Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Stav prací:
přes týden jsem měl minimum času, tak jsem vše chtěl dohonit o víkendu.
Ráno zapnu editor a pejsek si odběhne vyblinkat do předsíně. Uklidil jsem a šli jsme ven.
Pak jsem se vrátil k editoru a začal konečně něco dělat. V tom se pejsek odběhl vyblinkat podruhé, ale tentokrát to byl řídký příval a zásah byl jak v kuchyni tak předsíni. Celkem to bylo na slušný úklid. Asi za hodinu jsem měl vygruntováno, přiběhl pejsek a mohl jsem v úklidu pokračovat. (bývalo hůř, takové služby jsem míval od půl druhé ráno do čtyřech a v ještě horší konstalaci)
Takže pokud se někdo těšíte na aktualizaci a chcete, abych ji připravil, budete mne někdo muset vystřídat s kýblem a hadrem a uvařit oběd :D
Jako třešnička na dortu je skutečnost, že mne z hluku počítačů za ty roky už bolela hlava tak jsem trochu modernizoval HW. Poslední tichý komponent měla být grafika:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=000000000000000W9V
Ještě je tam psáno grafická karta s perfektním a tichým chlazením v ceně“
Po zapnutí počítače jsem byl rozčarován. Takový vysavač jsem ještě nikdy neslyšel. To je hukot, který nemá konkurence. Ta moje starší grafika se také roztočila do podobných otáček, ale po naskočení biosu se otáčky snížily a hukot byl nepatrný. Ale tohle mi připadá staré VZ na lokomotivě, když byly ještě rotační měniče. Také nám to za zády celou cestu ječelo.
Takže když se daří, tak se daří. Hold někdo nahoře nechce, abych aktualizaci dokončil.

Zbyněk Šemora napsal:
... Po zapnutí počítače jsem byl rozčarován. Takový vysavač jsem ještě nikdy neslyšel. To je hukot, který nemá konkurence. ...

Keď si si už vybral kartu so 128bitovou zbernicou, mal si použiť toto: http://www.gigabyte.cz/products/vga/specs/gv-r575sl-1gi.html - parametricky je to pomerne blízke a s pasívnym chladením. A hlavne tiché. K uchladeniu stačí 12 cm vrtulník riadený z MB

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.gigabyte.cz/images/products/vga_productimage_gv-r575sl-1gi_big.jpg

Už je zabalená k reklamaci. V počítači vedle mám HD5750 od Gigabyte, tam silnější neměla smysl a ta je tichounká jak myš. Ta tvá by mi byla k ničemu, protože nemá 2xDVI, což mé pracoviště NASA vyžaduje. :D
Ale je tady jedna nesrovnalost.
V tomto druhém PC jsem měl vyřazenou ATI RADEON X1900XTX GB 512MB DDR3 (14 tisíc jsem debil za ní před lety dal :D) A o ní je známo, že její vlastník sponzoruje EON, jak má velkou spotřebu. :D
Tak jsem udělal malý testík. Napájení do PC bez monitoru jsem zapojil přes měřák. Zajímala mne ta nová (uřvaná) grafika, protože má mít v klidu spotřebu 18W a na plný výkon 108.
Po nastartování PC jsem měl odběr kolem 150W a když jsem spustil Pinacle studio a začal tvořit HD video z kamery, tak byl odběr 190W. Do toho jsem ještě spouštěl na druhý monitor videa a Google Earth, abych mohl tvořit do MSTS.
Ještě poznamenám, že tento PC má ten AMD procesor opravovaný hrubou silou viz jiné vlákno :D. Běží celý víkend od rána do večera, kdy se tvoří filmy z kamery, teplota druhého jádra necelých 70 stupňů, ale drží. Dnes se venku ochladilo, tak jsem celý den na 65 stupních při 100% zátěžové výkonu.
Nyní jsem už grafiku zabalil a předal k reklamaci a jedu zase na tu starou žravou ATI X1900. Měřák výkonu mám stále zapojený, tak mne zajímalo o kolik se zvýší spotřeba.
???
Opět rozčarování, jako když jsem zapojil novou "tichou" grafiku. Očekával jsem červené dráty, ale po naběhnití PC spotřeba 145W a po spuštění Pinacle studia a výroby filmu jsem celé odpoledne na 185W.
Kde tedy soudruzi z NDR udělali chybu ? Ta žravá potvora má stejně jako nová technologie. (ten můj procesor AMD má mít 65W, v sestavě mám 3 disky a v PSIe zvukovou kartu)

Ale jeden citelný rozdíl tady je. Dodělával jsem nějaké práce v MSTS, abych spolupracovníkům mohl poslat aktualizaci, ale s Gopgle Earth se se spuštěným Pinacle studiem nedalo pracovat. To bylo líné jak vandrák. A jen se vyměnila grafika. Takže když už ne menší spotřeba, tak se alespoň dá díky výkonnější grafice normálně pracovat při spuštěných více aplikacích. Ještě poznamenám, že jsem v tomhle PC měl starší ramky 2x 1 giga 533 a to bylo úplné máslo. Nyní to valí na osmistovkách 2x2 giga a ožilo to o 100% (DDR2) (rošáda se udělala s koupí "tiché" grafiky)
Ten můj hlavní PC na Intelu s procesorem D 3,2 (z roku 2006) je proti tomuto AMD v testech Everest na polovičních hodnotách. Deska je jen o rok mladší.

To jsem se zase rozkecal, ale to hlavní nenapsal. Ano na MSTS jsem dnes odpoledne makal. Pejsek přestal blinkat hned po napsání minulého příspěvku. Takže aktualizace se zase přiblížila. Mám zapojený Hodonín do návěstidlel a náspy asi kilometr za. Rohatec se blíží a pak bude druhá fáze, kdy se srovná terén a udělá zástavba.
Až bude doděláno, tak se ještě proklepnou a doladí rekonstruované úseky (je toho hodně). Pak ještě bude nutné opravit a projet mé aktivity a pak se může plánovat, kdy asi bude aktualizace.

Zbyněk Šemora napsal:
... V počítači vedle mám HD5750 od Gigabyte, tam silnější neměla smysl a ta je tichounká jak myš. Ta tvá by mi byla k ničemu, protože nemá 2xDVI, což mé pracoviště NASA vyžaduje. ...

Tož si sa velmi zle a nedôsledne pozeral. Ja tam vidím 2x DVI, 1x D-Sub15 a 1x HDMI. Až by 2x DVI z nejakých dôvodov nešlapalo, môžeš použiť adaptér z HDMI na DVI alebo D-SUB na DVI. Ale ono je to jedno, všakžejo ? Kto chce mať problémy, ten si ich ľahko nájde :D

Já se díval na legendu a tam nebylo 2xDVI, ale jen DVI a D-SUB (to se normálně uvádí). Jenomže já se neptal, že chci koupit grafilu, ale že jsem si koupil grafiku o 15% výkonově lepší, ale hold jsem měl smůlu na špatný kus. To je celý problém. Také jsem se díval na grafiky s pasivním chlazením, ale byl vždy doporučený další chladič. A je to o tom, že právě já potřebuji k práci velký výkon, který chladit potřebuje, jinak je to o ničem. Jen o hraní MSTS tady řeč není. Vlastně na tomhle PC se MSTS opravdu hrát nebude. Vše je jen pro práci, aby mohli hrát ostatní. :D

Vyreklamovaná grafika je už na cestě domů, tak mé pracoviště NASA bude moci jet opět na plný výkon. :D
Ale ani tak nelením a každý den postavím něco. Kolejově a provozně vše hotovo od Břeclavi do Hodonína včetně až před Rohatec. Všechny cedule, perony, protihlukové zdi a TV pokud možno podle reálu. Kde mají být SIK jsou SIK, vše je podnáspováno, takže až biude osazeno vše co ke kolejím patří, tak mohu ladit terén. Někde vylezou náspy, jinde vzniknou zářezy. Při té příležitosti ještě dokončím vlečku v Lužicích a stále ještě nemám napojení na Zaječí a dokončený komplet směr Holíč. Až bude hotovo, tak už bude jen výstupní kontrola, doladění detailů, někde chybí zástavba, opravím své aktivity a můžu se připravovat a plánovat vydání aktualizace. Je to mnohem později, než jste zvyklí, ale nebylo to žádnou stavební pauzou, ale práce bylo oprvadu příliš. Nic nového nebude, ale mnohé úseky dostaly nový kabát, který stojí za to a také mnohá nádraží mi pila krev, jak se mi tehdejší práce nelíbila. (například Kolín). Ale také nechápu, že jsem našel odvahu do takových rekonstrukcí jít. Znovu bych do toho nikdy nešel.
Jo, kdyby se stavělo rovnou pořádně :D Ale tenkrát nebylo podle čeho :D. Nebyly ani žádné letecké mapy.

Takže Zbyňku. Vzhledem k tomu, že se opět rok sešel s rokem, tak Ti k Tvým dnešním narozeninám přeji hodně štěstí, zdraví, plno našlapaných kilometrů, hodně elánu do další práce v MSTS a - no prostě, ať se Ti daří, na co šáhneš.

P.S.: Ale zase taková nuda to být nemusí :D

Ač jsem psal Zbyňkovi dneska SZ, přání k narozkám nechávám veřejně zde. Zbyňku vše nej, pevné nervy a hodně úspechů ne jen v MSTS.
S pozdravem Dan.

Děkuji za přání. Zachvíli padla, tak si doma dám lahvinku dobrého Rýňáčku. Jinak je to hrozné, zase o rok víc. :D

Takže i ode mne vše nejlepší k narozkám. K nim se má dát alespoň nějaký dáreček, takže ho máš v e-mailu.

Tak to tedy Zbyňku i já gratuluji a přeji pevné nervy s editorem, počítačem a hlavně s námi uživateli.

Miran napsal:
Takže i ode mne vše nejlepší k narozkám. K nim se má dát alespoň nějaký dáreček, takže ho máš v e-mailu.
Děkuji za dárečky, je to velmi pěkné. Ostatní se budou kochat po aktualizaci.

O víkendu jsem i něco udělal pro MSTS. Skončila několikaměsíční výluka na trati Hodonín - Mutěnice. Postavil jsem několik kilometrů finálních kolejí této lokálky. Po začátek té dlouhé roviny k Mutěnickým rybníkům. Sice jsem se dostal asi o 30m výš, než byla původní pokládka, ale jelikož ta rovinka má padat 10 až 12 promile do Mutěnic a já to měl v rovině, tak se to srovnalo. Ale je to jen provizorní napojení. Finál bude mít tuto rovinku pod jiným uhlem a tedy všechny stanice až do Zaječí budou přesunuté jinam. Ale to až někdy příště. Přece jen je to do Zaječí ještě 30 km.
Ale bude to zajímavá lokálka po sklonové stránce. Stále se to houpe nahoru a dolů.
Z Hodonína do Holíče mám toho už víc. Celý komplet je podnáspován a konečně je vše také srovnáno podle videa. Ještě chybí vlečka do elektrárny. A nakonec v celé oblasti srovnat krajinu. Vše je v jiné rovině, než byla původní pokládka. Takže hodně stromů opět levituje, ale ještě víc objektů je zavaleno v hlubinách země. :D
Ale už se vše blíží k finálu a to je podstatné. Snad se ta aktualizace podaří už brzy vydat. V řádu týdnů.

O víkendu jsem se neflákal a konečně mám vytvarovanou krajinu z Břeclavi za Rohatec. Sice někdo namítne, že je tam rovina, ale omyl. Je to samý násep nebo byť malý zářez. A právě všechny zářezy se musí dlabat ručně bod po bodu. Takže celkem taková nezáživná trpělivá práce. Ale výsledek za to určitě stát bude a díky přepracovanému kompletu se budu těšit to co nejdříve natáhnout koleje do Přerova a Olomouce. Veškerá původní zástavba a vegetace je utopená jako Pompeje pod terém, viz průhledný obrázek z Hrušek. Proti původní pokládce jsem o hodně výš a kousek bokem. Nový kabát má také trať Hodonín - Holíč a dál do Kútů je podnáspováno a vyměněny podjezdy za vhodnější modely. Skloníky jsou při rekonstrukcích samozřejmostí.

