Projekt Open Rails

Tady asi budu za kacíře, ale to co pro MSTS udělal Džordž blahé paměti je na pováženou. Asi na to nešel moc vědecky, ale rozebral kód (i když by se to nemělo) a spoustě nedodělávek vdechl život. A to vlastně jen upravoval hotový kód. Nevím co brání vývojářům OpenRails si na základě předem daných, stejně popsaných vlastností v eng soborech napsat vlastní chování simulátoru. A jistě nic by jim v tom nebránilo aby skutečně na těchto základech postavili nový simulátor. Pokud by nechodily hotové aktivity nic by se asi nestalo, ale vozidla, tratě a objekty by zůstaly zachovány

Předělat těžko - jedna definice se v MSTS chová na dvou lokomotivách úplně jinak. Nikdo sice netuší, jak to v MSTS udělali, ale pravdou je, že toho naši modeláři využili. A není to jen brzdič - stačí se podívat do manuálu k ENG souborům od Rudolfa Richtera a spočítat, u kolika MSTS parametrů napsal otazníky. Kdybychom mohli postavit simulátor od základů, tak už jsme mnohem dál. Takhle se hrabeme v hlíně a hledáme ostatky MSTS, které už dávno požrali červi...
A to teda znamená co, celej eng poslat do koše a postavit novej na OR.

Dovolím se vyjádřit k věci. To co udělal Džordž, to myslím dokázali i vývojáři OR a ještě k tomu něco navíc. Protože nejsou omezení prostorem, který omezuje MSTS. Džordž ale neřešil chování vozidel. To vymysleli ladičové ještě před binem. Hodně ovládání jako u 240, 350 a všude kde se kvedlá to je kompromisní řešení ladění, aby se MSTS ovládání trochu přiblížilo realitě. Já si myslím, že určitě bude třeba vymyslet nové ladění, které bude inteligentnější, které MSTS neumožňuje, ale OR ano. Aby se OR podřídil nějakému provizoriu v MSTS by jen brzdilo vývoj. MSTS BIN také nebral ohled na původní MSTS a bez BINu aktuálně nefunguje už vůbec nic.
Já například nemám problém s tím opravit dle vývoje určité zápisy v ladění, aby to bylo kompatibilní s OR i s tím že by se ladění dalo přepínat, kdyby poté nebyla kompatibilita s MSTS. Ale nejprve bude nutné aby někdo vyladil vzor od každé problémové řady. A pak už to jen naklonovat na všechny varianty.
Jen nerozumím tvrzení, jak radí Howky, že OR načítá ace soubory jinak než MSTS a je nutné je OR přizpůsobit. V čem je problém, přeloženo do češtiny ?

Já vím, co měl Howky na mysli, protože na tohle jsem právě upozorňoval. Ale hledám odpověď jak se to dá řešit. Respektive 451 je v Tvé kompetenci, jestli tušíš co s tím. Mě by to zajímalo pro modely, kde už není technická podpora. Jestli se s tím něco dá dělat nebo se někdy přizpůsobí OR.

Taky jsem na to koukal, ono asi bude potřeba vyrobit nový ace soubor s jinak uspořádanými obrázky kontrolek. Ovšem ten zase nebude moc kompatibilní s MSTS. Kromě toho tam nefunguje stupňovitá EDB. Takže se s tím zatím párat nebudu. Kromě toho OR padne na hubu kdykoliv se mu zlíbí. Je sice pravda že na BP najde spoustu chyb v tdb souboru, možná to je příčinou těch pádů.

Tak jsem narazil na první aktivitu, kterou si na OR nezahrajem. Nevim proč ale v Hamrech mě to spadne, zkoušel jsem různé verze a vždy to hapalo. Jdem na další aktivitu.

Já jsem to blbě napsal, ty animace chodí obráceně tzv. Zkuste se podívat jak chodí animace pro stupně na kryse. Podle toho poznáte , že se to musíá přeházet v ACE souboru a jak . Uplně nejlepší je si stáhnout cab 714 od Vaška Niederleho on má cab upravený pro OR :-) aby chodil tak jak má.

Nevím, jestli jste to pochopili, ale MSTS nebyl a ani po BINu není hotovým programem. Stačí se podívat na definice ENGů pro některé lokomotivy a zjistíte, že jeden a ten samý zápis znamená úplně něco jiného. Na základě čeho se ale MSTS rozhoduje? To se pak ta kompatibilita těžko dodržuje. Ale bouhžel, team ORTS se rozhodl prezentovat OpenRails jako do značné míry kompatibilní s MSTS a tomu jsou poplatné všechny problémy, o kterých se tu bavíme. Ano, chystá se i fyzika ORTS, která v MSTS nebude fungovat, ale bude mnohem pokročilejší. To samé aktivity, to samé tratě a modely. Team ORTS se ale dlouhodobě potýká s nedostatkem programátorů, kteří by měli čas se tomu věnovat. Kromě toho, poslední rok se řeší právě ona kompatibilita s MSTS. Jinými slovy: pokud máte zájem a C# vám není cizí, jste vítáni.

Tak jsem asi přišel, proč to padalo, návěstí z MSTS a OR. Vlak měl jet dále, ale v době změny návěstí to padlo. Nechal jsem stát vlak ve stanici a už to nespadlo. Jedná se stále o trať 183 a Hamry.
Pánové z OR asi četli jaká je v zimě 814 a inplementovali do hry, tedy v kopci se nechce rozjet a prokluzuje, jedná se o trafik.
Jinak se mě nelíbí počasí, mám 15:30 a všude už je skoro tma, zhruba v 15:45 se mě přepne kabina na noc. Jedná se o zimu a sněžení.

Já si to upravuju ve složce Envfiles. Musí se otevřít příslušný textový soubor a tam jsou stanovený časy kdy se jede za světla a opačně.

Já si to upravuju ve složce Envfiles. Musí se otevřít příslušný textový soubor a tam jsou stanovený časy kdy se jede za světla a opačně.
Ahoj, ono v MSTS to jakžtakž souhlasí, ale ne v OR, nevim zda to bere také z Enviles, nebo má svoje vlastní, ale vždy je tam rozdíl.

Dnes jsem si opět hrál v OpenRails a omylem jsem zapomněl, že mám v adresáři trati všechny aktivity. Čekal jsem dlouhé načítání, ale kdepak. OR se načítá stejně rychle bez ohledu na počet aktivit, tedy něco jako v Trainstore.
Měl bych prosbu na Howkyho, jestli by své návody nedal rovnou na fórum. Přes uložto je to komplikované, nehledě k tomu, že se mi nechtělo zobrazit zobrazení zadávacího kódu. A ohledně potřebných úprav v kabinách, asi není dobré nabádat všechny uživatele, aby si sami dopisovali řádky. To je cesta k chaosu. Ale kdyby se domluvilo několik znalých lidí, kteří by úpravy pro OR dali ke stažení všem. Jedině tak se pohneme z místa. Vzhledem k množství kabin a engů je tohle nekonečná mravenčí práce. Kdyby si tuto práci rozdělilo několik lidí, pak je to realizovatelné.
Tratě v OR vypadají úplně špičkově, kam se hrabe RW :) , jen doladit ta vozidla. Jediný problém má starší vegetace, která má bílé orámování, například topoly. Zkusil jsem projet Prahu od Berouna a je to dobré. Ani Barrandovský most a přetížený čtverec nic neohrozil. FPS slušné, nad 30.

Ono těch cvf moc není, otázka asi 15 minut, co se týká tvého trainsetu, dalších asi 5 minut ostatní kabiny. Horší je to s engem, zkusil jsem tu upravu na 754, ano teď vrámci jízdy se to chová jak má, ale pokud zastavím, brzda se povoluje a sama, i když mám polohu trvale brzdit. A do dnes nefunguje lokomotivní brzda, ono v kopcích te pak problém, když nemáte čím brzdit, je tam možnost si ji navolit jinak, je to ta ruční, ale i tak se souprava hne a v ten moment vám napíše JŘ odjezd.

Ano lokomotivní funguje viz odkaz, ještě jsem to neměl čas předělat do PDF. No ja to zatím dávám do vlákna , ale uvidíme přemýšlím nad webem. :-)

Tak, vše předěláno u 150.225 a funguje, tedy až na ten rajčák, te šílenost, nejde tak o texturu, ale schodit mašinu z výkonu te něco, kolikrát jsem musel stáhnout zběrač, páč mě to fakt dlouho trvalo, chudák klávesa A. Zvuky se dle mě chovaj normálně. Poslední verze zvuků od Adřeje a zvukovka HD od Realteku, co je na základovce.
Ale jinej problém, tohle mám, když je v okolí Pendolíno, ono to dělá blesky i v MSTS, ale v určitým úhlu, ale tady te dost nebezpečné, páč to schová uplně všechno.
Open Rails 2014-12-26 03-25-18.jpg
a v Rosicích mám zas tohle, jde o návěstidla.
Open Rails 2014-12-26 02-58-25.jpg

Za ta návěstidla bych se u vývojářů přimluvil. Jedná se o starou návěstní soustavu, v sešitových jízdních řádech tyto stanice byly označeny P. A zřejmě jsem asi jedný stavitel, který tuto dnes už historii ctí. Scripta na tohle tenkrát napsal Jirka Polák. V těchto případech se jezdí ven ze stanice na jednu barvu a fíra musí vědět, jestli má jet 40 nebo traťovou rychlostí. (Co bylo na vjezdu, platí i na odjezdu). U stanic, kde odbočuje více tratí, jako na obrázku Rosice, býval odjezd doplněn indikátorem, na kterou trať je odjezd postaven. Když tam svítí P, tak je to do Pardubic a mohu jet 80, ale když tam svítí, teď už si nepamatuji, ale například H jako Hlinsko, tak na volno fíra musí jet 40, protože jede do odbočky.

S tým Pendolínom to robí aj mne, pripadá mi to ako dáka chyba v samotnom modeli, možnože mu chýba nejaký vertex a preto sa model z daného bodu rozleje po celej obrazovke.
S tou poslednou verziou zvukov som mal v OR problém v tom, že mi pri súpravách x50 po rozbehnutí začal pípať zvuk indikujúci stiahnutie zberača a pípalo to prakticky do nekonečna nech som robil čo robil. Pomohlo iba nahradenie daného súboru wav novým prázdnym, teda aby som nič nepočul.

Back
Nahoře