Tvorba aktivity - problémy

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna LLukass
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím, tvořím takovou krátkou aktivitu Sv 29550, na kterou později naváže IC 550. Chtěl bych dosáhnout následujícího: Po příjezdu do Otrokovic objedu vůz a najedu na něj. Po najetí by se měla zobrazit hláška ve smyslu "Máš najeto". Zkoušel jsem několik postupů, ale buď se hláška zobrazila hned při startu aktivity a nebo vůbec. Myslím, že to bude souviset s nastavením aktivačních úrovní, ale z návodu na tvorbu aktivit jsem to moc nepochopil. Díky za každou radu.

Musíš tam mít aktivační úroveň 0 ... pak by to mělo jít

1) v místě najetí umístit Událost závis.na místě0 (dosah=5m, aktivace=0, Akce 'Zobrazit zprávu' s tvým textem)
2) někde na 'objízdné' koleji umístit Událost závis.na místě1 (dosah=1m, aktivace=1, Akce 'Zvýšit aktivační stupeň' pro Událost0)

Ten vůz stojí v Otrokovicích jako loose consist, nebo je součástí soupravy hráče již od začátku aktivity?

1) v místě najetí umístit Událost závis.na místě0 (dosah=5m, aktivace=0, Akce 'Zobrazit zprávu' s tvým textem)
2) někde na 'objízdné' koleji umístit Událost závis.na místě1 (dosah=1m, aktivace=1, Akce 'Zvýšit aktivační stupeň' pro Událost0)

A co když zastavím na tom bodu závislém na místě, zobrazí se zpráva a já nebudu mít vůz připojen?

1. Najedeš si v AE na místo startu aktivity a vybereš položku "Pomůcky/Nastavit počáteční čas úkolu" tak, abys viděl soupravu hráče.
2. Vybereš "Okna/Úkolové okno/Nový" a vybereš "Připojit vozy", dole klikneš "Přidat" potvrdíš přidání vozu "OK" a klikneš na vůz v soupravě, který chceš časem připojit.
3. V kolonce "Událost" zadáš úroveň aktivace 0, v položce "Výsledek/Zobrazit zprávu/Text zprávy/OK.
4. Mezi odpojením a opětovným připojením vozu (nejlépe na některém otočném bodě kde jistě bude v Události na místě zpráva o zastavení a obratu) zadáš Akce1/ Zvýšit aktivační úroveň o 1/Spouští úkol připojení vozu.

Už přes dvě hodiny se hraju s jedním křížením na trati. Situace se má takhle, začínám ve stanici a čekám na zpožděný příjezd vlaku z druhého směru (jednokolejná trať), dám servis2, pak traffic a nakonec vlak hráče, vše funguje, trafficu svítí zelená, servis2 funguje, ale jakmile se objeví vlak hráče, ihned naskočí "STŮJ". Kde může být chyba? Už jsem zkoušel řadu možností, první traffic, pak servis2 apod. nic nefunguje, vždy jak se objeví vlak hráče, okamžitě STŮJ" a oba vlaky mají červenou. Jedná se o trať Luhačovice.

Ahoj, jestli to odbře chápu, tak jde o to, že začneš aktivitu a do stanice má vjet vlak z protisměru, aby jsi mohl po něm vyrazit na jednokolejnou trať. Takže:
Dejmě tomu, že aktivita začíná v 10:00
1) udělej trasu servisu 2 z místa za hlavním vjezdovým před zhlavím, výchozí čas 9:59 a hned za počátečním bodem dej vyčkávací bod, kde podržíš servis tak, aby ti vjel vlak plynule do stanice. Koncový bod trasy servisu dej až za zhlaví na kolej kam má vlak vjet.
2) nasaď traffic s výchozím časem tak, aby ti vjel do stanice dle potřeby.
To jest např. pokud má být ve stanici 10:05, dej mu výchozí čas třeba 10:01, servis 2 se musí pohnout z vyčkávacího bodu v těch 10:01 a zmizet, tak aby neomezil vjezd vlaku.

1) udělej trasu servisu 2 z místa za hlavním vjezdovým před zhlavím, výchozí čas 9:59 a hned za počátečním bodem dej vyčkávací bod, kde podržíš servis tak, aby ti vjel vlak plynule do stanice. Koncový bod trasy servisu dej až za zhlaví na kolej kam má vlak vjet.
2) nasaď traffic s výchozím časem tak, aby ti vjel do stanice dle potřeby.
To jest např. pokud má být ve stanici 10:05, dej mu výchozí čas třeba 10:01, servis 2 se musí pohnout z vyčkávacího bodu v těch 10:01 a zmizet, tak aby neomezil vjezd vlaku.
Trochu bych poladil bod 1)
1) Postav traffic na vyčkávací bod před stanici tak, aby nebyl vidět hráčem při hře a startoval před začátkem úlohy samotné, čas na vyčkávacím bodu uprav tak, aby traffic vjel do stanice v čase, který ty potřebuješ.

Joo, to je řešení pokud to klapne, někdy je třeba varianta co jsem psal, dokonce někdy musíč dát blok servis za odj. návěstidlo hráče a někdy na konec trasy traffic reversní bod. Ono jednokolejné tratě jsou hold pokus omyl a tak dokola a když si MSTS postaví hlavu, jako mně v aktivitě Služba v koněpůlkách ve stanici Pardubice Rosice, neuděláš hold nic a vymýšlíš jiný scénář např zpoždění křižujícího vlaku a v mém případě v díle 2 se musí křižovat až ve Stéblové.

Mě to takto funguje vždy u situace, kdy mi stačí, aby traffic do stanice vjel (což by měl být tento případ). Pokud jí má projíždět je situace zcela jiná a to v každé konkrétní stanici.

poison: Jo, tohle je dobré řešení, jenže vlak se zastaví před "neviditelným" návěstidlem ve stanici těsně před výhybkou na kolej, na kterou má vjet.

Dan J.: Nějak mi to nefunguje, asi bude nejlepší dát sem přímo screen z editoru.

Pak záleží kde má koncový bod. Klidně ho můžeš dát až za odjezdové na jeho koleji ve stanici.

Koncový bod jsem zkoušel dát až do další stanice, stejná situace.

Přikládám zde screen z editoru (snad je alespoň trochu přehledný). Traffic se zastaví a nechce jet dál, tohle je verze bez servisu.

msts.jpg

Pak na radu nezbývá, než se zeptat na trať, stanici a směry vlaků, zkusím to nasimulovat u sebe.

Pokud jedeš s elefantem či jinou jednotkou tak v Kolíně před nástupistěm vložíš otočný bod a natrasuješ cestu zpět. V tomto případě nebudeš mít stanici Kolín v jízdním řádu.

už jsem se sice ptal ale žádná odezva.... když si zadám v AE stanice, kde můj vlak staví, a uložím dokončený servis, spadne mi AE. Pomůžete?

Back
Nahoře