Zajímavosti z tisku a webu

Michal napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Hold budou muset dát na druhý konec Sysla, ...

... a pouštět to z kopce dolů. :D
Uličkou celým vlakem se natáhne dlouhý kabel a na druhý konec 362, ať to k sobě ladí :)
Ještě nepadají hlavy a nikdo za tohle nesedí ? Vždyť se jedná o zpackané miliardy.
Také nechápu jaké výběrové řízení na pronájem Taurusů. V CZ je nemáme, takže to napadl někdo z EU, že by nám je nechal levněji ?
Ale nač si pronajímat Taurusy, když máme 380. A bez kompatibility s těmito lokomotivami se Railjety vůbec neměly kupovat. Bohužel my o tom rozhodovat nemůžeme a když někdo rozhodne špatně můžeme si zanadávat a to je asi vše, co s tím můžeme dělat.

Podľa mňa by sa mohol kľudne zažalovať aj Siemens na pôde EU, že predáva vagónové súpravy, ktoré možno použiť len s ich lokomotívami. Spomeňte si na prípad Microsoft a jeho Internet Explorer. Je to dosť podobné ...

A kdo myslíte že za tím stojí? Od roku 2008 zajíždí Taurusy do Prahy a začne to vadit najednou o pět let dýl? Do Prahy zajíždí plno dalších mašin jiných železničních společností a to že tahají soupravy ČD bez výběrového řízení nikoho tak nedráždí, jako nové soupravy Railjet??? Takže kdyby Taurusy tahali pořád staré soupravy asi je to v pořádku. Komu pak asi tak leží v žaludku nové špičkové moderní soupravy? Odpovězte si na to sami...

Přesně tak. Jen se divím, že pořád vyhrávají výběrový řízení, které je většinou udělaný tak, aby ona firma vyhrála.

Já osobně bych byl raději, kdyby ty Taurusy tahaly "staré" soupravy. V únoru jsem jsem cestoval Slovenskou strelou do Pardubic a pochvaloval si komfort těchto vozů ČD. Kupé po 6ti, perfektně odhlučněné, parádní a pohodlné svezení. Na jaře jsem se svezl z Ostravy do Bohumína nějakým IC z Prahy, vlezl jsem si do půlslužebního vozu stejné série. Paráda. Prostor s háky na přepravu jízdních kol, opět kupé po 6ti, rozkládací stoly, violoncello jsem si dal v kupé nad sebe, luxus. Chválil jsem ČD, že konečně mají vozy na úrovni. Proto velkoprostorové Railjety mi připadají jako cesta zpět. Veškeré pohodlí a hlavně soukromí i bezpečí, že mne náhodný kolemjdoucí uličkou neokrade, je rázem pryč. Nehledě k tomu, že si nemám kam dát větší zavazadla.
Šnek: Dráhy prezentovaly, že pokud budou Railjety, tak ty nové moderní soupravy, které popisuji budou jezdit k Vám a na Budějovice. Takže na tom vyděláte.

Zbyněk Šemora napsal:
Šnek: Dráhy prezentovaly, že pokud budou Railjety, tak ty nové moderní soupravy, které popisuji budou jezdit k Vám a na Budějovice. Takže na tom vyděláte.

Už je na to zavedená i nová kategorie vlaků - Rx.

vechtr napsal:
Rx je pouze komerční označení dopravce.
Kategorie vlaku ke Ex, ať se to ČD libí nebo ne.

A na to jsi přišel jak? Kdo určuje ČD jak si má pojmenovat, nebo do jaké kategorie si dát vlak?

Matýsek napsal:
vechtr napsal:
Rx je pouze komerční označení dopravce.
Kategorie vlaku ke Ex, ať se to ČD libí nebo ne.

A na to jsi přišel jak? Kdo určuje ČD jak si má pojmenovat, nebo do jaké kategorie si dát vlak?
SŽDC. Všechny EC, IC, SC, RJ, LE apod. jsou vedeny jako Ex.

Upřímně, je mi jedno, jak si to interně eviduje SŽDC. Pro mě je důležité, jak to bude svítit na tabulích. A tam bude předpokládám to Rx.

Zbyněk Šemora napsal:
Soupravy už u nás jezdí, takže zase kousek modernizace dopředu.
Bohužel kdyby si zase politický šiml prosadil zákaz Taurusů u nás, pro cestující by to znamenalo bohužel zase krok zpátky.
A to nemluvím o smlouvách mezi ČD a ÖBB na další grafikon co se týče relace Praha - Graz.
Penále, snížení konkurenceschopnosti a v neposlední řadě to zaplatíme zase my!!!

Budeš se možná divit, ale tento předpis jsem přes 30.let používal, ale nepamatuji, že by to tam bylo. Můžeš mi poslat citaci?

Michal napsal:
Upřímně, je mi jedno, jak si to interně eviduje SŽDC. Pro mě je důležité, jak to bude svítit na tabulích. A tam bude předpokládám to Rx.
Přesně tak, ať si to SŽDC pojmenuje třeba jako osobní vlak, ale pro cestující to bude Rx.

A je je! :roll:

Budeš se možná divit, ale pravidla hry určuje provozovatel dráhy, ne některý z dopravců.
Normálního cestujícího především zajímá kdy, odkud a kam to jede, kolik to bude stát a kdy tam bude. Některého možná dnes už (díky bohu!) i s kým jede. A jestli to má komerční označení to a nebo to, je mu celkem jedno. Naopak přestává se v těchto zkratkách orientovat a díky hlášení přehršle podobných ptákovin má často co dělat, aby pochytil informace pro něj důležité. Tyto informace by měl dostat když si kupuje lístek. Když už ho má v kapse na konkrétní vlak, je celkem zbytečné mu takové kraviny hlásit. A nějaká zkratka na tabuli označující jak je ten který vlak "super" je dobrá tak akorát k reklamnímu vymývání mozků, což jak je vidět perfektně zabírá! :)

A k předchozímu "moudru" jen toto: Předpis D1 je volně ke stažení, takže nevidím důvod proč zde něco citovat. Je to str. 174, kapitola IV. :cool:

Back
Nahoře