Auta v MSTS

Blackwolf napsal:
Sháním linky na stránky, kde by se daly sehnat různá vozidla (auta), která by se mohla prohánět na CZ a SK silnicích.

Něco málo ...
Na TheTrain.de, specielně v sekci PKW krom jiného auta Žigulík, Lada (str.1), Volha (str.3), Trabant, VW Brouk (str.4 a 5), VW minibus (str.5), set DDR (Trabi, Wartburg, ... (str.7).
Zde najdeš nějaké Citroeny.

Zdravím.

Tak jsem se pomalu vrhnul na testování nových automobilů. V silničním provozu bych chtěl použít hlavně nová současná vozidla od brzdy1 (osobní vozy Škoda, Karosy apod), tak nová vozidla z německých stránek (jak osobní, tak dodávky + nějaké zájezdové BUSy a pár kamiónů). Chtěl bych také vyřadit stará vozidla USA a použít pouze taková vozidla, která se na našich silnicích vyskytují.

Při testech jsem však narazil na jeden menší problém. Vyberu si např. nějaký model vozidla. Cvičně nasadím do trati, otestuji a pokud se kola tzv. "boří" do asfaltu nastavím výšku nad vozovkou tak, aby se pneu nebořila, vyzkouším a vše je OK. O kousek dál na stejné trati se ty auta ale na jiné silnici zase "boří". Testy zatím provádím na trati Čáslav - Třemošnice. Uvidíme, jak se to bude chovat na jiných tratích. Jestli to bude takto vypadat i jinde, tak s tím asi nic moc nenadělám. Chyba by byla pravděpodobně u stavitelů tratí a asi nebude moc mít velkou cenu tu výšku nastavovat.

Blackwolf napsal:
Při testech jsem však narazil na jeden menší problém. Vyberu si např. nějaký model vozidla. Cvičně nasadím do trati, otestuji a pokud se kola tzv. "boří" do asfaltu nastavím výšku nad vozovkou tak, aby se pneu nebořila, vyzkouším a vše je OK. O kousek dál na stejné trati se ty auta ale na jiné silnici zase "boří".

Různe typy silnic mají různou výšku. Road2lane se od US1rd liší asi o 20 cm.

Zdravím,
u testů modelů automobilů bych se také zaměřil na sledování toho,co se děje s modelem vozidla,když kolem něj projíždíte se "svým" vlakem /např,když automobil strojí před přejezdem či na silnici v těsné blízkosti tratě/. V 310-tce byl jeden kamion /nevzpomenu si teď na název souborů/,který zmizel cca.20 metrů před vlakem. Problém byl zřejmě v .s souboru,přesněji nastavení vzdálenosti viditelnosti modelu.
Je-li to možné,staří mazáci si tu vzdálenost samozřejmě upraví sami,ale po běžném uživateli to chtít nemůžeme.

David

Tuším, že to je/byl kamion mezi Palhancem a Vávrovicemi vpravo ve směru jízdy ......
Problém mizení některých objetků je starý jak MSTS sám. Některé objekty z ranné tvorby pro MSTS jsou toho důkazem. Radek B. (autor mnoha nástupišť a peronů SVŽ) mi to jako laikovi kdysi vysvětloval. Pochopil jsem z toho to, že je to problém textury a jejího umístění na objektu. Je schopna zobrazit se celá nebo nic. Takže rozhodujícím faktorem pro změnu chování není vzdálenost ale skutečnost že má-li se zobrazit jen část toho objektu tak zmizí (protože "neumí" zobrazit jen svoji část) ..... Takže jakmile se zadní část kamionu měla schovat za okraj čelního okna strojvedoucího - tak kamion zmizel jako celek.
Horší je když to samé dělá dům, nádražní budova nebo sklad.

pepeQ-2 napsal:
...
Horší je když to samé dělá dům, nádražní budova nebo sklad.

Zdravím,
ano,byl to kamion u zmíněného přejezdu. Od druhé aktualizace by tam už ale postávat neměl. Stejně tak byla snaha z trati odstranit a nahradit jiným modelem jistý sklad,který rovněž těsně před vlakem hráče "mizel". Vylomeninu v podobě "poblikávání" textury ještě dělá model dlouhého skladu.Například v případě Hradce nad Moravicí tak bude třeba počkat na model skladu originálního. ;)

David

David

Tak zkoušky zdárně probíhají - výběr osobních vozidel už pomalu budu mít hotový, ale narazil jsem na další nepříjemný problém. Při nočních zkouškách provozu jsem zjistil, že modely made in Brzda1 nesvítí. Chtěl jsem použít jeho sadu Fábií, ale v noci je řídí nezodpovědní řidiči, kteří jezdí potmě. Brzdovi jsem o tom problému již psal SZ, tak uvidíme jak se k tomu postaví. Byla by velká škoda vozidla Škoda vyřadit. Tady alespoň dva obrázky z denního provozu pro ilustraci (zatím bez kamionů)
screen 1
screen 2

Nie je to tam moc "preautobusované":)? Toľko busov nejazdí po meste ani v špičke. Neviem ako v CZ, ale na SK sú ( boli ) červené Karosy nasadzované iba v MHD a modré boli medzimestské. Takže červená Karosa mimo mesta je tak trochu od veci. Túto verziu by som navrhol zredukovať.

nebulus napsal:
na SK sú ( boli ) červené Karosy nasadzované iba v MHD a modré boli medzimestské
Tradice modrých (resp. modro-bílých) autobusů na meziměstských a venkovských linkách a červených v MHD víceméně pokračuje i v ČR. Výjimky samozřejmě jsou. Bohužel MSTS asi už nikdo dodatečně nenaučí různé carspawny pro různá prostředí. On si MSTS ten náhodný výběr stejně dělá nějak divně - taky se mi nelíbí, když mi z pečlivě sestaveného vlastního carspawnu občas vybere několik úplně stejných vozidel za sebou. Škoda, že se do této oblasti Džordž nepodíval...

Ešte som zabudol na žlté diaľkové verzie Karosy, ale mám pocit že také už ani nevidno, nahradili ich novšie busy. Ohľadom tých červených, asi by som ich navrhol zaradiť v minimálnej miere.

nebulus napsal:
Nie je to tam moc "preautobusované":)? ..... Túto verziu by som navrhol zredukovať.

Mikasi napsal:
On si MSTS ten náhodný výběr stejně dělá nějak divně - taky se mi nelíbí, když mi z pečlivě sestaveného vlastního carspawnu občas vybere několik úplně stejných vozidel za sebou. Škoda, že se do této oblasti Džordž nepodíval...

Přesně tak jak píše Mikasi. Všechny vozidla mám zařazena do carspawnu pouze jednou. Fábií se tam prohání víc, protože těch je asi 9 barevných verzí, ale jak zredukovat ty autobusy, to fakt nevím. Mám jednu teorii, že vozidla z nižších řádek (hlavně z poslední řádky) MSTS vybírá málo. Zdá se mi, že vozidlo, co jsem tam dal na poslední řádek jsem zahlédl nejmíňkrát, ale je to pouze moje domněnka.

To Blackwolf: červené BUS patří skutečně do města, navrhoval bych je z carspawnu vyřadit a v běžných tratích používat jen modré (linkové) a žluté (dálkové), červené použít případně jako statický model ve městech. Jinak by to mělo být pochopitelně pro tramvajové tratě, kde by zase měli převažovat městské Karosy. Jinak mně zase na obrázcích chybí nějak nákladní auta. A když už jsi v tom třídění vozového parku, pouvažuj, zda díky dostupné tvorbě nevyrobit sety z několika etap.

Honza napsal:
mně zase na obrázcích chybí nějak nákladní auta

Když jsme u těch nákladních aut, kdysi jsem si přeskinoval model MM-BLKW na kamión s pivem.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://members.upc.cz/2175481/Kamion PP.jpg
K veřejnému použití bych ovšem musel získat souhlas autora modelu Manuela Madera, o což jsem se nepokoušel, protože jeho model stejně neumožňuje věrohodně naskinovat zadní konec skříně kamiónu. Nafoceno to ale mám dost precizně, takže kdyby nějaký zdejší modelář objektů pomohl, tak... :P

Ad BlackWolf

cituji:
...... Při nočních zkouškách provozu jsem zjistil, že modely made in Brzda1 nesvítí .......

Bohužel ..... a ani svítit nemohou. U statických objektů si MSTS "sahá" nejprve pro *.sd soubor (tam jsou definovány kombinace alternativních textur) a teprve potom jde na shapes (*.s). Pro všechna pohybující se vozidla v MSTS platí to že si software sahá přímo pro *.s (shapes) a proto neumí použít alternativní textury.
To že některým silničním vozidlům "svítí" reflektory a koncovky - to je takový modelářský "majsterštick". Jsou tam použity nějaké reflexní povrchy modelu, které odrážejí světlo a vytvářejí dojem že svítí.
Takže automobil třeba ŠKODA 1000 Malých Bolestí který by měl noční a sněhovou texturu - bude-li použit v carspawner.dat pak bude pořád stejný, ale jako zaparkované vozidlo u chodníku si bude textury měnit dle období. Pak mu můžete vyrobit třeba i podzimní verzi s opadanými blatníky ..... :-)
Ad Honza:

.... pokud jsem dobře rozeznal že screeny pocházejí z trati 236 Čáslav - Třemošnice potom častý výskyt červených autobusů není nic proti ničemu, neboť Vrdy-Bučice byly (a snad ještě jsou) vyhlášenou dílnou a opravnou autobusů včetně červených Karos z různých MHD Čech .......

Naposled editoval moderátor:
Ad svítící reflektory a koncovky: Je použita trvale svítící textura, stejná jako se používá např. na interiéry osobních vozů. Světla tedy svítí stále (i ve dne, ovšem to není tak patrné). Proto mých pár modelů vozidel má "silniční" variantu (svítí pořád, dle současných PSP :) ) a "odstavenou" variantu. Jediný zádrhel je v tom, že v modelu je potřeba přesně vyřezat oblasti, kde bude v modelu vozidla světlo a vyřezaným polygonům přiřadit svítící materiál (samozřejmě to trochu zvedne kujus).

OndraJ napsal:
...... Je použita trvale svítící textura, stejná jako se používá např. na interiéry osobních vozů. Světla tedy svítí stále ...... Proto mých pár modelů vozidel má "silniční" variantu (svítí pořád, dle současných PSP :) ) a "odstavenou" variantu. .........

Přesně takhle by měly vypadat modely pro silniční provoz. Díky za ně - jsou dokonalé - tyto chci právě použít jako základ provozu + Fábie od Brzdy1 (pokud u nich udělá noční úpravu).
A ještě k těm autobusům. Vyměním žlutou Karosu za červenou (červená verze nebude vůbec). Holt MSTS neumí rozpoznat kdy je město a kdy ne a je fakt, že červený autobus někde na zapadlým venkově je tak trochu unreal.

Back
Nahoře