Polícia, pokuty, sťažnosti, stravenky a iné rozprávky

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Bude to znít možná krutě, ale dokud se ve zprávách nebude psát, že pozůstalí museli drahám zaplatit tolik a tolik za vzniklá zpoždění a ostatní režie, například se dosmrti zadlužili, tak lidi nepřestanou riskovat a budou dál skákat jak slepice do kolejí a mít vsugerováno "když jdu já, tak přece nemůže jet vlak".
Vím o čem píšu. Neukáznění cestující jsou všude. A vždy chodí nejkratší cestou podchod nepodchod.
Jednou stojíme na zastávce v Klánovicích (směr Kolín) a maminka s kočárkem z prvních dveří rovnou na přechod a podívala se jen vpravo a hurá s kočárkem do kolejí. Tak jsme konstatovali, kdyby jel vedle po nulté rychlík, tak nemá šanci. V Říčanech to bylo 50 na 50, že někdo vkročí pod vlak. Také tam sem tam někdo zařval. Lidi jsou nastoupeni vždy u koleje, kam vlak pravidelně přijíždí, ale jednou nás vzali o kolej blíž k výpravní budově. To bylo houfné hopsasa přes koleje před přijíždějícím vlakem. Kdyby někdo zakopl, nemá šanci. A to už někteří stáli nastoupení u koleje pro vlak na opačnou stranu. Jindy jsme jeli jako náhrada za klasickou soupravu a zde lidi byli v Říčanech zvyklí nastupovat i z druhé strany vlaku (asi aby chytili místo u okna) Jenomže najednou jede pantograf, který dveře na opačnou stranu neotevře. Opět skákání lidí přes koleje před vlakem. Nyní tam už mají perony a podchody. Ale otázka je, jestli tudy ukázněně chodí.

Mohu konstatovat jen jedno. Chudák fíra toho EC. Ten má do smrti nepříjemný zážitek, že přejel matku s děckem a je v tom úplně nevinně.

RE: Nehody

Zbyňku, je vidět, že jsi nikdy neměl děti - ikdybys měl oči všude, tak stačí opravdu vteřina ( nebavme se o tom, že bych nedejbože spustil dítě z dohledu na dobu delší - to by bylo na tečku mezi oči) a dítě bude úplně někde jinde a bude dělat zaručeně něco nebezpečného ... třeba vběhne někam, kam nemá ( viz druhá hypotéza, jak se vše mohlo stát) ..... vím, o čem píšu ..... a chtěl bych vidět toho rodiče, který, kdyby viděl, že je život potomka ohrožen neudělá maximum pro to, aby ho z maléru dostal a raději si bude koukat chránit svůj krk .....

Jediný, kdo přesně ví, co se stalo, je fíra toho EC ....

Jako jiný příklad nedbalosti na železnici můžu uvést třeba z loňského Dne dětí v Praze-Bráníku ..... na druhé koleji byl rozvěšený konvoj hnacích vozidel. Všude kolem lidí a dětí jako much, bylo před čtvrtou a mělo se končit. Mašiny odemčené, na ně ještě lezly zvědavé děti ( a proč taky ne, když to bylo odemčeno a přístupné za tímto účelem) a nějakého pitomce bez jakékoliv hlášky napadlo, že se začne konvoj sestavovat ( jediný drážní zaměstnanec byl fíra na bardotce a sunul před sebou bangli a banána ( já měl své dva caparty na následující 371 a docela jsme se všichni divili, že se začíná pomalu rozjíždět), takže rozhled na velké h...o ... nikde žádné upozornění staničním rozhlasem, nikde žádný posunovač, nikde žádný dozor, který by mašiny před tím, než se svěsí, vylidnil a zamknul .... kdyby se tam stal průser, kdo by to odskákal, když šlo o oficiální akci?

Pokud ale lidi chodí tam, kam nemají, úmyslně a zaviní nehodu, tak pak s Tebou plně souhlasím, že by měli pozůstalí hradit škodu v případě, že není spoluvina i na druhé straně ...... a neplatí to jen pro železnici, ale i pro běžný silniční provoz ......

Martine, pokud se dítě vytrhne a uteče kam nemá, to je něco jiného, ale já vycházel z toho, že maminka si krátila cestu přes přechod zakázanou cestou místo aby šla do podchodu. Alespoň tak je to prezentováno a pamatuji si z okénka lokomotivy i jako cestující, že lidi se tak hazardně opravdu chovají.

O tom hazardu:tady u nás v Hranicích n.M. si cestující taky přímo to krátili ze třetího nástupiště přes celé kolejiště hlava nehlava a měli na háku podchod a chudák vypravčí se mohl uřvat samozřejmě s nulovým efektem.Největší hazard co tu byl když staly osobáky a rychlíky na vjezdu na viaduktě,myslím že to bylo při výstavbě koridoru.Tak se našlo pár blbců co přímo vystupovali z vlaku do druhé koleje a krátili si tak cestu domů,však co se může stát.Nejhorši je že to udělá jeden a pak druhý stane se to zvykem a končí to fatálními následky.

Zbyněk Šemora napsal:
Martine, pokud se dítě vytrhne a uteče kam nemá, to je něco jiného, ale já vycházel z toho, že maminka si krátila cestu přes přechod zakázanou cestou místo aby šla do podchodu. Alespoň tak je to prezentováno a pamatuji si z okénka lokomotivy i jako cestující, že lidi se tak hazardně opravdu chovají.

Zbyňďo, právě, že byla i druhá hypotéza - že se dítě v nestřeženém okamžiku rozběhlo do kolejiště a matka jej ještě stihla odhodit .... už nevím, která verze se potvrdila .... vzhledem k tomu, že jsem byl v práci až do noci, tak jsem to pak už nesledoval.

A o tom hazardu - no comment.

Na "Nově" to právě prezentovali tak, že se dítě rozběhlo do kolejí samo a maminka si toho všimla bohužel pozdě. To že si lidi krátí cestu kudy nemají je bohužel praxe po celé síti.
V Alžbětíně na německé straně jen jsem si zkrátil cestu tím, že jsem překročil jednu kolej kde se nemá, už jsem byl lapenej policistou v civilu a raději jsem dělal, že nerozumím.

Němci si to pohlídají, i u Slováků to docela jde, jednou jsem spěchal na vlak na Turzovku v Čadci, hafo lidí se valilo přes koleje, a teď vylezla policie, lidi upalovali k podchodu, a někteří to měli za 9 euro... Podobná situace byla nedávno v Žilině.
V Pržně nejednou ujel vlak při vystupování škol zezadu, půlka zůstala a jela do Frýdlantu, průser byl na vlakvedoucím, který samozřejmě má zkontrolovat taky zezadu, že i žáky 1.stupně ZŠ učí takovému hazardu, to je šílené... V Pržně taky je často průser kvůli otevřeným dveřím, zvlášť u Bdt a dříve Bpjo, protože zezadu vlakvedoucí nepoleze, aby to zavřel...
Ale nad čím se usmívám je lidská hloupost. Protože lidi si nezkracují cestu přes koleje, ale dokonce si jí přes koleje prodlužují jako ve FM. Služební přechod, který je na druhé straně nástupiště, pokud vystupuji z předních vozů a oni si to klidně přes ten služebák obejdou. A dokonce jsem zažil, že babka o berlích skákala přímo do kolejiště, ne přes služebák, a pak si stěžovala, že nemůže po schodech, přitom má jednak výtah, jednak eskalátory, ...
Hlavní problém ČD je v tom, že prostě ty lidi nepokutují, výpravčí, vlakvedoucí, kdokoli má právo pokutovat cestujícího za kouření, přecházení přes koleje, a jiné prohřešky, ale prostě to nedělají. I když co mi říkala mamka, tak kdo to dělal, už to taky přestal, protože většina odmítá zaplatit. Tak následuje policie, a zpoždění vlaku ze kterého pak mají průser, osobně tam ty nahoře fakt nechápu...

Takové věci ale vidíme dnes a denně, není to dnes po zrušení železniční policie žádná vyjímka, co mi říkal děda, za komunistů si nikdo nedovolil se ke koleji jenom přiblížit za vyznačenou čáru.

Jinak která verze je pravdivá asi neví nikdo, přesto všeobecně, nedají si říct nejen malé děti, ale prostě všichni...

No jo, na Slovensku mají železniční policicii, ale u nás byla zrušena... Bylo by určitě dobré ji znovu zavést, aby bylo možno tyto lidi, kteří chodí, kudy nemají, pokutovat.

Bohužel je to smutné, ale je to tak. Náš národ má někde hluboko v sobě zakořeněné, že předpisy se obcházejí jak jen to je možné. A platí to naprosto všude a pro všechny věkové kategorie. Je to vidět na silnicích na železnici i jinde třeba v práci. Nejhorší je že většině lidí to už ani nepřijde, že něco porušují nebo nějak riskují. Dělají to ostatní tak to taky přece budu dělat. Dělá se to tu odjakživa.
Zlepší se to až si zvyknem na nějaký řád nebo alespoň budeme přemýšlet. (takže asi nikdy) Ale co třeba ti hloupější takto časem vyhynou a ostatní st třeba poučí.

Naša železničná polícia má zo železnicou spoločné už len meno. Patria rovnako pod ministerstvo vnútra ako riadna polícia a hraničná polícia. Takže v pohode ti môže dať pokutu za prechod cez koľaje aj dopravná polícia ak ťa uvidí. Nie je v tom rozdiel. To že u vás zrušili železničnú políciu ešte neznamená, že to riadna polícia nemôže robiť namiesto nej. Ide len o to či sa im chce.

Gajdma trochu si vymýšlíš. Od kdy může vlakvedoucí pokutovat někoho za přecházení kolejí? Nejen tvoje máma je vlakvedoucí.

Tak isto nemusí kontrolovať opačnú stranu, odkial sa nevystupuje. Nástup a výstup z opačnej strany je na vlastné riziko resp. zakázané, preto sú dobré panťáky. Doteraz nikto neni schopný spraviť blokovanie dverí zo stanovišťa, aj to čo je, tak nefunguje. V Križovanoch nad Dudváhom pravidelne vystupuje hafo ludí len z opačnej strany, lebo odtial majú domy, každý deň sa kopa odveze do Seredi (Trnavy) lebo proste nestihnú vystúpiť. Tak im treba.

Dráčik napsal:
Tak isto nemusí kontrolovať opačnú stranu, odkial sa nevystupuje.
To je pravda, ale pokud se něco stane, tak vina je na kom? Na lidech? Ne, lidi podají stížnost na dráhy, s tím, že samozřejmě nenapíšou, že vystupovali zezadu, a bez vysvětlování 500 Kč z výplaty...
Mamka dokonce zažila, že se neozývali lidi na zastávku na znamení a tudíž zastávkou projeli a pak měli problém, že tam někoho svezli dále. A šéfům říkali, ta zastávka je na znamení a jak se nikdo na výzvu nepřihlásí a nikdo na zastávce není, tak ji můžeme projet. Ne prostě, ti nahoře ovládají ekonomiku, ale rozhodně ne železnici... Na ty vysoké posty bych opravdu poslal jen někoho, kdo na železnici dělal 10 let minimálně...
Jinak vím, že nejenom moje máma na tomto fóru je vlakvedoucí, počítám, že minimálně čtvrtina lidí určitě dělá / dělala na dráze...
A pokud jde o policii, ta železniční je na nádraží vždycky, u nás tam přijde běžná Policie ČR jen velmi zřídka a to se postaví na tak viditelné místo, že asi nikdo nebude tak blbý a bezhlavě skočí do kolejí...

Gajdma napsal:
Dráčik napsal:
Tak isto nemusí kontrolovať opačnú stranu, odkial sa nevystupuje.
To je pravda, ale pokud se něco stane, tak vina je na kom? Na lidech? Ne, lidi podají stížnost na dráhy, s tím, že samozřejmě nenapíšou, že vystupovali zezadu, a bez vysvětlování 500 Kč z výplaty...
Mamka dokonce zažila, že se neozývali lidi na zastávku na znamení a tudíž zastávkou projeli a pak měli problém, že tam někoho svezli dále. A šéfům říkali, ta zastávka je na znamení a jak se nikdo na výzvu nepřihlásí a nikdo na zastávce není, tak ji můžeme projet. Ne prostě, ti nahoře ovládají ekonomiku, ale rozhodně ne železnici... Na ty vysoké posty bych opravdu poslal jen někoho, kdo na železnici dělal 10 let minimálně...
Jinak vím, že nejenom moje máma na tomto fóru je vlakvedoucí, počítám, že minimálně čtvrtina lidí určitě dělá / dělala na dráze...
A pokud jde o policii, ta železniční je na nádraží vždycky, u nás tam přijde běžná Policie ČR jen velmi zřídka a to se postaví na tak viditelné místo, že asi nikdo nebude tak blbý a bezhlavě skočí do kolejí...

No opět jsi si to trochu přibarvil viď. Je poznat, že dráhu znáš jen z vyprávění. To jak píše Dračik je pravda, jestli někdo nastupuje nebo vystupuje na druhé straně než je nástupiště je jen jeho problém a mě jako vlakvedoucímu do toho nic není. Jo a kde jsi vyděl tu železniční policii a ještě k tomu "vždycky" ?

Já viděl železniční policii naposled okolo sametové revoluce,když jsem jezdil často vlakem.Pak jsem se dozvěděl,že byla zrušena,což podle mě byla jedna z blbostí na dráze.Policii ČR vidím akorát ve vlaku,kde dochází často ke krádežím.Ale aby hlídali cestující,kde vystupují,tak to tedy ne.Natož aby jim dávali pokuty.

Matýsek napsal:
Jo a kde jsi viděl tu železniční policii a ještě k tomu "vždycky" ?
Čadca, Žilina, Vrútky, Kúty, Bratislava hl.st., Galanta, Nové Zámky, Štúrovo - zkrátka na Slovensku... A ve vlacích, stačí jmenovat v sobotu - R 603 Čingov, Ex 142 Odra a osobák Liptovský Mikuláš - Žilina, číslo si nepamatuju, a k ničemu to hledat. Přesto, že jsou někdy schování uvnitř, tak mimo železniční prostředí jsem je aspoň já nepotkal.
Policii ČR jsem i ve vlaku viděl naposled při zápase Baník - Sparta, a to jeli 2 a pes, a stejně jeli Baníkovci směr FM až dalším vlakem, kterým už policajti nejeli.

Gajdma napsal:
.... a bez vysvětlování 500 Kč z výplaty...

Už dávno nežijeme časy štb, každé hlásenie musí byť dokázané. Bez dôkazu zoberú prémie len tomu, kto si to nechá. Na mňa došlo pár hlásení, čo si niekto povymýšlal, keď som si vypýtal fotku, alebo konfrontáciu s dotyčným, tak ostalo ticho.

Dráčik napsal:
Gajdma napsal:
.... a bez vysvětlování 500 Kč z výplaty...

Už dávno nežijeme časy štb, každé hlásenie musí byť dokázané. Bez dôkazu zoberú prémie len tomu, kto si to nechá. Na mňa došlo pár hlásení, čo si niekto povymýšlal, keď som si vypýtal fotku, alebo konfrontáciu s dotyčným, tak ostalo ticho.
Tak o tom by se daly napsat sáhodlouhé romány a řadový zaměstnanec není ten, který si může na něco stěžovat. Jistě, právo na to má, ale příště bude odměněn poněkud jinak...
Jednou třeba do stanice přijel jakýsi kontrolor přes kulturu cestování. Byl únor, 20 stupňů pod nulou a napsal do závad, že v květináčích před budovou nerostou květiny:D. A výsledek? Všichni zaměstnanci stanice od staničních až po výpravčí - 300 Kč z prémií. A vysvětlení? Vedení to schytalo, tak to schytají i zaměstnanci. A stěžujte si.
V létě přijel jiný potentát a napsal do závad, že WC pro cestující (latriny) jsou plné až po vrch. Výsledek stejný jako před tím, -300 Kč každému, závada ponechána, uzavřeno. A stěžuj si. Že nemáš v popisu práce signalisty vybírání obsahu latrin? Nezájem, -300 Kč. Ještě se Vám něco nelíbí?
Kapitolou samou pro sebe bylo vypadnutí nějakého malého kluka z vlaku a následný hon redaktorů MF na zaměstnance. U jednoho vlaku (851 + 2x 020) vyfotili otevřené dveře v Balmu a vlakvedoucí za to dostal žlutou kartu. Co na tom, že byl zrovna v 851 a neumí lítat. Co na tom, že dveře u těchto souprav se samy otevírají. Co na tom, že se o tom 40 roků ví a pružinky v zámcích praskají. On za to může, nenapsal hlášenku.
V Bruntále milí redaktoři vyfotili ze STOJÍCÍHO vlaku výpravčího jak stojí zády k vlaku. Vyšlo to v novinách s titulkem "výpravčí nesleduje odjezd vlaku s otevřenými dveřmi". Pravda ovšem byla taková, že vlak stál a výpravčí šel zjišťovat volnost pro druhý vlak. A horko těžko to pak dokazoval na GŘ...
A tak by se dalo pokračovat.

"A stěžuj si..." A sťažovali sa? Pindali a nechali to tak.

"A horko těžko to pak dokazoval na GŘ..." Ale sťažoval sa a dokázal to.

Ja viem, že lahko sa píše, ale za práva treba bojovať.

Dráčik napsal:
"A stěžuj si..." A sťažovali sa? Pindali a nechali to tak.

"A horko těžko to pak dokazoval na GŘ..." Ale sťažoval sa a dokázal to.

Ja viem, že lahko sa píše, ale za práva treba bojovať.
No vždyť jsem to psal výše, že s nespokojenými bude zatočeno. Ti kteří si řekli, že je třeba bojovat, ti už tam nejsou. Jednotlivec sotva prosadí svoje práva, nelíbí se ti něco? Můžeš jít, na tvoje místo čeká fronta dalších.
Závěr je ten, že kdo má rozum, oželí 300 Kč z prémií, zapomene na nějaké práva a uvědomí si za jakých spravedlivých podmínek se pracuje u soukromníků nebo někde v hypermarketu

Back
Nahoře