Fotografie železničních zajímavostí

A co je to návěstidlo hned za mostem při jízdě z Vyšehradu na Smíchov? To je cestové?
Odjezdové (viz #895).
Odjezdová návěstidla obecně návěstit Opakování návěsti Výstraha mohou. Mezi odjezdovými návěstidly z Vyšehradu a vjezdovými návěstidly na Smíchov zábrzdná vzdálenost dodržena není.

Dneska odjezdové.

Úplně původně (do 50. let) byla levá kolej na Smíchov, pravá na společné. Na Vyšehradu byla odjezdová návěstidla, vjezdové do Smíchova za mostem.
Vyšehrad - odjezdy - zhlaví - most - oblouk - vjezdové - zhlaví - Smíchov
V 50. letech s modernizací se zdvoukolejnila trať na Smíchov, osadily se spojky a vjezdové se vysunulo před most. Na Vyšehradě byla vložená návěstidla a vjezdové bylo zároveň odjezdové z Vyšehradu. Odjezdová cesta šla postavit až po postavení vjezdové na Smíchově.
Vyšehrad - vložené - zhlaví - odjezdové/vjezdové - most - odbočné výhybky na společné - oblouk - zhlaví - Smíchov
V 80. letech se nahradily vložáky odjezdovými návěstidly s bílou. Ale stále se musela cesta postavit až po postavení vjezdové na Smíchově.
Po konci elmech na Vyšehradě se odbočné výhybky na společné přesunuly do Vyšehradu.
Vyšehrad - cestové - zhlaví - most - odjezdové - odbočné výhybky na společné - oblouk - vjezdové - zhlaví - Smíchov

Já jsem se do toho úplně zamotal (a díky tomu ten můj předchozí dotaz nedává smysl) a už jsem také zjistil proč.
Já si do aktuálního stavu připletl z fotky v tomto vlákně ještě to společné odjezdové z Vyšehradu / vjezdové na Smíchov, co stálo před mostem.
Proto mi to nedávalo smysl. Měl jsem přenávěstidlováno.
Děkuju.

Několik zajímavostí z let 2012 a 2011. Peršing ve zbarvení společnosti Ferrovie Nord Milano již s vlastnickou značkou RJ. Další je motorová lokomotiva 745 702 společnosti Rail Transport s přípřeží lokomotivy Hercules Metransu.
Zobrazit přílohu 40438Zobrazit přílohu 40439Zobrazit přílohu 40440Zobrazit přílohu 40441
A po 13. letech nadchází konec jejich provozní kapitoly. Byly to spolehlivé a pro mne osobně nejvíce oblíbené mašinky, na kterých jsem jezdil.

Na Smíchově by mě zajímalo proč se "modrá" osadila pouze na 1. , 2. a 6. koleji a nikoliv na 7. a 9. koleji. Měl jsem za to, že to je kvůli tomu, že návěstidla VL7 a VL9 slouží pouze jako konec vlakové cesty a dále povolují pouze posunovou cestu, což by mělo svoji logiku, protože ze 7. a 9. koleje se směrem na Radotín obvykle neodjíždí. Ale v neděli jsem se přesvědčil, že i přes 7. (a tím i přes 9. kolej) vlakovou cestu na Radotín/Rudnou postavit lze.

Modrá se dávala kvůli dlouhým vlakům a tedy se nepředpokládalo, že by dlouhé vlaky od Vyšehradu vjížděly křížem.
Nezapomínejte, že v té době se zabzař projektovalo dost "jednosměrně" - vjezd pouze u správné, chybějící odjezd u levé koleje v Běchovicích atd.

Zrovna návěstidla VS5-11 ukazují modrou asi zdaleka nejčastěji, škoda že se na nich nedá legálně zachytit.

Ahoj, mám tu něco čerstvého. Výlet ze včera na dnes, jenž mi byl nabídnut předminulý pátek u pivního setkání. dodávám pár foto a k tomu kořistní foto pro moderní současné fanouše privátních přeprav. Místo činu - České Budějovice.
IMG-20250204-WA0004.jpgIMG-20250204-WA0016.jpgIMG-20250204-WA0022.jpgIMG-20250204-WA0030.jpgIMG-20250204-WA0031.jpgIMG-20250204-WA0029.jpgIMG-20250204-WA0032.jpgIMG-20250204-WA0033.jpgIMG-20250204-WA0046.jpgIMG-20250204-WA0043.jpg
Osobní vozy Flixtrain v CZ pro "Nový kabát", Vozidla ZSSK Cargo na ranžíru v ČB, ve finále vyzvednutí opravené skříně a po laku M131 - ZMŽ.
Skoro pořád byl průjezd až na pár vyjímek, ale pomalejší by měl uhnout spěchajícím, zdržení minimální, exkluzivní průběh cesty. JŘ jako Sv 98105 / SV 98108. :);)

Back
Nahoře