Kvalitní a rovnoměrná,realistická úprava terénu

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna CD242220
  • Datum začátku Datum začátku
Zbyněk Šemora napsal:
Však jsem takto dělal Vysočinu. Také stanice v horách a oblouku.
Aha dakujem, skusim to. Lebo mne tiez vadi ze sa dost terenu pri stanici sa pokazi ked dam zarovnat teren na kolaje.
Chcel som sa este opytat ake mesto je v oblasti Vysociny, lebo ja sa moc nevyznam v Cechach popripade suradnice v RE na nejake to mesto na Vysocine

Naposled editoval moderátor:
By som sa este chcel spytat ako je to myslene s tym podhrabanim modelu nasypu.

A este neviem ako sa to da spravit s modelom nasypu tak aby som nemusel moc menit teren, lebo ja mam teren vygenerovany a kolaje pojdu aj pod neho. Skusal som vselico ale nejako sa mi to neslo.

Ak sa da upravit ten teren tak, aby sa nemusel vedla nasypu moc menit tak mi poradte prosim Vas ako ste to robili vy.

Já jsem do vygenerovaného reálného terénu nikdy nestavěl, ale myslím si, že to bude těžší než do rovné placky. Jakékoli zarovnání terénu pod koleje mi tvar reálného terénu rozruší a mnohdy i nenávratně zničí. Jinými slovy, nejbližší okolí kolejí se vždy bude muset vytvarovat ručně a to hlavně bod po bodu šipkama na klávesnici. Pro reálný vzhled také bude nutné dát pod koleje náspy. V každém případě je nutné precizně umět tvarovat terén ručně, žádný generátor práci výrazně neušetří. Když si vzpomenu, když jsem stavěl například Tišnov, kolikrát jsem si jej při úpravách okolních kopců zasypal jako Pompeje. Minimálně tři velké závaly. A pak jsem dlabal a dlabal.

Zbyněk Šemora napsal:
Já jsem do vygenerovaného reálného terénu nikdy nestavěl, ale myslím si, že to bude těžší než do rovné placky. Jakékoli zarovnání terénu pod koleje mi tvar reálného terénu rozruší a mnohdy i nenávratně zničí. Jinými slovy, nejbližší okolí kolejí se vždy bude muset vytvarovat ručně a to hlavně bod po bodu šipkama na klávesnici. Pro reálný vzhled také bude nutné dát pod koleje náspy. V každém případě je nutné precizně umět tvarovat terén ručně, žádný generátor práci výrazně neušetří. Když si vzpomenu, když jsem stavěl například Tišnov, kolikrát jsem si jej při úpravách okolních kopců zasypal jako Pompeje. Minimálně tři velké závaly. A pak jsem dlabal a dlabal.
Toto máš stopercentnú pravdu, práca s terénom je piplačka ako hrom a je to veľká skúška staviteľových nervov.Chvalabohu 130-ka je rovinatá trať, zapotím sa len v Bratislave.A to sakramentsky.:mad:

Prosím o pomoc

Čo musím urobiť aby som zachoval prirodzený tvar terénu v RE?

Pretože po uložení sa vyvýšený terén zmení na taký pravidelný,vyrovnaný.
Keď sú na kopci položené koľaje tak je to výhoda pretože staviam na rovnej ploche ale v pozadí to vyzerá divne.

S tímto Ti nikdo nepomůže. Hold dal jsi se na stavění tratí a to obnáší i tvarování kopců. A to se dělá vše ručně a detaily bod po bodu, každý čtvereček šipkami na klávesnici. Hrubé hrany zarovnáš klávesou F. Ale nutno počítat s tím, že pěkné zaoblení kopečku vznikne asi až po 1000 stalčení této klávesy. Pokud terén všelijak plave, tak si nastav sklonovou chybu místo default 1 na 0. Ale označ si celou plochu. Dělat každý malý čtvereček extra by bylo nekonečné. A pokud na tohle nemáš trpělivost, dělej něco jiného než stavění tratí :D
Já dopiji kafe a jdu pokračovat právě v činnosti, na kterou jsi se ptal a kterou popisuji :D. Časem se to podá, získá se praxe a pak už to celkem odsejpá. Hold doporučuji nevzdávat to a bojovat :D
Ještě dodatek. Kopec se dělá nejlépe pomocí silničních dílů pod kterými se zarovnává terén. Doporučuji měnit uhly zářezu a hráze dle strmosti kopců. 2 se zarovná terén téměř do roviny, ale několikeré použití bez save shodí editor (ve větších výškách). 15 mírný svah, 25 strmější svah, default 45 je jako násep a maximum 85 je strmá skála.
Také nezapomenout si změnit hodnotu vášky terénu z default 65 na víc, například 1000, jinak kopec nepůjde vytáhnout nahoru.

Zbyněk Šemora napsal:
S tímto Ti nikdo nepomůže. Hold dal jsi se na stavění tratí a to obnáší i tvarování kopců. A to se dělá vše ručně a detaily bod po bodu, každý čtvereček šipkami na klávesnici. Hrubé hrany zarovnáš klávesou F. Ale nutno počítat s tím, že pěkné zaoblení kopečku vznikne asi až po 1000 stalčení této klávesy. Pokud terén všelijak plave, tak si nastav sklonovou chybu místo default 1 na 0. Ale označ si celou plochu. Dělat každý malý čtvereček extra by bylo nekonečné. A pokud na tohle nemáš trpělivost, dělej něco jiného než stavění tratí :D
Já dopiji kafe a jdu pokračovat právě v činnosti, na kterou jsi se ptal a kterou popisuji :D. Časem se to podá, získá se praxe a pak už to celkem odsejpá. Hold doporučuji nevzdávat to a bojovat :D
Ještě dodatek. Kopec se dělá nejlépe pomocí silničních dílů pod kterými se zarovnává terén. Doporučuji měnit uhly zářezu a hráze dle strmosti kopců. 2 se zarovná terén téměř do roviny, ale několikeré použití bez save shodí editor (ve větších výškách). 15 mírný svah, 25 strmější svah, default 45 je jako násep a maximum 85 je strmá skála.
Také nezapomenout si změnit hodnotu vášky terénu z default 65 na víc, například 1000, jinak kopec nepůjde vytáhnout nahoru.

Ďakujem a ešte niečo:
Viem že to sem nepatrí ale dnes mi prišla trať BP ale zdá sa mi že v nej mám nejako málo objektov.Možno to tak má byť ale asi nie. Napríklad v Bratislave mám stanicu,koľaje,asi zo 15 budov ale všetko ostatné len čistá plocha.To isté v Brne atd.Na niektorých budovách mi dokonca chýbajú strechy.
Asi bude chyba vo mne ale neviem aká.
Mal som základnú inštaláciu MSTS ale trate a vlaky som všetky vymazal (až na DEFAULT.wag keď ho vymažem píše chyby) a v inštalátore som mal všetko zaškrtnuté a MSTS som nastavoval poďla návodu ešte pred inštaláciou.
Vopred ďakujem za pomoc.

V Bratislavě chybí ještě hodně budov, ale nejsou lidi na modelování. Takový ten kubistický nesymetrický dům se například ničím nahradit nedá. Brno, tam také mi už jeden modelář asi tři roky slibuje, že mi udělá kulisy okolních ulic. Ale nejsme v leteckém simulátoru, ale má se sedět na mašině, pak tyto věci nechybí. Pěkně zastavěný je například Hradec Králové, ale pokud není správně nastaven MSTS, tak se bez pádu nedá projet. To je hold něco za něco, pokud chci mít město aby vypadalo jako město.
Default wag je součástí instalace z DVD BP, takže se může před instalací odstranit komplet složka Trains.
Jinak veškerá pomoc je v návodech na DVD 1. Doporučuji prostudovat.

To nebulus:
Veľakrát som bol už v Bratislave a o tejto budove ani neviem, aj na vlaku som tadiaľ pár krát šiel a ako správny maniak vytŕčal z okna a obzeral okolie, ale fakt som si túto budovu nikdy nevšimol. Chcem tým vlastne povedať, že je naozaj zbytočne ho tam aj dávať.

Bude tam, ale až keď Duuso a ŽSR 130 dorazia s finálnou úpravou do týchto miest.

Budu se na něj těšit. Jestli je někdo nevšímavý, to je jeho problém, já jsem si jej také nevšiml a přitom je hned u podjezdu. Asi to bude tím, že většinou jezdím vlakem na opačný směr :D

Ještě dodatek.
Demex pomůže jen na vzdálené hory a to jen za předpokladu, pokud se dají kopce posouvat blíž nebo dál (o ničem takovém nevím) Nebo budu stavět koleje ne podle podkladů, ale podle kopečků, tedy vše deformované a se zkreslenými vzdálenostmi. A co se týká nejbližšího okolí kolejí, demex je úplně k ničemu, protože se zarovnáním kolejí vše poškodí tak zase bude třeba dlabat vše ručně bod po bodu. Samozřejmě tratě v rovinách tento problém zdánlivě nemají, ale i v rovinách jsou náspy a zářezy a tak patlála patlála šipkami za asistování klávesy END se nevyhnu.
Kdyby Demex nějaké práce urychlil, tak už dávno za ty roky máme postavenou celou železniční síť bývalé ČSD.
Která trať je takto postavená a je už veřejná ???

No v Demexe by sa mali dať nadefinovať aj vzdialené kopce, viditelné viac ako 2km. Pokiaľ sa stavia na nejakej rovine tak to samozrejme nemá veľký význam, ale napr. na tratiach stredného Slovenska by to bola veľká pomoc. O verejnej trati neviem, snáď sa dočkáme Trnava-Kúty. Problémom je že nové trate vznikajú minimálne a veľké projekty BP, 321 a pod začali v dobe keď sa o takýchto možnostiach nevedelo.

Po svých zkušenostech bych stavěl znovu stejným způsobem, kvůli tomu, jak jsem napsal výše, že co Ti vytvoří demex si pokládkou kolejí zlikviduješ a když budeš stavět podle podkladů, nebude to sedět s tím co si vygeneruješ a všechny kopečky budeš stejně tvarovat znovu a ručně. :D
Pokud chceš dělat nějakou pěknou horskou trať, tak musíš mít v první řadě trpělivost pod koleje podložit náspy, jinak jsi v MSTS bez šance.

Ale prdlajz.
Demex vytvoří kopečky, a pokud se trefíš přesně na výšku a na polohu, tak ti to jenom pomůže. Hlavně základ už bude hotový a odpadne dost práce s terénem. Samozřejmě se to musí dodělat ručně.
A pokud člověk někde něco zkazí, tak stačí příslušný čtverec znovu vygenerovat :-)

Zbyňku, na slezině jsem ti dával trať CZ130? Jestli jo, tak se na ní podívej, je celá přes Demex.

Takový zářez Ti žádný demex automaticky nevyrobí, to si musíš uplácat 100% sám. A pokud zvládněš tohle, takový kopec na pozadí je pak úplná brnkačka. (zdroj, aktuálně zde tvaruji terén :D)
53949b74e4012cd8d19bc820d3542e38.jpg

Back
Nahoře