Auta v MSTS

Blackwolf

Posunovač
Zdravím.

Jelikož ve stavbě tratí jsem úplný laik, chtěl bych se zeptat na to jak si upravit automobilový park v MSTS. Vím, že použitá vozidla jsou zapsána v souboru carspawn.dat, ale nevím co znamená to číslo na konci řádku - např. CarspawnerItem( "fiat125p.s" 8, nebo CarSpawnerItem( "DFellnerV.s" 20 ).
A jenom se chci ujistit. Použitá vozidla jsou umístěna ve složkách SHAPES a TEXTURES ?

Proč se ptám? Poslední dobou vzniklo mnoho krásných českých vozidel a byla by škoda je nevyužít v MSTS. Hodně stavitelů tyto vozidla již využívá, ale např. Zbyněk Š. tady naznačil, že na takové maličkosti nemá vůbec čas a tak pokud by se mi něco rozumného podařilo stvořit, třeba by to i Zbyněk zakomponoval do dalšího update.

Keby si sa s tým už zaoberal, tak by nebolo od veci vyradiť všeliaké podivné zahraničné autá, aké chodia asi iba v Amerike. Nedávno som išiel nejakú nočnú aktivitu a polovica áut išla bez svetiel. To už je na pokutu...:rolleyes:

Podle mých zkušeností číslo na konci řádku určuje něco jako výkon - čím nižší číslo, tím vyšší výkon. Ovšem je třeba paradoxně nastavit u osobních aut vyšší výkon než u náklaďáků, jinak by do kopce náklaďáky frčely a osobáky se ploužily.. Takže vlastně spíš než výkon to je poměr výkonu a hmotnosti (snad neplácám nesmysly :roll: ) .

Dobrý den,
před nějakou dobou jsem se zabýval úpravou automobilů.Existoval pro to návod na německém webu.Úprava se týkala výšky nad terénem,aby nedocházelo k boření kol do vozovky.Těch úprav bylo více,a jedna z nich byla i zápis do souboru,na který se ptáš.To číslo znamená vzdálenost mezi stojícími auty před přejezdem,aby do sebe nezajížděla.
Žižkovský Josef

Pokud tohle někdo budete dělat, ošetřete viditelnost. Například na souběžné dálnici D2 z Podivína do Břeclavi nevidím žádná auta, i když jsem tam provoz udělal :D Lod je v pořádku, nemusí být vidět detaily, ale pokud auta LOD nemají, asi by chtělo dát dohlednost minimálně kilometr. Ale klidně 1500m.

Ad Blackwolf

číslo za názvem souboru vyjadřuje vzdálenost kterou vozidlo dodržuje ve vztahu ke kolizním místům - tedy přejezdům (také to nějak vztahuje i na samotnou vzdálenost mezi auty). Číslo by tedy mělo být rozhodně větší než je délka vozidla. Je dobré nechat tam rezervu +1 - 3 (snad je to v metrech - nevím). Pokud je uvedené číslo menší, pak do sebe auta u přejezdu vjíždějí (kamion má pod sebou malého Fiata 500 apod.)
Pro tvorbu městských kolejových provozů doporučuji u velkých nákladních aut dávat rezervu ještě o něco větší než jak jsem uvedl. Pokud někde má tramvaj dávat přednost autům, pak Vám větší rozestup za kamionem umožní udělat "myšku" a protáhnout se z vedlejší na hlavní silnici. Generování siln. provozu sice probíhá dle nastavení v simulátoru (rychlost / počet generujících jednotek vozidel za minutu), ale to generování je zřejmě nastaveno jako "naschválníček". Pokud prošvihnete první moment, kdy se dá mezi prvními dvěma, třemi auty projet - pak se na Vás vyhrne kolona a můžete čekat klidně 5 - 8 minut než se generování vozidel "uklidní".
U jednoho německého poválečného náklaďáku s vlekem jsem dal opravdu nadměrně velkou rezervu. Souprava nebude delší než 20 m - přesto jsem dal 33. Od té doby se souprava začala chovat velmi zajímavě. Její cestovní rychlost se výrazně zmenšila ( odhaduji tak na jednu čtvrtinu nastavené hodnoty rychlosti) a začala působit jako pomalu jedoucí "špuntík" v silničním provozu. Tím se generování vozidel ve městě stalo ještě zajímavější .........
Každé pravidlo však má svoji vyjímku. V jednom případě z dvaceti mne tatáž souprava překvapí tím, že se řítí silnicí jak šílený opilý TIRák rychlostí cca 2 - 3 x větší než jak je zadáno .......
Proč tomu tak je netuším ani náhodou.
Ještě malý tip:
pokud mezi silničními vozidly máte nějakého svého oblíbence -není problém ho dát to tabulky 2x, 3x - tím se zvýší pravděpodobnost jeho výskytu v provozu.
Zatím jsem nenašel omezující limitu pro Carspawner.dat co do počtu silničních vozidel. Mám v jedné trati 76 definovaných silničních vozidel a nezjistil jsem žádný problém. Tedy kromě jinými staviteli popisované zátěže PC .....

Díky za příspěvky. To s tou vzdáleností vypadá jako nejpravděpodobnější. Projel jsem carspawn.dat u tratě BP (+ si k tomu vyzobal příslušná data) a jsou tam k nalezení i dobré obludnosti. Některá vozidla jsou také dost vyosená, proto se asi občas u přejezdů stávalo to nedobrzdění a zaďáky. Každopádně jsou tam i kousky, které se budou dát použít dál.

Zdravím,
je také škoda,že linky "autoprovozu" se nedají natáhnout přes dva sousední modré čtverce. Například u 310-tky v úseku odbočka Moravice - Branka u Opavy vede silnice souběžně s tratí a protože v reálu je silnice relativně dost vytížená,bylo by záhodno hustý silniční provoz zavést i v MSTS. Problém je ale v tom,že trať spolu se silnicí protíná několik modrých čtverců a auta by tak na konci/začátku každého z nich mizela,což na realitě samozřejmě moc nepřidá. Bylo tedy třeba "vyčůraně" vymyslet důvod,proč automobily na zmíněném úseku nejezdí. Takže,silnice se opravuje a z důvodu nedostatku finančních prostředků se dokončení oprav odkládá na neurčito.:D

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
je také škoda,že linky "autoprovozu" se nedají natáhnout přes dva sousední modré čtverce. ...
Tak toho jsem si ještě nevšiml. Kolikrát natahuji provoz na maximální možnou délku a ještě nadstavuji. Ale že by auta na hranicích čtverce mizela, to slyším poprvé.

Zbyněk Šemora napsal:
...
Ale že by auta na hranicích čtverce mizela, to slyším poprvé.

V tom případě se oprava silnice mezi odb.Moravice a Brankou u Opavy asi podstatně urychlí.;)

David

Autoprovoz se může natahovat i přes modré čtverce,ale problém je v tom,
že je určena nějaká délka trasy a dál se musí natáhnout další link.
No a mezi těma trasama ty auta samozřejmně mizí.
To se může vyřešit hustou alejí stromů ,kterou někdo musí nasadit(i v reálu)

pepah napsal:
Autoprovoz se může natahovat i přes modré čtverce,ale problém je v tom,
že je určena nějaká délka trasy a dál se musí natáhnout další link.
Maximální délka je cca dva kilometry. A právě to je důvod, proč bohužel nebudou jezdit auta okolo rychlodráhy do Litvínova.

Spíš je škoda, že se mi nepodařilo přesvědčit Džorže k úpravě silničního provozu:
a) v případě že se konce Carspawner značky dotýkají / prolínají - ten následující ve směru jízdy by přebíral vygenerovaná vozidla z předchozího úseku
b) aby byla možnost mít více druhů Carspawner.dat (Carspawner, Carspawner1 až CarspawnerN) tak aby se do jednotlivých částí tratě dala definovat vozidla podle charakteru lokality. (Městský provoz, speciální průmyslový, venkovský, zemědělský apod.)
c) aby bylo stavitel měl možnost definovat nějakou základní tabulku o průběhu hustoty silničního provozu v závislosti na období dne, případně období sezony
Zatím jsem to řešil tak, že místa konce Carspawner maskuji vegetací (ze strany pohledu z kolejového vozidla). Není to ideální = ztrácí se aktuálnost tratě a někdy i nechtěně člověka zarazí to že z Fiata 500 se za roštím stala T111 - ale co se dělat ....... :-(

pepeQ-2 napsal:
... a někdy i nechtěně člověka zarazí to že z Fiata 500 se za roštím stala T111 - ale co se dělat ....... :-(
To je skoro ako scéna z filmu Dívka na koštěti:D

Zdravím.
Postupně projíždím carspawny různých CZ tratí. Objevil jsem pár zajímavých kousků, které by bylo škoda nevyužít, ale většinou (až na čestné vyjímky - novější tratě) je tam automobilový pravěk, vozy produkce USA a pod. Proto se na všechny obracím s prosbou. Sháním linky na stránky, kde by se daly sehnat různá vozidla (auta), která by se mohla prohánět na CZ a SK silnicích.

brzda1 napsal:
neviem, či sa ti okolo 300 vozidiel s produkcie ČSSR, SR a CZ zdá málo.

No tak samozřejmě jsem myslel ještě jiné stránky než jsou tvoje. V ČR a SR nejezdí po silnicích jenom vozidla domácí provenience. Kdysi dávno tomu tak samozřejmě bylo (až na pár vyjímek), ale dnes je to trochu jinak.

Back
Nahoře