Projekt Open Rails

.. tratě jakš takš fungují, jediný problém je že OR nerozlišuje u modelů zatržení/nezatržení "terenní objekt" a má to důsledek, že na ocelových mostech a na kanálech máme štěrkové lože a pražce..
Každý se na to koukáme jinak, toto mi vůbec nevadí a kdo se projel po beta verzi Ztracené_old pro OR, viděl, že ocelové mosty jsou tam v pořádku. Mně osobně mnohem více vadí ty čáry nad kulisami a nad některou vegetací. Dneska jsem celý den dumal a zkoušel, zda by to nešlo nějak odstranit zásahem do příslušného objektu. Což by jakási cesta mohla být, protože to nedělá všechna vegetace. Vydumal jsem leccos, ale praktické zkoušky měly zatím nulové výsledky. Neskutečně mne to odrazuje od další práce na tratích.

Ocelové mosty vůbec nejsou v pořádku, ten štěrk pouze zakrývá konstrukce mostu která je jakoby "nad ním".

S tím testováním tratí - team ORTS je roztroušený a najít kompromis nelze. Je totiž nutné pamatovat na vývojáře a na testery. Kromě toho - jeden až dva pracují na 3D prostředí, další na zabezpečovačce. Za chvilku tu máme dalšího na editory aktivit a tratí. A to se nebavíme o vozidlech. Sami vývojáři pak ctí autorská práva i licence a těžko se dokážou ztotožnit s poskytnutými soubory bez řádné licence, tj jedno DVD pokoutně sdíleno mezi neznámo kým. Placený obsah tedy testují jen ti, kteří mají data v osobním vlastnictví. Schůdnější cesta je tedy najít člověka, který má data, čas a chuť a ovládá angličtinu. Potom je to už jen o komunikaci s vývojářem. Tím máte i výhodu znalosti prostředí a tedy i toho, jak to má vypadat.

Ocelové mosty vůbec nejsou v pořádku, ten štěrk pouze zakrývá konstrukce mostu která je jakoby "nad ním".
Moje ocelové mosty jsou v pořádku. Ty ses na to nekouknul pořádně. To není štěrk schovaný v konstrukci mostu. I když i to by bylo lepší řešení, než štěrk na mostě či ve vzduchu.

Zdravím.
Zkusil jsem rozjet Open Rails na svém notebooku. Vše je téměř v pořádku a má radost je vcelku veliká, jelikož klasické MSTS na svém notebooku nerozjedu. Ovšem je tu jediný problém. Jízda se mi dosti seká, i když je FPS na hodnotě okolo 30 až 40. Problém vzniká hlavně na trati BP. Méně náročnější tratě (např. tramvaje Olomouc) se mi nesekají. Zkoušel jsem snížit zobrazovací vzdálenost i Open Rails omezit, ale výsledek nulový. Program spouštím jako správce. W8, RAM 8GB, AMD Nevíte prosím někdo co by pomohlo?
Děkuji za odpověď.

Nemohli by, prosím, čeští tvůrci OR zakomponovat pod klávesu F 5, aby při jízdě v lolomotivě byla indigace otevřených dveří u vozů? Zastavím ve stanici, otevřu dveře a často je zapomenu zavřít. Takto by bylo upozornění, třeba červeně, že jsou dveře otevřené. Děkuji
Milan
V poslední aktualizaci už funguje pod F5 indigace otevřených dveří u vozů. Díky.

Zdravím.
Zkusil jsem rozjet Open Rails na svém notebooku. Vše je téměř v pořádku a má radost je vcelku veliká, jelikož klasické MSTS na svém notebooku nerozjedu. Ovšem je tu jediný problém. Jízda se mi dosti seká, i když je FPS na hodnotě okolo 30 až 40. Problém vzniká hlavně na trati BP. Méně náročnější tratě (např. tramvaje Olomouc) se mi nesekají. Zkoušel jsem snížit zobrazovací vzdálenost i Open Rails omezit, ale výsledek nulový. Program spouštím jako správce. W8, RAM 8GB, AMD Nevíte prosím někdo co by pomohlo?
Děkuji za odpověď.
Máš zašktnuté FPS, pokud ano, zruš to, nech to na OR, cokoliv ty budeš dělat a omezovat OR, bude se to sekat, nech OR, ať z tvého stroje vytáhne to co je v notebooku, navíc pár stránek dříve máš návod jak mít nastaveno, četl jsi to, asi ne.

vo verzié 2880 je opravená čeština, Jamess Ross vedúci projektu mi odporúčil vypnúť "Pokročilý model adheze" možno to niekomu pomože mne nepomohlo :D

Když už jsi v kontaktu s vývojáři, přimluv se, aby u osazených objektů OR rozlišoval nezatržení "terenní objekt", aby poté koleje měly transparentní pražce a lože. Přece jen, je také třeba občas zajet s mašinkou na kanál. A na točnách pražce a štěrk také nevypadají zrovna moc funkčně.
Zřejmě neznalost stavitele trati na které vývojáři pracují, že tohle se musí na betonových mostech zatrhnout, vývojáři identifikovali jako chybu MSTS a udělali to natvrdo.
Také se zeptej, proč jsou stíny jen u vozidel a jen některých novějších stromů. Budovy nic, všelijaké sloupy také nic.

Štěrk všude - zkusil bych vypnout převýšení kolejnic (naklápění v oblouku). Mohlo by to pomoct.
A stíny - nejsem sice grafik, ale prý jde o chybějící informaci v modelech. OR zkrátka neví, na základě čeho má stínovat. Možná by mohl být vodítkem výpis logu a jeho varování...

... proč jsou stíny jen u vozidel a jen některých novějších stromů. Budovy nic, všelijaké sloupy také nic.
Nevím, zda lze stíny ovlivnit v modelu, ale proč by nám modeláři kladli na srdce, abychom vypínali stíny? Stíny lze také ovlivnit nastavením v RE. Já je třeba vypínal, sice ne dokonale důsledně, ale vypínal. Při kopírování objektu se pak kopíruje i toto nastavení. Holt stalo se, nikdo netušil, že to bude pro budoucnost chyba. Jak to zapnout hromadně, netuším.
stiny.jpg

Štěrk všude - zkusil bych vypnout převýšení kolejnic (naklápění v oblouku). Mohlo by to pomoct........
S tímto to vůbec nesouvisí. Jedná se o to, že na ocelových mostech, točnách, přesuvnách a kanálech, zkrátka všude, kde jsou i pod kolejemi díry nesmí být vidět ani pražce ani štěrk. Schovat to nikam nejde. Tohle se v MSTS řeší jednoduše, že u vlastnosti modelu se nezatrhne terenní objekt, viz obrázek výše. Pokud tam mají pražce a štěrk být, zatrhne se to. Jedná se o objekt umístěný pod kolejemi.

Tak jsem ověřil, že je to tím, jak píšu o kousek výše. U většiny objektů máme stíny vypnuté. Když je zaškrtněme, stíny se v OR objeví. Jenže - v létě to vypadá krásně, bohužel se stíny pak objeví i při zcela zataženém počasí za deště či za sněžení. A to je mnohem větší pěst na oko, než když tam v létě stíny nejsou. Ale proti gustu žádný dišputát, popřemýšlím ještě, jak ty stíny zapnout "hromadně". A pokud se to povede, tak kdo bude chtít, tak si je při jízdě při zatažené obloze může vypnout.

Teď jsem to zkoušel, udělal jsem zápis do registrů dle popisu a už jsou stíny i na budovách či sloupech TV. Dopsat do HKEY_CURRENT_USER/Software/OpenRails/ORTS označený řádek a hodnota 1.

regOR.jpg

Tak jsem vyzkoušel i jinou metodu. Parametr ovládající stíny i v OR je StaticFlags ( 0000x000 ).

A samozřejmě je tu první otázka: U čeho bude vhodné mít stín a u čeho ne. První postřehy. Třeba stín světelného kužele vypadá dost blbě. Nebo stíny plošných kulis vzdálených kopců. U některých trav zdůrazní stín jejich modelové zjednodušení. Statické plošné cesty, plošné chodníky a přejezdy jsou umístěny někdy úmyslně jindy z nutnosti kousek nad terénem. Bez stínu si toho nikdo nevšimne.

A druhá otázka: Spousta z nás nemá na MSTS a OR specielní nadupaný počítač a stíny samozřejmě snižují FPS. Nebude stačit zapnout stíny jen u objektů v bezprostřední blízkosti trati? Stíny 300m vzdálených stromů či 200m vzdáleného osamělého domku stejně nebude nikdo vnímat. Teď si řeknete, že plaším. Ve volné jízdě se to samo moc neprojeví, ale představte si velké nádraží na čtverci s 1400 objekty, všechny se stínem, a Danovu aktivitu, ve které máte v tom nádraží 70 vozidel, z nichž mnohé mají více než 10 kujus. Co to udělá na běžném domácím počítači?

Jirko, stíny se všude i tak nezobrazují. Například protihlukové zdi nebo drobná upozorňovadla u trati. I nízké křoviny stín nemají. A řešit to individuálně ? Že bych u miliónu osazených objektů speciálně nastavil i tvar stínu ? Ne, děkuji ,na to je život krátký. Takže vidím jen tři varianty. Buď si stíny vypnu jako v MSTS, pokud mám slabý počítač nebo si je zapnu částečně jako je to v default OR nebo si dopíši zápis do registru.

stiny.jpg
Právě, že se zobrazují skoro všude, procesor to pocítí, ale u řady objektů je pro oko efekt mizivý. Viz tento screen. Proto si myslím, že by bylo dobré, aby stíny mělo jen to, co má pro oko nějaký význam. Ale to musí být v trati nadefinováno.

Abys mě dobře rozuměl (a mnozí další), já zde uvádím své postřehy a zjištění. Zařídím se dle svého uvážení a nikomu neříkám, že to má dělat stejně. Je samozřejmě nereálné upravovat 1000 km, ale upravit 9 km (trať na screenu), možná i 40 km je naprosto reálné.

Jirko, v případě krátkých tratí bych nějakou zátěž ve stínech neřešil, protože to musí jet i na tabletu. Problém na zátěž počítače jsou až velké projekty. Viděl jsem rozdíl ve FPS u své trati na stejném PC v roce 2006 a nyní. Stejná aktivita a stejná zástavba, původně po spuštění FPS kolem 20, po několika letech, jak se trať zvětšovala FPS 8 a už dávno je tento počítač pro MSTS nepoužitelný.

Back
Nahoře