panťáky 460

mar.navratil

Začátečník
zatial (ešte) nedokončená verzia vozňa 063 ČD, mám v pláne aj hancie vozne 460
chcel by som praviť aj zelenú ZSSK verziu, no nemám fotky (ale uz mam naplanovanu cestu na vychod :cool: )

časom prerobím aj na 560ku

ohladom mapovania textúr mám pre skinárov 2 správy: dobrú a zlú
dobrá správa je, sú mapované obe strany vozňa zvlášť
zlá správa: okná zdielajú jednu spoločnú textúru - tedy skin "grafit durch cez okno" nebude možný...

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t407214_063.jpg[/URL]

Zdravím,
bude-li mít autor modelu zájem,mohu poskytnout něco málo fotografií bohumínských kousků ř.460. Bude-li potřeba a počasí bude přát,není problém zvěčnit nějakou jednotku kompletně celou.
Pro cabmajstry stále platí má už několik let stará nabídka fotodokumentace stanoviště zmíněných strojů.

David

No a ja doplním, že keby bolo treba niečo ohľadom varianty 560, tak mám nafotenú jednu komplet súpravu 560 012 a 032 /blonski/ + kabínu so všetkými animáciami.

David Hájek napsal:
Zdravím,
bude-li mít autor modelu zájem,mohu poskytnout něco málo fotografií bohumínských kousků ř.460. Bude-li potřeba a počasí bude přát,není problém zvěčnit nějakou jednotku kompletně celou.
Pro cabmajstry stále platí má už několik let stará nabídka fotodokumentace stanoviště zmíněných strojů.

David

David, dakujem za ochotu. No textury su z Tvojich fotiek, co si mi volakedy dáávno poslal (aj 2-3 roky dozadu, chcelsom sa priebezne ozvat, ako ide stavba, no vzdy som sa niekde zasekol a zacinal som odznova :roll:. Screen v predch. prispevku je uz 4. pokus). Ale ak by sa Ti chcelo nafotit komplet supravu, tak by som bol rád

Duuso: len posli, posli :D (mar.navratil@gmail.com)
som ochotny naucit sa aj s cabview editorom, a mam rozrobene aj zvuky (chyba mi vypnutie ventilatorov a este cosi)
ale kym to postiham sa bude pisat aj rok 2015...

tie 460ky a 560ky asi nikto nemá rád, ked je okolo nich také ticho :idea:

E499_2002 napsal:
Hezký večer,
bude i verze v ČSD nátěru?

neslubujem ani verziu v ČD nátěru...
ale ked bude dokonceny model, tak niekedy v buducnosti i ČSD

Naposled editoval moderátor:
Ono, když by existovala dobrá kabina a chování, tak by to možná i byly oblíbený stroje. Ale jenom pracuj.

mar.navratil napsal:
......
zlá správa: okná zdielajú jednu spoločnú textúru - tedy skin "grafit durch cez okno" nebude možný...
Když se vyprdneš na prořezávaná okna a uděláš je pouze jako alfu na hlavní textuře tak "grafit durch cez okno" bude sranda. A ještě ušetříš spoustu polys které budeš potřebovat jinde....

mar.navratil napsal:
tie 460ky a 560ky asi nikto nemá rád, ked je okolo nich také ticho :idea:

Tomu sa nečuduj. Dostali sme ich do NZ s TN a nie je deň aby neboli problémy na nich. S troch ležia skoro vždy minimálne dva. AJ keď v ČD behajú relatívne normálne takže asi vec našej dokonalej údržby.

p.s: keby simulátor simuloval aj prevádzkové poruchy tak by s paňťákom asi nikto nebehal. (aspoň zo ZSSK určite nikto )
Pre istotu aby to nejaký rypák nepochopil zase po svojom. Tvoja modelová práca je úplne super.

Naposled editoval moderátor:
Mirane to by bylo nejlepší řešení, ale vzhledem k nutnosti použití 8bit alfy bude kvalita textury úplně v pytli. Já osobně bych udělal ty okna jak píše autor a když by někdo skinoval ty sračky i přes okna, tak by autor model upravil.

Čouda napsal:
... Já osobně bych udělal ty okna jak píše autor a když by někdo skinoval ty sračky i přes okna, tak by autor model upravil.

Každopádne okná rezať. Ja som vyskúšal u M130.4, že je úplne jedno, či režem okná alebo použijem alfakanál. Voz mal síce viac poly, ale kujus zostalo rovnaké. Neni problém otextúrovať okná jednotlivo, ale pre 8 bitovú alfu je tu obmedzenie textúry u okien na 512x512 pix a to prináša určité obmedzenie u jednotlivo textúrovaných okien.
Čo sa týka grafity a čarbaníc, osobne mi viac vyhovujú nepočarbané modely aj skiny. Akceptujem zašpinenie, opotrebenie, popraskaný lak, ale grafity nemusím ani v MSTS, ani v reále :cool:

Čouda napsal:
... vzhledem k nutnosti použití 8bit alfy bude kvalita textury úplně v pytli. ...

Tax napsal:
.... Ja som vyskúšal u M130.4, že je úplne jedno, či režem okná alebo použijem alfakanál. Voz mal síce viac poly, ale kujus zostalo rovnaké. ...
Při modelování je pohodlnějsí okna neřezat, ale zase je zapotřebí při texturování dodělat textuře alfakanál. To je práce navíc, takže záleží asi na tom, co komu vyhovuje. Alfakanál sice šetří polys, ale MsTS musí spočítat to co je "za dírou", takže si moc nepomůžeme a Kujus zůstanou na stejné hodnotě. Osmibitová alfa není třeba, stačí se podívat na technická řešení modelů Ondry Janiše, Milana Dema nebo na Heklův x6x. Materiál pro okna je ovšem nutno zvolit takový, který nefiltruje pozadí a alespoň trochu reaguje na světlo (naprosto vyhovuje AlphDrkShd1s) Nevýhodou tohoto řešení je problikávání textury oken v modelu při použití 16bit zobrazení v nastavení MsTS - ale to snad dnes již nikdo nepoužívá.

Čouda napsal:
Mirane to by bylo nejlepší řešení, ale vzhledem k nutnosti použití 8bit alfy bude kvalita textury úplně v pytli. Já osobně bych udělal ty okna jak píše autor a když by někdo skinoval ty sračky i přes okna, tak by autor model upravil.

Urobím to tak, ako píšeš = upravím podľa potreby. Minimálne z toho dôvodu, čo napísal Tax:"Čo sa týka grafity a čarbaníc, osobne mi viac vyhovujú nepočarbané modely aj skiny. Akceptujem zašpinenie, opotrebenie, popraskaný lak, ale grafity nemusím ani v MSTS, ani v reále "

Pikku napsal:
Osmibitová alfa není třeba ...
Osembitovú alfu nepotrebuješ na "deravú" skriňu modelu, tam stačí 1-bitová, ale potrebuješ ju na textúru okna. Ak chceš grafity na okná, tak musíš urobiť textúru počarbaného okna rovnako velikú ako je použitá na textúre skrine a to pri 512x512 neurobíš, ak by si textúroval každé okno zvlášť, najmä ak pre kisňu použiješ 2048x2048. Potom je obtiažnejšie doladiť presné polohy čarbaníc - to už nie je robota pre skinára, ale pre modelára, ktorý si čiary čarbaníc posunie podľa potreby mapovaním.
Pri nevyrezanom okne to samozrejme ide urobiť v tom 1-bitovom alfakanále, ale potom je tá čarbanica netransparentá a to už nezodpovedá reálu, pretože v reále cez tú čarbanicu predsalen trocha vidíš. Na toto je použiteľná práve 8-bitová alfa.

mar.navratil napsal:
...nemam ani predstavu aky je rozdiel medzi 1 a 8 bitovou alfou ...

1-bitový alfakanál umožní priesvitnosť v dvoch stavoch - priesvitný a nepriesvitný. 8-bitový alfakanál umožní max 256 úrovní - absolútne biela predstavuje nepriesvitný materiál ( napr. rám dverí, bočnica ... ), absolútne čierna je maximálne priesvitný materiál ( napr. okno ) a rôzne úrovne šedej nastavia rôznu priesvitnosť - čím tmavšia šedá, tým je priesvitnosť materiálu ( okno, diera ... ) väčšia, čím svetlejšia šedá, tým je priesvitnosť materiálu menšia.
Pozri si hociktorý môj model ( napr. M273-0 ) uvidíš tam súbor s textúrou m273-0w.ace a prehliadni si ho v TGATool2 alebo TGATool3. Sú tam dva súbory v jednom - jeden v pravých farbách - to je textúra okien samotných, druhý v 256 odtieňoch šedej a to je len tá priehľadná časť. Podobne je to aj v textúre interiéru m273-0i.ace, to je takisto textúra v 8-bitovej alfe, ale tam som sa nejako moc s úrovňou priehladnosti nezabával, tam je nastavená priehľadnosť okien a dverí interiéru a batožinových políc.

Taxi, nechcete tu diskusi o alfakanálech vypíchnout do samostatného vlákna a dát to do diskuse k Modelování....tohle už je příliš obecné a s modelem 460 už to nemá nic společného.....pak se zase někdy bude někdo ptát na to, jak řešit okna a odpovědí bude, že se to už tady jednou řešilo a ani ve snu nikoho nenapadne, že to bylo tady. Díky.

Back
Nahoře