ČSD M290 "Slovenská strela"

Kebarko

Provozní technik
Po dlhom čase, keď som to stále odkladal som nakoniec dokončil model Slovenskej strely. Za podklady ďakujem Honzovi Ungrmanovi, ktorý bol taký láskavý a poslal mi ich. Model vychádza zo súčasného stavu strely tak ako je vystavená v Kopřivnici.
Veľkým problémom sú zvuky a kabina. Originálne zvuky zrejme už nikto nenatočí a taký kúzelník ktorý by ich "vyrobil" sa asi nenájde. Preto som do engu dal odkaz na 830. Komu sa to nebude pozdávať si ich môže ľahko zmeniť. Fotografie kabíny som v podstate nemal, keď tak len veľmi nekvalitné. Z tohoto dôvodu je cab "priesvitný" (ako keby ste mali stlačené Shift+1). Ak by sa niekto našiel a dodal mi výkres pultu resp. nejaké fotografie pultu, som ochotný vymodelovať kabinu aj s ovladačmi. A toto by sa potom dalo použiť ako cabview.
Vyladenie engu je tiež hlavolam. Ak niekto dokáže upraviť súbor *.eng tak aby sa približoval reálnym podmienkam strely tu má priestor na svoju realizáciu.
Ak by niekto dokázal pomerne presne popísať stav strely (čo sa týka textúr) tak ako chodila v čase svojej slávy, aj tu som ochotný v budúcnosti upraviť model do historického stavu.
Dúfam, že model sa bude páčiť.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t337808_strela1.jpg[/URL]
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t337809_strela2.jpg[/URL]
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t337810_strela3.jpg[/URL]
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t337811_strela4.jpg[/URL]

Ahoj, paráda. Někdo něco na slezině řikal o Tatře, že by už konečně by ji mohl někdo udělat a vida pár týdnů na to je na světě. Mala pomoc je, že Peťa Šimral má video z let nedávno minulích. Zkus kontaktovat jeho.

Kebarko napsal:
Po dlhom čase, keď som to stále odkladal som nakoniec dokončil model Slovenskej strely...

Dobrá práce Kebarko, opravdu dobrá
Je dobře, že my "veteráni" už můžeme do důchodu

Naposled editoval moderátor:
I když to obvykle nedělám, chválím, páčí sa mi to.

Tak tohle je peckaaaa Takovýhle překvápko jsem fakt nečekal :D

Ahoj Kaberko.
Nemám slov a při instalaci modelu se mi klepou ruce nedočkavostí. K tomuto vozu mám velmi blízký vztah, jako kluk jsem kolem něj pobíhal v Kopřivnici a dodnes kolem něj jezdím velmi často. DÍKY MOC ZA NĚJ.;)
Dan
Tak jsem model nainstaloval, a mám jednu drobnost, pokud jej nainstaluje uživatel TBP nude mít problém. Zvuky 830 již jsou směrovány do složky sndMlok a tím pádem bude vyskakovat chyba. Snd830 bylo zrušeno. Jinak kabinu jsem si prozatím přehodil z německé jednotky M297.0, co byla kdysi u Havla, poněvač u modelu vlastně žádná kabina není, a cvf odkazuje na 2 soubory ace pod alfou, takže člověk čumí přímo na koleje bez kabiny a to mi jako nejšťastnější řešení nepříjde.:( To už raději fakt nasměrovat na prozatimní kabinu, podobně jako to udělal Jarda Skůra u M274. Omlouvám se, ale u tohoto vozu mi to nedá napsat názor, jen doufám, že jsem touto malou výtkou autora neznechutil, ale nad tou kabinou bych fakt zauvažoval.:D
S pozdravem Dan.

Kebarko napsal:
...Veľkým problémom sú zvuky...... Originálne zvuky zrejme už nikto nenatočí a taký kúzelník ktorý by ich "vyrobil" sa asi nenájde.
Najde se, pro takový úžasný model rozhodně. Jen mi to chvíli potrvá.

A ještě jedna otázečka, pro tuto srdcovku mi to nedá, co je ten šedý pás na střeše? Toho jsem si u vystaveného vozu v "Kopru" nikdy nevšimnul.:eek:
Dan

nebulus napsal:
Já ji mám prolezenou, a normálně jsem na tento dodatek úplně zapoměl,:eek: nicméně, neví někdo k čemu sloužil, chlazení motoru? Klimatizace v té době asi těžko :D i když onen vůz byl opravdu na tu tobu těžce nadstandartní.:D:D
Dan

Dane, větrací kanál ... místo jednotlivých větráků, které znáš z vozů celistvý větrací kanál, obdoba jako u některých vozů M 131.1 a M 262.0 I.série ...

