Zajímavosti z tisku a webu

Dem, ty máš fakt dost.
Celá diskuze ztroskotala na tom, že zde meleš nesmysly a když ti někdo dokáže, jak se věci mají, že o tom nic nevíš a přesto jsi schopen se tu hádat a přitom ignorovat jakýkoliv argument,
tak nejsi schopen uznat, že jsi šlápnul vedle. Není to o tom, co je 30 nebo 31,6 roku zastaralé (TGV bylo vyvíjeno v 60. a 70 létech), celé je to o tom,
že jsem ti pošramotil ego. Místo, aby jsi se k tomu postavil jako chlap, začneš napadat mě a Toma Kanku.
Ani nevím, proč ti to píšu, je to házení hráchu na stěnu. Kdo má všech pět pohromadě, už dávno pochopil o co šlo a kde byla podstata našeho problému; kdo ne, bude okolo sebe jen dál kopat.

Ty si mne ego pošramotiť nemohol. To buď vklude. A nedokázal si mi vôbec nič. To si dokázal, že to má pevné spriahadlá. Ale nedokázal si pravdivosť svojho tvrdenia , že je to koncepčne staré a stále to dokázať nedokážeš. Linkni nejaké odborné zdroje o ktoré sa teda opieraš zo svojím názorom. Lebo inak je to len tvoj osbný a ničím nepodložený názor..... Okrem toho teba nenapádam nijako....To že som napísal, že si si buchol po bruchu a vymyslel si že je RJ koncepčne staré nie je napádanie.

Tom Kanka to je iná kapitola. Aký požičaj taký vráť.

Jsi opravdu tak nedomýšlivý? Nikdo tu nepsal, že RJ je 30 let vzadu kvůli pevným spřáhlům, vždyť ty jsi až do poslední chvíle nepochopil,
že ta pevná spřáhla má.
Psal jsem, že mít těžkou lokomotivu a vozovou nedělitelnou jednotku rozhodně nikdy nemůže být výhodnější, než mít tutéž lokomotivu, klasické moderní rychlíkové vozy a řídící vůz.
Ta tvá analogie k Bentley, fakt výsměch. Potom je zastaralé všechno, protože to používá kola. Ale to ty stejně nikdy nepochopíš, protože už ti uchází pára z uší a budeš si stejně pořád mlít tu svojí, tak hurá do toho.

Iabže jediný rodiel čo má oproti RJ tá tvoja verzia je, že sa dá pridávať a vyhadzovať vozy podľa potreby......Neviem kde si zobral informáciu, že RJ je kvôly tomuto nepraktický a nepokrokový....Tvrdí to okrem teba ešte niekto iný ? Nejaký odborník na železnicu? Stále niečo tvrdíš na základe len svojích dojmov a pocitov , ale odborne to podložené nemáš. Neverím tomu, že by si Siemens dovolil vyrábať v tak ťažkej ekonomickej dobe ako je táto niečo, čo je tak nepraktické a ohrozoval by tak svoje investície ktoré sa do projektu vložili.....SIEMENS nie je ŽOS Vrútky na čele s Móricom ktorý prikazuje železnici čo sa bude a nebude robiť......Preto mohli u nás vzniknúť také sračky ako 813/913 namiesto poriadnych Herkulesov......Však daj nejaké odborné analízi podľa ktorých to jasne vyplíva, že pre OBB sú RJ jednotky nepraktické....

Pre tvoju informáciu OBB objednalo 67 týchto nepraktických súprav....

Ešte taká perlička. Hádaj ktoré súpravy chcú OBB nahradiť RJ-čkami......OBB sa vyjadrilo, že zastaralé IC a EC vozy......Teda presne tú koncepciu, ktorú ty považuješ za pokrokovejšiu nahrádzajú tou horšou.....

"Iabže jediný rodiel čo má oproti RJ tá tvoja verzia je, že sa dá pridávať a vyhadzovať vozy podľa potreby......Neviem kde si zobral informáciu, že RJ je kvôly tomuto nepraktický a nepokrokový"

O to právě jde, nelze posílit soupravu o dva-tři vozy na páteční provoz. To je to co nedávno OBB zkoušelo...dalo dva vozy za mašinu nebo za řídící vůz a co má za následek? Dva vozy jsou oddělené od soupravy. U klaiscké soupravy s řidícím vozem si odpojíš na odastavném nádraží řidící vůz a šupneš tam další klasický vagon odpovídající kategori vybavený potřebnýma kabelama co třeba pro komunikaci lokomotivy s řídícím vozem.
Podobná výhoda u klasické soupúravy s řídícím vozem je i v případě nutnosti vyřadit vagon v průběhu jeho jízdy s cestujícími ze souparvy kvůli závadě. RJ odstavíš celý...u klasiky vyřadíš vůz, trvá to, ale jde to. Naštěstí s hustotou vlaků na hjlavní tazích cestující stejně při větším spoždění přebere další vlak, ale možnost tu je.
Spražení mezi vagonama co má RJ má zase výhodu v lepší možnosti tlakotěsnosti, asi i menší hlučnosti, ktzerá by pronikala do vagonů v oblasti přechodů....ale o tom moc nevím, jsem narozdíl od vás jen laik.

