Zajímavosti z tisku a webu

Tak v tom případě asi nejsem normální cestující. Při přestupu se na nádraží orientuju hlavně podle hlášení, kde mě zdaleka nejvíc zajímá označení (číslo) vlaku, na který potřebuju přestoupit, a na kterém nástupišti je (bude).
Jeden čas byla sranda v Praze na hlavním, kde přistavovali ke stejnému peronu na stejnou kolej za sebe dva rychlíky do Brna. První přes ČT, druhý přes HB. Odjížděli pár minut po sobě. To bylo zmatků na nástupišti. Jezdil jsem tím prvním a vždycky se našel někdo, kdo musel v Kolíně přestoupit, když zjistil, že to nejede na HB. Já byl v pohodě, protože jsem věděl své číslo vlaku.

Druhá věc je samotná existence označení Rx. Nikde jsem nepsal, jestli její zavedení je dobré nebo ne. Jistě, je to jen reklamní tah. Já bych se bez toho obešel. Jen jsem konstatoval, že tak budou od nového GVD označeny rychlíky složené z "kvalitnějších" vozů.

vechtr - nesmísíš vše tak žrát, ono někdy méně je více.Já jsem na dráze jezdil víc jak 30.let a vždy šlo vše udělat tak, aby to šlo. Nevím jak to mám má jinak napsat, to znají jen staří nádražáci.

Matýsek napsal:
... Já jsem na dráze jezdil víc jak 30.let a vždy šlo vše udělat tak, aby to šlo. ...
A evidentně už to bude nějaký pátek, co tam nejsi, že?
Je sice fakt, že já jsem u dráhy let teprve 28, takže mi jich ještě pár zbývá, abych konečně pochopil jak to dneska na dráze chodí! :D
Staří nádražáci, kteří ještě dělají, si po přečtení těch tvých nostalgických teorií tak akorát poklepou na čelo! :cool:

vechtr napsal:
...
Normálního cestujícího především zajímá kdy, odkud a kam to jede, kolik to bude stát a kdy tam bude. Některého možná dnes už (díky bohu!) i s kým jede. ...
Kdo je normální cestující ?
Podle citovaného jen ten, kdo jede na trase Praha - Ostrava a nikam nepřestupuje.
Všichni ostatní jsme nenormální cestující, a pokud nám na trase, kam máme přestoupit jede něco jiného než ČD, tak si řekneme bohužel, aby se cesta neprodražila a nebyli v nejistotě, že nám přípoj ujede v případě malého zpoždění. Tohle je právě velké minus nástupu konkurence.

No, podle toho, co se tady za těch pár dní napsalo, tak normální klasický cestující vozí denně s sebou asi tak 2-3 jízdní kola a jak je není na co pověsit, tak to není solidní dopravce ..... ještě že není v ČR tolik vodáků, že by si každý tahal s sebou svůj vlastní kajak a snažil se jej narvat v kupíčku nad hlavy cestujících .... :D

Ale jinak na iDnes.cz byla docela zajímavá informace o zavádění kupé jen pro ženy (bezpečnostní aspekt bych docela chápal, ikdyž jaké to je zabezpečení, když i zamčené kupé si otevře každý kdo si umí vyrobit čtyřhran a další důvody v připojené diskusi jsou taky docela diskutabilní), nicméně jedním dechem bylo sděleno, že vzhledem k pokračujícímu trendu přechodu na velkoprostorové oddíly, tak i tyto kupéčka budou zase postupem času zrušena .....

vechtr napsal:
Matýsek napsal:
... Já jsem na dráze jezdil víc jak 30.let a vždy šlo vše udělat tak, aby to šlo. ...
A evidentně už to bude nějaký pátek, co tam nejsi, že?
Je sice fakt, že já jsem u dráhy let teprve 28, takže mi jich ještě pár zbývá, abych konečně pochopil jak to dneska na dráze chodí! :D
Staří nádražáci, kteří ještě dělají, si po přečtení těch tvých nostalgických teorií tak akorát poklepou na čelo! :cool:

Nevím proč by si měli klepat, možná si poklepeš ty, ale to mě je jedno. Máš pravdu, že už nejezdím, jsem už deset let v důchodu, ale na tom, že vždy, nebo skoro vždy se to dalo udělat tak, aby to šlo si trvám.

Martens napsal:
No, podle toho, co se tady za těch pár dní napsalo, tak normální klasický cestující vozí denně s sebou asi tak 2-3 jízdní kola ...
Vynechej jednou auto a svez se vlakem a uvidíš těch cyklistů na každé stanici. Je jich víc než tři. Takže v tomhle soukromí dopravci zaspali. ČD mají i v dálkových EC na rezervaci háky na bicykly. Problém je, že tratě mají svou kapacitu a v určité hodiny Ti mezi Ostravou a Přerovem jede jen Leo nebo Jančura a nemáš jinou volbu. Nehledě k tomu, že jsou šibeniční přestupy a konkurenční dopravci na sebe nečekají. Za předpokladu, že se smířím s vyšší cenou celkového jízdného, protože "včasná jízdenka" mi u soukromníků neplatí.
Kdybych vlakem pravidelně nejezdil (jako cestující), tak bych zde nereagoval.

Jen tak mimochodem - denně jsem před 4 roky jezdil denně z Kutné Hory do Prahy vlakem obou směrech a totéž i v poslední době směrem nahoru nach Berlin, protože přímé lety Praha - Berlin byly zrušeny, na nádraží v Jihlavě jsem byl poslední půlrok taky docela častokrát a to jak na hlavním, tak i na Jihlavě-město - a máš pravdu, přes kola se na nástupištích a u pokladen nešlo ani pohnout :D , zato tam bylo minimum cestujících s jedním nebo dvěma kufry či batohem, notebookem, případně s kufrem na kolečkách, které se pohodlně vlezou nad hlavu i ve velkoprostorovém oddíle.

Ti více než tři cyklisti, které uvádíš - to počítáš za celý den, nebo na každý vlak, který danou stanicí projede? Jsou počítáni i včetně Tebe?Kolik lidí je tam bez kol v poměru k těm, kteří kola mají? Méně než tři nebo podstatně více?

Když jezdíš na zkoušky na Ostravsko - kolik lidí si s sebou ve vlaku veze violoncello - kromě Tebe? Je to na obsazení alespoň jednoho kupé?

Pochopil bych Tvou reakci pouze v případě, že by háky na kola chyběly ve vlacích, které jezdí v cyklisticky atraktivních lokalitách (případně vlaky do těchto lokalit) jako Lipno, Pálava, Posázaví atp. ..... jinak je to to samé, jako by si padáčkáři v Bekydech stěžovali, že není kam dát ve vlaku batohy s paraglidem a že přeci každý normální cestující s sebou vozí alespoň jeden batoh s padákem :D

Ale máš pravdu v tom, protože pokud jedu, tak raději jezdím gumokolem, protože můj čas je drahý a cesta z nádraží domů mi trvá stejně dlouho jako rychlíkem z Prahy do Kutné Hory - tzn. skoro hodinu a půl jedním směrem a třeba i ta cesta do Ostravy by mne časově vycházela na 5-6 hodin tím nejrychlejším spojem jedním směrem. Fakt je to hrozné, že u nás nikdo nepostavil v té naší díře koleje a nádraží :D

Dál už to nemá smysl tyhle žabomyší diskuse komentovat, každý máme svou pravdu, založenou na vlastním výběru reprezentativního vzorku.

Brněnským rychlíkem na Ostravu jezdí dvě violoncella, další dvě jezdí pražským rychlíkem. A houslisti, ale ti se zavazadly problém nemají. Kontrabas na Jarní koncert přijel z Prahy. A to je jen jeden orchestr. Co se týká cyklistických center, velmoc je Brno hlavní nádraží, tudíž všechny vlaky na všechny směry potřebují přepravu kol a jak cestuji do Ostravy, tak v každé stanici vystupují nějací čundráci s koly.

Tohle je diskusní fórum a proto se zde diskutuje. Někdo cestuje s igelitkou nebo malým baťůžkem, někde s velkými kufry, jiný s velkým hudebním nástrojem a poslední desetiletí se rozmohla vlaková cykloturistika. Ale ta byla i za mě na dráze. Museli jsme často řešit, aby nám s koly nezaskládali prostor u prvních dveří a měli jsme volný únikový východ. A to byla 90. léta ještě za bolševika. Vlakvedoucí byli někteří protivní. Cyklisti ať jezdí na kole a neotravují ve vlaku. :)
Zkrátka dopravce by měl vyslyšet požadavky cestujících, jinak o některé přichází.

Oni to možná mají spočítané, že než aby zbytečně investovali do háků na kola, která ve většině případů pojedou neobsazena ( nebo obsazena jen částečně) a dopravce bude vozit na své náklady vzduch místo toho,aby mohli vézt platící kaštany, tak daleko menší ztráta je to vůbec neřešit, případně jen omezeně - a je jedno, který dopravce to je, zda některými nesmyslně glorifikovaná ČD, či některými nesmyslně zatracovaní RJ či LE. Nicméně bych je kvůli tomu ani jednoho nezatracoval - je to jejich boj a až uvidí ty davy cyklochtivých normálních cestujících, tak se podle toho zařídí - jeden, druhý nebo i třetí.

Docela úlet by mohly být cyklistické RoLa vlaky - třeba na cyklostezce Praha-Vídeň. Dojedeš po vlastní ose třeba na hlavák, tam si kolo navagonuješ, sedneš si do vlaku a za pár hodin vystoupíš odpočatý a najezený ve Vídni a spokojený z nádherného cyklistického zážitku :D :D

Ta kola jsou to nejmenší, ale většinu cestujících zajímá, aby si mohli koupit jízdenku z místa A do cíle B a mohl jet vlaky, bez ohledu na dopravce. Pravda, mohu si rezervovat po internetu, ale bude zpoždění, rezervovaný přípoj mi ujede a jízdenka propadne. Další vlak mi jede ČD, takže si musím koupit jízdenku znovu. Jednodušší je cestovat, když musím přesedat, jen s jedním dopravcem, a koupím si nějakou zvýhodněnou jízdenku a trase s přestupem na soukromníka se raději vyhnu. Tohle je zásadní problém cestujících mimo rameno Praha - Ostrava, kteří po této trase jezdí jen její část.

Martens napsal:
Docela úlet by mohly být cyklistické RoLa vlaky - třeba na cyklostezce Praha-Vídeň. Dojedeš po vlastní ose třeba na hlavák, tam si kolo navagonuješ, sedneš si do vlaku a za pár hodin vystoupíš odpočatý a najezený ve Vídni a spokojený z nádherného cyklistického zážitku :D :D
Speciální cyklovlak by nebyl žádná novinka. To tu už nějakou dobu jezdí. Je pravda, že letos to trochu "vylepšili".

Zbyněk Šemora napsal:
Ta kola jsou to nejmenší, ale většinu cestujících zajímá, aby si mohli koupit jízdenku z místa A do cíle B a mohl jet vlaky, bez ohledu na dopravce. Pravda, mohu si rezervovat po internetu, ale bude zpoždění, rezervovaný přípoj mi ujede a jízdenka propadne. Další vlak mi jede ČD, takže si musím koupit jízdenku znovu. Jednodušší je cestovat, když musím přesedat, jen s jedním dopravcem, a koupím si nějakou zvýhodněnou jízdenku a trase s přestupem na soukromníka se raději vyhnu. Tohle je zásadní problém cestujících mimo rameno Praha - Ostrava, kteří po této trase jezdí jen její část.
On to je právě i problém na rameni Praha-Ostrava, ale právě i proto preferuji nejdříve RJ, kde si můžu dle situace z mobilu jízdenku zrušit do 15 minut před odjezdem vlaku a případně si pak bez ztráty kytičky koupit jízdenku třeba na ČD.

Jinak pokud se nepletu, tak RJ a LE začal vloni v březnu nabízet při koupi jízdenky na pokladně slevu 30% při předložení zákaznické In-Karty, ale stále to vychází hůře, než cena s kreditovou jízdenkou. Nicméně ČD toto uznávání In-karet konkurencí napadla jako nekalou soutěž. Jak to pak dopadlo, to už nevím.

V jakém stavu je plné uznávání jízdenek konkurenčního dopravce....v březnu 2013 ČD odmítly uznávat jízdné RJ ikdyž o uznávání jízdného měl RJ zájem - z vlastní zkušeností vím (byl jsem toho ve vlaku RJ svědkem), že stevard s cestujícím nějak řešil to, že jel na jízdné ČD a snad jednostranně to uznávají.

V srpnu 2013 se znova rozběhla jednání o vzájemném uznávání jízdného - jediné v čem lze souhlasit s ČD je to, že se až za provozu řeší to, co mělo být vyřešeno už dávno před vstupem konkurence na koleje.

Každý týden jsem jezdíval z Brna rychlíkem domů ve 20.36. Souběžně jezdí Slovenská strela, nevím, ale nějak 20.22. Sice jako cestujícího z Brna mne to netěšilo, ale ať měl tento EC jakékoli zpoždění, třeba 20 minut, můj přípoj na něj čekal. A o tom to je. V Brně je na přestup pár minut, ale přípoje neujedou. Soukromí dopravci mají v hlavičce, že nečekají na žádné přípoje, takže přestupy na tyto vlaky je vabank. Hra jen pro otrlé cestující. Když mám na přestup například 6 minut. Protože zpoždění 5 minut je vlastně včas. Tohle se mi právě nelíbí, když přípojné vlaky nečekají. Pak veškerá kultura cestování jde do háje. Vždyť i autobusy IDS čekají na zpožděné vlaky. Mají na to informační systém.

Zbyněk Šemora napsal:
Každý týden jsem jezdíval z Brna rychlíkem domů ve 20.36. Souběžně jezdí Slovenská strela, nevím, ale nějak 20.22. Sice jako cestujícího z Brna mne to netěšilo, ale ať měl tento EC jakékoli zpoždění, třeba 20 minut, můj přípoj na něj čekal. A o tom to je. V Brně je na přestup pár minut, ale přípoje neujedou. Soukromí dopravci mají v hlavičce, že nečekají na žádné přípoje, takže přestupy na tyto vlaky je vabank. Hra jen pro otrlé cestující. Když mám na přestup například 6 minut. Protože zpoždění 5 minut je vlastně včas. Tohle se mi právě nelíbí, když přípojné vlaky nečekají. Pak veškerá kultura cestování jde do háje. Vždyť i autobusy IDS čekají na zpožděné vlaky. Mají na to informační systém.
Zbyňku, já ti nevím. Ponechám stranou IDS JMK. Přípoje na sebe dřív čekávaly. Tím se ale přenášelo zpoždění na další vlaky. Jednoho krásného dne začaly kraje ČD pokutovat za zpoždění vlaků. Reakce byla jasná. Veškeré přípoje se rozvázaly a vlaky dostaly poznámku, že čekají jen na ty přípojné vlaky, které přijedou do doby pravidelného odjezdu. Výjimkou byly snad poslední přípoje.

Já bych byl osobně pro nulovou čekací dobu mimo posledních spojů. Což znamená když vlak přijede do pravidelného odjezdu přípojných vlaků, přestup se umožní.

Back
Nahoře