Banalizace aneb banalita?

Čouda

Pomocník strojvedoucího
No jak je vidno měl sem to nechat tak jak sem psal a ne umazávat. Stejně než tě na tu trať pustí samotnýho, tak budeš mít poznání, pak sednu jedu..

Jinak Zbyňku jaký návěstidlo myslíš? Bez obrázku se to těžko řiká a nemám čas to teď jezdit. Možná večer..
Teď sem si tak vzpoměl než sem vypnul PC, že o jízdě po nesprávné koleji bys měl být zpraven rozkazem, kde je psáno která návěstidla pro tvoji jízdu platí nebo neplatí, nehledě na to, že vlak musí zastavit nejdále v úrovni vjezdového návěstidla stanice, či odpočky, atd. správně koleje. Čili, jednoznačně zastavit.
a v tom rozkaze by mělo potom být ještě napsáno jakým způsobem bude dovolován vjezd do stanice, nebo odpočky atd.

Naposled editoval moderátor:
RE: Aktivity Bob

Čouda napsal:
No jak je vidno měl sem to nechat tak jak sem psal a ne umazávat. Stejně než tě na tu trať pustí samotnýho, tak budeš mít poznání, pak sednu jedu..

Jinak Zbyňku jaký návěstidlo myslíš? Bez obrázku se to těžko řiká a nemám čas to teď jezdit. Možná večer..
Teď sem si tak vzpoměl než sem vypnul PC, že o jízdě po nesprávné koleji bys měl být zpraven rozkazem, kde je psáno která návěstidla pro tvoji jízdu platí nebo neplatí, nehledě na to, že vlak musí zastavit nejdále v úrovni vjezdového návěstidla stanice, či odpočky, atd. správně koleje. Čili, jednoznačně zastavit.
a v tom rozkaze by mělo potom být ještě napsáno jakým způsobem bude dovolován vjezd do stanice, nebo odpočky atd.

Na to len tolko, 6e banalizovana, alebo nebanalizovana trat. Na kazdej je to inak. Na jednej nesmies bez rozkazu a nadruhej ta nikto ani len nevyrozumie len ti postavi krizom a ides. No Couda ako to je? A podla coho vies ze si na banalizovanej, alebo nebanalizovanej? Toto ti ako firovi nikto nepovie. Musis vediet kde to najdes. Tak ako to je?? Sadnes a ides ?

Ona banalizace je jenom papírový rozhodnutí. Samozřejmě tam nějaký podmínky musí být splněny, ale řešilo se to dost na k-reportu - asi vlákno o zab zař. Záleží jestli jedeš po nesprávný, nebo proti správnýmu směru. Poznáš to ze sešitového jízdního řádu.
Já si tady připadám jako u zkoušek. Nechte si to na slezinu.

Banalizace je jenom papírové rozhodnutí? Tak to ani omylem......Jaký je podle Tebe rozdíl mezi banalizovanou a nebanalizovanou traťovou kolejí, když je to jen otázka papírového rozhodnutí? Zkus si proštudovat principy traťového zab zař.

Čouda napsal:
Ona banalizace je jenom papírový rozhodnutí. Samozřejmě tam nějaký podmínky musí být splněny, ale řešilo se to dost na k-reportu -....
Jestli fírové jezdí podle rad na k-reportu, tak abych se bál jezdit vlakem.:D Tohle říct u zkoušek, tak asi budoucí fíra vyletí zavřenými dveřmi. :D
Jinak to je jako by jsi řekl, že autoblok proti mechanickým návěstidlům s oddíly je jen papírové rozhodnutí, jinak je to tak nějak až na malé změny to samé.
Medo napsal:
No několikrát jsem to zkoušel vyjet ale ne a ne. Nechápu jak tam ostatní mohli vyjet. Ach jo :-(
Tak nám povykládej jak jedeš. Kolik ampér ukazují měřáky, jestli náhodou není mašinka ve skluzu. Pokud ano, tak co udělám ? Zapískuji ? Omyl. Uberu o nějaký stupínek na výkonu, až mašina přestane klouzat, kouknu na ampérmetr a pokud tam mám méně než 1000A, opatrně po jednom přidám. Pokud si mašinka opět uklouzne, honem zpět, aby se neztratila rychlost, jinak by bylo nutné jet na ještě nižžší stupeň. Před tunelem dva stupínky uberu a za tunelem opět nakrokuji na proud, který to snese a opatrně jedu dál.
Hodně špatně se to teoreticky popisuje, ale je to jednoduché, chce to jen cit.

Čouda napsal:
Ona banalizace je jenom papírový rozhodnutí.

Teraz si pletieš banalizáciu s banalitou. A to by sme mohli ešte rozviesť tému o tému medzistaničný úsek, PMD atď atď.....(sem patrí aj posun do kilometra, jazda pre uviaznutý vlak a podobné pikošky)Takže rozhodne nie sadnem a idem. A aj keď beriem komplet vetu, že už máš poznanie, tak môžeš jazdiť na danej trati ako profík keď ti robí spolujazdca fíra čo tam jazdí už roky. Len to že tam je stačí nato aby si jazdil úplne v pohode a vyrovnaný. Ale keď ideš prvý raz sám, je to o inom. Želám ti aby si to zažil a budeš vedieť potom, že si nevymýšľam. :)

Já se s Váma nebudu vůbec bavit. Vyzobali ste si z mýho příspěvku zase jenom to, co se Vám hodilo. Dem tady píše o ježdění podle ká reportu- > to sem nikde nepsal, Martens ->programátor či co<- mě tady bude poučovat o principech traťovýho zab zař. Laskavě si to na tom káreportu najděte a proštudujte si tu diskuzi. Navíc sem jasně psal, že musí být splněny nějaký podmínky, ale i když sou splněny tak to neznamená, že trať je banalizovaná. Doufám, že už ste doma...

Čouda napsal:
Dem tady píše o ježdění podle ká reportu- > ........Doufám, že už ste doma...

Dúfam, že už si doma ty, lebo Dem nepísal o jazdení podla K-reportu. O tom písal Dem alias Zbyňek Šemora. :) :)

Čouda - to, že jsem programátor neznamená, že nic o zabezpečovačce nevím ...... to jsi na omylu - měl by sis doštudovat ne k-report, ale principy a technoligie TZZ a vazby TZZ na SZZ - ve volných chvílích v boudě.

Já už si to podrobně nepamatuji, jak to přesně bylo.
Ale zabezpečení bylo několik druhů.
Nejjednodušší bylo telefonické dorozumívání, lidově, zabezpečení na hubu (současně používané snad jen o výlukách).
Dále je poloautomatický blok.
Pak byl první autoblok, který fungoval jen jednosměrně. Po nesprávné se jezdilo na zelený rozkaz.
Banalizovaná trať znamená, že jsou obě traťové koleje oboustranně zabezpečené buď automatickým nebo poloautomatickým blokem nebo se jezdí v mezistaničním úseku, ale podstatné je, že zabezpečení mezi stanicemi takto funguje. Fíra takovou trať pozná v SJŘ a ví že v takovém úseku je jedno jestli pojede po první nebo druhé traťové a k jízdě po nesprávné koleji nepotřebuje žádný rozkaz. U banalizované trati vlastně pojem nesprávná kolej neexistuje.
Jsem už 16 let od dráhy, tak podrobnosti ať dovysvětlí někdo aktivní. Nebo kdybych se někde ukec. Ale myslím, že už Čouda pochopí, že banalizovaná trať není je papírové rozhodnutí.
Já to nehledal, ale pokud je trať mezi Vysočany a Horní Počernice banalizovaná, rychlík pojede z Vysočan po levé koleji, tak žádný rozkaz od výpravčího nedostane. Pak přijede k odbočce Skály, kde je návěstidlo jen pro první kolej a neví co má dělat a zastaví. A jeden fíra odklonového rychlíku to tak udělal a chtěli jej sundat z mašiny a poslat na přezkoušky, že nezná předpisy. Tak nějak jsem to slyšel z vyprávění.
Hold některé tratě jsou záludné a je třeba je znát. Není to jen o červené a zelené. Při zkouškách se nikdo neptal co znamenají znaky na návěstidle, ale co budu dělat, když tam návěstidlo nebude nebo bába s ruční přivolávačkou bude stát tam a tam, nebude mít čepici.....Donedávna byl chyták Praha Vyšehrad, když tam byla vložená návěstidla. Zkrátka neznat místní poměry je vstupenka do kriminálu. (sednu a jedu :D)

Banalizace aneb banánizace

No ono na tom k-reportu se psalo, ze banalizace je opravdu jen papirove rozhodnuti. Ovsem aby bylo mozne, musi mit obe stanice v useku vjezdova navestidla u obou koleji. TZN: autoblok z obou stran netreba. A naopak to, ze maji stanice vjezdy u obou koleji automaticky neznamena, ze usek je banalizovan - pokud nebylo vydano ono papirove rozhodnuti, neni.

Jenomže Káčko je bulvár, kam se píše kde co a kdokoli, například kdo zná železnici jen z map na Googlu
Asi by se to tady mělo odstřihnout. Mám pocit, že zdejší opilecké výklady "banalizovaná trať je jen papírové rozhodnutí" nijak nesouvisí s aktivitami od Boba. Ale když někdo bere výkřiky na Káčku jako něco nad D1 a D2, tak pak je to těžké nereagovat.
Stanice přece mohou mít vjezdová návěstdla z obou kolejí, ale zabezpečovací zařízení nemusí umět postavit cestu do nesprávné koleje. A tohle nespraví žádný papírový příkaz ze shora, ale musí se to manuálně reálně zprovoznit. Naběhnou kopáči, aby položili další kabel, zabezečováci to musí zapojit, aby to fungovalo.

Dem: Jo to se ti omlouvám. Sem se zase musel rozčílit nad tím jak nějakej počítačovej technik mě bude poučovat ať si naštuduju jak funguje zabezpečovací zařízení.

Zbyšek: Telefonický dorozumívání se používá stále ještě dost. Klasicky: nabídka, přijetí, odhláška. Třeba Trutnov - Pilníkov, Trutnov - Trutnov střed. a takhle bych moh pokračovat dál. Doporučuju prozkoumat mapku která je v pomůckách GVD.
A co je na vložených návětidlech za chyták?

Tady, tady si to přečti sakra už!: http://www.k-report.net/discus/messages/28/180608.html?1263312718

Čouda - to že jsem nyní jako programátor neznamená, že jsem neznal zapojení zabezpečovačky ( a je jedno, jestli to bylo staniční, traťové nebo přejezdové či vlakové zab.zař.) do posledního detailu ..... takže klídek ......
A koukám, že stejně jsi nasral i Dema, který taky vystartoval na Tvou hlášku o "jen papírovém řešení" ..... a to je fíra :D .... takže jenom o tom, že dělám do počítačů to asi nebude.

Nasratý som nebol, len som bol mierne zaskočený :) Taká Šala - Neded. Tam by mohlo padať niekoľko ton papiera a banalizované by to nebolo. Max bagatelizované... :)

Našemu hoďvíměnousemnebotam Čouďákovoj patrně uniklo, že ho poučije Ing. vystudovaný v oboru zabezpečovací techniky na železnici. :-)))))

Že když bude chtít, tak si tě namaže na chleba, což nám koneckonců i dokázal.

To asi těžko. Jenom řeči a argument, proč je to tak a ne tak tady od nikoho nezazněl. Já si stojím za svým. A Pawliku ještě mě řekni jak je to dlouho, co je ze školy. 30 let? Tak se uvědom.

Ty jsi ovšem také nepředložil žádný argument!
Rozčiloval jsi se, že tě tady poučuje "nějaký" programátor. Já tedy oponuji, že ten programátor vystudoval obor, který ho opravňuje k tomu, aby taková zařízení projektoval, čili o tom asi bude vědět něco víc, než "nějaký" signalista. A odvolávat se na k-report nebo nějakou pavlačovou diskuzi obecně, no nezlob se, ale to je jakoby JPP.
Co se týká banalizace, u nás např. nebyla mezi Dřísy a St. Boleslaví do doby, kdy v Boleslavi udělali ESA11, protože tam stála v nesprávném směru jen přivolávačka. Takže ono papírové rozhodnutí (jakožto každé jiné rozhodnutí, které je potřeba vystavit vždy a vždy je na papíře s podpisem člověka, které nese zodpovědnost, nebo jí hodí na někoho jiného) mohlo být vydáno až jako důsledek změn v zabzař, nikoliv naopak, jak z tvých příspěvků plyne. Už si rozumíme?

Back
Nahoře