Tvorba aktivity - problémy

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna LLukass
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím

mal by som dve otazky ohladne tvorby aktivit. Začal som robiť svoju prvu aktivitu pre trať ZSR 150. Celkom sa mi darí tá aktivita naplanovanie trasy, traffic atd atd, ale stale ma trapia dve veci:

1. Stojim v stanici Surany, otoceny v smere do Levic. Pomocou Servis 2 mam na navestidle cervenu. V smere od Levic vložím traffic, naplanujem mu trasu na vedlajsiu kolaj ako stojim ja, ale traffic postoji pred vjazdovym navestidlom a dalej sa nepohne, aj ked mne stale svieti cervena. Vedel by mi niekto poradit, ako vytvorit traffic na jednokolajovej trati??

2. potreboval by som poradit, ako " ošetriť " prekročenie maximalnej povolenej rychlosti. Napr. ked na 60tke pojde, 66, aby mi vyhodilo " Ukol ukoncen neuspesne"

Vopred dakujem za radu

Ahoj,

1. Máš patch vedený směřem k tobě od vjezdového návěstidla druhého směru?

2. Ty podvodníku :D. Je to událost, která se vybaví při dosáhnutí rychlosti. To určitě najdeš.

Pajavlaky napsal:
Ahoj,

1. Máš patch vedený směřem k tobě od vjezdového návěstidla druhého směru?

2. Ty podvodníku :D. Je to událost, která se vybaví při dosáhnutí rychlosti. To určitě najdeš.

Nazdar

takze k bodu cislo :

1. Ani len netusim co je to patch, kedze aktivitu robim uplne prvy krat. Bol by som ti vdacny, keby mi to niekto trosku vysvetlil.

2. Viem ze v ualostiach je moznost " Dosiahnutie rychlosti ". Ale neviem co s tym mam dalej robit. Neviem ako konkretne to treba dat na trat. Prosim poradte mi

petert napsal:
Nazdar

takze k bodu cislo :

1. Ani len netusim co je to patch, kedze aktivitu robim uplne prvy krat. Bol by som ti vdacny, keby mi to niekto trosku vysvetlil.

2. Viem ze v ualostiach je moznost " Dosiahnutie rychlosti ". Ale neviem co s tym mam dalej robit. Neviem ako konkretne to treba dat na trat. Prosim poradte mi

Ahoj, vřele doporučuji nastudovat toto vlákno: Tvorba úkolů (aktivit) v MSTS - návod od PPoolllla. Jinak v tom budeš tápat a stejně nebudeš radám co a jak rozumět. :-)
Dan

petert napsal:
Nazdar

takze k bodu cislo :

...

Ahoj. Mel na mysli path. Trasa, nebo cesta.

Dan J. napsal:
petert napsal:
Nazdar

takze k bodu cislo :

Ahoj, vřele doporučuji nastudovat toto vlákno: Tvorba úkolů (aktivit) v MSTS - návod od PPoolllla. Jinak v tom budeš tápat a stejně nebudeš radám co a jak rozumět. :-)
Dan

Nazdar

to vlakno som precital cele uz viac krat, podla toho som sa aj ucil robit aktivitu.
Ale presne tieto dve veci, na ktore sa pytam, tam nie su spomenute. Tak preto som sem napisal, ci by mi to niekto nevedel vysvetlit. Ja mam celu aktivitu uz hotovu, mam tam aj traffic, vsetko ide. Ibaze neviem dat traffic na tu kolaj, po ktorej pojdem neskor ja. No a este ta rychlost....

petert napsal:
Dan J. napsal:
petert napsal:
Nazdar

takze k bodu cislo :

Dan

Nazdar

to vlakno som precital cele uz viac krat, podla toho som sa aj ucil robit aktivitu.
Ale presne tieto dve veci, na ktore sa pytam, tam nie su spomenute. Tak preto som sem napisal, ci by mi to niekto nevedel vysvetlit. Ja mam celu aktivitu uz hotovu, mam tam aj traffic, vsetko ide. Ibaze neviem dat traffic na tu kolaj, po ktorej pojdem neskor ja. No a este ta rychlost....

Ahoj, takže k bodu 1.
Ptch je vlastně trasa, kterou si v editoru vytvoříš a zapíše se ti do složky pod stejným názvem v MSTS pod složkou tratě ve které aktivitu tvoříš. Tato trasa se ti zapíše ješte ja services, taky do složky pod onou tratí.
Bod 2.
Dosáhnout rychlost používám jako vyřazovací hlášku, při přškročení povolené rychlosti, takto:
Je např. povoleno 80 km/h, takže dosáhnout rychlost, zadáš 83 a zadáš úkol ukončen neúspěšně. Pokud hráč dosáhne této rychlosti, MSTS jej vyautuje.
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
petert napsal:
Dan J. napsal:
petert napsal:
Nazdar

takze k bodu cislo :

Dan

Nazdar

Ahoj, takže k bodu 1.
Ptch je vlastně trasa, kterou si v editoru vytvoříš a zapíše se ti do složky pod stejným názvem v MSTS pod složkou tratě ve které aktivitu tvoříš. Tato trasa se ti zapíše ješte ja services, taky do složky pod onou tratí.
Bod 2.
Dosáhnout rychlost používám jako vyřazovací hlášku, při přškročení povolené rychlosti, takto:
Je např. povoleno 80 km/h, takže dosáhnout rychlost, zadáš 83 a zadáš úkol ukončen neúspěšně. Pokud hráč dosáhne této rychlosti, MSTS jej vyautuje.
S pozdravem Dan.

Ďakujem za odpoveď.

Takže k bodu číslo 1
Trasu mam celu spravenu, všetko je OK, prave teraz som dokoncil testovaciu jazdu, a všetko klapalo. Na tie traffici sa pytam preto, lebo by som chcel dat do aktivity aj nieco take, ze budem musiet s nakladnym vlakom postat v stanici a dat prednost protiiducemu rychliku. No a to je ten problem, ze toto neviem spravit. Zatial mi tu nikto na to neodpovedal. Riadne mam naplanovanu trasu hracom riadeneho vlaku (nakladiak), takisto mam spraveny aj traffic, lenze ten mi pred vjazdovym navestidlom postoji. A tu neviem co mam spravit,aby isiel aj dalej.

Bod cislo 2
to mi je uz jasne, cez ktoru hlasku to treba robit.Ale tak na trase je vela roznych useko, kde su rozne rychlosti. Ako to mam spravit, aby mi to fungovalo??

Dakujem za odpoved

K bodu 1

Chceš-li udělat poctivou aktivitu, musíš splnit následující:

1) Vytvoříš consist s vozidlem "servis 2" a pošleš ho patchem vedeným od vjezdového návěstidla druhého směru k tobě. Patch nedělej příliš dlouhý, ale zase tak, aby mu mohl náležet vyčkávací bod. Tento servis vypust jako traffic dostatečně brzy, aby si dotyčný traťový úsek nestihl zabrat tvůj vlak ( zabraný úsek bys v tomto případě poznal postavení odjezdového návěstidla tvého směru tvé koleje ). S načasování vyčkávacího bodu si pohraj tak, aby servis 2 zmizel v době, kdy už bude pár vteřin nahraný rychlík, bude-li splněna podmínka níže, tak raději více. Rychlíku nechť začíná patch někde v mezistaničním úseku. Nedávej jej hned před návěstilo. Vše ale načasuj tak, aby rychlík nemusel před vjezdovým návěstidelm zastavovat či nějak výrazně zpomalovat ( z některých zhlaví je totiž na vjezdové návěstidlo vidět a nepůsobí to reálně, když se zrovna ten rychlík plíží stejně tak jako když se "zčistajasna" objeví ). Tím máme splněnou prní část.

2) Jakmile (před)před/předposlední vůz rychlíku bude na poslední výhybce tvého zhlaví, umísti opět servis 2 ( nový servis, nový patch-postačí ovšem jen úprava vyčkávacího bodu ). Tímto budeme simulovat prodlevu, než rychlík zajede, šlápne si na izolák a výpravčí postaví vlakovou cestu tobě. Tuto dobu zvol v závislosti na tvém citu, okolnostech a zapezpečovacím zařízení stanice ( je jasné, že u ESY-11 bude doba výrazně kratší než u hradlovky ). Jakmile tento servis zmizí máš postaveno a vykřižování by se zdálo být úspěšné, ale není tomu úplně tak, viz třetí bod.

3) Budeš-li se rozjíždět s nákladem trvá to poměrně dlouho, navíc si ještě nějakou dobu čekal než ti "to" postaví. Pobyty rychlíků ve stanicích jsou obvykle ( nekřižují-li ) minutu. Je tedy nepravděpodné, vykouknu-li já jakožto strojvedoucí nákladního vlaku z okýnka směrem k druhému zhlaví, aby rychlík ještě neměl postaveno. A úplně nemožná je varianta, že rychlík se od peronu rozjede, u odjezdu zastaví na Stůj a zmizí. Veř tomu, že v tu chvíli se dojem z reality rovná bodu mrazu a veškerá tvoje předchozí práce ztratila na hodnotě. Já v tu chvíli osobně hru vypínám a stavá-li se mi toto často, je to pro mě jakýmsi motorem, že musím vytvořit něco svého. Dojem reality vychází z detailů...
Raději tento patch rychlíku protáhni až do další stanice k odjezdu ( jinak ti nezmizí, neodjede atd., jsou s tím problémy ). Samozřejmě, že rychlík musí zastavit ve stanici reálně ( na místě obvyklém ) a musí tam adekvátní čas pobýt.

Jinak ale ( alespoň bod jedne ) je velmi pěkně i graficky popsán v Ppoolllově návodu, sám jsem se podle toho učil. Bojím se, zda-li tě odstavce výše spíše nezahltí, nepochopil-li si již zmiňovaný manuál.

Zdravííím

mal by som jednu otázku. Robím aktivitu pre trať 321. Ide to celkom fajn, ale mal by som jednu otazku ohladne trafficov. Da sa traffic vložiť napr. tak, ze ked ja prejdem s hracom ovladanou supravou napr. cez nejake miesto, tak vtedy sa aktivuje ( spusti) traffic??? Alebo traffic sa da len pevne nastavit časom??

Traffic (doprava) je stejný jako vlak hráče.Souprava (consist),trasa (path) a vypouští se na trať v čase kdy jej má hráč potkat.Takže,když jedeš například mezi Kolínem a Přeloučí a chceš aby si traffic potkal jak jede proti,musíš mu udělat trasu (path) mezi Kolínem a Přeloučí s tím,že z jedné stanice vyrazí nastejně jako hráč z té druhé.Pak se potkají.Traffic pak na konci trasy zmizí.

poison napsal:
Traffic (doprava) je stejný jako vlak hráče.Souprava (consist),trasa (path) a vypouští se na trať v čase kdy jej má hráč potkat.Takže,když jedeš například mezi Kolínem a Přeloučí a chceš aby si traffic potkal jak jede proti,musíš mu udělat trasu (path) mezi Kolínem a Přeloučí s tím,že z jedné stanice vyrazí nastejně jako hráč z té druhé.Pak se potkají.Traffic pak na konci trasy zmizí.

Jasne jasne, toto všetko viem. Ale tak preto som sa pytal, ked robim nejaku dlhsiu aktivitu, tak napr. po 100 km je uz dost tazke presne nacasovat ten traffic. Ved napr. ked niekto ide tych 100 km rychlostou 88 km/h, a niekto 92 km/h, tak uz tie casy za ktore prejdu tych 100 km sa odlisuju.

