K tomu porovnaniu japonca a oktávie: kupovali sme v roku 2003 voz. Volba padla najprv na fabiu kombi. Pri výbave, ktorú sme požadovali bolo 440.000,- Sk akosi primoc za taký malý voz. Kvalitu porovnávať nebudem, je to irelevantné. Takže poďme o triedu hore - oktávia kombi. Za 545.000,- Sk ponúkali prázdnu, o bežný štandard ošidenú benzínovú 1,6-ku s "prípravou" na autorádio, s prípravou na elektriku v oknách a zrkadlách, so 14" kolesami, s dvojročnou zárukou. To, že veľký kufor a kvôli tomu málo miesta na zadných sedadlách radšej nespomínam, ale celkom iste to nie je to pravé orechové pre 5-člennú rodinu. Co v čil ? Voľba padla na Toyotu Corollu, 1,4-ku s 95 koňmi. Za 585.000,- Sk sme mali palubný počítač s autorádiom a CD, okná a zrkadlá v elektrike, 15" kolesá, klimatizácia, kopa drobných vychytávok, ako napr. dvojité dno kufra ... záruka 4 roky ( už v roku 2003 ) alebo 130.000 km. Doplatili sme si za metalízu, tmavé fólie na sklá, zaplatili leasingový poplatok a voz bol komplet za 640.000,- Sk. Oktávia s tou istou výbavou by nás v tom čase stála bez pár halierov 800.000,- Sk, nehladiac na vyššiu poistku, pretože oktávie sa z nepochopiteľných príčín kradnú, toyoty takmer nie a preto aj rozdiel v poistnom. Nechci porovnať teraz po 8 rokoch interiér bežnej oktávie a interiér tej našej Corolly. Nemusím spomínať, že interiér Toyoty je v porovnaní s oktávkou staršieho typu výrazne priestrannejší, i keď na úkor menšieho kufra. Ale ja potrebujem voziť seba a deti a nie vzduch v kufri. Inak ten interiér bol oproti oktávii priestrannejší aj v mojom staršom Nissane Almera, ktorý som pred dvoma rokmi predal.
Ono koncern VW má síce vysoko inovatívne technológie, ale dosť často je to na závadu. Keď si predstavým v bratislavskom závode VW odstavené Audiny Q7 s posratými motormi dovezenými odkialsi z nemeckej, českej či španielskej motorárne, ktoré pekne krásne "reprasovali" a postrkali ich do vlajkových lodí menej zvučných značiek koncernu VW. Skúste hádať, do ktorých automobilov ich napchali. Verte, že do Porsche Cayenne nie.