Hardcore rada strejdu Šemory

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Viděli jste film Armagedon, jak ten Rus Antropov opravoval elektroniku v raketoplánu, když nechtěl nastartovat ?

Podobně jsem opravil procesor. :D Kamarád si na Aukru sehnal lepší základní desku a také mu zbyl slabší procesor, tak že mi to nechá. Mě zase zbyla grafika PSIe a ramky do toho.
Jenomže když jsme dělali čenž, upadl mu jeho procesor na zem.
PC složil a odjel domů. Za dva dny mi telefonoval, že má problém, asi po 5 minutách se mu přehřeje jedno jádro na 100 stupňů a PC vypne. Takže opět přijel ke mě a procesory jsme prohodili. Opravdu, po naběhnutí systému a instalaci PC restartoval a už v Biosu bylo viditelné, že procesor má 100 stupňů.
Tak si vzal odemne ten slabší procesor a já byl zase bez druhého PC.
Ale nedalo mi to a příčinu jsem viděl v tom pádu procesoru na dlažbu. Tak jsem jej oklepal o futra dveří a vrátil do PC. Najednou vše fungovalo. Alespoň aplikace jako kancelář, internet, obrázky. Zkusili jsme tedy zátěžový test, ale bohužel při 100% zátěži na procesor jedno jádro skutečně dosáhlo 100 stupňů během necelých 5 minut.
Tento víkend měl kamoš zjištěné informace, že příčina byla skutečně pád procesoru na dležbu, kdy se uvolnila horní plocha od elektroniky a tím tam vznikla vzduchová bublina.
Tak jsem včera zkusil ještě jeden pokus ala Antropov. Nemlátil jsem ocelovou tyčí do PC, ale procesor opět oklepal směrem k chladícímu plášti a pak ještě vší silou pomačkal horní plech směrem ke kontaktům. Mít doma svěrák, tak jej použiji také :D.
A výsledek ? Zátěžový test 100% a maximální teplota 60 stupňů konstantních, tedy teplota dál nenarůstá a je stabilní. Druhé jádro má něco pod padesát. Pokud spustím MSTS, tak jsem na 35 stupních.
I tak se dají opravovat procesory. :D Možná tento servis není 100%, možná ta teplota měla být ještě nižší, ale už to není bod varu. :D

RE: Počítačová poradna všeobecně

No tak to je hezký:D já to říkám furt, čím jemější technika tím hrubší násilí... ;)

Murphy už dávno povedal, že keď niečo nefunguje zober väčšie kladivo...

A já to chtěl dát do rubriky pro zasmání. :D
Teď po příchodu z práce jsem uděal delší zátěžový test a ten procesor vydržel 100% výkonu asi 40 minut, pak se provizorní oprava ala akční filmy rozpadla a procesor se přehřál a PC vypnul. Takže hold mohu fungovat jen na snížené zatížení a časem si našetřit na nový procesor. (je to druhý PC na předlohy, tak žádné neštěstí).
Ale pointa je v tom, že ten procesor se přehřál původně okamžitě i při jednoduché instalaci a po omlácení alespoň na omezené zatížení funguje. :D Takže jako nouzová oprava je to úspěch :D

Říká se,čím ses zkazil,tím se naprav.Rozbil se o dlažbu,tak to spraví zase jen dlažba.To ho chce položit na dlažbu a dlažbákem do něj fší silou říznout a on se určitě už nikdy nepřehřeje....:oops:

Naposled editoval moderátor:
Včera se mi podařila podobná oprava.
Odcházím z práce a vypínám ventilátor. Jelikož na vypínač nedosáhnu, používám na to řídítka ke kolu na pultě. Vypnu a řídítka dávám zpět. V tom se ozvala rána a řinčení skla. Já měl vedle řídítek položené nástěnné hodiny a to z důvodu, když se pověsily na zeď, tak přestaly jít. Fungovaly jen v ležící poloze. Takže hodiny dostaly pěkný náraz na dlažbu, podobně jako ten procesor. Sklo se vysypalo, trochu se rozebrala karoserie, ale ručičky jsem srovnal a hodiny jdou. Ale stal se zázrak, hodiny začaly fungovat i zavěšené na zdi. A zatím jdou i přesně. Jen jsem se zasmál jak byly hodiny "sešroubované" z výroby. Oboustranná lepící páska :D

Zbyňku, nelakuj nás. Tie hodinky možno stoja a idú presne iba dvakrát za deň:D.

Mám pustit video online ? Normálně se stal zázrak. Ty hodiny stále jdou. Po dvou letech trucování. Hold dobře mířená rána udělá své. :D
Ještě nedávno mi jeden známý říkal, že by ty hodiny chtěly jen vyčistit. A vlastně on mi je opřel vedle těch řídítek. Tak jsem je hold "vyčistil" (alespoň od skleněného krytu ciferníku :D)

Závada byla způsobena přehříváním procesoru v hodinách (za tím sklem dostatečně neproudil chladící vzduch). Ostatní viz příspěvek o opravě procesoru u počitače.

Back
Nahoře