Triky a drobné podfuky pri textúrovaní

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Jacek napsal:
... A protože je foceno ze země, je to dole široké, nahoře úzké. Takže je třeba fotku narovnat, vyretušovat, z fotek celého bloku slepit panorama, zmenšit a naskládat to na texturu. ...

Toto je jeden z dôvodov, prečo ujko Tax tak straaašne nemá rád stavbu budov. Ale včera v rámci odpovedí na more otázok, ktorými ma na vlakyneťáckej akcii zavalil IceMcLaren mi prišiel na rozum jeden spôsob, ktorým si môžem prípravu textúr pre budovy zefektívniť :cool: :D

RE: Trať CR_310

Fiiiiiiiiha, tak dufam Tax, ze som nebol moc dotieravy, ak ano, tak ma nabuduce staci kludne stopnut :D

IceMcLaren napsal:
Fiiiiiiiiha, tak dufam Tax, ze som nebol moc dotieravy, ak ano, tak ma nabuduce staci kludne stopnut :D

To je v poriadku, veď inak by mi neprišiel na rozum ten postup, alebo aspoň nie v tejto forme. Okrem toho vieš sám, že kto sa neopýta, nič sa nedozvie :cool:

nebulus napsal:
Tax: Však prezraď ten postup, nech nežijeme v nevedomosti...

No, ty si práve ten, kto ho potrebuje. Čo sa budov týka, môžem sa od teba učiť :D

Inak je to celé o tom, že sa mi pri zložitejšom, členitom objekte občas splietli plochy, na ktoré mám pripraviť textúru a začal som mať z toho guláš. Napríklad Duuso vie o čom hovorím, lebo skinoval moje staničné budovy. Napadlo mi, že každú plochu si otextúrujem inou farbou, zosnímam jednotlivé plochy budovy ( render v 3ds max ). Tie si poukladám v textúre a podolepujem do nich potrebné komponenty textúr. Jednak budú mať správne proporcie, jednak nemusím fotovať celú budovu kolmo, čo často ani nie je možné, ale stačí mi zopár záberov z každého rohu budovy tak, aby som vedel kde je čo umiestnené a ako je budova usporiadaná. Takto nepotrebujem presné fotky na textúry, ale využijem bohatú zásobu materiálov, ako napr. brizolit, betón, drevo ... a čojaviem čo ešte, čo ponúka môj archív a net. Toť vsjo. Možno som objavil ameriku, ale týmto si to každopádne uľahčím.
Ak máš lepší spôsob, tak sem s ním. Založím vlákno do FAQ ako správne modelovať a textúrovať budovy

Naposled editoval moderátor:

Tax: No nápad na prípravu textúr renderovaním nie je márny, hlavne keď je to niečo komplikované, neprehľadné atď. Viac krát som sa potrápil so správnymi proporciami. Ale zase mám inú metódu stavby, hlavne čo sa týka textúrovania. Zložitejší objekt zložený napr. z viacerých boxov robím tak otextúrujem prvý box a potom ho iba klonujem aby som nemusel opakovať celý proces textúrovania. Celkom to zrýchluje stavbu, keď musím iba trocha upraviť mapovanie.

nebulus napsal:
... Zložitejší objekt zložený napr. z viacerých boxov robím tak otextúrujem prvý box a potom ho iba klonujem aby som nemusel opakovať celý proces textúrovania. ...

Ano, ale pasuje to dovtedy, kým skinár tam namiesto okien chce dať niečo iné a ono sa to prenesie aj na nežiaduce miesto. Preto vlastne urobím celý plášť budovy rozvinutý podobne ako v papierovej vystrihovačke a nemôže sa stať, že máš jedny a tie isté dvere aj tam, kde byť nemajú :D
Ono univerzálny efektívny postup mapovania textúr tak či tak napísať nejde, pretože je to prípad od prípadu iné. Niekedy vyhovujú volky, niekedy zas holky.

Nie, tak som to nemyslel, každá stena má svoju vlastnú textúru, ale nemusím opakovať celý postup prideľovania a správnej orientácie textúr stále dookola. Stačí mi už potom dať Unvrap UVW a trochu posunúť oblasť mapovania. Samozrejme funguje to iba vtedy ak je tá časť budovy na jednej textúre. Neosvedčilo sa mi pri tomto spôsobe aj hneď textúrovať strechu, lebo ak je na inej textúre, tak potom pri úprave mapovania ponúka Gmax samozrejme tú textúru strechy ktorú práve nepotrebujem a ešte výber tej správnej textúry musím debilným spôsobom potvrdiť.

Já texturuji klasickým způsobem, tj. každou plochu zvlášť, u některých objektů (např. nástupiště) si dám nejdřív UVW Map typu Face na celý objekt a pak přes Unwrap UVW dělám maximum kroků najednou pro více ploch (nejdřív si je třeby všechny natočím o 90 st. a pak některé zvlášť roztáhnu).
Při více texturách na jednom objektu si ty plochy s jinou texturou (např střechy) Detachnu, namapuju každé zvlášť a teprve ve finále si je těsně před exportem Attachnu zpátky.

Back
Nahoře