Tvoj pohľad je o dosť objektívnejší ako tvojho predchodcu. Všetky tieto veci ohľadom prevádzky čo sa môžu stať sú mi jasné. Len narozdiel od ČD a ZSSK na OBB ako si povedal tam tých vlakov chodí viac. Takže za ten čas čo by sa posunom odstavil vadný vagón s klasiky, by OBB vedelo zabezpečiť aj náhradnú súpravu pri poruche RJ......Tieto všetky veci s toho stále ešte nerobia horšiu, alebo nemodernú koncepciu. Každá súprava je iná. Má svoje plusi aj mínusi a tak to treba aj brať. Pokiaľ tam nemajú nejakú vyslovene výrobnú vadu, tak nevidím dôvod na to aby sa nejak často kazil ten RJ. Tiež mi nieje známe s prevádzky, že by taurusy nejak často vykapávali.....A Práve preto, že sme laici som sa nemohol s totožniť s osobným názorom vysloveným ako by išlo o odbornú a dobre s dokumentovanú analízu....

Pekný , horúci deň aj naďalej.......radšej idem pre maďarov nejaké vozy robiť.......

Demíku, stejně jako psal Kulica, tak i já jsem několikrát opakoval, že v případě poruchy jednoho vozu se musí odstavit celý Railjet.
Stejně jako Kulica jsem psal, že nejde vyhovět aktuální poptávce (tím se rozumí to přidávání a ubírání vagonků, jestli jsi to nepochopil, tak fakt sorry)
Jen jsem nezmínil tu výhodu RJ, která spočívá v uzavřených přechodech přinášejících menší hluk na čelech vozů.
Tak o co ti pořád jde? Chceš po mě nějaké analýzy a já se přitom snažím obhájit jen svůj pohled na věc prostřednictvím logických argumentů; na to mám snad právo i bez vědecké analýzy,
kterou by jsi jako laik stejně nepochopil (a to opravdu nemyslím ve zlém).
Od tebe jsem od doby, kdy jsi konečně pochopil, že RJ se "v provozu nedá spřahovat" neslyšel jediný argument, kromě kritiky mé osoby. A už vůbec nevykládám to, že RJ je nemoderní jako technický produkt, technicky je to špička (ono je totiž potřeba rozlišovat mezi pojmy 30 let staré vozidlo a 30 let stará koncepce). Můj jediný argument je ten, že pokud si koupím Railjet, tak jsem si koupil 9 (či kolik jich je) moderních rychlíkových vozů, které mají nevýhodu nerozpojitelnosti a s tím tedy související další problémy + potřebuju těžkou a drahou lokomotivu, do které nemůžu posadit cestující. A poukazoval jsme tedy na to, jestli není lepší, když už kupuju něco, co se z provozního hlediska tváří jako jednotka, koupit klasickou jednotku rovnou a mít s tím spojené výhody, které už jsme také dřív popsal.
To je vše, pokud se ti něčí argumenty nelíbí, musíš je svými logickými argumenty vyvrátit a ne chtít po někom vědecké analýzy, já fakt nepotřebuju, abys mi věřil.
Ale pokud nejsi schopen vyvrátit mé tvrzení, tak se na mě, prosím, vyser.
Jak strašně rád bych ti tlumočil stejný názor kolegů, kteří se konstrukcí kol. vozidel zabývají 20, 30 let, ale ty bys tomu stejně nevěřil. Když mi svůj názor řekli, také jsme měl pochyby, přeci RJ je takový pěkný vlak, jenže pak jsem se nad tím zamyslel a dospěl ke stejnému názoru.
A nevěř tomu, že fabrika vždycky vyrábí jen to, co má smysl, všechno to jsou státní zakázky se vším, co k tomu patří - lobbing, korupce, kamarádíčkování, funguje to i na západě. Vyrábí se to, co si někdo objedná a projektanti a konstruktéři jsou z toho pak nešťastní, protože prostě dané koncepci nevěří a nesouhlasí s ní, ale co jim zbývá. Ono i na tom západě existuje spousta slepých uliček a průserových vozidel, to je prostě vývoj.

Všetko to čo si zvýraznil čiernym mi bolo jasné aj od teba neboj. Koncepcia a technika rozdiel medzy tým je mi tiež jasný.... (neviem či je aj tebe, lebo si nepochopil môj príklad s Bentlym....)

O čo mi ide? No napísal si to sám....Tie logické argumenty sú logické pre teba. Ale nemusia byť aj pravdivé. Ty máš nejaký názor a ja s ním nesúhlasím. To je všetko. Ja nepotrebujem nič dokázať, pretože som nič netvrdil. (iba som nesúhlasil) Ty si stále tvrdil, že je to stará koncepcia , ktorá sa v praxi neosvedčí a že to dopadne ako s grcolínom.... Lenže porovnávaš neporovnatelné. To vaše pendolíno v čase keď došlo k objednávke u FIatu bolo už zhruba 10 rokov po funuse a už sa nevyrábalo....Doterajšia prevádzka RJ tiež neukazuje, že by sa tvoj názor nejak v praxi uchytil. Jazdia bez problémov. Nejaké neschopnosti stále boli aj budú a to či tam budeš hodinu vyraďovať voz a robiť brzdu, alebo budeš hodinu čakať na náhradnú súpravu je asi úplne jedno.

O kritike tvojej osoby sa nebudem vyjadrovať. Nájdeš ju aj tam kde nie je. To už poznám...

Ono pokud by RailJet je na trase třeba Hamburk-Praha-Vídeň...a v Praze využil výjezd přes Vršovice a Malešice (snad někdy daný dokupy) nebo i na trase Praha - Vídeň, tak řidící vůz podle mého docela strácí význam. Výhody řidícího vozu se projevují tam, kde je teď mají ČD, tj. na osobácích např. Pardubice - Č.Třebová, tj. na krátké trase. Určitě by se tam více hodily 471 či podobné jednotky, ale dokud je ČD nemají v potřebném, tak je to dobrá volba. Na delší trase ten řídící vůz podle mého stráci význam...stejně souprava v konečné stanici jede někam na odstavné na vyčistění a vypuštění zásobníků z WC, na vodu atd. Takže jsem zastáncem jednotek nebo klasiky vozů. U jednotek je zase nevýhoda toho posilování o vozy jako u RailJetu...ale uvidíme jak se s tím u nás popere LeoExpres.

Ono napríklad Rakušáci s tým jazdia Viedeň - Budapešť. Budapešť je šturcová, takže tam je to zase prínos. Ako som povedal, je to dosť univerzálna jednotka. Všetko to čo Pawlík naznačoval sa bude odvíjať od spoľahlivosti tej jednotky. A v tú ja nepochybujem ani len trochu.....LeoExpres a Flirt to isté. AJ keĎ tu ide ož o zabehanú jednotku čo brázdi koľaje celej európy. A nejaké posilové vozy sa zase dajú riešiť pridaním nejakého páru vlaku.....Všetko ide vyriešiť.

No jo, Deme, ale u Leo expresu jde o to, že je to opravdu jednotka se vším všudy (což je koncepce, která má svou logiku), tedy jak s tou nevýhodou při poruše jednoho vozu, tak s tím, že se nedá uzpůsobit počet vozů aktuální poptávce. A to, čím je trakční jednotka, tím RJ rozhodně není. Leoš nepotřebuje tu těžkou a drahou lokomotivu. Spíš si myslím, že jediný důvod, proč se Rakušáci rozhodli pro koncepci RJ je to,
že mají neuvěřitelné množství nových lokomotiv a nebudou je odstavovat kvůli tomu, že by si pořídili moderní trakční jednotky.
Všechno, co Pawlik naznačoval bylo pouze a jen to, že RJ je souprava rychlíkových vozů, bez možnosti rozpojení, nekompatibilních s ostatním systémem a že to oproti trakční jednotce a ani proti klasické soupravě lokomotiva + vozy nic navíc nepřináší.
Ale to už zaznělo 100x

Podľa mňa sa to seriózne porovnávať nedá. Flirt má inú koncepciu a aj keď má tie nevýhody o ktorých tu píšeš, je podľa teba prijatelnejší ako RJ. S hľadiska výrobnej ceny rozhodne je prijatelnejší. (silno pochybujem, že by si nejaký súkromný dopravca kúpil RJ súpravu) Ibaže má zase značne obmedzené kapacity čiže odnesie aj menej cestujúcich. Na ten istý počet cestujúcich v porovnaní RJ, ale už ubehne viac km a zase výsledkom bude aj vyššia spotreba el. energie. Takže kvôly tej koncepcii sa to takto podľa mňa deliť nedá. Zakaždým to ukáže až prevádzka , čo sa osvedčí a čo nie. Dokonca niekedy ani dobré veci sa neosvedčia (niekedy kvôly politike a iným veciam). Určite si videl český film zabudnutých projektov v ČSSR. (kyklop a spol.) Pre mňa osobne bez akýchkoľvek invektív je tento názor (RJ) veľmi divoký....

Já se přidám se svým názorem. Také nemám rád řídící vozy, kdy nějaká mašinka tlačí ucelenou soupravu. Pamatuji si, jak jsme mnohokrát měli porouchanou jednu mašinu u 451 a když se jelo z té mrtvé strany, tak to byla pěkná škubatura. Jak při rozjezdu, tak při sjetí z výkonu. A mám pocit, že tento jev tu už někdo popisoval u nějaké současné soupravy.
Také si myslím, že jsou lepší ucelené jednotky, ale které mají hnací podvozky na obou stranách. Už jen kvůli rozložení adhezních sil. Pamatuji si ten rozdíl, když jsme jezdili napůl, jak to častěji prokluzovalo.
Jinak je pravda, pamatuji svého času expres Hungaria, který také vozila ucelená jednotka a byl problém na něj sehnat místenku a tedy možnost tímto vlakem jet. To se vždy hodinu před odjezdem musela vystát dlouhá fronta a zažil jsem, že člověk předemnou koupil poslední a musel jet jiným vlakem. Po nahrazení klasickou soupravou tento problém byl vyřešen.

Ono je to tak, že jsme na to za dob ČSD nebyli zvyklí, souprava s řídícím vozem, ale v cizině to jezdilo naprosto běžně. A zvyk je železná košile.

JA som to spomínal Zbyňku na našom pushpulle. Preto sa aj robia tieto súpravy s pevným spriahadlom. Eliminuješ tieto rázy.... Ja som na tom našom pushpulle raz s mašinou dobre stlačil súpravu a podoťahoval som si skrutkovky , pretože v domovskej stanici nato serú. A ten rozdiel bol diametrálny.

No tak počkej až tě nechaj zaplatit nárazníky vole! Navíc předpis říká, jak svěšovat vozidla. Eliminuješ rázy ale totálně a hlavně brzo zkurvíš nárazníky. Budou se vydírat a praskat. Vím o čem mluvím. Máme to tady až dost často, protože někteří to ještě taky nepochopily. Takovým dostupným řešením by byla změna softwaru, kdy loko jede řídícím vozem vpřed (to by snad ty slavný počítače mohly poznat) a upravit doby najíždění do/sjíždění z výkonu...

Čouda ono to bolo zvesené tak , že na rovnej kolaji tie skrutkovky už vyseli. A Hlavné je v oblúku preto som to stlačil. Neboj sa nebolo až tak husto aby som dodrbal nárazníky..... To by si musel vidieť ako to bolo pred a po a videl by si , že to bolo v pohode. TO čo hovoríš ty, malo byť súčasťou úpravi v ŽOS Zvolen......Ale oni spravili prví opak. Tak tú mašinu dokatovali, že teraz ti súpravu rozmiksuje kvôly sklzovke. Prudko odbudí, pominie sklz a nabudí naspäť.....Toto sa udeje v rozmedzí asi 3 sekund. Skús si to predstaviť.....(preto zo sásady jazdím na ruku a vživote som na tom automatiku zapnutú nemal. Zachádzam a schádzam s výkonu aj na 6 na sedem krát namiesto programu, ktorý to mal strážiť....)

Luky ja si myslím, že tak trochu nevieš o čom hovoríš. V niečom máš pravdu ale inak nie. Na automatike sa dá urobiť taký istý svižný rozjazd ako na ruku. Rozdiel je tam, že napríklad u peršana je nastaveným pomerovým ťahom a predvolenou rýchlosťou už dopredu zadané, aký ten rozjazd bude a pri ktorej rýchlosti ako otvorí regulátor ťahu......To sú veci , ktoré v automatike sú fixne dané. Na ruku si to reguluješ ty a v prípade, že nie sú dobré adhézne pomeri tak si to nastavíš tak aby to nesklzovalo a zároveň aj šlapalo ako hodiny......Ale na suchej kolaji a na dobrej mašine tá automatika ten rozjazd urobí taký , že nakrátiš až až.....

Back
Nahoře