ahoj,

zasilam prvni pracovni verzi ladeni CD742. Jizdni vlastnosti dle charakteristik, nastaveni stupnu vykonu dle Atlasu lokomotiv. V kabine jsem adjustoval ampermetr a upravil rozlozeni vykonu na kontroleru. Trainset BP.
Diky za pripominky.

ZSR

http://csd.webzdarma.cz/Files/Cd_742v09.zip

Naposled editoval moderátor:
Zdravim, tak jsem se pokoušel trošku testovat. Já bych se nebál rozmístění stupňů ještě poopravit:
0.-400ot.-0kW
1.-400-25kW
2.-450-50
3.-500-100
4.-650-234
5.-800-375
6.-950-510
7.-1100-645
8.-1250-780
přičemž kilowatty uvádí výkon trakčního dynama
Dále bych ještě poupravil BP aby více brzdila a o něco pomaleji odbrzďovala.
To jsou mé první dojmy. O ladění toho moc nevím takže nevím jak jsou navrhované úpravy proveditelné v souvislosti se zvuky atd.

Ahoj,

na zaklade pripominek jsem upravil puvodni verzi s originalnim regulatorem a pridal verzi s el. regulatorem. Lisi se rozlozenim stupnu a rozjezdovou charakteristikou a volnobeznymi otackami. Otazka do fora - je vice stroju s el. regulatorem nebo puvodnim regulatorem?

ZSR

http://csd.webzdarma.cz/Files/Cd_742v105.zip

Naposled editoval moderátor:
Ahoj! žsr jakou hodnotu si mám dosadit do cabudo místa definice ampérmetru tak, aby mi ukazoval korektní proudy. přece mi ručička nebude ukazovat červenou rysku až při 40. Jinak pěkná práce nemám výtek.

Jednoznačně je víc lokomotiv s el.regulátorem. Tím myslím 742 na ČD. Některé lokomotivy mají el. regulátor a otáčky na volnoběh postaru. Protože nemají vypínatelnou spojku kompresoru. Ale to je takový nepodstatný detail.
Já osobně bych bral v trainsetu 742 s el.regulátorem.

Slexx napsal:
Já osobně bych bral v trainsetu 742 s el.regulátorem.
Ja si zas myslím, že kľudne môžu spolu koexistovať obe verzie. Trainset, to nie sú len vozidlá ČD, ale celkom určite aj ČSD, ŽSR, ZS Cargo ...
Vieme vyšpecifikovať, ktoré série mali el. regulátor z výroby, resp. ktoré stroje ho ešte stále nemajú ? Mňa napríklad bytostne zaujíma 742.001 a 005

Tax napsal:
Vieme vyšpecifikovať, ktoré série mali el. regulátor z výroby, resp. ktoré stroje ho ešte stále nemajú ?
Z výroby neměla el.regulátor snad žádná. První el.regulátor se zkoušel na 742.369 a postupně se dosazoval na všechny lokomotivy. Dnes je podle mě na všech loko této řady.

Slexx napsal:
Tax napsal:
Vieme vyšpecifikovať, ktoré série mali el. regulátor z výroby, resp. ktoré stroje ho ešte stále nemajú ?
Z výroby neměla el.regulátor snad žádná. První el.regulátor se zkoušel na 742.369 a postupně se dosazoval na všechny lokomotivy. Dnes je podle mě na všech loko této řady.
Jen doplním, že první se dosazoval reg. GC34P a poté už modernizovaný GC71, který umožňuje součinnost s EDB a nahrazuje navíc i funkci regulátoru nabíjecího dynama GC16

Potreboval by som informáciu o otáčkach na jednotlivých stupňoch pre verziu OR a GC. Na nahrávke mám na 2 stupni ešte voľnobeh...

nebulus:
Aká je to verzia OR?

Pre verziu c GC32:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://gsmsoftware.szm.sk/740/742.jpg
Ešte informácia pre ladičov:
Hodnota Ik je maximálna hodnota rozjazdových prúdov, ktoré elektronický regulátor nedovolí prekročiť.

GC reguluje len elektrický výkon a ďalšie s tým súvisiace veci (šunty, rozjazdové prúdy, obmedzenie napätia, nabíjanie atď).

Systém elektronického akčného člena v regulácii otáčok SM (EHRS od ČKD Hronov) na 742 nie je na Slovensku vôbec rozšírený (možno v Čechách). U nás majú všetky 742ky odstredivý regulátor otáčok, ako si ho nazval, alebo teda združený regulátor výkonu a otáčok.

Tak teda ešte na doplnenie. Otáčky a výkon neelektronickej verzie 742 (bez GC32):
1 - 510ot/30kW
2 - 620/70
3 - 750/130
4 - 900/240
5 - 1000/350
6 - 1100/500
7 - 1200/640
8 - 1250/780

Tak teraz som z toho zmätený, mám nahraté video z 742-373, kde sú otáčky na 1 a 2 stupni voľnobežné....

Áno, je to verzia s GC32.
Len som chcel Robovi naznačiť, že odstredivý regulátor dieslu, ako ste ho nazvali, má verzia bez GC32 rovnako ako aj verzia s GC32. To, že je tam elektronický regulátor GC32 nemení nič na fakte, že diesel má odstredivý regulátor otáčok.

Takže tvoja nahrávka je 742 s elektronickým regulátor GC32 s odstredivým regulátorom otáčok dieslu. :D
Charakteristiku tvojej nahrávky máš na mojom poslednom grafe (lok.T466.2 s GC32)

Ono je to celkově těžké, protože každá lokomotiva se chová úplně jinak, ať je v ní GC34, GC71, nebo žádný elektronický regulátor. Některá s elektronikou si třeba přidá na první stupeň a pak až třeba na čtvrtý. Lokomotivy s elektronikou by měly mít volnoběh na 400ot. a při sepnutí kompresoru najet na otáčky odpovídající třetímu stupni a stejně některé nenabíhají. Takže je třeba se spíš bavit o papírových hodnotách, protože v reálu je to "každej pes jiná ves".

Chtěl bych oživit tohle téma :) zkouším naladit 742 do Open Rails a otázka zní jak to tedy je , vím že je klasika 742, potom s regulací ale jak to tedy je Stupně /Otáčky / Výkon v kW / spotřeba / věděl by tohle někdo ? Díval jsem se na zdejší grafy co tu jsou, ale nikdy tam není vše :) co bych potřeboval :) má to někdo ošahané z réalu a ví co a jak ?

Back
Nahoře