Dane, když přes Kopřivnici jezdíš, zkus požádat (pochopitelně ne paní v pokladně, ale třeba mailem někoho z vedení muzea) v muzeu, zda by Tě nenechali zdokumentovat pult. Při slušném jednání bývají muzejní instituce občas i vstřícné. A já to mám přeci jen trošku z ruky ...

Honza napsal:
...
Dane, když přes Kopřivnici jezdíš, zkus požádat (pochopitelně ne paní v pokladně, ale třeba mailem někoho z vedení muzea) v muzeu, zda by Tě nenechali zdokumentovat pult. ...

Před nějakým tím měsícem se už na tom začalo pracovat.;)

David

Mne už to napadlu, ale o víkendech jsem mimo, v týdnu zkoušky s kapelou. Tím se nechci vymlouvat, sám bych se velmi rád do nitra Strely kouknul, to co lze vidět přes okna je pěkné, ale z toho lze poznat jen to, že polovina interiéru je pryč, ale mne by docela zajímalo, co zbylo například z příslušenství, jako WC, umývarka a jiná zákoutí, nevyjímaje toho pultu, který bohužel vidět taky přes okno dveří není. Takže, pokud je něco v jedání, a jelo by se do Kopřivnice velmi velmi rád bych se přidal.
Dan.

Zdravím,
fotografování pultu Strely bych rád podnikl na jaře /letos ;)/.Je jen třeba poznamenat,že vybavení pultů na stanovištích strojvedoucího je již velmi "zredukováno" a s čistotou to již také není žádná sláva. Přeci jen se několik desetiletí odstavení z provozu muselo na stavu vozu projevit. No,uvidíme,jestliže se focení podaří zrealizovat,budu mít snahu na pultech rozhýbat vše,co rozhýbat půjde. Nezadaří-li se,bude se třeba spokojit alespoň s cabem statickým.:(

David

Velmi podrobné diskuze pro stavitele Slovenské strely je u mě nebo Jardy Skůry k dispozici. Podle mého názoru se z toho vnitřosti postavit dají, naštěstí jsme ho s kolegy natočili dost podrobně. Je tam natočeno nejenom stanoviště, ale i záchod, oddíl se sedadly i bufetový oddíl. Má to přes 2 Giga a pochází to z roku 1996.
Ahoj Petr
Velmi podrobné video - samozřejmě.

Jaroslav Skůra napsal:
Kebarko napsal:
Po dlhom čase, keď som to stále odkladal som nakoniec dokončil model Slovenskej strely...

Dobrá práce Kebarko, opravdu dobrá
Je dobře, že my "veteráni" už můžeme do důchodu

Tož vitaj do klubu modelárov historických šuniek. Strela, to je vysoká škola modelovania, ale keď si ju takto šikovne zvládol, od toho nebude ďaleko ani k striebornému šípovi M260.0. Materiál, ktorý som zozbieral rád poskytnem.

Ďakujem všetkým, ktorí si našli chvílku a vyjadrili svoj názor. Som rád, že som týmto modelom aspoň niektorým užívateľom MSTS urobil radosť. Dúfam, že časom bude ma Strela zvuky aj kabínu a dostane sa jej tak vylepšenia ktoré si zaslúži.

K těm zvukům
Zkuste pouvažovat nad tímto: U M 290.0 se při nějaké rychlosti (podrobný popis mám, nebudu to teď hledat) "přepne" elektrický přenos výkonu na mechanický tím, že elektromagnetická spojka spojí stator a rotor generátoru. Mohlo toto vydat nějaký zvuk? A jaký? Tady mi dochází fantazie.
Zvuky motoru by reagovaly podobně jako u 810 při přeřazení z dvojky na druhý blok, to už mám vymyšlené.

Samotná el.mag spojka by mohla cvaknúť. Netuším konštrukčné podrobnosti, ak by tam boli napr. zuby ( na spojke ), tak by sa pri nie celkom vyrovnaných otáčkach mohol pri zopnutí ozvať zvuk ako keď náklaďák počíta zuby pri preradzovaní. A za daľšie by som predpokladal, že zopnutie budú prevádzať silnejšie zvukové efekty ako vypnutie.

Back
Nahoře