Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha_archív #10

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Jde všechno. Kam ho umístit? A do další doplňkové aktualizace tam bude.

Jinak jsem si zase pohrál s provozem aut a hodně okoukaných amerických vyměnil za Brzdovy modely. Hned je to víc domácí. Jen mi vadí u všech aut bez ohledu na původ modelu, že jezdí po silnici s utopenými pneumatikami v asfaltu. Jelikož se tak děje všude, tak někde bude chyba. Má někdo s tímto zkušenosti ?

To záleží na výšce použité silnice "nad terénem". V různých globalech je to různé.

JiříkTK napsal:
...Jasně, ale musí se najít někdo, kdo to udělá.
Jiříku, Jiříku. Kdo staví BP ? ? ?
Já na tohle lidi opravdu nemám a to co si neudělám, to nemám. Samozřejmě kromě statických modelů, za to patří velké díky všem modelářům.
Ale také nevím vše.
Kdysi dávno před rokem zde na fóru někdo sliboval, že do BP nadefinuje nový automobilový provoz a nějak na slibech zůstalo. Teď mám po aktualizaci a takovou neutrální dobu nic do trati nového nedělání, tak jsem auta chtěl vyřešit. Pokud výšku vozidel provozu lze nějak nastavit, poraďte, ale jestli jsou kola aut mírně utopená v silnici ve všech ostatních tratích, tak se nic nedá dělat, otočíme list a dál to řešit nebudu.

Zbyněk Šemora napsal:
Jiříku, Jiříku. Kdo staví BP ? ? ?
Já narážel na Pavlíka, když ví kde to upravit, může to udělat.
Zbyněk Šemora napsal:
Pokud výšku vozidel provozu lze nějak nastavit, poraďte, ale jestli jsou kola aut mírně utopená v silnici ve všech ostatních tratích, tak se nic nedá dělat, otočíme list a dál to řešit nebudu.
Při použití Uniglobalu vozidla trochu utopena jsou, přestože tam jsme upravovali výšku jednoho druhu silnic. Ono totiž když snížíš příliš výšku silnic, tak bude problém v tom, že při úpravách terénů se bude silnice více citlivá k zavalení. Já bych to řešil v mých tratích nikoliv zásahem do Globalu, ale zvednutím modelů o 10 cm, ale zatím na to nemám čas a hlavně chuť. Ale v trati BP může být optimální změna výšky vozidel jiná. Muselo by se to vyzkoušet.

Schválně jsem pohledal na obrázcích z jiných tratí a auta skutečně jezdí se zabořenými gumy všude.
Vysvětlení je prosté. Když spustím jakýkoli model na terén (klávesa H), tak dopadne přesně na terén. Ale koleje a silnice, pokud se zarovnají s terénem, tak jsou vždy mírně ve vzduchu, asi kvůli problikávání textur.
Řešení by bylo modelům aut právě o tu mezeru zvednout pivot. Protože i tak, pokud klávesou H spustím na silnici zaparkované auto, tak jej stejně musím trochu zvednout.
Otázka je, zda se tak dá učinit v s souboru.
Snižovat silnice, to asi nepomůže. Jak jsem naznačil, nechápu jak je to možné ale díly Road (uprostřed přerušovaná čára) mám některé v jiné výšce a při spojování vzniká malý schodek. Auta se do vyššího dílu nezaboří, ale poskočí nahoru. Takže tudy cesta asi nepovede.

Zbyněk Šemora napsal:
Otázka je, zda se tak dá učinit v s souboru.
Toto je velmi jednoduché a dělám to v prográmku SFM. Ale ten problém je stále týž: Kdo to udělá?
A i když to udělá, nebude to univerzální, protože různé globaly mají nestejné výšky silnic. V železničních tratích se to moc neprojevuje, ale jak jsem se pustil do tramvajové, kde hraje roli rozdíl několika cm, tak jsem se děsil. V jednom globalu vše OK, ve druhém koleje pod silnicí, v jiném zase silnice pod kolejema.

Jiříku, tato problematika opravdu není v Global a nijak s tím nesouvisí. Žižkovský mi poslal nějaký německý tutoriál, který se zabývá provozem aut na silnici. Jednak řeší rozestupy aut a jednak utopená kola. A právě se tohle řeší zvednutím pivotu u modelu aut. Teď se dívám do prohlížeče a už to vidím.
Auto musí mít pivot, jako je první obrázek. Tak to je i v tom manuálu. Pokud má pivot jako na obrázku druhém, bude mít v provozu na silnici zabořená kola.
6dc102dd0dd689781d585927222959d2.jpg
3c8e19ac606ad76de8135765a2773e17.jpg
Jinak pokud někdo poradí, udělám to já.

Naposled editoval moderátor:

He. he, a co když posunu pivot modelu silnice? V databázi se zadefinování silnice nezmění, ale vizuálně je jiná. No a na ten pivot je onen SFM.

Když posuneš pivot silnice, tak většina původních aut, která jsou správně by pak létala vzduchem. :D Tudy vede cesta jen do pekel.
Právě jsem to kontroloval a správně jsou všechny německé i defaultní modely.

Naposled editoval moderátor:

Zbyňku, prosím, čti pořádně, co píšu. Psal jsem i o tom, že v různých Globalech jsou různě vysoko silnice, tj, že mají odlišný pivot. To je prostě empirický fakt a s tím já nic nenadělám.
U mne při použití Uniglobalu nejsou německé modely byť českých vozidel v pořádku, defaultní auta vůbec nepoužívám. Ale to je právě tím, že používáme jiný Global. Pokud autor vozidel, např. Brzda zvedne pivot třeba o 10 cm, bude to OK zase jen pro některé Globaly. Takže se vozidla musí na míru přizpůsobit Globalu. U Tebe je to jednoduché, protože trať. BP na jiném Globalu nejede. U mých tratí je to problém, jedou na mnoha Globalech, přizpůsobím-li se jednomu, nebude to sedět, při použití druhého. A tak jsem nad tím prozatím mávl rukou.

ja to dokážem v pohode spraviť, len treba stanoviť presnú výšku, koľko to potrebuješ, lebo mne MSTS nefrčí, takže to neviem nastaviť podľa Tvojej trate.

Ta výška je pro každý druhý Global jiné, v tom je ten problém. Pak je tu druhý zádrhel, a to když dáme takto upravený model do tratě, zvednou se i ty nepohybující. Čiliže nejjednodušší řešení je, když si autor trati vytáhne všechny s soubory jezdících aut, přejmenuje je - například přidá index p (= pohybující) a obdobný index doplní do souboru carspawn.dat. A tyto oindexované auta si pozvedne o výšku odečtenou v nejčastěji používaném Globalu. Takovéto řešení je pak jednoduchoučké, u mých tratí by to nebylo ani na půlhodinku. Ale protože mi ta věc až tak nevadí, nechce se mi do toho. Jsou věci podstatnější. A (jak píšeš), když nejde o život, jde o hovno.

Nechápu, jak může být v různých globalech různá výška silnice. K čemu by do toho někdo vrtal ?
BP používá default global a co je mi známo, upravovaly se pouze cesty Dirt na polňačky a k silnicím JP se doplňovala krajnice. A jelikož světová auta jezdí vpořádku, tak mé silnice jsou také vpořádku.
Brzda: poslal jsem Ti ten manuál, tak to oprav podle něj, já mám silnice default, žádná výšková úprava. Díky předem. Po víkendu pak vydám update. Jinak řeší to myslím tento odstavec:
Wichtige Hinweise
Die Original-Straßenstücke des Trainsimulators liegen leider auf verschiede-nen Niveaus. So liegen die „jp2rd…“ und die „us1rd…“ Straßenstücke 0,2m über Null, die „road…“ und „dirtroad…“ Straßenstücke jedoch 0,1m über Null. Je nach dem welche Original-Straßentypen in einer Strecke verbaut sind, kann der Straßenverkehr mehr oder weniger tief in der Fahrbahn stecken.

Wir werden nun mit dem angestrebten Abstand von 0,1m des Fahrzeuges zum Untergrund belohnt!
Nochmals Bingo ! Zweite wichtige Hürde erfolgreich bewältigt.

Zbyněk Šemora napsal:
Nechápu, jak může být v různých globalech různá výška silnice. K čemu by do toho někdo vrtal ?
Jo hochu, kdyby vrtali jen do modelů silnic, to by byla vcelku pohoda. Bohužel není Global považován za "posvátný" adresář, který by měl sloužit všem. Kdyby takových iniciativ nebylo, tak by nemusela u nás či v Polsku skoro každá druhá trať mít svůj specifický global.

Dnes jsem dal dohromady zapomenutý velimský okruh. Ne napojení na to cosi, co tam bylo doposud, ale postavil jsem plnohodnotné kolejiště i s okolní krajinou. Velký okruh má kupodivu 13,3 km, malý bude trochu horší, protože jsem nenašel úplně přesné podklady. Ale od počátku trati jsem se dostal ke kilometrovníku 7.
Dá se jezdit takto :
Buď ze stanice Velim a úvratí pak zajedu na velký okruh. Výhybka do malého okruhu ve volné jízdě přehodit nejde. Ale dá se pak jezdit dvoustovkou stále dokola a kupodivu návěstidla ukazují volno.
Nebo je vstup na začátek trati malého okruhu a zde mám možnost buď udělat smyčku za předpokladu, že pomocí Shift-G za sebou hodím odvratnou výhybku a pak na návěst 40 a volno jedu zpět a mohu najet na velký okruh, kde pak mohu jezdit kolem dokola opačným směrem. Nebo za sebou odvratnou výměnu nehodím a G se navexluji do malého oválu a tam jezdím do úplného ujezdění. Ale zde jezdím stále proti červené, která pro volnou jízdu nevadí.
Je to stabilní, žádné zamrznutí díky návěstidlům nehrozí. Tohle vydám tento týden. Ještě počkám na Motoráka s Potštejnem. Pokud někdo máte nějaké připomínky o chybách, pište, opravím.

Dnes večer Motorák poslal zbývající domečky, stavědla a skladiště do Potštejna, něco nočního na Smíchov, ale to už jsem nezvládl projet.
Čekání jsem si zkrátil výstavbou velimského zkušebního okruhu. Je to komplet i s krajinou, vesnicemi, lesy i šutráky. Ještě jsem našel jednu kombinaci na malém okruhu, kdy by MSTS zamrzl a vyřešil to ještě jednou odvratnou výměnou.
Funguje to tak. Pokud na hlavním návěstidle svítí bílá, cesta je postavená do odvratné výměny, je nutné stisknout G. Na malý okruh se dá jet jen z levé strany, výhybka doprava přehodit nejde. Po objetí malého okruhu mám volbu buď jezdit dokola nebo se úvratí vrátit zpět. Aby svítila barva, je nutné za sebou hodit odvratnou výměnu Shift G. Ale po malém okruhu se jezdí proti stůj, zde volno nenaskočí.
Pokud najedu na velký okruh ve směru od Velimi (proti hrotu výměn), tak se odvratné výměny samy srovnají a na návěstidlech svítí volno. V opačném směru pokud přijedu z malého okruhu, tak i na velkém okruhu jezdím proti stůj.
Pokud přijedu na okruh od Velimi, dostanu se jen na velký okruh. Pokud mám vstup na malém okruhu, mohu jet jak do nádraží a a do Velimi, tak na velký okruh.
Jinak jsem vše testoval jak jinak než s 380 a zjistil jednu mou malou krpu. Finál jsem udělal, aby přídavná brzdila na tři polohy, je to správně na počítači v práci a na nových DVD. Ale zapomněl jsem to dát do aktualizace Trainsetu, tam je kopyto na 5 poloh a s tím najíždět na vlak je o ústa. ( finál se stejně rodí zpět na tři polohy) Takže tuto aktualizaci zítra také přepíšu. Dnes už finito a spát. :D

S tou 380 odvolávám co jsem odvolal :D Aktualizace T9 je dobře, já měl doma jen nějakou pracovní verzi i s pětkou. Ale jinak se mi stává, že něco aktualizuji a omylem použiji verzi předchozí . :D Moc záloh a člověk se po pauze zapomene, která je nejnovější. Jestli ta doma nebo v práci a porovnat to nelze :D

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře