Nastavenie ovládania klávesnicou

JANíčOK

Cestující
Mám nasledovný problém: spustím MSTS chcem zmeniť ovládanie u elektrických lokomotív, všetko nastavím tak ako chcem dám uložiť, spustím aktivitu a žiadne zmeny ovládania ktoré som urobil sa neprejavia. Robí mi to len u elektrických lokomotív, u diesolov je to v poriadku. Viete mi prosím niekto poradiť?

To je způsobeno tuším novými funkcemi Binu pro el. lokomotivy (více poloh sběračů atd.) Musíš si ve složce Global otevřít soubor electric.txt, v něm si opravit namapování klávesnice a přes program iomconvunicode.exe jej zkonvertuj na electric.iom
Pokud bych kecal blbosti, tak mě prosím opravte :)

Kank napsal:
To je způsobeno tuším novými funkcemi Binu pro el. lokomotivy (více poloh sběračů atd.) Musíš si ve složce Global otevřít soubor electric.txt, v něm si opravit namapování klávesnice a přes program iomconvunicode.exe jej zkonvertuj na electric.iom
Máš naprostou pravdu,je to zpusobeno binem,jdou změnit jen motory a páry.

Naposled editoval moderátor:
martin novy napsal:
Kank napsal:
Máš naprostou pravdu,je to zpusobeno binem,jdou změnit jen motory a páry.
Je to proto, že MSTS by ten soubor uvedl do původního stavu a zlikvidoval by tam vše co tam Džordž udělal. Pokud budeš ten soubor upravovat tak jak píše Kank, tak musíš tomu původnímu souboru electric.iom sebrat atribut "Read only" jinak ho neuložíš ani nepřepíšeš.

Naposled editoval moderátor:
Tak som sa trošku zabával s tým ovládaním; zistil som že to nie je až také jednoduché ako vyzerá :D Keďže som chcel nastaviť elektrické lokomotívy podľa dieselov potrebujem prekonvertovať .iom súbor do .txt aby som videl ako je to tam nastavené to sa mi však nedalo. Neviete mi prosím poradiť ako na to?
Alebo ak viete poraďte ako zapíšem do toho + (plus) a - (mínus) na numerickej klávesnici, u dieselov aj na parách to mám tak nastavené a zvykol som si na to :D

JANíčOK napsal:
Tak som sa trošku zabával s tým ovládaním; zistil som že to nie je až také jednoduché ako vyzerá :D Keďže som chcel nastaviť elektrické lokomotívy podľa dieselov potrebujem prekonvertovať .iom súbor do .txt aby som videl ako je to tam nastavené to sa mi však nedalo. Neviete mi prosím poradiť ako na to?
Alebo ak viete poraďte ako zapíšem do toho + (plus) a - (mínus) na numerickej klávesnici, u dieselov aj na parách to mám tak nastavené a zvykol som si na to :D
Nejprve si ulož do zálohy soubory
c_electric.txt
electric.txt
c_electric.iom

Edituj c_electric.txt a v něm udělej potřebné úpravy, potvrdit změny při zavření/uložení.
V Globalu vyvolej příkazový řádek a zadej příkaz
iomconvunicode -text c_electric.txt c_electric.iom
nebo
iomconvunicode.exe /c_electric.txt c_electric.iom
Buď se provede jeden nebo druhý správně podle verze operačního systému.

Můžeš si z toho příkazu udělat v Globalu dávkový soubor.bat a příkaz provést pouhým poklepáním.
Vytvořenému souboru c_electric.iom přidej atribut r jako ochranu proti přepsání při nastavování v menu simulátoru.
Hotovo.
Níže je uveden příklad mé modifikace souboru c_electric.txt :

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0I0t______

_skip ( Sample IOM source file

The above SToken header is needed - use a file type (the 'I') other than 'i' to
help prevent the run-time from attempting to load this.

Note: As with all text SToken files, quotes around strings are optional, as is
whitespace around the brackets.
)

io_dev ( KEYB 0

io_map ( PAD_DOT "BailOff" ALL_UP )
io_map ( HOME "BellToggle" ALL_UP )
io_map ( PAD_0 "BrakeDynamicInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_1 "BrakeDynamicDec" ALL_UP )
io_map ( PAD_5 "BrakeEngineInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_8 "BrakeEngineDec" ALL_UP )
io_map ( PAD_6 "BrakeTrainInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_9 "BrakeTrainDec" ALL_UP )
io_map ( PAD_4 "CombinedInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_7 "CombinedDec" ALL_UP )
io_map ( PAD_7 "ThrottleInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_4 "ThrottleDec" ALL_UP )
io_map ( W "DirectionForward" ALL_UP )
io_map ( S "DirectionBackward" ALL_UP )
io_map ( PAD_PLUS "EmergencyStopToggle" ALL_UP )
io_map ( PAD_MINUS "EngineBrakingOn" ALL_UP )
io_map ( PAGE_UP "GearInc" ALL_UP )
io_map ( PAGE_DOWN "GearDec" ALL_UP )
io_map ( INSERT "HeadlightsInc" ALL_UP )
io_map ( DELETE "HeadlightsDec" ALL_UP )
io_map ( END "HornToggle" ALL_UP )
io_map ( P "Pantograph1Toggle" ALL_UP )
io_map ( O "Pantograph2Toggle" ALL_UP )
io_map ( P "PantographsInc" ALL_UP )
io_map ( O "PantographsDec" ALL_UP )
io_map ( X "SandingToggle" ALL_UP )
io_map ( SPACE "VigilanceToggle" ALL_UP )
io_map ( V "WiperToggle" ALL_UP )
)
Některé klávesy je možno spojit, pokud nejsou navzájem v rozporu ( nepoužívají se nikdy současně ) - viz PAD4 a PAD7.
Namísto P/Shift+P používám P/O pro ovládání sběračů.

ad bob57_cz:
Veľmi pekne ďakujem za radu! Ale ešte aj tak sa mi nepodarilo urobiť tak ako som chcel, aby som lepšie vysvetlil: ovládanie na dieseloch mám nastavené takto:
zabrzdiť priebežným brzdičom: mínus na numerickej klávesnici
odbrzdiť priebežným brzdičom: plus na numerickej klávesnici
zabrzdiť prídavným brzdičom: hviezdička a numerickej klávesnici
odbrzdiť prídavným brzdičom: 9 na numerickej klávesnici

Tak isto som to chcel nastaviť aj na elektrikách a všetko sa mi podarilo okrem tej hviezdičky a numerickej klávesnici, preto som sa pýtal ako sa dá konvertovať .iom do .txt aby som si to mohol pozrieť u dieselov a následne to zapísať do elektrík. Neviete mi poradiť?

JANíčOK napsal:
Tak isto som to chcel nastaviť aj na elektrikách a všetko sa mi podarilo okrem tej hviezdičky a numerickej klávesnici, preto som sa pýtal ako sa dá konvertovať .iom do .txt aby som si to mohol pozrieť u dieselov a následne to zapísať do elektrík. Neviete mi poradiť?
A v čem je zase problém ?
V c_diesel.txt máš to svoje nastavení , tak odtud si to prohlídneš a přepíšeš uvedené položky do c_electric.txt.
Páry jsou zase v c_steam.txt, společné pro všechny je v common.txt.
Jednodušeji to už snad napsat ani nejde.

Bobe, nevím, jak ty, ale já mám v souboru c_diesel.txt vždy pouze a jen defaultní nastavení.
Ať si v MSTS nastavím cokoliv, tento soubor se nezmění a proto se ani nemůžu kouknout "jak to mám nastaveno".
Otázka by tedy spíš měla znít: Jaké jsou zkratky pro jednotlivé klávesy klávesnice.
Díky

ad Pawlik:
Presne tak vyjadril si sa dobre! Uz som to skúšal pozerať v tých .txt súboroch a našiel som tam iba defaul nastavenia. Teda mne pomôžu dve veci:
1.) Prekvertovať .iom do .txt formátu.
2.) Zistiť ako do .txt zapísať klávesu (hviezdičku na numerickej klávesnici)

JANíčOK napsal:
2.) Zistiť ako do .txt zapísať klávesu (hviezdičku na numerickej klávesnici)
Tohle už bude vyhovovat ?
Stačí trochu :study: :!: :study: :!: :study: :!:

io_map ( PAD_MINUS "BrakeTrainInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_PLUS "BrakeTrainDec" ALL_UP )
io_map ( PAD_TIMES "BrakeEngineInc" ALL_UP )
io_map ( PAD_9 "BrakeEngineDec" ALL_UP )

Jinak si myslím, že to moje ovládání, co jsem napsal výše, je logicky blíže reálu, než to, co se tu snažíte tvořit alternativně. :salut:

Ještě pro úplnost ( bez záruky ! ) mapování kláves v souborech.iom ( neodpovídá klávesnici cz ! ):
numpad:
io_map ( PAD_0 "
io_map ( PAD_1 "
io_map ( PAD_DOT "tečka/Del
io_map ( PAD_MINUS "
io_map ( PAD_PLUS "
io_map ( PAD_SLASH "lomítko
io_map ( PAD_TIMES "hvězdička

šipka:
io_map ( LEFT_ARROW "vlevo
io_map ( RIGHT_ARROW "vpravo
io_map ( UP_ARROW "nahoru
io_map ( DOWN_ARROW "dolů

io_map ( BACKSPACE "zpět
io_map ( COMMA "čárka-
io_map ( DELETE "odstranit
io_map ( DOT "tečka
io_map ( END "konec
io_map ( ENTER "provést
io_map ( EQUALS "rovnítko
io_map ( ESCAPE "
io_map ( HASH "dělítko
io_map ( HOME "domů
io_map ( INSERT "označit

io_map ( PAGE_DOWN "
io_map ( PAGE_UP "
io_map ( PRTSC "sejmout
io_map ( RETURN "návrat
io_map ( SEMICOLON "středník
io_map ( SLASH "lomítko
io_map ( SPACE "mezerník
io_map ( TAB "tabulátor

io_map ( QUOTE "uvozovky
io_map ( BACKQUOTE "
io_map ( LEFTSQUARE "závorka levá
io_map ( RIGHTSQUARE "závorka pravá
io_map ( LEFT_SHIFT "
io_map ( RIGHT_SHIFT "
io_map ( LEFT_CTRL "
io_map ( RIGHT_CTRL "
io_map ( LEFT_ALT "
io_map ( RIGHT_ALT "

Ahoj všichni. Chtěl bych poprosit nějakou dobrou duši, jestli by byla tak hodná a poslala mi opravené iom soubory c_diesel, c_steam a c_electric v defalutním nastavení MSTS. Po nainstalování MSTS do nového PC (a není to noťas) se mi rozhodilo ovládání brzd. Sice jsem si stáhl opravenou verzi iomů u Ronoatha a dá se jezdit, ale zvyk je holt železná košile.
Čím ono rozhození může být netuším, protože už samotný čistý MSTS nainstalovaný do nového PC má ovládání špatně. Takže BIN asi na vině nebude. Nevím, jestli to nedělají Windows 7 (64). Nakopírování souborů ze starého PC nepomáhá, klávesnicí to taky není. Zrátka se identické instalace MSTS chovají na dvou různých počítačích jinak.
Můj mail je glaeken@centrum.cz

Díky
Polis

Tohle dělají některé notebooky ASUS, ale klasické PC ? S tím jsem se ještě nesetkal a jen klávesnicí to nebude, protože externí klávesnice chybu na notebooku neodstraní.
Žádné opravené default nastavení, obávám se, že neexistuje. Aby nějaký odborník poradil, tipoval bych problém u základní desky. Ale zase například od ASUSu mám už druhou základní desku a žádný problém.

Mě taky překvapilo, že si na to stěžují jen majitelé některých notebooků. Počítač mám HP Pavilion Elite HPE-140es a co je v něm za základovou desku netuším. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se to může takhle rozhodit. Tím defalutním ovládáním jsem měl na mysli to, které se nainstaluje s čistým MSTS. U parních a motorových lokomotiv si ovládání nastavím jak chci, ale u elektrik, na kterých toho najezdím nejvíc, je ovládání kvůli BINu jako na potvoru zamčený.

http://leteckaposta.cz/837883582 Je to ale po instalaci BINu, snad nevadí ;).

Koukám, příspěvek 1001.

Edie: Ahoj, děkuji za ochotu, ale po nahrání Tvých souborů mi klávesnice dělá pořád to samé :-( Zatím jediné, co funguje, je balíček o Ronoatha. Nevadí, jdu si svléknout železnou košili a zvykat si na nové ovládání :-)

A máš dobře nastavenou klávesnici? (česká - Qwertz(y))? Třeba Francouzská klávesnice má jiný znaky o proti české ;).

Ale rozložení klávesnice na to nemá vliv. Spíš bych to přisuzoval nějakému podpůrnému software pro ovladač klávesnice. Čisté Windows bez přidaných ovladačů klávesnice třetích stran musí s MSTS spolupracovat správně.

Českou klávesnici samozřejmě mám ;-) Do ovladačů pokud nemusím, tak nelezu, takže jsem to nezkoumal. Ale je to jedno, na všechno se dá zvyknout. Jsem rád, že nemusím mašinu ovládat myší.

Back
Nahoře