Chovanie modelov parných lokomotív

RE: Modely parních lokomotiv ČSD

Přesně tak, praxe je praxe. Ale netvrdím že jsem odborník, jsem tam teprve rok a pořád se učím :). Ta dmychavka mě ale překvapuje. Nejen že stříká po lidech stojících kolem vodu ale ještě způsobuje to spékání uhlí. Jinak ještě doplním můj předchozí příspěvek:

Plnění na 100% a otevření ventilů při zavření regulátoru se dává kvůli odlehčení válců, protože píst pohybující se naprázdno, by zbytečně stlačoval zbylý vzduch ve válcích. To ovšem tedy neplatí u lokomotiv s vyrovnavačem. Tam strojvedoucímu stačí při zavření regulátoru jen hned otevřít vyrovnavač ale ten rozvod na 100% by snad taky měl dát, tuším.

Ahoj Pikku.
Tak jsem se dneska pustil do opravy mé aktivity Historický rachlík a narazil jsem na jednu věc. Za živého boha jsem nemohl připojit Albatrose na soupravu (Pancéřák Da). Zadařilo se, až když jsem na soupravu najel tak 7km/h. Kdysi mi to nedělalo, nutno dodat, že aktivita byla stavěná s beta verzí Albíka. To by však na rozpojení a spojení nemělo mít vliv. Když se souprava spojila, tak se mi prolínají nárazníky (viz screen), toto tuším dělalo, když byly spřáhla laděná na 80 cm, ale jistý si nejsem.;)

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img24.imageshack.us/img24/2311/sphla.jpg

S pozdravem Dan.

Ps: Při přepojování (objezdu soupravy) v Přerově jsem mašinku napojil čumákem k soupravě na první pokus.

Ahoj Pikku a Dane,
podívám se na to a dám vědět.
Honza U.

Ahoj. Díky moc.
Jinak jsem zjistil další věc, ale to je vina strojvedoucího:D:D, tedy s předpokladem, že se všechny Albatrosy z balíku chovají stejně. V aktivitě jsem totiž vyměnil ČSD 498.022 za 498.014 a teď nejsem schopný vyjet kopec za Zábřehem na Moravě směrem na Českou, více jak 30 - 50 km/h. Ach jo, už jsem dlouho netahal rychlík o více vozech, takže budu muset znova do školy a trénovat.:D:twisted::D
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
... V aktivitě jsem totiž vyměnil ČSD 498.022 za 498.014 ...

Díky Honzovi za slíbebou opravu, koukal jsem do archivu s nulkovými albatrosy a 009 a 014 mají špatně nastavena spřáhla (je tam stále BAR a 6/30 cm) Pokud použiješ 022 tak by mělo být vše ok.

Vážení uživatelé, na základě Danova podnětu byl vydán update lokomotiv 498.0 second release, který je ke stažení na Pikkových stránkách. Nejde o nové ladění vlastností, bylo pouze upraveno nastavení spřáhel a naklonován do všech čtyř verzí lokomotivy správný eng nastavený od zsr.

Doporučuji všem, kteří mají na disku první verzi Pikkova balíčku (eng soubory jsou značeny 498-0.eng pro 498.022 a 498-0a.eng pro 498.015), aby celý adresář CSD_498_0 smazali a nahradili balíčkem 498.0 second release včetně update a následně opravili ve svém počítači consists obsahující lokomotivy z původního balíčku.

Aktivitáře prosím, aby používali aktuální balíček strojů, tedy se soubory 498-009.eng, 498-014.eng, 498-015.eng a 498-022.eng.

Poznámka: totéž se týká samozřejmě i odpovídajících tendrů.

Měl bych takový dotaz, bo nevím kde se na to zeptat, a to jak mám dobrat vodu do 498.0 od PIKKU, neboť jezdim kolem jerabu jak pominuty a nejsem schopnej se trefit na misto kde to dobrat =(. Předem díky

[split] Modely parních lokomotiv ČSD

vohryz napsal:
Měl bych takový dotaz, bo nevím kde se na to zeptat, a to jak mám dobrat vodu do 498.0 od PIKKU, neboť jezdim kolem jerabu jak pominuty a nejsem schopnej se trefit na misto kde to dobrat =(. Předem díky

Ahoj, zkus najet lokomotivou až tendrem za jeřáb, tak aby ti zadní hrana tendru lícovala s koncovou hranou betonu u jeřábu na zemi a mělo by to klapnout. :-)
Dan

Dan J. napsal:
vohryz napsal:

Ahoj, zkus najet lokomotivou až tendrem za jeřáb, tak aby ti zadní hrana tendru lícovala s koncovou hranou betonu u jeřábu na zemi a mělo by to klapnout. :-)
Dan
Ještě dodám, že voda jde dobírat jen z jedné strany jeřábu.

vohryz napsal:

Podívej se do wagu daného tendru, kde je umístěný pickup bod. Popř. ten řádek sem napiš.

Důležité řádky pro vodu jsou IntakePoint ( -2.84 2.4 FuelWater ) ve wag 935.005 a 935.015 a IntakePoint ( 2.84 2.4 FuelWater ) ve wag 935.009 a 935.014. Pro uhlí pak ve všech wag IntakePoint ( 0.89 2.73 FuelCoal ). Pokud si dobře pamatuji popis funkce IntakePoint, je třeba zastavit tendrem u jeřábu pro dobírání vody cca ve 3/4 délky tendru bráno od lokomotivy pro první dva tendry resp. ve 1/4 délky pro druhé dva tendry. Pro uhlí pak kousek před polovinou tendru. Tolerance (2.číslo) jsou v obou případech dostatečné.
Prosím znalce, aby mi napsali přes sz, zda se voda doplňuje přes velké otvory v zadní části tendru nebo otvory na bocích vany tendru hned za lokomotivou, Pikkovi pak wagy doladím.
A aby nedošlo k šumu, tak výklad k Hynďově poznámce "... voda jde dobírat jen z jedné strany jeřábu ...": jeřáb/zauhlovací zařízení/stojan nafty jsou vázány na konkrétní kolej, tedy i tehdy, pokud je zařízení mezi dvěma kolejemi, lze dopňovat jen vozidlo na koleji, ke které zařízení autor trati přiřadil.
Honza U.

Přimlouval bych se za nastavení větší tolerance, např. okruh 2 metrů od plnícího otvoru. V jisté misi s rosničkou 464.202 jsem třeba zastavil na koleji s vodním jeřábem. I když nebylo potřeba, vyvěsil jsem mašinu a jel jsem zkusit dobrat vodu. Během osmiminutového pobytu se mi to neustálým popojížděním po milimetrech nepodařilo a to tu mašinu znám víc než dobře. Jak to pak má dokázat uživatel, který neví, kde vlastně má mašina ten "dekl". Jeřáb stejně není animovaný, tak nač taková superpřesnost?:D

Pokud se nemýlím, tak 2.číslo je tolerance, takže je v obou případech (uhlí, voda) nastaveno více než +/- 2 m ...

IntakePoint ( -2.84 2.4 FuelWater ) tož mám tam tohle jmeno wagu je 935-0a.wag

935-0a.wag = máš starší balík Albatrosů ... mrkni k Pikkovi na web ...

Znaménko +/- před prvním číslem vyřeší jen grafický efekt místa tankování. + znamená od středu tendru k lokomotivě, - opačným směrem. Vzhledem k nastavení tolerance (druhé číslo) vodní jeřáb reaguje vždy téměř na celou příslušnou polovinu tendru. Pokud jde tedy o +/-, vyřešíme jen s Pikkem sjednocení všech čtyř tendrů Albatrosů. Problém je jinde. Pamatujete si na problém "pocukávání" stojících parních lokomotiv? Když si otevřete rozšířenou diagnostiku (F5), zjistíte, že i při stojící lokomotivě je rychlost nenulová. Je to divné, ale je to tak. Bohužel u všech zdrojů paliv a vody se mimo jiné udává rychlost jízdy, při které plnění funguje. A pokud tu autor trati nechá nulové hodnoty, začne fungovat neúprosná matematika a na problém je zaděláno. Takže doporučuji u zbrojících míst zejména parních lokomotiv uvádět rozsah tolerance rychlosti jízdy při zbrojení o 0 do 1 (je to v mph) ... a vohryz mi dá asi za pravdu, když tohle provede, že bude po problému.

Honza napsal:
Znaménko +/- před prvním číslem vyřeší jen grafický efekt místa tankování. + znamená od středu tendru k lokomotivě, - opačným směrem. Vzhledem k nastavení tolerance (druhé číslo) vodní jeřáb reaguje vždy téměř na celou příslušnou polovinu tendru. Pokud jde tedy o +/-, vyřešíme jen s Pikkem sjednocení všech čtyř tendrů Albatrosů. Problém je jinde. Pamatujete si na problém "pocukávání" stojících parních lokomotiv? Když si otevřete rozšířenou diagnostiku (F5), zjistíte, že i při stojící lokomotivě je rychlost nenulová. Je to divné, ale je to tak. Bohužel u všech zdrojů paliv a vody se mimo jiné udává rychlost jízdy, při které plnění funguje. A pokud tu autor trati nechá nulové hodnoty, začne fungovat neúprosná matematika a na problém je zaděláno. Takže doporučuji u zbrojících míst zejména parních lokomotiv uvádět rozsah tolerance rychlosti jízdy při zbrojení o 0 do 1 (je to v mph) ... a vohryz mi dá asi za pravdu, když tohle provede, že bude po problému.
Problém jak vyřešit nenulovou rychlost mašiny jsem nabídl již dříve,ale mé řešení nebylo přijato.

Engy ladil pro Pikka ZSR. A upřímně řečeno, tak rychlost je nenulová na 4./5. desetinném místě, takže bych ji klidně považoval za nulovou. Doby, kdy parničky viditelně pocukávaly, už jsou dávno pryč. Takže bych se přimlouval skutečně za nápravu ze strany nastavení zbrojících bodů.

Formální připomínka: fakt bylo nutné citovat celý můj příspěvek, když jsou za sebou?!? Pak se divíme, že fórum vypadá jak vypadá!!!

Back
Nahoře