Eng, wag - ladění vozidel všeobecně

JiříkTK napsal:
Pavlík napsal:
Obávám se však, že autoři modelů a skinů nebudou chtít vydat povolení pro distribuci upraveného engu z jejich modelů či skinů jinam, než na jejich stránky.

JiříkTK napsal:
Ale nic nebrání ladičům vydat něco jako vzorové engy, Příklad:
vzorový eng na CD 753
vzorový eng na CD 754
vzorový eng CSD 475
a podobně. A každý bude mít možnost jej použít do svého konkrétního vozidla. Ale znamená to hodně "učítsja, učítsja a učítsja." A na to je bohužel řada lidí móóc pohodlných.
Tak tohle je začarovaný kruh. Pokud autoři modelů nestojí o nějaké vzorové engy a vykřikují, že v žádném případě nehodlají nic nahrávat na své stránky, jako Dem výše, tak je to o ničem.
Pokud se k tomu autor staví takhle, je otázkou, proč vůbec něco ladit a zlepšovat. :!:
Kvůli stejnému problému mi stojí téměř hotová 4-hodinová mise. Kvůli jedné maličkosti, hned v úvodu má hráč přivěsit lokomotivu mimo službu. Ta je řešena jako *.wag soubor, ale má definovaná světla z *.eng souboru, takže po svěšení následuje pád MSTS. Jinou vhodnou lokomotivu použít nemůžu, protože mise je dělaná na základě fotek. Mám tak pár možností:
- opakovaně přemlouvat autora, aby na svůj web nahrál moji opravu *.wag
- vykašlat se na něj a k misi přidat nový *.wag
- vyrobit si celý nový úplně stejný skin na model jiného autora, což by byla v tomto případě nemožná věc.
- nic nevydávat a misi rozeslat jen pár vyvoleným

Co z toho je správné? Autor nezasvětil život MSTS, no to snad nikdo z nás.. A ladiči mají kvůli jejich dílům zasvětit život přemlouvání autorů?? :D

JiříkTK napsal:
Pokud nějaký model neudělá bordel v trainsetu aktivitáři, neměl by jej udělat ani ostatním. ...
Za předpokladu, že aktivitář bude mít ve svém trainsetu všechna vozidla, která lze stáhnout. V tom případě by asi nedělal nic jiného, než sledoval všechny možné weby, kde je co nového. Pokud se budu věnovat jako aktivitář dejme tomu pouze období ČSD, nemusím mít ve svém trainsetu vozidla cd. Viz. Martens: ...jsi odkouřil už několik skinů identických vozidel ČD tím, že jsi je přebil skinem ČSD.
Já aktivitářům jejich zodpovědnost za dostupnost použitých vozidel nepopírám, nevím však, proč by měli nést zodpovědnost za jejich chování. Jako by měli odpovídat za to, že použili trať, která se chová sice korektně, ale chybí v ní zimní textury.

Ale je to spíš o něčem jiném. Každý má právo něco zvorat jenže jde o to, že Tvém případě, když Tě někdo upozorní na nějakou chybu, tak jdeš a opravíš to - nechci se tím dotknout ostatních, kteří jednají stejně.
Ovšem jsou i tací, co reagují - tak si to nemáš stahovat! (paradoxně věšina z nich s libostí vyhledává chyby u ostatních).

Ale vlastně, co se dneska divíme? Jako u Vietnamského stánku - co nejvíc sortimentu, ale pokud si koupíte boty a ony se vám za měsíc rozpadnou, je to váš boj, neměli jste si je kupovat! :)

Tom Kanka napsal:
JiříkTK napsal:
A jsme zpět u toho, že by aktivitáři měli uvažovat o tom, co za stroje ve svých aktivitách používají a udržovat své trainsety v aktuální podobě, tj. aby to, co dnes použijí v aktivitě, šlo i zítra někde najít, a v takovém ladění, jaké mají autoři na svých stránkách.
Souhlasím s tím, že tvůrce aktivity by měl použít použít modely s originálním názvem a laděním - pokud ovšem neuvede, že je použit eng ten a ten, který se dá stáhnout tam a tam. Ovšem nechápu, jak může nést zodpovědnost za to, že uvedený stroj (eng) bude na uvedené stránce i zítra a v žádném případě nemůže nést zodpovědnost za to, že uvedený model nenadělá uživateli bordel v trainsetu.
Tome, trošku filozofická otázka - zrovna se hodí na Čoudu. Čouda vydal skin, který je zmateně pojmenovaný - ale budiž je originál. To, že zmatky přebije jiný skin, to nyní pominu.

Čouda dal souhlas se zařazením skinu do TBP, kde Zbyněk přejmenoval skin ( jestli bylo přejmenování součástí souhlasu, nevím) a vydal to jako oficiální update.

Takže - máme jeden skin - jednou pojmenovaný mizerně, ale byl první a jednou přejmenovaný a veřejně distribuovaný.

Otázkou je, co je v tuto chvíli "originál"?
Obávám se,že za stávající situace se ani jedna strana nedohodne - o svévolném přejmenovávání "v zájmu čehosi" se tady řeklo už hodně a vždy bez dohody. ( nepopírám - zařazením do TBP v tuto chvíli došlo alespoň k nápravě Čoudova bordelu v daném skinu).

Co by se ale hodilo - aby správce trainsetu někde vyvěsil (třeba i zde na forum alespoň seznam vozidel, které jsou součástí trainsetu a tím by se pak vyblokovaly "muzeální" a "chybné" downloady od autorů.

To je ta situace, kdy ať udělám cokoliv, je to z něčího pohledu špatně. A tak jdeme cestou nejmenšího odporu, neděláme nic. Vyjde to nastejno a je to nejméně namáhavé. Příklad pro ilustraci: Dám na své stránky nový model či skin. Když jej ohlásím, přijdou mi maily typu "zase se chlubíš cizím peřím", když jej neohlásím, vyčtou mi to aktivitáři, že o něm nevědí. Z tohoto pohledu zní odpověď na 4 Jackovy možnosti "Dé je správně, rozešli kamarádům a ti ti většinou i poděkují." Ale když to takto udělám z vozidlem, ozvou se aktivitáři: "Škoda, že je to neveřejné, hodilo by se nám to do aktivit."

No a když to vezmu kolem dokola vůkol, tak se přikláním k Demovi. Nelíbí se mi to, nestahuju. Stáhnu a nelíbí se mi to nebo si s tím nevím rady, smažu. V aktivitě nahrazuju něčím podobným. Je to také o lpění. Cožpak musím mít za každou cenu všechno, co se nabízí?

Tu citaci jsem tam dal jen pro příklad, nemyslel jsem nic konkrétního.
Co se týče vozidel obsažených v TBP 83, seznam je jeho součástí, včetně autorů. Ale já bych TBP nechal, pomineme-li nemožnost dohodnout se na jenotném značení, myslím si že tam je funkčnost zajištěna. Spíš podle mne chybí trainset všech možných vozidel (stačil by seznam korektně se chovajících vozidel, engy dle nastavení spřáhel, směrování kabin a zvuků, odkazy, kde stáhnout), který by ale musel být zavázný jak pro autory, tzn. že pokud autor vydá nový model, pošle tyto údaje správci, tak pro aktivitáře. Ale to je vše o dohodě a komunikaci, což je právě největší bolest této komunity.

JiříkTK napsal:
...
No a když to vezmu kolem dokola vůkol, tak se přikláním k Demovi. Nelíbí se mi to, nestahuju. Stáhnu a nelíbí se mi to nebo si s tím nevím rady, smažu. V aktivitě nahrazuju něčím podobným. Je to také o lpění. Cožpak musím mít za každou cenu všechno, co se nabízí?

To je přesně "politika", kterou se snažím řídit i já. V opačném případě by museli autoři modelů či autoři aktivit vydávat x různých variant. Jde jen o to najít nějakou hranici, kdy se ještě vyplatí přizpůsobit model (víceméně jeho chování) nebo aktivitu širšímu, ale laictějšíšímu okruhu příznivců MSTS. V ostatních případech je to už jen na uživatelích jak si model či aktivitu přizpůsobí k obrazu svému. S výjimkou modelu samotného (nepočítám-li různé freightanimy) lze všechno další předefinovat: chování modelu, názvy souborů i adresářů, upravovat skin atp. To vše samozřejmě pouze pro vlastní potřebu, souhlasí-li autor, i veřejně.
Pokud v uvedeném postupu narazím na nějaké nesrovnalosti, mohu autora kontaktovat a dotázat, ale nepočítám s tím jako s automatickou podporou.

Pánové zdravím.
Původně jsem zde vůbec nechtěl psát, ale jako tvůrce aktivit nemohu nereagovat. Já, který tvořím aktivity převážně z dob ČSD u ČD jen historické vlaky a myslím jen jednu aktivitu pro starou 310, k tomu mohu napsat jen tolik.
1. Není absolutně v mé moci sledovat kde co vyjde a hned to nahrazovat novými modely.
2. Používám v aktivitách jedny a ty samé vozy z mého trainsetu, které mi fungují dle mých představ a ne vždy se muže povést, že je ubdate k lepšímu. S tím souvisí onen ubdate trainset BP, kdy Zbyněk přeznačí model vozidla, nebo již mám novější upravený eng. a TBP ubdate mi jej přebije starším a námitka zkopíruj jinde a pak instaluj je neprd, těch eng a wag je tam tolik, že bych nad porovnáváním seděl celý den.:D Příkladem je šestikolo, kde donedávna byl prevý pohled z kabiny vlastně vzad a ještě s blbě vyřezanými okny, po každém ubdate TBP jsem dával přepsat mými engy s opravenou kabinou s patřičnými pohledy ven. Nechci se Zbyňka nijak dotknout, to jen konkrétní případ.
3. Já osobně věřím tomu, že pokud by někdo Demovi poslal opravené engy starších modelů na jejich webu, tak se tomu bránit nebude. Podobně to dělám já, s opravou starších skinů ČSD ještě ze stránek od F. Havla. Pokud existuje eng, již vyladěný, naklonuji, požádám autora skinu o vydání a pošlu Jiříkovi. Pokud eng není, tak se našel výborný kamarád Jarda, který mi nikdy neodepřel pomoc, za což mu děkuji a vozy mi vždy ochotně opravil.;) Takže je to věcí i mezilidských vstahů mezi členy fóra. Nikdo nemůže čekat, že pokud bude po někom "štěkat", takže ten druhý sklopí "ocas" a bude zticha. Já osobně za svoji osobu mohu říct, že jsem zatím s jakoukoliv žádostí o pomoc, nebo nějakým návrhem nebyl odmítnut ve stylu "jdi někam..." Ale kdo ví, vše je jednou poprvé.:D:D:D:D:D

Toť tak vše, co jsem chtěl napsat. S pozdravem Dan.:cool:

Dan J. napsal:
.... Používám v aktivitách jedny a ty samé vozy z mého trainsetu, které mi fungují dle mých představ
No a právě v tom může být zdroj mnoha problémů, které se tady pořád řeší. Uživatelé nemají možnost si opatřit jiná vozidla, než jsou k dispozici na netu či na DVD s TBP. A pokud aktivitáři použijí do aktivit vozidla vlastními silami upravená či nějaké jiné verze, tak se mohou hráči aktivit občas divit, proč jim to nejede či nefunguje tak, jak má.
Když třeba napíši na net, že v rámci znovuvydání Arpáda či Vindobony je potřeba si ty staré historické adresáře smazat, měli by jít aktivitáři příkladem. A pak by odpadly takové otázky, jako se ptal nedávno Honza, zda CSD_431 nebo CSD.431

Dan J. napsal:
...Příkladem je šestikolo, kde donedávna byl prevý pohled z kabiny vlastně vzad a ještě s blbě vyřezanými okny, po každém ubdate TBP jsem dával přepsat mými engy s opravenou kabinou s patřičnými pohledy ven. Nechci se Zbyňka nijak dotknout, to jen konkrétní případ.
......Já osobně za svoji osobu mohu říct, že jsem zatím s jakoukoliv žádostí o pomoc, nebo nějakým návrhem nebyl odmítnut ve stylu "jdi někam..." Ale kdo ví, vše je jednou poprvé.:D:D:D:D:D
A to je právě jádro problému. Je nějaká nová kabina na šestikolo a Dan místo toho, aby mne upozornil, že už mám pravěk, tak raději několik let bude kabinu přepisovat na tu svou. Je možné, že autor kabiny si nepřeje zařazení do TBP, pak bych použil druhou část citace a to Danovo vyjednavačské umění :D Ale hrozí nebezpečí, že by to bylo poprvé :D

Jelikož není v mých silách, abych uhlídal kdejakou novinku, proto se o novinky stará ŽSR, který do T8 vyjednal a naladil kvantum vozidel.
Všimněte si slova naladil. To znamená, že když vyměním kabinu z TBP za svou oblíbenou, nemusí mi například krokování fungovat synchronně.
A to samé zvuky. Hold je to jen o spolupráci a vzájemné komunikaci, nic víc.

Zbyněk Šemora napsal:
A to je právě jádro problému. Je nějaká nová kabina na šestikolo a Dan místo toho, aby mne upozornil, že už mám pravěk, tak raději několik let bude kabinu přepisovat na tu svou....
Ahoj Zbyňku.
Ale já kabinu na šestikolo používám jednu a tutéž, jako ty máš v TBP, jen jsem po přechodu na MSTS Bin začal používat pravý pohled z kabiny k šestikolaku vydané na kdysi fungujících stránkách train-sim,cz, z niž jsem vykuchal ten pravý pohled.;)
Zbyněk Šemora napsal:
......Hold je to jen o spolupráci a vzájemné komunikaci, nic víc.
Ano toto je ta správná cesta, souhlasím.
S pozdravem Dan.

Pavlík napsal:
Martens a Tom: přesně tak. Obávám se však, že autoři modelů a skinů nebudou chtít vydat povolení pro distribuci upraveného engu z jejich modelů či skinů jinam, než na jejich stránky.

Tak toto je hovadina Pavlik. Trochu si premysli kým niečo tvrdíš, že prečo to tvrdíš. Eng a Wag nie je ani zďaleka autorov majetok. Používam väčšinou eng a wag súbory od Zbyňka. Nemám právo zakazovať eng k tomu modelu vydať na inej stránke keď nie som jeho autorom. Ale ak by sa tam objavil aj model, alebo textúry tak to by som narobil bordel jak sa patrí.

Jediná výnimka je keď sa vydá model ako napríklad teraz Vlado 736,773 kde nie sú takéto eng súbory k dispozícii. A tam takisto nie je problém keď už sa tomuto chce niekto naozaj venovať napísať mail a vypýtať si povolenie autora.

Aj keď osobne si myslím, že robiť tu takéto ofuky kvôli tomuto je riadne nadštandard. Ja keď som začínal s MSTS nikto mi nič nepovedal a nikto mi nejak extra neradil. Skoro všetko som sa naučil sám. A zrazu by sme chceli všetko poskytnúť tak aby náš milovaný užívateľ (rozhýčkaný a lenivý česť výnimkám ) nemusel pohnúť ani jedným mozgovým závitom.....Stiahnem ,kliknem ,idem ....huráááá...:roll::roll::roll:
Mimochodom Maďari toto majú dávno ošéfované. Majú takzvaný balík ActHU. Už zo skratky je zrejme o čo ide. Je to balík vozov modelov poväčšine starostlivo povyberaný človekom, ktorý sa o to stará. Ide o Low poly a riadne vozne určené do trafficov a hráčov. Pravidelne sú do neho pridávané ďalšie modely, ktoré má povolené od autorov. A aktivitári používajú len tie vozidlá. Ak je použité aj iné vozidlo je to tam napísané od koho a kde a je to na užívateľovi či si to stiahne, alebo nie. Ale na 90 percent aktivitári dodržujú ten balík v aktivitách. Čo bráni vám to urobiť keď nechcete problémi a celí ACtSKCZ balík potom povesiť na nejaký web a udržovať? Niečo čo bude verejné nie ako TBP, lebo kto nemá BP trať bude odpísaný....Takže nestačí o probléme, len kecať ale ho aj riešte, lebo o tomto sa tu kecá už strašne dlho a bez akéhokoľvek rozhodnejšieho kroku. A ten človek čo to bude udržovať keď osloví nejakého autora a zaradí niečo do ACtSKCZ balíka bude zodpovedný za aktuálny eng či wag.
Berte to len ako návrh, lebo inak mne osobne je jedno či to bude, alebo nie......

