Nový počítač - půjde MSTS?

L-Alizee

Začátečník
Prosba o pomoc-Nastaveni optimalizace MSTS-Tento Pocitac

:)Zdravim vas nez sem napisu chtela bych se predem omluvit za cesky jazyk,verim,ze budete schopni to po me precist a pomoct mi.

Jsem studentka nachazim se ted dlouhobe na studiu v ceske republice a ve volnym casu si velice rada zahraju hru MSTS-Ceske Drahy.Krome toho vlastnim aj trat z daleke zeme francie kde se zase rada projizdim na rychlovlaku TGV a vychutnavam si jizdu v aktivitach.

Porovnavam trate protoze FRA-MSTS je stabilnejsi ohledem hrani hry bez trhani a lagu coz CD-MSTS od pana zbynka semoru jsou hodne komplikovanejsi a nejsem schopna optimalizovat hru,uz jsem skousela vsechno moznyho 10 jeho prikazani,rozdeleni disku na oddil do FAT32 a nastaveni pamete.

Hra presto nebezi tak jak by mela ikdyz za pomoci programu Game-booster vypinam co nejvice procesu ve spravci uloh a zustavaji mi ze 48 procesu zapnute jen 23 coz dale nemuzu,uz vypinat protoze jedna ji se o dulezite systemove procesy,aby nebyl pad systemu WINDOWS-XP Profesional

Dolu v podpisu je popis mojeho pocitace,ktery vam napovi moji sestavu.
Tento pocitac ma v sobe 2 hardiskove jednotky z toho jeden hardisk byl rozdelen na 2 oddily.
V jednom oddilu je system XP v NTSC a 2 oddilu je tato hra MSTS v FAT32 velikost systemove pameti jsem urcila 3000-3000 ikdyz system doporucuje kolem 2500 jedna se jenom o oddil kde je tato hra.

Dalsi velikost systemove pameti,kde je na 1 oddilu system XP jsem neurcila,ale nechala jsem to za rozhodnuti systemu at si veme kolik sam chce.

Skousela jsem defragmentovat disk nepomaha to,pri teto hre zapinam program Tune-Up Utilities 2010 kde je Turborezim pro optimalni hrani her.
Zapinam aj program Game Booster a vypinam Antivirovy program.

V podstate bych potrebovala vase navrhy a pomoc jak tuto hru nastavit pro muj pocitac v nastaveni MOZNOSTI.

Doufam,ze jsem tady uvedla vsechno a budete vedet diky tomu co jsem jeste neskousela.:oops:

Pri hre pouzivam TRAINSTORE a parameter pamete je nastaveny na 512.

Preji vam vsem hezky den nebo vecer.

Naposled editoval moderátor:
RE: Prosba o pomoc-Nastaveni optimalizace MSTS-Tento Pocitac

Já si myslím, že procesor nebude žádný zázrak a tím MSTS bude chodit jen průměrně. MSTS je hlavně o procesoru a ideální je nějaké dvoujádro od intelu. Počítač nemusí být nadupaný s nejnovější grafikou, protože MSTS ji nevyužije.
Jinak není popsáno, co je za problém. Hra neběží, jak by měla. Chtělo by to víc podrobností. Veškerá přikázání jsou hlavně kvůli stabilitě, aby hra nepadala. FPS je ale dáno hlavně procesorem a základní deskou.

Zbyněk Šemora napsal:
... Počítač nemusí být nadupaný s nejnovější grafikou, protože MSTS ji nevyužije ...

Trošku ti budem Zbyňku oponovať, a to tým, že keď máš nadupanú grafiku, MSTS dokáže objekty zobraziť podstatne lepšie, zčasti o tom pojednáva debata počnúc týmto príspevkom: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/2277&pid=85429#pid85429
Ale to len tak na okraj.

Ale inak máš pravdu, MSTS je o hrubom výkone procesora, priepustnosti pamäťovej a dátovej zbernice. Stálo by za hriech vyskúšať nové dvoj a štvorjadrá i5 a i7 v kombinácii s harddiskom WD Velociraptor alebo WD Black Editiom s 32 MB cache - mám teraz taký stroj doma, ale MSTS som s ním neskúšal a zrejme ani nevyskúšam, pretože v utorok už ide preč a nemám teraz na to dostatok času.

:oops:Panove dekuji vam za vase prispevky a nazori ohledem teto hry.

Pane zbynku,trhani a sekani hry se stava nejvice kdyz dojizdim vlakem do vetsich mest/Napr.Hradec Kralove,Praha/tehdy se hra zasekne na par vterin a pak trhave pokracuje dale,pokud jsem na volnym prostoru sem tam to tez kousne,ale ne tak casteji rada bych to optimalizovala jako fakt kdyby ram a cpu nestacili,ale to neni mozny vzdyt to neni pocitac 286 nebo 486

Myslim,ze grafika NV-Geoforce 6600 s 256 mb videopameti a s nejnovejsima ovladaci neni,az tak zastarala na slot maticne desky MSI-PCI-Expres,aby tu hru nezvladla

Rikate,ze problem bude v procesoru,ram a maticne desky.

Je to jednojadrak AMD-3200/64 bit/s frekvenci 2 ghz,mam strach ho pretaktovat na vyssi vykon,alespon 3 ghz

Ramka je 1.5 gb mam 2 ramky v slotech jedna 1gb a 2 ma 512 mb obe znacky APACER

Nechci se zbavit vase hry BP,protoze se mi libi a velice si vazim vasi snahu a praci a jsem vasniva zberatelka techto trati na MSTS.

Proste bavi me jizda vlakem ve virtualnem svete kdyz mam cas pro sebe.Akurat chtela bych dodat,ze vase aktivita DEN BLBEC je hrozne narocna a kruta pro me,mam co delat,abych dojela vcas a to dosahnem jedine,ze mene saham po rajcaku VZ a prekracuji povolene rychlosti o 5km/h navic a snazim se to udrzovat pantografem,porad ho zvedam nebo sundavam dolu no bohuzel VZ nekdy zareaguje a stracim cas a hra pro me konci.

No pojdme k veci otazka pro vas myslite si,ze kdybych mela silnejsi procesor a ram pomuze to?

Planuji novu sestavu pocitace,ale nez si nasetrim penizky jeste to chvili potrva a nevim zda procesor i5 nebo i7 jse spolehlivy pro hry.chtela bych radeji 4-jadrak cpu,ale nevim kterou znacku.

Zkuste mi nato odpovedet.

Jeste mam jeden dotaz mam 2 HDD v pocitaci oba maji 8 mb cache,jak jsem uvedla 1HDD je rozdeleny na 2 oddily kde je system a tato hra.

Otazka pro vas co by se stalo kdybych tuhle hru preinastalovala na ten 2 HDD samozrejme,ze vytvorim si oddil FAT32 a dala bych tam velikost virtualni pamete 3000-3000 a v 1HDD bych porad ponechala velikost pamete urcenu systemem.Skratka urcit 2 velikosti virtualnej pamete na obou HDD je podle me blbost-Vas nazor?:oops:

Omlouvam se za dlouhy projev,ale na zodpovezeni otazek zkuseneho hrace ziskavam v budoucnu tez zkusenosti a budu vedet kde je problem.

Jsem osoba co se nejdrive pokousi sama vyresit problem vyhledavanim a pokud nejsem schopna to najit tak se radeji zeptam nekoho a jdu primo na vec prekonzultovat muj problem

Chtela jsem jeste dodat,ze mam trat MSTS-France trat 489,ale vsechny detaily jsou na maximum a hra mi bezi v pohode nema narocne HW pozadavky.

Takze me bude stacit kdyz podle teto sestavy pc udelam nastaveni ve hre sekce MOZNOSTI,aby to docasne tohle pc utahlo.

Proste ja nevim co mam delat.fakt potrebuji pomoc za coz vam budu velice vdecna vam aj ostatnim uzivatelum tohoto fora.

Tady nic jiného než brutální výpočetní síla nepomůže. Mimochodem obsazení paměťových slotů je dost nešťastné. Většina desek umí při obsazení dvou konkrétních slotů stejnými paměťmi pracovat mnohem rychleji protože při konkrétním nastavení (odborný termím teď z hlavy nevím - dual chanel ?) sahá do paměti na střídačku čímž je přístup pak mnohem rychlejší.

Jinak obecně to že cizí tratě (zahraniční) choděj mnohem rychleji je dáno tím že česko/slovenská komunita se snaží vyždímat z MSTS maximum. Je to znát na propracovanosti modelů i tratí. Cizí tratě obsahují povětšinou mnohem méně objektů v mnohem jednodušším provedení. To však naše dišičky nějak neunesou. :) Takže na méně výkoných PC je nutné snižovat v nastavení MSTS rozlišení, viditelnost, počet zobrazovaných detajlů, mít vypnuté stínování. Prostě omezovat nároky na zobrazování.

:oops:Pockam jeste na vyjadreni pan zbynka semoru co by mi jeste doporucil ohledem nastaveni a schvaleni nainstalovat trat BP na 2 HDD zda prece by to nepomohlo,protoze tahle hra kdyz se urcite nainstaluje na dalsi pevny disk do souboru FAT32 tak v podstate si myslim,ze tato hra bude mit prostor jenom pro sebe a tim padem se nebude jako zakousnoti a zatez systemu a hry.

Chtela bych pozdeji 4 jadrovy procak AMD-Phenom a 2x Ram po 2 gb zda tato volba je spravna nez procak i5 nebo i 7 mi urcite bude vedet zodpovedet pan semora nebo dalsi zkuseny uzivatel.:rolleyes:

Pane Poolll vam take dekuji za vas nazor,dle vasi rady jsem udelala,alespon nejaku zmenu v nastaveni vyhovujici me setsave pc.

Vsimnula jsem si,ze aktivity jsou narocnejsi nez rezim PROHLIZENI TRATE.Hru spoustim jenom v programu TRAINSTORE,kdyz ji spustim jinim spusobem tak dlouho se nacitava a pak pri spusteni nejake trate mi nakonec system vyhodi chybu a navrat so obrazovky Win-XP

Parametr jsem nastavila z 512 mb,alespon na 800 mb to by melo,uz stacit.Dale jsem dala rozliseni na 800x600 a 32,zrusila jsem vsechny stiny,trolejove vedeni a vodu

Vzdalenost z 2000 jsem nastavila na 700,pocet povolenych chyb jsem dala na 100.Zobrazeni objektu z 10 jsem dala na 3/jenomze derave domy,most ma divne zobrazeni a ve fabrice nevidim komin,ale jenom kour/

Kvalitu textur a zobrazeni objektu jsou na minimum a kavlita textur a zobrazeni vlaku je na maximum

No ja nevim zda to pomuze dneska to budu skouset.

Vase ceska zeme je nadherna libi se mi tady obdivuji ten vas kraj.

Jinak rozdil mezi MSTS-FRANCE a MSTS-CD je veliky.Na moje trati neni zas mnoho objektu a ani nemuze protoze kdyz jezdim vlakem TGV z Parize tak tam je rychlost mezi 200-250 a porad se jedna o rovnou trat,takze bylo by to blby kdyby pri takove jizde hra trhala.

V budoucnu kdyz budu ze me zkusenejsi uzivatelka,chtela bych se naucit delat aktivity a planuji udelat aktivitu Pendolino vs.Tgv Breclav-Praha.kde v podstate bude jenom zastavka Brno.hl.n a oba tyhle vlaky pojedou spolecne do prahy kazda souprava na svi koleji.

No to je jenom moje prani a zda to zmaknu necham jeste na cas a jsem velice zvedava na nazor fanousku ceskych drah.

Vazim si velice praci vsech autoru a stavitelu a vzdycky zustanu verna aj tratim na ceskych drahach.

Je to neco uzasniho jenom kdyby to nezlobilo s pc.

Zatim preji vsem hezky vecer a dekuji predem za jakekoli dalsi dotazi nebo navrhy,ktere si velice rada prectu.

Už se jenom opakuji, veškerá doporučená nastavení mají vliv jen na stabilitu hry, nikoli na zlepšení FPS (plynulejší jízda ve velkých stanicích a při míjení vlaků). Na FPS má vliv jen povypínané stínování viz obrázky v desateru, ale to je základní úkon, protože některé detailní modely tohle vyžadují, jinak MSTS spadne.

Co se týká dalších nastavení, vše musí být na maximum. Měnit se může jen viditelnost, jinak budou děravé domy, zmizí mnoho objektů a vlaky budou létat vzduchem.

Je to opravdu o moderním dvoujádrovém procesoru CORE DUO asi nejlépe na slušné základní desce. Ceny už dávno padly dolů a už před dvěma lety jsem viděl takový PC i s monitorem do 20000. Nebyl nejmodernější, ale jak MSTS na něm šlapalo, o tom jsem si mohl nechat jen zdát. A to samé, když mi předvedl Honza Švec svůj notebook. Kde já na svém starším dvoujádru Pentium D 3,2 GHz měl FPS 25, on měl 60.
Ale pokud víc tvořím než jezdím, tak na poslední výkřiky techniky nespěchám, stejně na to zatím nejsou v rospočtu finance. A kdo tvoříte aktivity, nikdy je nedělejte na nějakém dělu. Protože kdo má slabší PC, je bez šance, aby pak stíhal jízdní doby. Čím vyšší FPS, jedou i vlaky rychleji.
Mé muzejní sestavy jsou: Athlon 2800XP Barton. Zde MSTS jede opravdu nouzově, Topírna noc má na vstupu FPS 4. V práci mám Pentioum 4 3GHz, je to na patici 478 ten nejnovější (virtuální dvoujádro), deska Asus s duálními RAM. Také už pravěk, ale zde MSTS šlape uspokojivě. Doma jako hlavní Pentium D a ten je trochu lepší než v práci. Bohužel jsem tenkrát PC kupoval v blbou dobu. CORE DUO příšly až následující rok.

Teď vidím problém, že nové PC jsou jen se sedmičkami a jak čtu tady na fóru, pro úplného laika MSTS zprovoznit je ještě větší problém než na Vistách.

Zbyňku to výjde úplně nastejno. Vista nebo sedum, instalace stejná.

Zbyněk Šemora napsal:
Už se jenom opakuji, veškerá doporučená nastavení mají vliv jen na stabilitu hry, nikoli na zlepšení FPS (plynulejší jízda ve velkých stanicích a při míjení vlaků). Na FPS má vliv jen povypínané stínování viz obrázky v desateru, ale to je základní úkon, protože některé detailní modely tohle vyžadují, jinak MSTS spadne.

Co se týká dalších nastavení, vše musí být na maximum. Měnit se může jen viditelnost, jinak budou děravé domy, zmizí mnoho objektů a vlaky budou létat vzduchem.
...

Budu ti oponovat a neukecáš to se mnou.
1 - pokud snížím základní viditelnost například ze 2 km na 1 km tak mi chceš namluvit že MSTS bude mít stejné FPS když se zabývá objekty jen polovinu doby?
2 - Už kdysi jsme se o tom bavili a jak je vidět tak zbytečně. Počet detajlů má vliv na úroveň zobrazování objektů. Je jasné, že pokud STAVITEL TRATĚ nechá most v 8-10 úrovni tak při nižších úrovních budou koleje ve vzduchu. Jenže tohle je právě dost mocný prostředek pro stavitele tratí aby zpřístupnil svou trať i pro méně výkoné počítače. Pokud si tohle ohlídáš při pokládání objektů do tratě a objekty nejblíže u tratě mají nízkou úroveň a se zvyšující se vzdáleností od tratě se úroveň zvyšuje až na těch 10 tak pak to má efekt v tom že slabší PC při nižších detajlech se nezabývá vzdálenějšími objekty. Zase tohle podle tebe neovlivní FPS?

To že se tímto většina stavitelů tratí nezabývá je jen na škodu. Holt ono je jednoduché odpovědět ve stylu - pořiďte si výkonější PC, proč já bych svou trať měl optimalizovat.
Faktem je to že tímto je zapotřebí se zabývat už od samého začátku stavby tratě. Pokud by měla proběhnout optimalizace zobrazování objektů u tebe tak by jsi pár měsíců nic jiného nedělal. Ale na druhou stranu o tomhle jsme se spolu bavili už před pár roky a stejně si to nezačal používat ani na nových úsecích tratě.

3 - Nižší rozlišení má taktéž nezanedbatelný vliv na FPS. Nebo mne budeš Zdeňku přesvědčovat o tom že výpočet obrazu o rastru 800x600 trvá stejně dlouho jako výpočet obrazu o rastru 1280x1024 ?

Tohle sice není přímá odpověď na to jak zvýšit FPS uživatelky ale úzce to s tím souvisí. Sama si musí najít optimální nastavení. Už třeba jen tím že nebude mít úroveň detailů na 10 ale jen na 9 se to může určitým nárůstem FPS na některých projevit. Je to ale o tom že to je něco za něco. Některé objekty prostě nebudou vidět nebo už u nich bude aplikováno LOD (ta děravost/zjednodušení).
Jako přímou odpověď považuji doporučení výměny paměti za 2 stejné 1mb bloky a zapnutí dualchanel přístupu k pamětem. V mnoha případech to dělá i 20% na výkonu PC. To už je ale o investicích. Bez investic lze experimentovat akorát s přetaktováním což ale nemusí dopadnout vždy jen dobře. Následky mohou být i negativní. Takže to je postup pro počítačově technicky zdatné jedince.

Jinak pokud by byl čas tak lze doporučit přijít na 6. slezinu kde se dá mnoho věcí vyřešit na místě a mnohem rychleji.

Pavle, to chce klid. Já tohle řešit nepotřebuji, protože to co popisuješ je jen zbožné přání synchronizace mezi staviteli a modeláři objektů. Já jen upozorňoval, že pokud snížíš detaily grafiky, budou děravé domy, protože modely s LOD se zobrazují ze vzdálenější úrpvně. Nešlo mi napsat o nic víc, než v nastavení se může sahat jen na nižší viditelnost, jinak na nic.

Zbyněk Šemora napsal:
... Já jen upozorňoval, že pokud snížíš detaily grafiky, budou děravé domy, protože modely s LOD se zobrazují ze vzdálenější úrpvně. Nešlo mi napsat o nic víc, než v nastavení se může sahat jen na nižší viditelnost, jinak na nic.

Toto je jeden z dôvodov, prečo uprednostňujem jednoduchší model a bohatšiu textúru, než zložitý model s veľa úrovňami LOD. Jak u vozidiel, tak aj objektov. Nízke kujus pri najnižšej úrovni LOD je jednou z ciest, ako urobiť MSTS použiteľným aj pre menej výkonné PC. Pritom Pikkove, Ondrove a aj niektoré moje modely sú toho príkladom, že so slušnou textúrou a pomerne málo poly sa dá urobiť slušne vyzerajúci model.

Na druhej strane výkon dnešných PC je viac než dostatočný pre MSTS aj za používania zložitejších modelov za predpokladu, že ich OS nie je zaprasený rôznymi nežiaducimi javmi, ako množstvo zbytočne spustených programov, vírusov, trójskych koňov a mrdníku v registroch. Dnes v podstate už "zastaralý" noťas s jednojadrovým procesorom a integrovanom grafikou a 512 MB RAM je stále vyhovujúci pre slušnú prevádzku MSTS - ak neveríte, na slezine sa o tom poľahky presvedčíte. K tomu je však nutné mať operačný systém aj hardware zladené a v naprostom poriadku.

:)Nez jsem vas zacala cist udelala jsem si pri tom kafe a pokud se neurazite nektere prispevky jsem si u vas peclive uschovala do txt.souboru,hlavne od pana zbynka.

Dneska jsem mela moznost si doopravdy zajezdit na rychlikove masine 350-Gorila/Ukecala jsem strojvedouciho cesta Kolin-Praha/

No musim vam rict je to neco uzasniho a jeste chvilinku se mi toci z toho hlava.

Proto si rikam,ze nikdy se nechci zbavit techto nadhernych virtualnich trati ve hre ktere me nikdy nebudou nudit.

Pane zbynku vas dopis jsem si peclive uschovala to co jste mi ted naposledy napsali,ze vsechno na maximum jenom muzu manipulovat s viditelnosti muj stroj fakt nezvlada,dekuji predem za trpelivost,ze jste byli ochotny mi neco vysvetlit jakto vlastne chodiva,naucila jsem se ted co je vlastne to FPS a pochopila jsem,ze 10 vasich prikazani je kuli padu hry a stabilite to mi je prece jasne,jenom jiste me pochopite,ze snazim se donutit tento stroj,aby se co nejvice venoval te hre,zbytecne aplikace vypinam a aj antivirovy program a odpajim se automaticky od netu.

Rikate CORE DUO?ja sice ten typ procesoru neznam,ale pokud mi uvadite to co fakt umi tak proste necham si udelat novy a silnejsi pc-stroj.

Intel-Procesor Core Duo,2x 2 gb Ram a Grafiku zkusime Geoforce GTX-285

Jestli tahle moje budouci sestava nezmakne hru tak budu velice smutna,protoze 25 000 kc by melo doufam stacit aj s novsim monitorem

Mate recht je to otazka ktera zna jenom spravnou odpovedet vyresenim problemu silnejsiho pc.:oops:

Pokud bude silnejsi procak Core Duo,ram,grafika a hdd s 32 mb cache,verim a pevne doufam,ze pri nastaveni grafickych detailu na maximum pujde hra v pohode v FPS 30-60 to uvadim jako priklad.

Rada bych vas nekdy navstivila pokud si najdu cas/planuji pozdeji koupit horske kolo/;)

Pan Poolll do te doby nez bude silnejsi masina jsem nucena snizit nektere detaili pokud si chci zahrat,jedine co jsem nechala v maximalne kvalite a textur je vlakova souprava.

Je sice pravda,ze postracelo se mnoho objektu a napisi budov,budovy a okoli jsou dost rozmazane,ale to mi az tak nevadi,vadilo mi by zobrazeni vlaku pri jizde mam kameru nastavenu na 2 na bocni pohled soupravy pri jizde malokdy jsem v masine,jenom kdyz musim kontrolovat stav pretizenosti zaprah a nadproudu pri rozbehu.

Kdysi mi bezelo FPS mezi 4-11,ikdyz jsem ze zacatku nevedela co ty cisla vubec znamenaji.

Ted jsem to testovala pri snizeni rozliseni na 800x600 z 1024x768 a snizeni nekterych grafickych detailu hra bezi jakse rika primerene,ale nei to,uz tak hroznyho jakto bylo ze zacatku.

FPS mi ted probiha mezi 10-32 vetsinu se ted drzi na cisle 24.Pan Zbynek ma recht,ze pokud je vse na maximum muze to byt zazitek z hrani a jak rikal nastaveni se dela klulio stabilite a padu hry,ale bohuzel zada to proste silnejsi stroj,myslim,ze maticna deska rady MSI KNeo4 ze socketem 939 pro jednojadrak AMD,uz umira

Zrovna ctu z emailu aj dopis,ze mam dat ruce pryc od MSI,APACER a ASUS pokud ne je to utrpeni stroje,ktery ne vzdy si vzajemne bude rozumet ze softwarem,no ja sama nevim co je pravda nejsem,az takova znalkyne pocitacu a mam se drzet cpu i5

Panove pokud by byl cas a mela bych silnejsi masinu rada bych se s vama osobne setkala na nejakem srazu a urcite rada bych si to s vama osobne probrala ohledem teto hry MSTS-BP,kterou jsem si proste oblibila a bude me nadale ve volnym casu bavit.

Ja vas sice neznam,ale mame vsichni urcite zajem vyhnout se problemum z teto nadherne hry a nejak si pomoci:oops:

Totizto mam zajem a velice jsem zvedava jak to bude bezet na jine masine.

Nesmime se hadat,ale pomahat si;)

L-Alizee napsal:
...
Panove pokud by byl cas a mela bych silnejsi masinu rada bych se s vama osobne setkala na nejakem srazu a urcite rada bych si to s vama osobne probrala ohledem teto hry MSTS-BP,kterou jsem si proste oblibila a bude me nadale ve volnym casu bavit.

.....
Však v sobotu 20.2. je v Praze 6. slezina příznivců MSTS. Nevidím problém.
http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/2681&page=1

Jinak já jezdím s fps kolem 25. Na 60 mi to vyleze na téměř holých loukách, ale v hustých zástavbách, kde jsou navíc i jiné vlaky, jsem rád když jsem kolem 11. Mnohdy to chvilkově padne i na jednociferná čísla.
Co jsem zase já poslouchal od známého, který má stavění PC jako koníčka, stále sleduje testy a recenze, tak jen tak nezávazně jmenoval výrobce základních desek jako nejlepší Gigabyte a padlo jako vhodné i MSI nebo Asus. Hodně sleduje poměr cena a výkon. Pokud má člověk omezené finanční prostředky, tak je lepší jít do AMD.
Já mám na AMD desku MSI K7N2 Delta IRSL. To bylo to nejlepší ve své době co tehdy existovalo. Už podporovala duální paměti. Ale v dnešní době hodně zastaralé.
V práci mám PC na základní desce ASUS P4P 800-X a také šlape jak hodiny. A můj nejvýkonnější počítač je na desce Gigabyte 8i955xpro.
Vše už je dávno pravěk, ale u dvou předchozích ASUS a MSI, to byly už druhé desky na stávající sestavu počítače (původní tam byly Jetway) a výkon šel hodně nahoru. Takže jestli se současně nepohoršily tyto výrobce bych neodmítal, pokud by mi někdo znalý je doporučil.
Jinak věřím, že za 25000 se pro MSTS už něco slušného pro MSTS poskládat dá. Obecně prý platí, nikdy nekupovat novinky, ale počkat až spadnou ceny. Ale co je nejvhodnější ví opravdu jen člověk, který v této branži dělá. Já až příště budu dávat dohromady počítač, už nikdy sestavu jako celek, ale asi mám už svého člověka, který poradí co nakoupit. Počítač se kupuje na delší období, nemá smysl se unáhlovat.

To L_Alizee: Keď chceš i5, tak model INTEL Core i5-750 s 2,66 GHz a 8 MB L2. Tento typ je cenovo prijateľný, podporuje TurboBoost, ale nemá Hyperthreading. Obdobný typ je i7-860, teda 2,8 GHz, 8 MB L3, TurboBoost a má Hyperthreading. Hyperthreading zrejme v MSTS nevyužiješ, ale možno niekedy v budúcnosti sa k niečomu hodí.
Základnú dosku Gigabyte Intel P55A-UD3 alebo Gigabyte Intel H55M-UD2H. Ako grafiku ti k tomu odporučím 256 bitovú Gigabyte GeForce 9600 GT alebo 9800 GT s 512 MB alebo 1GB GDDR3 a pasívnym chladením, pamäte 4GB DDR3 1333MHz KINGSTON Non-ECC CL9 DIMM Kit of 2. Harrdisk WD Blue edition alebo Black Edition. Ak sa zmestíš do ceny, tak WD Velociraptor. U takejto zostavy musíš rátať so zdrojom 550 W a s aktívnym chladením skrinky. Táto grafika síce už nie je práve in, ale je dobrá a vydrží ti veľmi dlho, navyše ušetrí ti náklady za opravy u rady GT2xx s ventilátormi. Až máš peňazí nazvyš, môžeš dať grafiky dve prostredníctvom Crossfire, ale to je u MSTS zbytočné. Ak chceš využiť výkon tejto zostavy, monitor by mal byť s rozlíšením 1920x1200 bodov, to jest 24" s pomerom strán 16:10. Nové typy monitorov 22" a 24" sú poväčšine s pomerom strán 16:9, majú rozlíšenie 1920x1080 a tak nebudeš môcť vychutnať detaily grafiky, ktoré ti poskytne táto zostava PC

To Zbyňek: dosky Asus, MSi néééééé :cool: Majú síce trocha vyšší výkon, než Gigabyte a Intel, ale na úkor stability systému.

PS: Kupovať nadupaný PC len na hry je najhoršia investícia, za krátky čas bude aj tak zastaralý :cool:

Tax: Gigabyte by byla určitě jasná volba. Jinak u GK bych spíš šel minimálně do GTX260 (Gainward GTX260 Golden Sample 896MB DDR3 0612) s dobrým chlazením.

Jak som si pozrel tie doporučené zostavy, je mi na :bms: To, čo sa popíše na fórach vyhovuje poväčšine tomu, kto to šíri a predáva. Máš predstavu na čo vyjde vymeniť ventilátory/chladenie na VGA, alebo synchronizovať disk Samsung do RAID 1? Toto má zmysel v prípade, že sa chcem živiť pozáručným servisom :D
Ak človek chce nestabilný a poruchový systém, v tom prípade vrele doporučujem.
Písal som, že Nvidia GT 9600 alebo 9800 už síce nie sú in, ale sú výkonné a hlavne spoľahlivé s pasívnym chladením. Stačí dať do skrinky 12 cm ventilátor za nejakých 100 Kč a máš vystarané. Nechcem vidieť, jak si budeš trhať vlasy, keď sa ti poserie chladenie na grafike GT 2xx :D

TAX. Souhlas. Jenomže je chyba si kupovat PC s povědomím, že "tohle musí stačit, já žádné supr náročné hry pařit nebudu".
Tak jen tak ze srandy. Já jedinou hru, kterou spouštím je MSTS. Takže co by jsi doporučil do práce na tyto požadavky:

Bude spuštěno současně:
Účetní dosovský program.
Webkamera s kvalitním rozlišením 1024x768.
Vypalování DVD
Prohlížení fotek JPG
Video DVD, někdy současně i avi v jiném přehrávači.
Mapy Seznam nebo Google Earth
A editor MSTS.
:D
Tohle vše musí současně zvládat už roky právě ta Asuska s P4 3,2GHz 2Giga RAM v duálu. Grafika ATIX1650/512, 24´monitor.
A je pravda, že kameru jsem musel vypínat, protože to už nestíhalo.
Ale o poznání to šlape lépe, co jsem antivir AVG spláchnul do záchodu a přešel na ESET NOD32. Všechny PC najednou ožily a zjistil jsem že ještě nějaký čas musí vydržet.

Ale pro mé potřeby, pokud budu dál stavět tratě, jedině co největší plochu monitoru s vysokým rozlišení, nejlépe dva vedle sebe.
Ale ta spotřeba energie. ASi by byl jeden z požadavků, pokud bude běžet jen účetní program, aby byla spotřeba minimální. Procesory to už umí, ale slyšel jsem i o grafikách.
Já mám na zásuvce měřič odběru a když mi doma běží dva PC, tak mám odběr 550W Takže by mě i zajímalo kolik by žrala nějaká jedna suprsestava se dvěma monitory. I tohle by bylo kriterium při koupi PC.

Zbyněk Šemora napsal:
Já mám na zásuvce měřič odběru a když mi doma běží dva PC, tak mám odběr 550W Takže by mě i zajímalo kolik by žrala nějaká jedna suprsestava se dvěma monitory. I tohle by bylo kriterium při koupi PC.

Až mi ho požičiaš, poviem ti. Manželka to takto používa pri robení rozpočtov na stavby. Ale LCD monitor sám o sebe nemôže mať viac ako 60 - 70W, teda dva je max 140 W a PC s dvomi VGA a so zdrojom 600 W to je nejakých 750 max.

Inak na MSTS popravde kľudne stačí najlacnejšie štvojradro Intel C2Q Q8400 s integrovanou grafikou, napr ako má doska Gigabyte 73PVM-S2 s i VGA NVIDIA GeForce 7100, alebo akákoľvek intel doska série Essential s čipovou sadou G31 alebo G41.
Tento týždeň som rozchodil Win7 Pro64 na Q8400, G41 a s 4 GB DDR2 to šlape veľmi slušne. Ani som nemusel sťahovať grafické efekty a aero. Ovšem opäť nebol čas pomučiť to s MSTS :cool:

Není potřeba vypínat aero u Windows7. Vypne se automaticky, hned po spuštění MSTS.

Back
Nahoře