Ladeni 122/123

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku

zsr

Posunovač
Ahoj,

pri ladeni 122/123 bych potreboval vedet jak jdou za sebou stupne pri shuntovani na serii a prechodu na serioparalel.
Navic jsem vyrozumel, ze u 122ky neni shuntovaci a paka a tedy se pres shunty na serii jde vzdy. U 123 uz shuntovaci paka je. Je to tak?

1. moznost:
- na volantu po 3. shuntu na serii nasleduje 1. prchodovy stupen serioparalelu

2. moznost
na volantu po 3. shuntu na serii nasleduje 2. a 1. shuntovaci stupen (dochazi k odshuntovani) a pak hospodarny seriovy stupen a pak teprve 1. prechodovy stupen serioparalelu

Ktera je spravna? Diky!

ZSR

122 jsou shunty hned po vyrazeni odporu, tzn nejdou preskocit, ale u 123 tam se daji obejit tlacitkem, zadna shuntovaci paka tam neni, tzn ma stejny kontroler jen s tim rozdilem ze tam je nejaky obvod ktery diky tomu tlacitku se daji obejit shunty tzn kdyz jsem trebas na serii a 3.sh a nezmackl jsem to tlacitko tak se nic nedeje jede se stale na hospodar pak samo prechod a paralel. Nevim to jiste, kdyz jsem byl v zacviku tak jsme delali hodne na 121/2/3 udrzby takze mi to takhle nejak bylo receno, mozna se v necem mylim ale jsem si jist ze tam to tlacitko je. Tzn muj nazor je ze bych tam nechal jako u 122 shunty.
Doplneni, kdyz to tlacitko nezmacknu tak neshuntuje. Jizdni stupne jsou 0,X,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,23,25,I,II,III,A,B,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,I,II,III,IV,V.
Popis z obsluhy lokomotivy: Uvedene obvody jsou napajeny pres pojistku 473 a umoznuji volbu pouzit zeslabeneho nebo plneho buzeni trakcnich motoru na prislusnych stupnich hlavniho kontroleru. Tato volba ma zejmena vyznam pro provadeni prechodu smerem "Nahoru" (ze spojeni serioveho na spojeni serioparalelni mot. skupin) a umoznuje strojvedoucimu provadet prechod pri plnem nebo zeslabenem buzeni tr. motoru podle vlastni uvahy. Prechod "Dolu" (ze spojeni serioparalelniho do spojeni serioveho) zajistuji ovladaci obvody vzdy s plynm buzenim tr. motoru. Zvolit zeslabene buzeni (shuntovat) lze jen na I. shuntovacim stupni v seriovem a paralelnim spojeni motorovych skupin kratkym stisknutim tlacitka 474 (475), jak je patrno ze schematu a spinaciho programu blokovacich kontaktu hl kontroleru 0401.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj,

jeste dotaz k poctu stupnu. Zde vyse je zmineno, ze seriovy hospodarny stupen ma cislo 25 (nezapocitane stupne 0 a X). Mam charakteristiku, kde je u 122 uveden hospodarny stupen 24.
Kolik ma tedy 122/123 stupnu na serii (bez zapocitani stupnu 0 a X)? 24 nebo 25?

Diky!

ZSR

V publikaci Malý atlas lokomotiv se uvádí u ř 122 26 / 3 / 11 / 5, u ř 123 je to 25 / 3 / 11 / 5.

Tak a teď babo raď :-)

Dle spínacího programu řady 123 je poslední 25 stupeň. Dle char. (ČSD V7 příloha 5) je 24°, ale je tam chyba, přepočítal jsem to a jejich opravdu i na char. 25, páč dole je označení S a nahoře je 24° což je ten poslední slabší průběh před tlužčím průběhem tzn špatně označeno. Takže 25/3 jízdních stupňů na sérii a 11/5 jízdních stupňů na paralel. Jinak táta mi říkal, že jsou jízdní stupně stejné, 122/3, až na to shuntování viz výše.

Back
Nahoře