Projekt Open Rails

U páry ČSD 431 se zase koukám do země, nefunguje to co kdysi, že šel zvednout pohled čumáku přes okno, prostě opět funguje známé pořekadlo: "hovno do kterého píchneš smrdí". :)

Jeden z vývojářů testuje nové programové rozhraní MonoGame, na kterém by mohl běžet engine Open Rails. Výhody jsou vidět již teď. Pracuje se s daleko lepší správou paměti a lepším využitím CPU.
Na mém počítači porovnání klasického OR Net Framework 3.1 (trať BP, naplněná stanice) využití paměti kolem 2000MB a 35fps. S novým rozhraním MonoGame jen 600MB a 50fps.

Kdo chce může zkusit. :-) Stačí jen vybalit a spustit OpenRails.exe.

http://www.interazioni-educative.it/Varie/OR_3956_MonoGame.zip

... porovnání klasického OR Net Framework 3.1...
Tak u mě FPS beze změn, ale objevily se mi u parních lokomotiv různobarevné kouře ( a když říkám růzobarevné, tak myslím různobarevné - modré, žluté .... ) :)

Zde je MonoGame OR nejnovější exp. verze x3957. Požádal jsem je o úpravu kódu v OR pro zobrazení hlášky při odpojení vozu na pozici.
V tuto chvíli se pokouší autoři rozjet OR na nejnovější MonoGame 3.6 verzi, ale zatím bez úspěchu. Takže zatím MonoGame 3.5.

http://www.interazioni-educative.it/Varie/OR_3957_Monogame.zip

V MonoGame mi nefunguje antialiasing, jinak u mě je opravdu nárůst výkonu hodně dobrý. Hraju ve 4k s dohledností na 4000m a úrovní vykreslení detailů na +100%.

Jenže problém je, a to ten, podívej se jakou máš sestavu a upřímně, to tu má málo kdo. Navíc si psal, že si přetaktovával. Tohle je potřeba testovat na normálních sestavách, která tu má většina a hlavně na méně výkonných, aby se tu konečně i ti co hudrujou, že nespustí OR mohli konečně zahrát a vidět ten rozdíl. Jak budu mít chvilku, zkusím zda na noťasu spustím tratě BP a 321, ostatní mě jdou.

Právě mohlo by to pomoci slabším sestavám a hlavně nebude to padat až dá Dan zase milion vlaků na nádraží.
MonoGame pracuje s pamětí daleko lépe a to je ta výhoda.

a hlavně nebude to padat až dá Dan zase milion vlaků na nádraží.
To byl záměr, testoval jsem, co OR snese. :-) :-) :-) ÁÁÁÁÁ u mne to celkem snesl, v MSTS bych si ani neškrtl, já nesnáším prázdné nádraží, jsem holt pamětník dob ČSD, kdy byly koleje opravdu využity a v odstavných stávalo kde co. Jsem za OR rád, ně jen díky této přednosti, ale spoustě jiných. Kdo si stáhne dvě moje chystané aktivity pro DVK bude vědět o čem mluvím. To jsem si v MSTS nedovedl představit ani omylem. :-)
Dan

MonoGame 3,5 tedy pracuje na poslední experimentální verzi OR? Nebo se musí použít verze přímo určená?

No, doufám, že tak nezůstane a bude jen jedna verze OR, jinak v tom bude takový bor..el. Ale hned jedno zjištění, začaly se přetáčet soupravy pod F9, ale pohledn ze stupačky vozu v čele soupravy při sunutí má od této chvíle přesně opačnou pozici.

On je hlavne problem v tom, ze OR pouziva XNA 3.1, coz uz je hoodne zastarala technologie tusim vyuzivajici maximalne DirectX 9 a rozhodne neni multiplatformni. Takze prechodem na Monogame bude moc hra fungovat nativne nejenom na Windows, ale i jinych systemech, ale hlavne bude umet vyuzit moznosti aktualnich pocitacu o a to jde hlavne. Drzim jim palce a doufam, ze se jim podari v pohode prejit, protoze je fakt blby, kdyz ma clovek docela nabusene PC a beztak FPS padaji jak kdybych mel starej srot :D

EDIT: Jinak jsem zkusim stahnout a spustit tuhle upravenou verzi, ale padne to okamzite po spusteni aktivity bez ulozeni logu

Nakonec je to funkcni a jede to pekne, jen to obcas pada pri ukonceni hry. FPS jsou stabilni a zatim to ma stale neduhy aktualni verze OR, kdy treba mizi texty atd.

Zkouším Danovu aktivitu SC 506 Pendolino. Nastavení jak jsem psal výše 4k, dohled 4000 m, detaily +100%, mapu stínů 4096x4096.
Už jsem za Suchdolem a ani jeden pád a ani jeden šedivák.
Vytížení CPU 23% ze 16 vláken, paměť zatím max 1362 MB.
Jen ten antialiasing není funkční :-(.

Zvuky mimochodem reagují také lépe, vůbec se nezasekávají, nejsou trhané a mají minimální zpoždění.

Načítání tratě při jízdě nelze ani postřehnout. Nekoná se zásek jízdy, načtení a pak spuštění jízdy tak jako v MSTS, klasickém OR a i v TS2017.
Snad to vývojáři rozběhnou i s nejnověším buildem. Pak zde nebude téměř žádné známé omezení pro aktivitáře a stavitele tratí co se týče paměti.
Ještě nový editor aktivit TSRE5, který přidává nové funkce OR pro aktivity a bude. :-)

Pánové u mě spíše k horšímu. FPS v Ústí cca kolem 40, ale neustále se to cuká, jako kdyby vlak plynule zrychloval a zpomaloval. U zvuků mi to přijde podobné silnější / slabší. Nevím jestli je to někde v nastavení, ale zatím nic moc.

Back
Nahoře