mikulda napsal:
To je jasné všem i bez kamery, na čí straně je vina.
Jediný výsledek umístění kamery je ten, že si to můžeme pouštět dokolečka.
Takto s Vámi nezbývá nic jiného, než souhlasit. V tom Rájci by situaci vyřešil spíš nadchod, než kamera. Pomineme-li, že lidi jsou neukáznění a stejně někteří jedinci pak polezou přes koleje, tomu asi nezabrání nikdo nikdy. Tam jdete na vlak, závory jsou během "pěti minut" třikrát dole, nádražní budova a peróny jsou ještě ke všemu na jestřebské straně a dostat se na vlak z práce bývá někdy nadlidské úsilí. Obejít se přejezd nedá nijak. Obcházková trasa, ta nejkratší, je přes dva kilometry. Když stavěli v devadesátých letech koridor, byl naplánován podchod. Ten se nerealizoval, protože je zde vysoká hladina spodní vody. Taky, co se do náspů narvalo proti vzlínající vodě fólie, aby to tam nebylo furt podmáčené. O přechodu přes koleje se v Rájci žvaní čtyřicet let, co pamatuju. Těch průserů, co na tom přejezdu bylo je už nesčetně. A pořád to nikomu asi nevadí. Když se toto téma načne, všichni dělají mrtvého brouka. Jak dráha, tak IDS JMK, tak město. Tam mají jiné starosti. Jestli má kostel novou fasádu, novou střechu a nové vybavení. Kolem druhé odpoledne tam dorazí "Bumlák" a začne se posunovat. Tak to je hotovo. Dvě hodiny je téměř nemožné se na vlak do stanice dostat. Podle člověka, který nás do fabriky jezdí školit na vlečky, by měl alespoň v době, kdy přijíždí osobní vlak, výpravčí posun na krátkou dobu přerušit, aby ti lidi mohli na ten vlak včas přejít. Už jsem se tam i s výpravčím pohádal. Když jsem se postavil do dveří od dopravy, seděl na židli s nohana na stole a rukama v zátylku. Škoda, že jsem neměl foťák, to by jste se jistě pobavili. A jeho reakce? "

budete ten posun platit?" A vyhodil mě ze dveří, že tam nemám co dělat. Je to v každém případě o přístupu lidí. Jak zaměstnanců, tak cestujících. Ten výpravčí ty lidi, čekající u závor v té kameře (co z ní byly tyto záběry) vidí. Má to na monitoru v "dopravě". Takže se nelze vymluvit, že o hloučcích před přejezdem neví. Už jsem taky odpoledne zažil, že nebyl žádný provoz ve stanici, výpravčí postavil vlakovou cestu pro "můj" vlak, zavřel "šraňky" a po cca deseti minutách osobák dorazil. Když ty závory zavíral, musel být vlak ještě v Blansku na Macoše. Ovšem zase nutno zde zdůraznit, že ne všichni výpravčí to zde tak dělají a jsou ochotní se postarat o to, aby se lidi na ten svůj vlak dostali. Vím, že lidský život za to nestojí a vůbec všechno to okolo. Nejsem idiot. Jsme na koridoru s cca 260 párovými i nákladními vlaky denně. Priorita je jasná. Ovšem pokud se něco nezmění, bilance rájeckého přejezdu ve stanici bude stále žalostná. Myslím si, že ty prachy za nadchod by nebyly až takovým závažím na váhách při řešení situace, vzhledem ke konfliktům, ke kterým zde dochází. Do té doby ať se nediví, že je to takhle. Tedy ještě musím podotknout, že od metody, kterou ten stařík na videu předvedl, se plně distancuji. To je už úplný extrém, si plnit takto odznak zdatnosti. Je to všechno jen můj subjektivní názor, co jsem zde psal. Ovšem je třeba všechno vidět z obou stran. A pak taky hlavně vůle to řešit. F.