Hradec-Solnice (Lokalka)

Martens

Strojvedoucí
Správce
Chtěl jsem oprášil tuhle fikci, ale brzy narazil - na jakém kolejovém systému vám tahle lokálka jede? Je to xtracks, na stánkách u pampaliniho píšou, že shodný s xtracks pro Vysočinu, ale po spuštění trati to vytuhne.

Co tam tedy používáte za X? Díky za nakopnutí

Jede to pod X-Tracky, ale nevím, jaký, když ti nejede "vysočinový". Mě ale běžela i s vysočinou, 310, 321 (ale tou první verzí od Havla). Nyní ji nemám, tak nevím. Možná zkusit rozbalit jiným programem, vzpomínám si, že zrovna to mě zlobilo.

Oprašoval jsem, oprašoval. Někdy v létě. Ale narazil jsem úplně stejně jako Ty. A tak jsem se jen kouknul, jestli tam nejsou nějaké zajímavé objekty pro Dvoukolejku, a trať dal opět "do šuplíku".

Tak jsem oprašoval ještě jednou a tentokrát úspěšně. Chyba byla jinde, ne v XTracks. Tak jsem se projel a myslím, že pokud tuto trať chceme skutečně oprášit, stálo by za to tomu věnovat ještě pár (desítek) hodin času, podobně jako Dusso Vysočině. Odstranit chybky typu létající objekty, vzdálenostní upozorňovadla příliš blízko sebe či obrovská nádražní budova u čtyř kolejí. Kdo je vlastně autorem této tratě?

No,mě to taky hned spadlo a to už při načítání samotného msts.Jo a používám x3.1? No prostě tu nejnovější myslím že 3.17

Moje zkušenost je taková, že některé tratě jdoucí pod stejným XTrack se spolu nesnášejí. Takže tuto situaci řeším tak, že v případě problému, dám do Routes jen tu trať. kterou chci uvést do provozu a až se to povede, přidávám další tak dlouho, až zjistím, se kterou se nesnáší.

Vyšťoural jsem asi tak před měsícem mail a kontaktoval autora Lokálky s dotazem, zda by nic nenamítal, kdyby jsme do té trati trošku sáhnuli a v rámci soudobých možností ji vylepšili. Mailová adresa sice funguje, ale odpovědí jsem se zatím nedočkal. Škoda, mohl se na tom někdo nový učit.

Zdravím

lokálka byl kdysi můj počin do msts, vámi uvedený email jsem sice nedostal ale dávám vám tímto tedy souhlas k úpravám trati

Pavel Vlček

PV napsal:
Zdravím

lokálka byl kdysi můj počin do msts, vámi uvedený email jsem sice nedostal ale dávám vám tímto tedy souhlas k úpravám trati

Pavel Vlček

Pro informaci - 8. listopadu jsem Ti poslal tento mail:
"Ahoj Pavle,

na fóru MSTS se začíná přetřásat i Tvoje trať Lokálka, kterou jsem si tedy zprovoznil. Dostal jsem ji na CD na konci roku 2005. Tak bych se chtěl zeptat, jestli náhodou nemáš v šuplíku ještě nějaké update. Vzhledem k tomu, že mám za sebou cca 120 km postavených v Route Editoru, vidím na trati ještě nějaké drobné chybky, jako rozmístění vzdálenostních upozorňovadel či létající vegetaci nebo málo zarovnaný terén. Stálo by za to, dotáhnout to dokonce. Pokud by ses tomu již nechtěl věnovat, byla by to dobrá příležitost pro někoho, kdo chce ještě v době Rail Simulátoru proniknout do tajů Route editoru MSTS. Pokud bys s tím souhlasil.

Hezký den přeje Jiřík"

Trať "Lokálka" je 13 km dlouhá a sbalená v raru má na mém harddisku (nemám ji staženu z Pampaliniho stránek) velikost 183 MB. Což se mi zdá nepřiměřeně mnoho. Pokud bych se tomu věnoval já, tak bych se především pohrál s terénem a vegetací, vyměnil velké staniční budovy za menší venkovské a odstranil nadbytečné objekty. Pokud byste se do toho někdo, nejlépe z blízkosti mého bydliště, chtěl pustit a proniknout do tajů Route Editoru MSTS, tak se ozvěte. Budu vám nápomocen minimálně radami.

Příspěvky spojeny. Mod.

bohužel opravdu jsem tento email nikdy nečetl ale jak jsem již řekl dávám tedy souhlas hodně štěstí

Naposled editoval moderátor:
Od posledního příspěvkuv tomto vláknu uběhl rok a půl. No a aby ty předchozí příspěvky nevyzněly jako na Fóru hodně časté mlácení prázdné slámy, přidávám sem pro potěchu očí pár screenů z beta verze rekonstrukce trati prováděné jedním začínajícím StavitelemY.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka1.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka2.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka3.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka4.jpg

A vězte, že to není jen tak ledajaká Lokálka, Sklony v některých místech se blíží ke 30 promile a to už je docela dobrý test naladění našich vozidel.

Podle obrázků bych doporučil. Když už někdo chcete nějakou starší trať vylepšovat, je vhodné se naučit perony zarovnávat podle kolejí a také zúžit rozmístění kolejí ve stanici, aby perony vycházely nebo doplnit širší nástupiště, pokud existuje. Na zastávky ale speciální díly existují od mistra Nebuluse.
Když se tohle poopraví, bude to úplně jiná pastva pro oči. Jinak stavět tratě se sklony až 30promile není nic jednoduchého. Dost náročné na trpělivost jsou plynulé přechody z roviny do takových sklonů. Nebo ještě lepší například deset nahoru a lomí se to na dvacet dolů. Užil jsem si své na 251.

No Zbynďo, to nebylo zrovna moc taktické povzbuzení začínajícího stavitele, který se právě touto cestou snaží něco naučit. Samozřejmě, že rekonstrukce tratě není žádná legrace. Lokálka je jeden z prvních pionýrských počinů na české scéně MSTS. V té době nebylo tolik možností (objektů, textur terénu a podobně) a také nebylo tolik zkušeností, jako dnes. Nová verze samozřejmě není dokonalá, mezistaniční úseky nebyly kolejově měněny, takže se vlak občas docela hezky zhoupne. Nicméně objektivnější hodnocení autorovy práce by mělo spočívat v porovnání původní a nové verze tratě.

Zdravím všechny,
Podle screenů to vypadá opravdu pěkně. Jsem rád, že vznikají stále nové tratě ČSD a že se nám rodí nová generace stavitelů těchto tratí. A i když mám i starou Lokálku, tak bych to tu vážně nepoznal.

Staviteli přeji mnoho úspěchu. ;-)

Gajdma napsal:
Zdravím všechny,
Podle screenů to vypadá opravdu pěkně. Jsem rád, že vznikají stále nové tratě ČSD a že se nám rodí nová generace stavitelů těchto tratí. A i když mám i starou Lokálku, tak bych to tu vážně nepoznal.

Staviteli přeji mnoho úspěchu. ;-)

Máš naprostou pravdu, opravdu oproti původní trati je to o 100% lepší.

Jirko, tohle už je, jak se říká profesionální deformace. Jak je něco nakřivo, hned mi to praští do očí a vzpomenu si, jak jsem měl také křivé perony a ve stanicích koleje blbě od sebe a pak to v pozdější době složitě opravoval za nespokojenosti aktivitářů, že jsem jim potrhal trasy. :-)
Ale máš pravdu, že je nutné porovnat rozdíl před a po. Možná koleje a perony jsou na řadě v další fázi rekonstrukcí.
Já jsem také začínal na úpravách postavených tratích. A je fakt, že koleje a jejich změny, než jsem pochopil, jak to funguje mi dalo hodně zabrat. Ale zase na druhou stranu, současně není problém se ve fóru na cokoli zeptat.

Když tak sleduji debatu v tomto vlákně, nedá mi sem napsat svůj názor : screeny jsou z rozpracované tratě. Kdyby byly perony špatně umístěny po vydání, je to něco jiného. Ale zbytečně se dohadovat teď :roll: ... Je tedy pravda, že když jsem zkoušel stavět svou fiktivní trať, tak že jsem perony srovnával podle návodu na Trainstav.wz.cz (soubory čtverce atd.) a měl jsem to alespoň na 99% přesné. Ale teď bych jen obdivoval krásu krajiny kolem a čekal, až bude trať vydána. Ono ostatně proto se posílá před vydáním testerům, aby zhodnotili příp. upozornili na chyby ;-)

No k těm peronům. Na screenu to vypadá mnohem divněji, než z mašiny a to proto, že ty perony nemají "statut" terénního objektu. Pokud je uděláme terénními objekty, budou se sice z boku lépe zobrazovat, ale zato se nám štěrk začně přelévat přes jejich sníženou část. No a teď je otázkou, co je lepší.

JiříkTK napsal:
No k těm peronům. Na screenu to vypadá mnohem divněji, než z mašiny a to proto, že ty perony nemají "statut" terénního objektu. Pokud je uděláme terénními objekty, budou se sice z boku lépe zobrazovat, ale zato se nám štěrk začně přelévat přes jejich sníženou část. No a teď je otázkou, co je lepší.
Nejlepší je nechat perony peronama a naučit se to srovnat podle návodu na www.trainstav.wz.cz ;-)

Perony nejsou křivo, to se jen na hěkterých screenech díky různým zkreslením jeví

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka5.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka6.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.simtrains.eu/trate/dvoukolejka_csd/screeny/lokalka7.jpg

Screeny jsou sice z betaverze, ale zásadní věci jsou hotové. Chybí takové "drobnosti", jako usazení skloníků a námezníků a hlavně vychytání poletující vegetace. Té je ještě spousta. Je to dáno tím, že se v hotové trati s vegetací hnulo s terénem.

Back
Nahoře