Zajímavosti z tisku a webu

Mně se zase zdá, že tě nikdy nepřesvědčí jiný argument.
Ale moje argumenty mají logiku, že? Neříkám, že Railjet je zpět technicky, ale koncepcí.
Kdyby byl taková špica, proč OBB nevyužili opci?
Dneska to není o tom, co je dobré nebo špatné, ale o tom, jak se politici a lobisté dohodnou, když se jedná o státní zakázku.
Takže se dají ve velkém prodávat i taková vozidla jako jsou Regionovy, syslové a další nekonečné reinkarnace starých vraků stejně dobře jako Railjet.
Nicméně s argumenty už jsem skončil, nemám na to čas.

Ano ale neporovnával by som Česko a Slovensko s Rakúskom. To že u nás sa predajú takéto hajzle je úplne iná káva. Ja si vôbec nemyslím, že RJ je krok späť. Je to dobre využitelné práve ako rýchle spojenie k letisku. kde ti odpadá všetok posun a ty sa rýchlo dokážeš s tou súpravou otáčať. Treba len rozoznať , ktorá súprava sa načo hodí, inak to dopadne ako Desiro v Rumunsku. Namiesto regionálneho využitia boli nasadzované na IC vlaky a samozrejme na tú kilometráž a počet cestujúcich to nie je vyrobené. Takže než to došlo kam to malo tak nebol ani jeden hajzel v súprave.....

Nechtěl jsem, ale musím.
dem napsal:
Je to dobre využitelné práve ako rýchle spojenie k letisku. kde ti odpadá všetok posun a ty sa rýchlo dokážeš s tou súpravou otáčať.
A v čem teda spočívá výhoda
Railjetu oproti rychlíkovým soupravám s lokomotivou, rychlíkovými vozy klasické stavby (což je vlastně opakování mého dotazu) a řídícím vozem na konci, které se provozují třeba v Německu a nebo ucelenou jednotkou, chci-li zrušit přepřahání při obratech?
Já chápu, že vláček je to hezký a oku lahodící a že na naše poměry by to bylo každopádně sci-fi, ale pro co jsem tu napsal výše, se s takovou koncepcí prostě nemůžu ztotožnit. Dopadne to jako Pendolino, veřejnosti se předloží, co to bude za zázrak, daňový poplatník to zacvaká ať už v podobě "daně" nebo vyššího zadlužení a výsledek bude stejně předražené, nerentabilní, (ne)naleštěné nic.

Kvalitná súprava s kvalitnou a osvedčenou mašinou. Konfortný interiér a pohodlie. Ja si myslím, že človek keď vystúpi s lietadla a sadne si do takéhoto niečoho tak nemôže mať na to ani pol slova. Nehovoriac o tom, že táto jednotka dokáže aj medzinárodné vlaky v pohode povoziť......Nie je to nejaké malé obmedzené. Podľa mňa je to dobré.....Keď to porovnáš s tým čo máte vy CityElephant a mi PushPull tak je to iná kategória....A vyrába sa to v rovnakom storočí.....

Ne, tohle je opravdu náročné. Koupím fungl nový rychlíkový vůz poplatný současným trendům, který může mít interiér v klidu jako Railjet, k tomu koupím super lokomotivu a řídící vůz. O co víc mi ten Railjet nabízí??? To co jmenuješ - komfort, mezinárodní provoz - dokáže i rychlíkový vůz.
Snad jsem tady nemluvil o porovnávání Railjetu s městoslony a rekovozy ze 70. let, ne? Tak proč se tím zabýváš?
Na jakýkoliv argument typu koza, dostanu odpověď typů vůz.

Dobre tak keď kúpim vozy čo sú dnešný štandard a dám ktomu RV a mašinu podľa teba to vyjde lacnejšie ako RJ ?

Tak to jednoznačně. Co by na tom mělo být dražšího? Minimálně to bude levnější o tu opičárnu v podobě uzavřeného mezivozového přechodu
a stále mám tu možnost vyhodit porouchaný vůz z vlaku a vytvořit délku vlaku takovou, která bude odpovídat poptávce.
Prostě RJ je klasický vlak s ŘV, který se nedá rozpojit.

Ono technicky s tým problém nie je. Vyradiť voz s RJ alebo klasika je celkom to isté. Keďže to má skrutkovky. Keby to malo v službe nerozpojovatelné spriahla tak máš pravdu je to na kočku.

U Pendolína bol ten problém, že kupovali niečo čo je zastaralé a čo už ani samotný závod nevyrábal. Aj sami taliani sa podľa mňa poriadne prekvapili keď došla objednávka.....

dem napsal:
Ono technicky s tým problém nie je. Vyradiť voz s RJ alebo klasika je celkom to isté. Keďže to má skrutkovky. Keby to malo v službe nerozpojovatelné spriahla tak máš pravdu je to na kočku.
Bohajeho, o tom se Mlho už dobré čtyři hodiny bavíme, že se vozy Railjetu nedají rozpojit, už od úplného počátku této diskuze.
Připadá mi, že si ze mě buď děláš dobrý den nebo naprosto ignoruješ, co ti ostatní píší, či snad nejsi schopen to rozšifrovat.

Ukáž mi jeden príspevok kde sa píše, že RJ je v prevádzke nedelitelný.......Apotom si bohuj koľko chceš. Pretože ani v jednom to spomenuté nie je.

Uznávám, že zde to nemusí být úplně zjevné:
Pawlik napsal:
Já tedy na Railjetu nic úžasného nevidím. Sdružuje totiž nevýhody klasického vagónu i jednotky - vysoká hmotnost + neschopnost celé soupravy v případě poruchy jednoho vozu, nemožnost přizpůsobit nabídku míst aktuální poptávce. To si myslím, že klasické vozy by posloužily lépe.

