Dem, já jsem jezdil a jak píše Pawlík, o pískování jsem nenapsal ani slovo. O pískování psal dotyčný, který Vlkov vyjížděl na 32. stupeň a písek. A asi nevyjel, že vyzul obruče

.
Z kurzu přece víme, že se nepískuje až je mašina ve skluzu, ale posypeme nejprve koleje a pomalu jdeme do výkonu.( Ani v MSTS to přece nefunguje. Když je mašina ve skluzu, tak musím sjet z výkonu jako v reálu. Pokud ve výkonu zapískuji, tak to trvale nepomůže, mašina klouže dál. Rozdíl proti reálu je jen ten, že v reálu když jde mašina do skluzu, tak si mnohdy sedne sama, ale v MSTS se klouzání zruší jen snížením výkonu) Praxe ale bývá trochu jiná a je to jen o citu strojvedoucího, kdy se někdy musí i použít zakázaná přídavná brzda. Kdo umí umí a kdo neumí, ani ten písek mu nepomůže.
Jinak MSTS je asi nejpodobnější simulátor reálu, jaký máme. Možná reál je jednodušší.
Ale jak nám říkali na vojně u bigošů v Michalovcích "Ťažko na cvičišti, lahko v boji".
Jako poznávací příprava na budoucí povolání je MSTS dobrá věc. Je to i dobré pro ty, kteří MSTS mají jako koníčka, ale nejlepší pro nás, co jsme na lokomotivě odsloužili nějaké desetiletí, někteří i celý aktivní život.
Já například včera testoval úsek trati po obnově s jednotkou 451. Všude jsem zastavoval, otevíral a zavíral dveře, koukal z bočního okénka, jestli ještě někdo nedobíhá a normálně jsem se přesunul úplně do reálu a vzpomínek, kdy jsem měl v paměti vrytý ten samý pohled na soupravu, jako jsem teď viděl v MSTS. V kabině už jen chyběl ten Metrácký rychloměr místo Mirelu, ale to už byl detail. Zkrátka, to nebylo hraní si, ale člověku se tak nějak zastesklo po starých časech a to zajezdění mělo takový magický účinek. Kdo v reálu kdysi nejezdil, nikdy nepochopí. Absťáku se ubránit nedá.
Jacek:
Je důležité, že adheze je lepší než za deště. 1 bych nedával, protože zase je dobré mít trochu proměnné prostředí, aby to hráče trochu potrápilo. Takhle spící fíra najednou zjistí že mu vlak zastavil a on neví proč. Třeba do tunelu vítr listí nafoukal. Nebo nějaký cestující měl průjem a pokakal koleje.
dem napsal:
.... Proste v MSTS si mozes dovolit jazdit ako hulvat, kdezto v reale az tak velmi nie. To je zmysel mojho prispevku.
Tak bohužel to v MSTS není, proto má tazatel problém vyjet kopec do Vlkova. Právě v reálu můžeš jet jako hulvát 300 z místa, automatika si to přebere, když si sklouzne, kola se samy chytí, (bohužel, poznal jsem i takové fíry), ale v MSTS u naladěných mašin ani náhodou. Proto ty dotazy na které právě odpovídáme.