Naposled editoval moderátor:
Myslím,že toto je veľmi dobrý nápad vytvoriť taký balík :) Tým by sa vyriešilo v podstate všetko. Otázne ale je koľkí autori by súhlasili zo zaradením svojich modelov a skinov do takéhoto balíčka...

dem napsal:
...Trochu si premysli kým niečo tvrdíš, že prečo to tvrdíš.
Ahoj dem,
doufám, že se zde stále vede diskuse o problému, bez osobní zášti a invektiv.
dem napsal:
Používam väčšinou eng a wag súbory od Zbyňka. Nemám právo zakazovať eng k tomu modelu vydať na inej stránke keď nie som jeho autorom. Ale ak by sa tam objavil aj model, alebo textúry tak to by som narobil bordel jak sa patrí.
Tento přístup je v pořádku, bohužel jsou ale autoři, kteří se jiným engům brání.
dem napsal:
...Ja keď som začínal s MSTS nikto mi nič nepovedal a nikto mi nejak extra neradil. Skoro všetko som sa naučil sám. A zrazu by sme chceli všetko poskytnúť tak aby náš milovaný užívateľ (rozhýčkaný a lenivý česť výnimkám ) nemusel pohnúť ani jedným mozgovým závitom.....Stiahnem ,kliknem ,idem ....huráááá...:roll::roll::roll
I když tento názor chápu - připomíná mi to dnes již fousatý vtip o tom, jak sousedovi chípne koza. Ale budiž, v tom případě se ale nemůžeme divit, že fórum je plné periodicky se opakujících dotazů a proseb o pomoc.
dem napsal:
...Niečo čo bude verejné nie ako TBP, lebo kto nemá BP trať bude odpísaný....Takže nestačí o probléme, len kecať ale ho aj riešte, lebo o tomto sa tu kecá už strašne dlho a bez akéhokoľvek rozhodnejšieho kroku.
Takže, abychom se pohnuli z místa.
Najdou se modeláři, skinaři a ladiči ochotní spolupráce, spočívající v zasílání informací o novinkách a aktivitáři, ochotní tyto údaje respektovat?
Jsem ochoten se toho ujmout, ale vzhledem k tomu, že jsem dávno ztratil iluze o nějám globálním trainsetu nabízím vytvoření jakési databáze (koneckonců jí mám pro vlastní potřebu částečně vytvořenou).
Případné zájemce prosím o sdělení svého názoru přes SZ, dáme tomu týden a uvidíme.

Tom Kanka napsal:
dem napsal:
...Trochu si premysli kým niečo tvrdíš, že prečo to tvrdíš.
Ahoj dem,
doufám, že se zde stále vede diskuse o problému, bez osobní zášti a invektiv.

Samozrejme. Napisal som to sice trochu inak,mozno na hrane unosnosti, ale absolutne proti Pavlikovy nic nemam. Reagoval som len na nim vyslovenu myslienku, nie na neho.

dem napsal:
... Niečo čo bude verejné nie ako TBP, lebo kto nemá BP trať bude odpísaný....Takže nestačí o probléme, len kecať ale ho aj riešte, lebo o tomto sa tu kecá už strašne dlho a bez akéhokoľvek rozhodnejšieho kroku. A ten človek čo to bude udržovať keď osloví nejakého autora a zaradí niečo do ACtSKCZ balíka bude zodpovedný za aktuálny eng či wag.
Berte to len ako návrh, lebo inak mne osobne je jedno či to bude, alebo nie......
Dem, napsal jsi úplnou hovadinu. TBP udržoval k veřejnému stažení Karel Kebert. Bohužel stalo se co se stalo. Požádal mne Zdeněk I. , že by v jeho práci pokračoval (vystavení aktuálního TBP na jeho portál). Takže se počkalo na novou aktualizaci (Asi půl roku) a Zdeňkovi jsem poslal nové DVD, odkud měl vyďobat trainset a dát to nějak dohromady ke stažení uživatelům.
Dál jsem se o to nestaral. Od té doby byly další velké aktualizace.
Jinak co píšeš o Maďarech, to přesně funguje aktuálně v TBP. ŽSR ladí o 106 a do aktualizace 8 vyjednal a naladil další stovky mega vozidel.

Že tohle nevíš, omlouvá Tě, jak jsi nedávno na fórum napsal, že Tě moje práce do MSTS absolutně nezajímají, protože to zřejmě není Tvůj styl. Máš na to právo, ale kdyby jsi se trochu zajímal, tak by jsi o projektu Trainsetu něco věděl. Kromě ŽSR je samozřejmě ještě spolupráce s Jackem, aby dobře fungovaly zvuky. Ale všichni jen v rámci svých časových možností. Takže chybí jen člověk, který by si dal několik hodin práce a Trainset vystavil, pokud bude svolení autorů. Mám pocit, že někteří se vyjádřili, že dali svolení jen pro potřeby DVD (pro asi třetinu uživatelů, kteří internet nemají).
Ale po špatných zkušenostech pro účely vystavení T na web nikomu DVD posílat nebudu, buď si přijede s notebookem nebo předám na nějaké slezině.

Pozri sa Zbynku to je alibizmus. Ja som napisal nie je verejny. Ze nie je verejny preto, ze Zdenek ho este nedal von alebo pre nieco ine, je jedno a to iste. Verejny nie je. Takze ma neopravuj vo veciach v ktorych sa nemylim. Az bude verejne k downloadu, tak napisem je verejny a basta. Zatial je jedina moznost zakupit DVD s Trainsetom. Takze som nenapisal hovadinu. Napisal som hole fakty ktore tu su. Pozadie ze preco su nie su dolezite. Jednoducho verejne TBP neexistuje......!!

p.s: inak som myslel na TBP, ze prave on splnuje to co madari maju. Takze zariad Aby aktualny TBP s polu s aktualizaciami bol stale k stiahnutiu a netreba vymyslat nic ine. Si schopny to zabezpecit?

Zbyněk Šemora napsal:
Takže chybí jen člověk, který by si dal několik hodin práce a Trainset vystavil, pokud bude svolení autorů. Mám pocit, že někteří se vyjádřili, že dali svolení jen pro potřeby DVD (pro asi třetinu uživatelů, kteří internet nemají).
Ale po špatných zkušenostech pro účely vystavení T na web nikomu DVD posílat nebudu, buď si přijede s notebookem nebo předám na nějaké slezině.

Zbyňku, pro mě není žádný problém Trainset rozdělit na jednotlivé řady (nebo i vozidla, když bude potřeba) a postupně nahrát na web. Rád přidám ruku k dílu. Jen se musím s někým domluvit na webovém prostoru s dobrým připojením. Bylo by dobré, kdyby sem napsal i Zdeněk Itterheim, v jaké fázi ten Trainset má, popř. zda by nabídl webový prostor za účelem vystavení vždy aktuálního TBP.

Na předání nebo objednání nového DVD se samozřejmě není problém později domluvit. Doma mám pravěk a rád si za nové DVD i zaplatím.

Jak psal Dan. Je to jenom o domluvě a komunikaci.
dem napsal:
p.s: inak som myslel na TBP, ze prave on splnuje to co madari maju. Takze zariad Aby aktualny TBP s polu s aktualizaciami bol stale k stiahnutiu a netreba vymyslat nic ine. Si schopny to zabezpecit?

Deme, přesně tak, jak píšeš. Já ten Trainset zveřejním, pokud mi k tomu dá Zbyněk povolení a domluvím se na webovém prostoru. Jak jsem psal již dříve, času mám spoustu a je škoda ho nevyužít ve prospěch MSTS komunity.

Naposled editoval moderátor:
Len to pre pana jana nerobte tak ze bude k dispozicii vzdy aktualny TBP. Kto ma stahovat stale tolko dat??? Dajte zakladny TBP a potom uz len aktualizacie. Ked sa zmeni ladenie dat to do aktualizacie. Taky problem dat prepisat nieklo wag a eng soburov??
Hlavne nech vzdy vsetky baliky ako zakladny TBP tak aj vsetky aktualizacie boli stale dostupne, aby novacikovy stacilo napisat stiahni si odtial vsetky baliky a naistaluj si ich poporadi a pojdu ti aj vsetky aktivity zalozene na TBP.

Dem: moje představa je, že bude na webu k dispozici vždy aktuální TBP rozdělený na jednotlivé řady, včetně zvuků a kabin. Samozřejmě dílčí aktualizace budou také k dispozici.

Bylo by dobré taky rozdělit soubory na chování modelu (+ datum update) a vlastní model. Aby bylo možno stáhnout jen ladění konkrétního modelu nebo řady.

Za případné další připomínky budu vděčný.

Back
Nahoře