To máš pravdu,většina aktivitářů to dělá tak,že si tu aktivitu projedou v celém úseku a pak dělají traffic,každý má na to určitý styl,někdo má možná šablony,s jakým vlakem jaký úsek projede za jakou dobu atp.Já osobně tvořím na části,např.jízda Praha - Bohumín,jistá záletka např. v Pečkách,kde se čeká na návěstidle.Úsek projedu,zapíšu časy a nasekám traffic,vytvořím testovací aktivitu na další úsek např.Pečky - Pardubice,kde je další zápletka.Opět projedu,zapíšu časy a vytvořím traffic v této části.Poté testovací aktivitu předělám na další úsek např.Pardubice - Č.Třebová a opět projedu s tím,že v testovací aktivitě používám traffic z celé aktivity.Takto nasekám celý úsek aniž bych to projížděl stále od začátku,tím vytvořím na části celou úlohu,tu nakonec projedu celou,pro kontrolu funkčnosti,popř.opravím a dílo je hotovo.Pozor,je to můj styl tvorby,kterou nikomu nevnucuju,pouze ventiluju své metody.
Někteří to řeší určitou kombinací událostí,které hlídají hráče celou cestu,zda jede tak jak by měl,pokud to nedělá,bývá smutný z hlášky Ukol nesplnen,ale to je zase o znalostech a trpělivosti při práci s editorem.

Čaute

chcel by som sa spytat, kde sa da pozriet, ake je radenie osobnych vlakov. Chcel by som spravit aktivitu na osobny vlak na trati 321, a potreboval by som vediet, aka suprava tam jazdieva

petert napsal:
Čaute

chcel by som sa spytat, kde sa da pozriet, ake je radenie osobnych vlakov. Chcel by som spravit aktivitu na osobny vlak na trati 321, a potreboval by som vediet, aka suprava tam jazdieva

Například zde: http://www.zelpage.cz/

S pozdravem Dan.

Nazdar,
po dlhšej dobe som sa rozhodol urobiť aktivitu, ale narazil som na takýto problém. V Activity Editore nadefinujem trasu, supravu atd. Do tejto casti vsetko beží všetko normálne. Aktivitu uložím a keď ju idem spustiť tak mi to pri konci načítavania vypíše ,, Selhala inicializace manažeru aktivity.,, Čo sa dá robiť aby mi to išlo normálne?

Ahojte

mám jednu otázku. Tvorím aktivitu osobny vlak. A chcem sa spytat na editovanie jizdniho radu.
Odchadzam z Kosic 7:45, a potrebujem prichod do Kosice predmestie 7:47. Lenze ked kliknem na cas a nastavim ho na 7:47, tak on skoci na 7:47:26.
Da sa to nejak spravit, aby mi tam zostal ten cas 7:47:00 ?? Alebo to bude takto ako to robi mne, cize plus minus nejake sekundy?

Ano,editaci JŘ můžeš provést ručně v AE,kdy v JŘ u stanice klikneš na čas příjezdu a zadáš čas odjezdu,v tu chvíly máš oba časy stejné.Znova klikneš na čas příjezdu a zadáš čas příjezdu,přičemž čas odjezdu se nezmění,a nebo otevřeš úkol xyz.act a v textovém souboru zadáš časy ručně,ovšem v sekundách od začátku úlohy.;)
Samozřejmě už nedáváš volbu PŘEPOČÍTAT JÍZDNÍ ŘÁD!!!

Naposled editoval moderátor:
poison napsal:
Ano,editaci JŘ můžeš provést ručně v AE,kdy v JŘ u stanice klikneš na čas příjezdu a zadáš čas odjezdu,v tu chvíly máš oba časy stejné.Znova klikneš na čas příjezdu a zadáš čas příjezdu,přičemž čas odjezdu se nezmění,a nebo otevřeš úkol xyz.act a v textovém souboru zadáš časy ručně,ovšem v sekundách od začátku úlohy.;)
Samozřejmě už nedáváš volbu PŘEPOČÍTAT JÍZDNÍ ŘÁD!!!

dakujem velmi pekne, velmi si mi pomohol

Naposled editoval moderátor:
poison napsal:
..... a v textovém souboru zadáš časy ručně,ovšem v sekundách od začátku úlohy.;)

Nemáš pravdu, jízdní řád od půlnoci (např. 10:00 hod = 36000). Od začátku úkolu se počítají události závislé na čase.:!:

Back
Nahoře