Pokládání přestavníků

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna heme
  • Datum začátku Datum začátku

heme

Posunovač
Zdravím. V editoru dělám pokusy s pokládáním přestavníků. Trvá to už delší dobu, co nemůžu přijít na položení přestavníků u "pravé výhybky". I když to logicky promyslím, je tam zádrhel, který se vyřeší novým mapováním textur šipek. Posuďte sami. Mám "pravotočivou" výhybku, chci na jí osadit přestavníkem Výh.mot.s náv.Y - přest(L) a ta výhybka bude v přímém směru, přestavník mi bude ukazovat po zasazení směrem doprava a výhybka bude směrem rovně. Otáčení nijak nepomáhá, snad jen, že by se dala přehodit výhybka v editoru, ale ten stručný manuál, který je v editoru to neobsahuje, ani manuál od JP. Prosím vás všechny o vysvětlení.

Vím, že jsem to zrovna nejideálněji nepopsal, ale když si řeknete o o brázek, už vyplodím snad lepší popisek. :eek:

Naposled editoval moderátor:
A už jsi to vyzkoušel ve hře? Výhybka se ti bude otáčet tak, jak jí nalinkuješ. A když to nebude ono, tak jí nalinkuješ do druhé větve. Na to, jak vypadá v editoru, neber ohled.

Mikulda - Jsem rá, že si se mi ozval, ono tady je přesně znát, že MsTS není "user friendly" a já se v tom linkování snažím najít určitý logický systém, se kterým to bylo tvořeno. Teď mi dost pomohlo tvé vyjádření, že se nemám řídit editorem - pravda. Zkusím znovu (už po několikáté) přečíst odstavce jirkova manuálu na návěstidla a výhybky, zrovna to tam má tak nepřesně popsané, až se mi zdá, že zbytečně skáče z jedné věci na druhou. Zkusím to a dám vědět. Zatím díky

heme: Ak osadíš prestavník, červený ihlan je otočený smerom od výhybky a po kliknutí pravým a objavení okna je napísané "Nastav Link na cestu VLEVO". Link označíš v tomto prípade na jazdu priamym smerom, keďže spomínaš pravú výhybku, tento istý smer označíš aj do duhého linku hneď pod ním, sú rovnaké. Ako píše mikulda na editor nepozeraj, v hre s tým nemám problém. Jediný problém nastane, ak máš dve výhybky proti sebe oddelené menším kusom kolaje ako 10m. Vtedy sa v aktivite jeden prestavník chová nekorektne.

Ahoj chlapi, máte pravdu, je to tak, jak píšete, až teď mi to je jasné. Ten jehlan jsem pochopil už z jirkového návodu, linkování už bylo těžší. Ještě jednou díky vám oběma. :)

Zdravím Vás. Dnes som začal na trati pokladať prestavníky. Vzhľadom na to, že som to ešte nikdy predtým nerobil, tak s tým nemám skúsenosti a rád by som vedel, kde robím chybu.

V editore mám prestavník nastavený takto:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img254.imageshack.us/img254/1473/001ma3.th.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img254.imageshack.us/images/thpix.gif[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img254.imageshack.us/img254/1992/clipboard002vz6.th.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img254.imageshack.us/images/thpix.gif[/URL]

V hre je ale prestavník takto, čo je nereálne:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img254.imageshack.us/img254/9712/clipboard003sg0.th.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img254.imageshack.us/images/thpix.gif[/URL]

Môže byť toto neštandardné správanie spôsobené tým, že je hneď oproti druhá výhybka oddelená iba metrovým kusom koľaje???

Je možné nastaviť štandardné správanie prestavíka vždy, až na možnosť ak sú výhybky pri sebe??? Ďakujem

Zdravím,
jestli se nepletu,link se u přestavníků nastavuje vždy na levou odbočnou větev.U pravých výměn to je tedy na přímý úsek.O tom se už zmínil Dráčik.
Jehlan /někdo tvrdí,že stačí jen jeho "špička"/ musí být před svislou červenou čárkou dané výměny.

Ivane.ps,
zkus ten link umístit na přímý směr výměny u které máš ten přestavník.Jestli dobře koukám,nalinkovánu máš až přímou větev následující výměny.To lze ale asi jen u linkování návěstidel.:?:

David

Ahoj,
u přestavníků se animovaným závažím se rozlišují 4 varianty.

výhybka pravá, přestavník vpravo
výhybka pravá, přestavník vlevo
výhybka levá ......
..........

Musíš zvolit tu správnou. Vložíš do tratě přestavník, klikneš na jehlan a popotáhneš jej tak, aby alespoň špička byla za červenou čarou směrem od výhybky. Pak klikneš na vlastní přestavník, natočíš ho do správného směru a posuneš do správné polohy k jazykům.
Pak klikneš na nastavení (pravým tl) a uděláš 2x tentýž link. Přesně tak, jako to MSTS chce. Pro pravou označíš v mapce odbočující kolej doprava, pro levou 2x doleva a je to.

Jsou li výhybky hroty proti sobě, musí tam být alespoň kousek rovné koleje tak, aby byly jejich červené čáry oddělené a pak jehlany jednotlivých přestavníků mohly bý každy situován ke své čáře.

Pokud Ti to nepůjde, ozvi se na jirik.tk@seznam.cz Neboj, až jich položíš 20, bude to rutina.
heme napsal:
. Posuďte sami. Mám "pravotočivou" výhybku, chci na jí osadit přestavníkem Výh.mot.s náv.Y - přest(L) a ta výhybka bude v přímém směru, přestavník mi bude ukazovat po zasazení směrem doprava a výhybka bude směrem rovně. :

Kvůli Ivanovi se k tomu vracím, tady je chybka v tom, že když mám pravotočivou výhybku, musím použít Výh.mot.s náv.Y - přest(P) To P tu znamená, že přestavník je napravo od výhybky z pohledu od její červené čáry.
mikulda napsal:
........ Výhybka se ti bude otáčet tak, jak jí nalinkuješ. A když to nebude ono, tak jí nalinkuješ do druhé větve. Na to, jak vypadá v editoru, neber ohled.
Toto je sice pravda, ale lépe je vybrat z těch 4 druhů přestavníků ten správný k dané výhybce. Pak souhlasí poloha závaží, naávěst na přestavníku i úsek koleje, na který linkujeme polohu do odbočky.

Jehlan musí být za červenou čárou,jinak to nefunguje.Já jsem pak jen samotný přestavník posunul a nasměroval k jazykům výhybky tak,jak se mi to zdálo nejreálnější.Je to sice pracnější,ale vypadá to líp.Jen škoda,že na tratích 250 nebo 321 přestavníky věsměs vůbec nejsou,ale chápu pracnost osazování a hlavně problémy ve velkých stanicích.

Autor je Jirka Polák a mám dojem, že to má ve svých manuálech dobře popsáno. Ale mě také v začátcích opravoval.
Co se týká mých přestavníků, já je začal rušit po té co mi tyto způsobily zhasnutí návěstidel. Pak jsem je nechal jen v malých stanicích na lokálkách. Takže určitě s nimi počítám například na 251. V době bin už není problém s omezeným počtem svítících návěstidel, tak by přestavníky se mohly dávat i do větších stanic. Ale osazování je pracné a zdlouhavé. Také je potřeba nejprve osadit důležitější věci. A chce to dokumentaci, aby člověk osadil rovnou správný typ. Proto s tímto zatím nespěchám.

David Hájek napsal:
Ivane.ps,
zkus ten link umístit na přímý směr výměny u které máš ten přestavník.Jestli dobře koukám,nalinkovánu máš až přímou větev následující výměny.To lze ale asi jen u linkování návěstidel.:?:

David

No tak to som nejak nezvládol. Som sa do tých prestavníkov nejak zamotal a ani som si nevšimol, že mám nalinkovanú vedľajšiu koľaj. Už som to opravil a všetrko ide ako má. Ďakujem za upozornenie. Už budem múdrejší.

Zdravím,
když už jsme u těch přestavníků šel by ještě někde stáhnout tento model? Vím, je zastaralý, ale i tak.9cfe17d4c706ac38f30e95781b9dce0f.gif
9da2c0a976981719a1cdb4d5048b9a75.jpg

To je přímo součást Xtracks, od 3.13 určitě. Já jej používám ve Dvoukolejce na průmyslové drážce (ale s jinou texturou). Jestli je tam v jiném rozchodu, než 760 mm jsem však nikdy nezkoumal.

Back
Nahoře