Fotografie železničních zajímavostí

Jak nám postupuje rekonstrukce Prahy-Smíchova, tak jsem rád, že se mi podařilo zachytit toto:1576395.jpg
Návěst posun zakázán se zde podaří zachytit jen v případě, kdy výpravčí postaví vlakovou cestu za to návěstidlo, ale nepostaví ji za přilehlé odjezdové návěstidlo. 99% vlakových cest se zde staví rovnou "skrz". Praha-Smíchov je v současnosti již poslední stanicí, kde lze tuto návěst vidět v akci na vloženém návěstidle. Odjezd Sp 1596 přes "modrou" a pro porovnání Odjezd následného Os 8820 při postavené trase "Skrz".

Jak nám postupuje rekonstrukce Prahy-Smíchova, tak jsem rád, že se mi podařilo zachytit toto:...
Václave, vložená návěstidla se umisťovala za účelem zjednodušení zabzař., kdy následně bylo na odjezdovém zhlaví jen jedno odjezdové návěstidlo.
Ale proč je to takto na Smíchově? Tam snad má každá kolej směr Radotín odjezdová návěstidla, ne?
Co by na vloženém návěstidle svítilo, kdyby byla vlaková cesta postavena na té následující výhybce do odbočky?
Bude-li na odjezdovém návěstidle Stůj (na vloženém modrá), kam až smí strojvedoucí dojet? K námezníku?
A když tam zastaví, jak se dozví, že následné Volno na odjezdu platí pro něj, když ten cesťák už je daleko za ním.
Mně by přišlo logické, že ty cesťáky jsou někde v úrovni námezníků na radotínském zhlaví a kousek za nimi na záhlaví je to odjezdové návěstidlo.
Ale té konfiguraci na Smíchově jsem nikdy nerozuměl. Díky

Vložáky na Smíchově vznikly z potřeby umístit návěstidla méně než na zábrzdnou vzdálenost. Dneska by se to řešilo cestovým návěstidlem s bílou.
Tenkrát se vzalo existující vložené návěstidlo a vymyslela se nová návěst - modré světlo - v podstatě zneplatnění návěstidla pro jízdu vlaku.
Co by na vloženém návěstidle svítilo, kdyby byla vlaková cesta postavena na té následující výhybce do odbočky?
Takovou cestu lze postavit pouze, pokud na vjezdovém návěstidle je 40 a Výstraha.
Bude-li na odjezdovém návěstidle Stůj (na vloženém modrá), kam až smí strojvedoucí dojet?
Normálně k dalšímu návěstidlu. Což je odjezdové se Stůj.
Ale té konfiguraci na Smíchově jsem nikdy nerozuměl.
Je to v podstatě střední zhlaví. Pak to začne dávat smysl.

Modrá se dá postavit (alespoň tak to bylo v Ústí) pouze jako prodloužení vjezdové cesty. Tedy pouze v okamžiku, kdy je na vjezdovém Výstraha. Jakmile vlak projede okolo vjezdu, už nelze. Jediná možnost je cestou posunu, nebo postavit odjezd.
Postavením odjezdové cesty se návěst změní na kmitavou bílou, ta to "přebije".

Ale proč je to takto na Smíchově?
A právě takové chytáky nám dávali zkoušející komisaři u zkoušek 8A. K tomu patřil i Vyšehrad. A hlavně jak to bude při poruchách a kde musí stát pracovník s ruční přivolávací návěstí. Nevíš ?... za pět a zopakuj si předpisy a přijď příště. Kdepak. Tenkrát se na mašinu žádný blbec nedostal. Tyto zkoušky byly těžší než maturita.

Dnes již historie bývalé výhybny Praha Vyšehrad. Odjezdová návěstidla byla závislá na vjezdovém návěstidle Praha Smíchov , které bylo za poslední pojížděnou výhybkou. Vjezdové návěstidlo výhybny Vyšehrad bylo na druhé straně mostu a mělo návaznost na odjezdová návěstidla Praha Smíchov osobní a společné nádraží. Mezi Vyšehradem a Smíchovem , nebyly traťové koleje a záhlaví se prolínala. ;)Vjezd Smíchov.jpgOdjezd Vyšehrad.jpg

Mikuldo, díky. Takže na tom Smíchově to je takovej rovnák na ohejbák, ne klasické použití vloženého návěstidla.

Mně by přišlo logické, že ty cesťáky jsou někde v úrovni námezníků na radotínském zhlaví a kousek za nimi na záhlaví je to odjezdové návěstidlo.
Je skutečně zajímavý, že vložená návěstidla byla předchůdci jak cestových návěstidel, viz právě Smíchov, tak indikátorů s návěstí Z dopravní koleje postaveno, viz to, co zmiňuješ. Naši předci tehdy vymysleli velmi pokrokovej, nadčasovej prvek...

Jestli si to dobře pamatuji, tak odjezdové z Vyšehradu je současně vjezdové na Smíchov. Tedy za mne to tak bylo.
Dnes jsou odjezdová návěstidla z Vyšehradu za mostem a za nimi následně ještě vjezdová návěstidla na Smíchov (přičemž stále platí to, co napsal Rogers – byť to alespoň dneska a alespoň v Praze není vůbec nic zvláštního).

Je skutečně zajímavý, že vložená návěstidla byla předchůdci jak cestových návěstidel, ...
Nebyla. Vložená návěstidla vycházela de facto z Uzávěry koleje, kterou u nás zavedli Němci za války - zatímco cestová návěstidla existovala již za první republiky. Důvod jejich instalace na Smíchově byl (mimo jiné) v tom, že neexistovalo návěštění na nedostatečnou - jak již psal Mikulda. ;-)

Tenkrát se vzalo existující vložené návěstidlo a vymyslela se nová návěst - modré světlo ...
Naopak, vložené návěstidlo se v té době zavedlo. Dále - modré světlo se nevymyslelo, to už za první republiky jako zákaz posunu platilo také - i když ne v tom smyslu, že by "zneplatňovalo" návěstidlo pro jízdu vlaku. Co ale svítilo na prvorepublikových sdružených světelných návěstidlech v základu? Podle všeho tam také svítila jak červená, tak modrá zároveň. Při volnoznaku tak s největší pravděpodobností svítila bílá (několik bílých) + modrá, při povoleném posunu čevená + bílá. Takže se toho u vložených návěstidel zase tolik nového nevymyslelo - až na tu kmitající bílou, která byla později použita též jako PN.

PS: Samostatnou kapitolou (pro mne dosud nepochopenou, a žádným školařem nevysvětlenou) byla celkem nedávno zavedena a opět zrušena kmitající modrá - ale to už je zcela jiná kapitola. :-)

Nebyla. Vložená návěstidla vycházela de facto z Uzávěry koleje, kterou u nás zavedli Němci za války - zatímco cestová návěstidla existovala již za první republiky.
Díky za opravu. Vložená návěstidla coby předchůdce návěstidel cestových mám zažitá od rozhovoru s jedním výpravčím (a zároveň školařem) před dvaceti lety, který mi to pověděl. Nikdy jsem si to ale neověřil...

Aby se dala zobrazit vyšší rychlost na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost. Norma neumožňuje rozsvítit současně 3 světla plus pruhy.
Takže se rozsvítila přerušovaná modrá, tím návěstidlo "zmizelo" a platila rychlost na vjezdu.
A aby návěstidlo pod střechou nástupiště mělo málo světel (červená, modrá, bílá).

A co je to návěstidlo hned za mostem při jízdě z Vyšehradu na Smíchov? To je cestové?
Odjezd z Vyšehradu je možno postavit, jen když je na bezprostředně umístěném vjezdovém do Smíchova volnoznak, nebo odjezdová umějí výstrahu na krátko?

A co je to návěstidlo hned za mostem při jízdě z Vyšehradu na Smíchov? To je cestové?
Odjezd z Vyšehradu je možno postavit, jen když je na bezprostředně umístěném vjezdovém do Smíchova volnoznak, nebo odjezdová umějí výstrahu na krátko?
To jsou vyšehradské odjezdy (zároveň nahrazovaly vjezdové návěstidlo na Společné nádraží - dokud se tam jezdilo). Barvu s bílou umí, takže stavět jde i když je na smíchovském vjezdu na stůj.

Back
Nahoře