Ale bez komplikací to nebylo. Pejsek měl po 14 dnech periodu a včera měl blicí dopoledne. Když jsem snídal, musel jsem uklízet dvakrát a podruhé to odnesl i počítač. Naštěstí jen skříň. Pejsek se odebral poblít káble za počítačem a než jsem jej stačil vytáhnout, bylo to venku. Naštěstí až sekundu po té, co jsem jej vytáhl. :D Tak jsem musel vydrhnout jen koberec, otřít nahozený počítač a pak si popřát dobré chuti, abych dokončil posezení u snídaně :D.
Pak už jsem jej raději zavřel v předsíni, kde to udělal ještě asi dvakrát, ale tam už nexyl takový proxlém s úklidem.

Ještě nějaké obrázky:
8f32548a3beeb31eda2f966205cd5c3d.jpg
005eece83223f00e0a42f18f352060f2.jpg
0e0ea67621e07595914238c15bedc4d1.jpg
c88812cb6de56ad8706051cd79bc70a3.jpg

83ad59c30ffef4cd10aa371cd02d7b17.jpg
68923996e3fd919f904e3f65b9ee25b0.jpg
e990433a901c0eb89423f68cf28b6be8.jpg
13caf467d82a89ebb1c7392b8d92c020.jpg
78539ab03a23dc359a52b9baad72983b.jpg
081ac33c3a1e102bc12154b4e2f7124a.jpg
f0e7068d6808dafd826f58e249c812ea.jpg

Ještě omluva za překlepy. Za to může suprkvalitní značka notexooku ASUS, kdy místo b píše x :D
Musím restartovat a zase xude doxře. Ještě že existuje klávesnice na obrazovce, jinak bych b nenamaloval :D

Naposled editoval moderátor:

Zbyňku výborná práce! Jen si nemůžu vybavit co to je za most na posledním obrázku, kde se nachází.

2.srpna jsem po něm se synem přecházel (pokud je to ten za Hodonínem přes Moravu).

Potřebuji zlatý podnos od lidí, kteří mají zkušenosti s tankovacími body.
Údajně smí být jen jeden model pro uhlí, jeden pro vodu a jeden pro naftu. Já měl pro vodu jeřáb a rv jeřáb a pro naftu model od Nebuluse, ale sem tam se ještě vyskytovala ta neskladná cisterna od Johnze. Dan potřeboval zbrojit uhlím v Brně, které nemám nikde.
Jiřík TK mi poradil, že nejlepší řešení je pro tankování dát universální patník a ten pak doplnit statickým modelem nakládky. Připadlo mi to jako dobrý nápad a do doby, než budu mít vhodný model dlaždice, jsem přejmenoval pro tři tankování model patníku (samozřejmě každé tankování má své jméno) A pak jsem pročistil celou trať. Nejprve delete, save a osazení nového. A tak postupoval po všech čtvercích. V refu se také jiné tankování na jiný model už nevyskytuje.
Pak mi napsal Dan (kterému jsem poslal aktualizaci) , že uhlí v Brně funguje, ale ostatní tankování po celé trati zmizela. Tak jsem otevřel mapu v editoru a skutečně. Jediné zbrojení je uhlí a vedle nafta v Brně. Další uhlí nikde, další nafta nikde a voda nikde.
Kde soudruzi z NDR udělali chybu :D

Děkuji za nulové tipy, ale asi jsem dodal málo informací. Nakonec jsem si poradil sám.
Takže, kdo to ještě nevíte, pokud místo tankování zvolíte nějaký utopený model nějakého patníku, tak je tendence model plácnout do kolejí a uložit. K tomu se pak přidá statický model. A to byla ta chyba.
Já začínal osazovat v Brně a tam jsem patník ohýbal, aby netrčel do kolejí. Ale usoudil jsem, že až se model vymění za finál, byl by také naklopený, tak jsem jej ohnul zpět. A to byl ten důvod, proč v Brně mi jako jediné tankování bylo aktivní.
Zjistil jsem, že nestačí jen osadit tankovací bod, ale s modelem se musí pohnout. Už jsem tak oživil několik stanic a funguje to. Ale i tak se mi stalo, že nějaká kusovka se neoživila. Ďobnul jsem do modelu podruhé a už tankování v editoru úkolů je vidět.
Asi tak nějak. Možná je skutečná příčina jinde, ale na tohle jsem přišel metodou pokus a omyl. Jestli má někdo odbornější výklad, rád si ho vyslechnu. :D

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře