Zajímavosti z tisku a webu

O tom bych moh napsat sloh ale kromě špatných měchů, které nevydrží naše tratě (jakto, že 843 to vydržely bez jediného prasklého měchu?) to je celkově špatně vyrobené vozidlo (např. praskající hadice hydrostatu) s příšerným motorem (pár motorů už muselo být vyměněno). Ona celá koncepce tohohle vozidla se mi nelíbí. Možná že při napěťový výluce tramvají by to byla adekvátní náhrada :D

Hynďa napsal:
Ona celá koncepce tohohle vozidla se mi nelíbí.
No a přitom se jedná o nejúspěšnější projekt motorového vozu v historii železnice co do počtu vyrobených kusů. Dokonce tak úspěšný, že má výjimku z některých nových TSI, jejichž aplikace by znamenala výrobu vozu zastavit.
A mimochodem, ten vůz je dílem českých hlav.

Jestli to spíš soudruzi v NDR neposkládali ze zbylých součástek co měli ve skladu, nebo nevyrobili z výmětového materiálu. Nechápu, jak vozidlo úspěšně v mnohakusových seriích brázdící německé místní dráhy je u nás problémové. Ono 843 je možná prima motorák, ale pamatuji si je v dlouhých řadách odstavené v Děčíně a nepojízdné dlouhodobě (hrubé závady na dvojkolí tušímže.)

Nechtěl jsem to říkat nahlas, ale podle mého by motor z MSV přežil i tratě v Kambodži. Ostatně dodnes tam jezdí naše čtyři mašiny z ČKD typu BB 1010 a dvě BDE 410. Je mi to divné, protože stroje typu RS1 se vyrábějí od kdy? Devadesátých let? Za tu dobu je snad mohli už zdokonalit. Nevím, jsou mi ukradené. U nás byly také tuším problémy u řady M152.0, která šla na export do Maďarska. Teď si nejsem opravdu jist, ale podstata problému spočívala v praskání náprav tuším. Vyměnily se za tvrdší a problém byl odstraněn.

Pikku: Ten příměr s 843 je velice trefný; já zas pamatuji začátky provozu 842 na Valachách - a to taky nebyl žádný med. Skoro bych řekl, že dle vzpomínek tamější správkárny by Hynďovým výrazem nazvaly právě ty... Nebo i ty 843: Dle literatury (Pikkem naznačeno) šlo o drolení a praskání kovu na jízdní ploše kol, což došlo až k zákazu provozu celé řady...
(zdroj: Řada 843. ŽM - Atlas vozidel - Motorové vozy a jednotky ČD a ZSSK. M-Presse s. r. o. 2003)

Spíše si v tomto případě nemohu nevzpomenout, jak jsem byl nadšen při první jízdě ex-Rakouskými Bmz na rychlíku na Vsetín. Tehdy byly vozy u nás chvíli, a byly opravdu o x levelů výše proti béčkům. Pak jsem stejným spojem jel za dlouhou dobu - a už byly vybydlené jak ta béčka, co zde jezdila dříve...

Nechci samozřejmě nikoho urazit, či se dotknout. Jen uvádím svou asociaci ;-)

E499_2002: Jaký motor z MSV? Nechtěl bych tu rozviřovat téma Liaz a kolejová vozidla, K-Report je toho plný:D Nesekl ses s ČKD?

V Maďarsku to bylo spojeno s remotorizací, kterou si udělali sami. Potom se objevily lomy náprav.

Pawlík: K čemu je vozidlo, za kterým nemůžu nic tahat? Musej mi na tom vrčet dva motory se spotřebou jako prase a obsaditelnost je menší než u 814. Mě to nenadchlo ani jako strojvedoucího ani jako cestujícího (a znám spoustu obyčejných cestujících co z toho taky radost nemaj).

Pikku: Dětský nemoci měla každá řada ale tohle se vyrábí už dvacet let!

matýsek: To nic nemění na tom, že naše vozidla tam problém neměly.

Ono jde o to jaká vozidla, jestli máš na mysli starý motory, tak jo. Přeci nemůžeš srovnávat starý motor s novým. Kdysi taky stačilo starým fírum na opravu kladivo a pár klíčů.

Nehledal bych v tom až takové složitosti.Buď trať má správné parametry a v tom případě na ní má jezdit bez potíží vše,co tam má přechodnost.Když ty parametry nemá,ať se tam do opravy zastaví provoz.Jestli si má nějaké vozidlo vybírat,kam může a kam nemůže,tak je to nevyhovující vozidlo.

Hynďa: Proč se za to nedá nic zavěsit?
Jestli má ten vůz problémy, tak se zřejmě jedná o chybu u naší série, když na západě jezdí 20 let v počtu stovek kusů.
Jestli praskají měchy, tak je problém v měchu, ne v trati. I kdyby vypružení chodilo až na narážky, dobře vyrobený měch to nemůže ohrozit.

Jaký šetření na podvozcích, tady jde o to, že ta trať je pomalu na zavření. Tady se názorně projevuje rozdělení ČD. Měl by to dostat k úhradě SŽDC když nedokáže trať opravit.

Nemohu si pomoci, ale jsou to takové... pivní kecy.

Nikdo z nás nebyl v kanceláři Stadleru, když uvažovali "tohle ošidíme, to těm čechurám musí stačit...":D

Zakončím v optimističtějším tónu, až budou za třicet let tyhle motory končit ve šrotu, nikdo si na takovéto problémy nevzpomene. Jako u končících 451, 751, 851, a dalších... postarších strojů (to abych se někoho nedotknul, když bych to nazval jiným, expresivnějším ekvivalentem)

Back
Nahoře