Zde už by to mohlo být jasné:
Pawlik napsal:
Ok, dem, tak pro tebe.
...Pokud si koupím těžkou lokomotivu a za ní nedělitelnou soupravu, vracím se o třicet let zpět. Co je výhodnější? Těžká lokomotiva a 10 vozů nebo těžká lokomotiva a vozová souprava v podstatě z těch samých vozů, které se od sebe nedají rozdělit a jsou dražší o sofistikované mezivozové přechody a semipermamentní spřáhla?

Další lehký náznak o tom, že to jaksi nejde dělit:
Pawlik napsal:
Tak to jednoznačně. Co by na tom mělo být dražšího? Minimálně to bude levnější o tu opičárnu v podobě uzavřeného mezivozového přechodu
a stále mám tu možnost vyhodit porouchaný vůz z vlaku a vytvořit délku vlaku takovou, která bude odpovídat poptávce.
Prostě RJ je klasický vlak s ŘV, který se nedá rozpojit.

A jako bonus ti posílám obrázek vagonků bez unifikovaného měchu a nárazníků. Takže ono nejde ani tak o to, že bych ti to tu několikrát nepsal, ale že se se mnou "diskutuješ" a přitom víš o věci úplnýho datla, což já ovšem ve své naivitě v tvůj zdravý úsudek a znalost věci nemůžu tušit. Pěkný víkend, bystré čtenářské oko a mysl a slunce v duši.:salut:
63ad54668b1108a7a4c7937f639692e3.jpg

Naposled editoval moderátor:
Tento obrázok som si vygooglil aj ja sám aby som sa presvedčil. Ale ani s toho že je jednotka nedelitelná mi to jasné nebolo. To písali aj o 560/460 a vieme aká nedelitelna jednotka to je. Píšu to aj o PushPulle čo máme mi, že je v praxi nedelitelný a vôbec to neznamená, že má pevné spriahadlo, ktoré sa dá demontovať len v podmienkach dielne. Takže ani s toho mi to jasné biť nemuselo. Tebe bolo, lebo ty si vedel ako to je , ale mne nebolo až kým som si sám nevygooglil práve túto fotku. Takže to s tou čistou dušou zase nepreháňaj. Mal si jednoznačne napísať , že je to demontovatelné len v podmienkách dielne..

Hele, nám se stala zajímavá věc. Do Trutnova k nám na našich kočkopsech (854+954) zajíždějí Kolíňácí. Jezdí tam i jistá slečna rušňovodička. Takhle jednou dovalila a že vyměníme mezi obratem řidící vůz. Nebyl problém, jen s podivem a se zdvihnutým obočím koukala, že se celá operace stihne za půl hodinky, když v Praze na to mají celý den aby to skomunikovali. Ve finále jde cokoliv, jen nedej bože, aby se něco posralo. To má pak nemilé následky především pro cestující.

To já jen tak, že prý "není problém" vyřadit honem vůz ze soupravy. A kdo ví, jak ten railjet funguje. Elektronika je věc nevyzpitatelná...

Tom Kanka napsal:
No hlavně tady že opět neustále kafráš do věci, o které víš opět h...o! :cool:

To h....o si strč naspátek odkiaľ ti vyšlo. :) Typický výpravca. Keď niekto tvrdí , že nasadiť modernú jednotku do prevádzky je 30 rokov späť len preto, lebo má pevné spriahadlá , tak super.....Chcel by som aby sme mali tak zastaralí a nepokrokový vozidlový park.

A toto tebe budem zbytočne vysvetlovať , ( lebo ako SŽDC o tom vieš kulové ) že v prevádzke nedelitelná súprava ešte automaticky neznamená skutočne nedelitelná..........

Okrem toho by som rád vedel podľa čoho určil tých 30 rokov zastaralosti......Je nato nejaký graf, ktorý vypracoval nejaký analitik, alebo nejaký šialený pirotechnik, alebo sa to len jemu nepozdáva a buchol si po bruchu a je to 30 rokov zastaralé ??? TGV je tiež potom nejakých 30 rokov pozadu, pretože mi sme už kedy mali panťáky .......Koncepcia je to stále tá istá stará. Takže je to zastaralé ? Milujem takýchto analitikov...

Vy se tu pořád hádáte o Railjetech, ale tohle rozhoduje politika a konkurence schopnost. Bohužel jsme takový národ, že se musíme ohlížet na okolní státy a bohužel nejsme tak suverénní jako je Německo nebo Rakousko. Jestliže chceme jezdit do ciziny, musíme na to mít i odpovídající soupravy a v současné době není lepších souprav než RJ.

Zrovna dneska v noci jsme s korninem shlédli dokument "Sen o rychlovlaku".
Asi jej znáte..popisuje to, jak jsme si vysnili Pendolíno a jak to dopadlo tady ví také všichni.
Bohužel se musíme a budeme muset ohlížet po okolí. Rychlost a flexibilita tady chybí...a s tím související další a další věci.
Souhlas se Šnekem.:)

Šneku problém nie je s RJ, ale s tvrdením, že je koncepčne 30 rokov zastaralé,. To potom aj najnovší Bentley je koncepčne zastaralý už od 1960...Furt je to len kasňa , nejaké kolesá , ktoré sú cez diferenciál poháňné od prevodovky, tá zase od motoru a bla bla bla.....Čo tu potom nieje koncepčne zastaralé? To tvrdenie je úplne od veci nie RJ. Neviem kde tú informáciu zobral. Asi napíšem do SIEMENSU mail, že je tu v čechách jeden odborník, ktorí tvrdí, že váš RJ je koncepčne 30 rokov pozadu, kvôly pevným spriahadlám. Som zvedaví čo na to povedia....

Back
Nahoře