Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha_archív #10

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Zbyněk Šemora napsal:
O víkendu jsem dal dohromady i s perony stanici Benešov a osadil návěstidly úsek do Čerčan. Dávat dohromady historii, která už neexistuje, žádná sranda. Hodně pomohly mé dobové 8mm filmy. Tak jsem i našel původní osazení mechanických návěstidel na hradle Bedrč a že na Mrači jsou ruská návěstidla, vlastně byla. A Čerčany, to bude další oříšek. Ten původní most, kdyby někdo vymodeloval. Nějaké fotky jsem na webu našel. Ta nádraží jsou hodně podobné stavby. Bohužel ten první modelář, co vydal balík universálních nádražích asi pracoval podle paměti a o několik pater se spletl. Kdyby tenkrát vymodeloval nějaký originál a na to různé kombinace, tak vznikne universální stavebnice na většinu starých nádražních budov. Opravdu by stačila stavebnice základních dílů a šlo by poskládat cokoli.
Takže stav před rokem 1994? Tedy v trati budou i hradla Horní Měcholupy, Na Výšinách, Říčany Les a Mirošovice? Jinak služba na Bedrči musela být krásná - nebyla tam totiž elektřina:D.

Všem zúčastněným modelářům během dneška pošlu pracovní aktualizaci. Jen co ještě osadím, co jste mi přes noc poslali. :D
Václav S. Ta hradla už jsou zrušená ?
Služba na Bedrči musela být krásná. Všechny zaměstnance do a ze služby jsme vozívali a na rozkaz V na hradlech mimořádně zastavovali. A právě na Bedrč zaměstnancům v taškách vždy zvonili lahváče :D .
Vždy jsme si říkali, jestli to volno na Bedrči platí. Jednou cestou do Benešova bylo volno i v opačném směru. Žádný vlak jsme ale nepotkali, bylo to pro nás, až pojedeme zpět. :D Ale bylo to jedinné hradlo s mechanikou, kde i v zimě za sněhu byla předvěst na volno, kde terč nebyl nedotažený našikmo, ale vzorově vodorovně.
Jednou například na hradle v Záběhlicích bylo volno něco mezi stůj a volno. Fíra říkal, že na tohle nepojede. Tak jsem nacupital na hradlo a bába říkala, že to líp postavit nejde. Tak jsem to zkusil, víc jsem zabral a fíra na mě houknul, že už je to lepší a pokračovali jsme v jízdě. Hold to byla tenkrát romantika.

Jsou zrušeny: Mšcholupy říjen/listopad 1994, Na Výšinách (začátek 90.let), Říčany Les (srpen 1997) a Mirošovice taky kolem roku 1994. Ostatní hradla se dočkala koridoru.

Václave, to mi chceš říct, že na Bedrči vůbec nezavedli elektriku? a čím tam teda topili?

Pepa z Nuslí napsal:
Václave, to mi chceš říct, že na Bedrči vůbec nezavedli elektriku? a čím tam teda topili?
Ono se někde na dráze topí elektrikou ?
Já pamatuji vyřazené kotle z parních lokomotiv a rozvod tepla (například Vítkov) Fírové, co měli zkoušky na páry a kotel, tak si tam chodili za průměrný plat v zimě přivydělat. Jinak všude byl kbelík s uhlím, lopatka a uhlová kamna.
Ale svítit si jen petrolejkou, to musela být romantika. Pamatuji si, že na Bedrči sloužili výhradně chlapi. Ženskou tam nikdo nikdy nedostal. Ty zase sloužily v Mirošovicích, Mnichovicích, atd.

Zbyňku, to mi povídej, Ještě na chatě u Strančic jsme měli petrolejky a když jsme si chtěli udělat romantiku, tak se krásně ty petrolejky zapálily (samo že jsem je zapálil já :D) no a byla to nádhera.

Nebylo to zas tak romantické, na Bedrči měl signalista i televizi. Ale musel každý týden jezdit s kárkou s akumulátorem do Benešova na nabití. Jinak byl bez televize. Předvěst PřLo osvětlovaná elektricky kabelem z Tužinky, PřSo suchými články. Oddílová návěstidla na petrolejky. Na podobnou romantiku musíte na hradlo Holičky (mezistaniční úsek Třeboň - Majdalena).

VáclavS napsal:
Nebylo to zas tak romantické, na Bedrči měl signalista i televizi. Ale musel každý týden jezdit s kárkou s akumulátorem do Benešova na nabití. Jinak byl bez televize. Předvěst PřLo osvětlovaná elektricky kabelem z Tužinky, PřSo suchými články. Oddílová návěstidla na petrolejky. Na podobnou romantiku musíte na hradlo Holičky (mezistaniční úsek Třeboň - Majdalena).

No jo, Holičky, bůh ví kde ale sebrali čepice ČSD z let ca. 1940-60, a další nedílné součásti takového "vechtru". Ale jak dráhy na 226-ku začali nasazovat Regionovy, už to ztrácí kouzlo.

Info o pracích:
Deterio dodal nové modely ruských návěstidel, které patří na Benešovskou a Berounskou trať, takže postupně od Benešova osazuji návěstidla a pokládám nástupiště s označením kolejí. Jde to pomalu, ale jde. Teď jsem na zastávce v Mirošovicích.
Od Motoráka jsem osadil originál budovy do nádraží Vamberk a na Smíchově se rodí Výtoň a nějaké originál baráky u trati. Od Brzdy mám betu Zaječí a něco do Jablonného. Takže se pracuje i na jiných tratích.
Jinak na celé Benešovské trati nebyla možná jízda na znak do nesprávné koleje (jezdilo se na ruční přivolávací návěst a rozkaz), tak všude do nesprávné koleje linkuji posun, aby se někam dalo šibovat na bílou.
Potřeboval bych podjezd do Pyšel. Pro dvě koleje sice mám, ale na mostě jsou ještě zastávkové perony. Celé je to v poloměru 375m, ale pilíř s náspem směr Senohraby je na přechodnici poloměru 750m. Také by se hodil nějaký pěknější model těch kamenných nadjezdů. Je jich na této trati několik.
To jen tak naokraj, kdyby se někomu chtělo. Do vánoc času dost :D .

VáclavS napsal:
Václave, když máš takové znalosti. Já už mám dilema, jaká návěstidla na oddílech byly.
Mirošovice byla mechanika a než to stačili zrušit, ještě investovali do návěstidel AŽD :D. Ale udělám mechaniku. Mnichovice Rus.
Svojšovice asi Rus. Říčany Les si jen vybavuji, že na hradlo se šlo po schodech do svahu, ale jestli tam byla mechanika si nemohu vybavit. Na Výšinách už ani nemám v TTP, také si to tam nemohu vybavit. Jen vím, že to existovalo a zastavovali tam pro střídání směn. Pak Kolovraty Rybník a také už nevím jestli světla a jaká.
Pokud někdo máte nějaké dobové informace o oddílech a navíc kilometrické polohy oddílu Na Výšinách, pište.
Špatně se dělá něco, co už je zbourané.

Říčany les byla mechanika. Tam si to pamatuju ale kde to přesně bylo to po mě nechtěj :D

Hr. Říčany Les - vypnuto, zakonzervováno
Zabzař vz. 5007, r.1975
Př Lo 160,870 světelné
mech. závory 161,724
Lo 161,915 světelné
bouda 162,098
So 162, 148 světelné
Př So 162,824 světelné

Umístění Říčany les a ostatních mám. Já se ptal na hradlo Na Výšinách z druhé strany Říčan. To už v TTP není. :D
Takže na Lese byla ruská světla ?
Zase tyto informace bych potřeboval.

Zbyněk Šemora napsal:
Umístění Říčany les a ostatních mám. Já se ptal na hradlo Na Výšinách z druhé strany Říčan. To už v TTP není. :D

V mých plánkách je nakreslená pouze nějaká bouda v km 166,915 a u ní dvě reléové skříně.

Děkuji, všechny potřebné informace už mám od jednoho ochotného člověka z oboru.
Už jsem osadil Říčany Les, na řadě jsou Výšiny a nakonec Kolovraty Rybník.
Nebyly ještě Měcholupy ?

Mirošovice jsou také na M :D . Ale ty jsou u Stránčic. Horní Měcholupy jsou mezi Hostivaří a Uhřiněvsí.

Zbyněk Šemora napsal:
Děkuji, všechny potřebné informace už mám od jednoho ochotného člověka z oboru.
Už jsem osadil Říčany Les, na řadě jsou Výšiny a nakonec Kolovraty Rybník.
Nebyly ještě Měcholupy ?
Měcholupy bylo hradlo v dnešní zastávce. Mělo světelné klacky AŽD 3 světla (volno/stůj/PN) do Hostivaře a 4 světla (výstraha/volno/stůj/PN ) do Uhříněvsi, mělo vazbu na návěstidlo S v Úhříku. Bohužel přesné pozice jsem nenašel, ale předpokládám na jižní straně peronu.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře