Co je to Šotouš ???

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Asi už jsem starší generace, ale stále používáte jistý výraz, něco jako v hanlivém pojetí. Ale co to vlastně znamená nevím.
Včera jsem se díval v TV na zprávy, kde ukazovali nějakou soutěž "O největšího šotouše" a ptali se i soutěžících (mladí lidé), jestli ví, co to šotouš znamená. Nikdo nevěděl. Tak se mi ulevilo, že nejsem sám, kdo to neví.
A co tady ve fóru, jak by jste výraz "šotouš" definovali ?
Hlavně tací, co jej používají a snaží se od tohoto titulu distancovat.

Celkom obsiahla definícia šotouša je tu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Šotouš

Pre tých, ktorým sa to nechce čítať celé aspoň krátky úryvok:

Slovo šotouš (někdy psáno též schotousch) označuje člověka, který má silnou zálibu (dosahující až intenzity úchylky) v železniční, případně i jiné veřejné dopravě. Pravděpodobně pochází z anglického slova shoot (střílet, udělat snímek). Masové rozšíření slova v rámci zájmové skupiny, kterou označuje, je kladeno asi do roku 2004: nejprve bylo vnímáno jako nadávka, brzy se však jeho význam rozšířil na každého, komu je dráha koníčkem a fotografuje ji, a ač si zachovalo jistý punc hanlivosti, pro některé se změnilo až v hrdé sebeoznačení. Přesné okolnosti rozšíření slova ani bližší určení jeho původce nejsou obecně známy.

Šotouši očekávající příjezd mimořádného vlaku, Belgie. Titulok snímky aj snímka samotná je prevzatá z Wikipedie.cz

7e7d4afde6679e29319e3a1921d47ff0.jpg

Ta fotka je i důvod, proč nemám rád podobné akce. Já si pamatuji, jak jsem si jezdil fotit a filmovat páry a ostatní dnes už historické vlaky, když jezdily v pravidelném provozu. Všude klid, nikoho tyto stroje nezajímaly. Ale průlom nastal, když se slavnostně v Liberci parní provoz ukončil. (1975 ?) Najednou kde se vzalo tu se vzalo šíleně zájemců o mašinky. A to byla poslední akce, na které jsem byl s kamerou. Nedávno mi Sponka natočil video ze zvláštní jízdy Hurvínka po pražských spojkách, které jsem potřeboval tehdy ke stavění. Když jsem viděl ta paka, co lezla do záběru kamery jen proto, že musela natahovat ruce s foťákem, aby jen tak naslepo udělaly nějakou fotku s nulovou hodnotou, ale byla ze stanoviště. Naštěstí tento šílený dav byl až ve finále, kdy dvoumetrový Sponka už na zádech asi neudržel tlačící se masu šotoušů. :D
Včera v těch zprávách přečetli i nějaké otázky v soutěži o šotouše, aby bylo jasné, že na to normální smrtelník nemá. Například kolik je schodů na eskalátoru určité stanice metra.
Ale nejvíc jsem se zasmál, že nikdo, kdo se přihlásil do soutěže nevěděl, co šotouš je. :D

Toto sú ľudia, ktorý s veľkou obľubou kvôli svojmu vnútornému ukojeniu a pocitu byť v niečom prvý robia rušňovodičom na každom kroku len zle....Česť výnimkám.

Zdravím,
tak nedávno jsem byl také nepřímo označen za "šoutouše".Je sice pravdou,že jsem někdy od roku 1993 se svým prvním fotoaparátem také vysedával a postával u kolejí a coby "režista" objížděl kdejakou akci,ale dnes už tomu tak určitě není.
Nyní totiž už jen zvěčňuji lokomotivy,vozy,budovy a objekty na textury a za "bokovku" považuji nafocení několika stanovišť strojů ř.363,130,123,122,181 či 799 se všemi animacemi.:rolleyes:
No a protože pro takovéhoto jedince žádné oficiální označení /hanlivé či nehanlivé/ zatím nemáme,považuji se za obyčejného fotografa. I když,nakonec možná půjde o nejtěžší formu "šotoušství".:D

David

Dnes už se zase používají výrazy jako utrašotouš nebo megašotouš. Člověk co kvůli fotce je schopný kácet stromy nebo keře, aby nepřekážely. Nasvícení musí být perfektní. Z lokomotivy nesmí trčet žádné sloupy nebo stožáry. Pokud mu někdo na nějaké akci vleze do záběru, tak je schopen ho oslovovat často nespisovnými výrazy a často sám se chová jak slon v porcelánu. A pak také se pozná, že funguje jako kritik ostatních lidí a jejich tvorby.

A pak na k-reportu rozvíjeli kdysi teorii, že šotouši nosí bílé ponožky do sandálů.

Tak to už je opravdu nemoc.
Jeden známý mi vyprávěl jak po Perštejnských slavnostech byla zdevastovaná trať 251. Aby vše ladilo s parními lokomotivami, tak tato fotografující individua vylámala nové pískáčky i kříže na přejezdech. Vše co zavazelo v záběru.

Vypráví se, že nějaký šotouš žadonil v libereckém depu dožadoval jízdy 556.0 na nákladu. Když se po několika telefonech nakonec dočkal, tak ten Štokr jel uhlím napřed. Údajně ten šotouš pošlapal celý lán borůvčího ve vzteku.

Díky šotoušům, kteří jsou nebezpeční sobě i širokému okolí, pakliže se vyskytnou v blízkosti dvou ocelových pásů spojených příčnými pásy dřevěnými nebo betonovými,
už v podstatě není možné, aby vás nějaký fíra svezl na mašině, neboť takový šotouš cítí vnitřní potřebu zvěřejnit svůj zážitek s přesným číslem vlaku a datem a vystaví tak obětavého zaměstnance drah postihu.
Tímto "děkuji" všem šotoušům!

Pokiaľ nieto fotí pre svoje potešenie, nenarobí pri tom škodu, cirkus, len to niekde zverejní na internete, niet čo namietať.
Na druhej strane šotouš, ktorý oplzlo nadáva fírom či mechanikom, aby nevytŕčali "svoje je...té ksichty" z mašiny, šotouš, ktorý si dáva záležať, aby nafotil nejaké pikantnosti či drobné prehrešky a kdekade sa so svojimi "úlovkami" chvastá, ten je naozaj opovrhovania hodný. Na červených stránkach sa o takýchto tiežfotografoch dočítate dosť a dosť a nie je to pre nich moc lichotivé. Nakoniec sami fírovia by o nich mali čo rozprávať :cool:

Teraz sa s tebou nedá nič len súhlasiť...Ja to mám delené tak, že tú prvú skupinu volám fotografmi (tu by som priradil p.Dujniča a jemu podobných) a tú škodnú šotouš.

Tax napsal:
...Na červených stránkach sa o takýchto tiežfotografoch dočítate dosť a dosť a nie je to pre nich moc lichotivé...
Tam ich je asi 90 percent, zbytok sú rušňovodiči čo na nich nadávajú a admin.:D:D:D

Inak ale niekedy sú v tom nevinne, on si len odfotí mašinku, jeho viac nezaujíma, ale zhodou okolností som mal na tej mašinke vedla seba zabezpečováka na obhliadke viditelnosti, zrazu som v depe volaný na koberček, že: "Aha, tu si odfotený na tom a tom vlaku, koho je tá druhá hlava?" A už vysvetluj. Alebo ťahám druhú mašinu niekam, pozabudnem sa a zdvihnem zadný zberač a už jedno konkrétne indivídum píše na vlaky.net (pardón, na červených stránkach), aj s fotkou, že ako som si to mohol dovoliť. U nás v depe majú v kancloch počítače len na to, aby tam pozerali fotky na červených stránkach a pozývali vodičov na koberček.

atb napsal:
Tak tady máte dokonce jejich galerii. Třeba se tam někdo pozná ... :D
Šotovník
Tam jsou normální fotky železnice, žádnou úchylku jsem tam neviděl, až na ty šotoušky dole. Nic proti aktům, ale tyhle jsou doslova průšvihové. Být fíra a míjet nahou babu vylezlou na výstražné kříže signalizačního zařízení( šotouška generál) takový fíra musí zákonitě projet návěstidlo a způsobit nehodu.

Zbyňku: To len keď v lete vchádzaš s rýchlikom do Trenčína a čumíš na perón, tak sa divím, že som s tým ešte nezastavil niekde na Opatovej... (Opatová nad Váhom - prvá zastávka za Trenčínom)

Ono je to s tím termínem "šotouš" opravdu trochu komplikované. Sám se považuju tak trochu za šotouše, ale rozhodně nevysekávám křoví (výjimkou je odtažení případné spadlé větve :) ), nenadávám zaměstnancům drah, jsoucích v záběru - spíš jsem rád, že vlak není jen mrtvá obarvená halda železa a dřeva, personál ji "zlidští". Vykukující spolufotografové mi nevadí a kdyby přeci jen někde nebyl vítán v záběru, není nic jednoduššího, než slušně požádat o vzdálení se stranou. Taktéž se snažím nelézt nikomu do záběru. Na druhou stranu mám i zkušenost s těmi "drsnými" šotouši, na naší železničce už se taky objevují a bohužel nejednou jsme je museli krotit. A termín "ultrazzzzz(šotouš)" lítá hlavně po K-reportu, je jím zpravidla označován kolega, který se snaží rozhýbat provoz na několika "mrtvých" tratích... Takže není šotouš jako šotouš, naštěstí mám víc zkušeností s těmi slušnými :oops:. Je to jako všude - najdou se slušní i neslušní... motorová myš :cool:

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře