Zajímavosti z tisku a webu

Nyní je chumel lidí "na odjezdu" nacpán okolo prostředního podchodu, protože jen tam zůstala informační tabule s odjezdy spojů. Tato situace byla koncem října t.r. Dříve byly i u bočních podchodů, ale ty nějak zmizely nebo byly přemístěny (?). Právě k těm bočním jsme chodili s rodinou číhat na svůj spoj, trochu v ústraní, mimo dav.
Tohle je blbost. U prostředního podchodu jsou velké odjezdové tabule v horním i spodním podlaží. To je pravda. Ale odjezdové tabule jsou i u bočních podchodů v horním podlaží. Ve spodním jsou příjezdové.

Mně hlavně fascinuje ta představa, že je to schválně proto, aby člověk, který číhá na svůj vlak u odjezdové tabule během toho číhání zároveň nakupoval.

Tohle není dedukce. Byla to odpověď dost vysoce postaveného člověka na dráze. Ale jiné logické vysvětlení neexistuje. Nechápu co Ti stále vrtá hlavou.
Vrtá mi hlavou jak můžeš napsat takovou zprávu (blbost). Přečti si co jsi napsal, "vlaky mají delší jízdní dobu o 15minut kvůli byznysu na nádraží." To je opravdu logika.

Matýsku, změř si kolik je to kilometrů zajížďka na hlavní nádraží plus přepřah lokomotivy a o kolik by to bylo rychlejší, kdyby mezinárodní doprava měla jen pár minutovou zastávku v Holešovicích a rovnou přes Libeň dál na východ. Napiš mi tedy jiný důvod, proč tyto vlaky zbytečně musí zajíždět na hlavní nádraží. Rád si přečtu inteligentnější vysvětlení.

kdy jsi byl naposledy na hlavním nádraží v Praze?
Já tam byl naposledy před měsícem a bylo to "zajímavé". Chumel lidí před vchodem do prostředního podchodu příšerný a ještě 5 minut před odjezdem Brněnského draka nebylo na odjezdové tabuli napsáno nástupiště.
.
A co se týče těch minut a byznysu, tak se na to lze podívat i takto: "No když už jsem v Praze a musím tu přestupovat a každou půlhodinu až hodinu mi jede další vlak, tak pokud nemám objemná zavazadla, tak se tam na chvilku stavím, koupím si něco na zub, a něco dovezu dětem či vnukům. Byl jsem sice v Děčíně, ale dárek z Prahy, ten má jiný zvuk."

Osobně jsem rád, že to jezdí na Hlavní, Holešovice jsou při návštěvě Prahy z ruky.

Jen tak mimochodem, od letošního GVD všecky ECka od Berlína končí v Práglu. Výjimkou je pouze EC 172/173 Hungaria, která jede durch, ikdyž přes hlavák. Taky by se dalo polemizovat o zásobě a stavu vhodných Lv na rameno Berlín-Pha-Břeclav a dál ÖBB/ZSSK/MÁV. Podle mého názoru vhodný stroj chybí a stále chybět bude, dokud nebude razítko na 380-ky. Pronájem Taurusů by to taky asi nevyřešil (proč si půjčovat Lv, když to můžem přepřáhnout do vlastních Lv). Alespoň se zatím můžeme kochat Bastardy 371, dnes již pouze v barvách ČD, neboť jak víme, DB již Bastardy neprovozuje. A proč zajížďka na hlavák? Zřejmě proto, že je to nádraží v centru Prahy... A kdyby nebylo těch přepřahů, myslím, že hlavákem by se dalo projet i bez přepřahu a změně směru jízdy. Kolejí je po Práglu přeci dost...

... Ale jiné logické vysvětlení neexistuje ...
Ale existuje. Je to snaha o to, aby všechny vlaky jezdily do a z jedné stanice v centru města. Rozhodně je lepší přestupovat na hlavním než jezdit metrem z jedné stanice na druho. Kromě toho, jak již tu bylo řečeno, 380 do Německa nesmí a je zbytečné pronajímat další Taurusy když máme své lokomotivy, které to do toho Německa můžou vozit. Takže je jednodušší přepřahat na hlavním, kdy se zároveň na jedné straně lokomotiva přivěšuje a na straně druhé se odvazuje. Kromě toho se neustále sundávají a dodávají vozy, což je jednodušší opět na hlavním kde je záloha a nesrovnatelně lepší dostupnost ONJ. Ale i tak (jak již také bylo napsáno) je to stejně jedno, protože od neděle stejně jezdí skrz jenom Hungarka. Ono se to používalo už dřív v případě většího zpoždění, že z Prahy byla vystavena náhradní souprava včas a po příjezdu zpožděného Ec byli cestující z Prahy přepraveni vlakem následujícím.
To že kapacitně hlavák nestačí je věc druhá - už při pravidelném provozu je kapacita vyčerpaná naplno a v případě nějakých mimořádností už ty koleje nejsou vůbec. Takže operátorka prostě nemůže ten vlak vyhodit na tabuli dřív, než se nějaká kolej uvolní. Nehledě na to, že kolikrát do poslední chvíle ani výpravčí neví kam to vezmou, protože čekají, která souprava ohlásí dřív pohotovost k odjezdu. (Představa, že je to dané GVD je sice správná, ale nereálná).
Porovnávat to se stavem v devadesátých letech je nesmysl, protože spousta vlaků končila na Smíchově, Masaryčce, ve Vršovicích a ve Vysočanech, kromě toho spojů jezdí stále víc a víc.
Každopádně to, že vlaky jezdí na hlavák proto, aby si tam někdo kupoval léky, brýle, kufry, šperky nebo drahé boty, je podle mě pěkná hovadina.

Mně hlavně fascinuje ta představa, že je to schválně proto, aby člověk, který číhá na svůj vlak u odjezdové tabule během toho číhání zároveň nakupoval.

A víte co z nedávné zkušenosti fascinuje mě?
Potřeboval sem jet z Ústí nad Labem "domů" ... více jak hodinu nejelo na Prahu nic ... 17:13 jede "Svatava" s příjezdem na hlavní v 18:28, což by nebylo nic zvláštního, kdyby "Ostravan" neodjížděl 18:24 ... "Svatava" nakonec stejně dojela s +25, takže to bylo fuk, nicméně další vlakem bylo Pendolíno v 19:43 s příjezdem do Ostravy v 22:44, to by taky nebylo nic zvláštního, kdyby přípoj na Frýdek-Místek neodjížděl v 22:23 (přípoj na "Ostravana" s příjezdem v 21:54) a další přípoj jede až 23:58. V konečném důsledku tedy mohu poděkovat ČD, za velmi kvalitně strávené 3 hodiny navíc po nádražích a to ZCELA ZBYTEČNE! Nehledě na fakt, že ač jsem cestoval na celodenku mi průvodčí s úsměvem řekla, že mi jízdenka "již" NEPLATÍ a musím si tedy zakoupit jízdenku NOVOU (samozřejmě s hromadou keců a patřičnou přirážkou)!

Doprava v tomto státě jde do prd*le mílovými kroky! :mad:

Každopádně to, že vlaky jezdí na hlavák proto, aby si tam někdo kupoval léky, brýle, kufry, šperky nebo drahé boty, je podle mě pěkná hovadina.
A teď mi řekni, ve spojitosti viz. výše, co tam na těch nádražích chceš dělat, než okupovat obchody, různé žrádlo/kafomaty a podobně, čumět z vokna a krmit holuby? :eek:

Tom Kanka zajíždění na hlavní vysvětlil a odůvodnil pěkně, ale pravda je někde uprostřed. Kdo má výchozí/cílovou stanici v Praze, tak je důstojnější a reprezentativnější hlavní nádraží. Ale kdo projíždí skrz republiku, tak jej zajímá aby se co nejdříve dostal do cíle své cesty a ne kochat se modernizovaným nádražím. Nehledě k tomu, že ucelené soupravy , které nepotřebují přidávat vozy, tyto vlaky by hlavnímu nádraží odlehčily.

... 17:13 jede "Svatava" s příjezdem na hlavní v 18:28, což by nebylo nic zvláštního, kdyby "Ostravan" neodjížděl 18:24 ... "Svatava" nakonec stejně dojela s +25, takže to bylo fuk, nicméně další vlakem bylo Pendolíno v 19:43 s příjezdem do Ostravy v 22:44, to by taky nebylo nic zvláštního, kdyby přípoj na Frýdek-Místek neodjížděl v 22:23 (přípoj na "Ostravana" s příjezdem v 21:54) a další přípoj jede až 23:58.

A v roce 1992 by vlak na prahu jel v 17:27, přijel by na Masaryčku v 19:06, pěší přesun na hlavní, z hlavního 20:00, příjezd do Ostravy 0:20, přípoj na Frýdek-Místek 1:40.
Mně to teda nepřijde lepší než dneska ...

Zbyňku, Tom Kanka to vysvětlil jak to je a nějaké, že pravda je někde uprostřed, je velmi scestná. Prostě to ber jak to je. Stejně už ty vlaky jezdit skrz, mimo asi dvou, nebudou. Ale to jak jsi psal, že je to kvůli byznysu je opravdu hovadina. Ten který Ti to nakukal si asi dělal z Tebe srandu.

Ale nic to nemění na tom, že se z větších nádraží stávají byznys centra. Všude spousta reklam. Přibyly butiky, levné knihy, trafiky, ... Ale zmizely čekárny, z hal mizí lavičky, v halách je chladno (zmizely radiátory), když člověk někde čeká, tak chce-li do tepla, musí do většinou kuřácké hospody. A ještě k tomu se haly na noc uzavírají. Malé nádražní budovy jsou zavřené furt a mnohdy opuštěné. Nikde nikdo. Spousta opatření je uděláno pro peníze (třeba aby se ušetřilo), ale ne pro cestující. To vše mi zase nepřijde až tak lepší, než před léty. ....

To je o něčem jiném, Zbyněk tvrdil, že "vlaky mají delší jízdní dobu o 15minut kvůli byznysu na nádraží". Jízdní doba nemůže mít na to žádný vliv.

Matýsku, změř si kolik je to kilometrů zajížďka na hlavní nádraží plus přepřah lokomotivy a o kolik by to bylo rychlejší, kdyby mezinárodní doprava měla jen pár minutovou zastávku v Holešovicích a rovnou přes Libeň dál na východ. Napiš mi tedy jiný důvod, proč tyto vlaky zbytečně musí zajíždět na hlavní nádraží. Rád si přečtu inteligentnější vysvětlení.

Matýsek nerozumí psanému textu?

Už se to tady moc bere za každé slovíčko a zbytečně rozpitvává. Pointa je jen v tom, že zrychlení dopravy není až na prvním místě, jak se snaží sdělovací prostředky prezentovat. Důvody už nejsou tak důležité. Nějakou konspirační teorii může mít každý. Ale myslet si, že za tím nejsou peníze, že je to jen pro blaho cestujících si může myslet jen naivní člověk. A je pravda, že ještě když jsem byl na dráze, tak dávno se plánovalo, že Praha hl. se rozšíří a bude jednou centrální nádraží. Ale jestli je to správná cesta, to musí posoudit lidé, kteří pravidelně jezdí vlakem. Mě osobně Holešovice nevadily, metrem 10 minut. Já si pamatuji, když se otevřelo Nové spojení, nikdy jsem do Prahy na Hlavní nepřijel. Jednou se jelo odklonem do Vršovic a podruhé se v Libni polámala lokomotiva. :)

Matýsek nerozumí psanému textu?
Matýsek rozumí jen mě ale zaráží to, že Zbyněk psal o tom, že se prodloužila jízdní doba kvůli byznysu na nádraží. Tom Kanka a i já předtím jsme jasně napsali, že je to kvůli tomu aby bylo centrální nádraží. Již dříve se o tom mluvilo, že vlaky budou jezdit přes Hlavní nádraží aby lidi nemuseli přejíždět v Praze z jednoho nádraží do druhého. Nevím co je na tom k nepochopení. Nakonec i Zbyněk uznal, že se o tom mluvilo už dávno. Ještě aby se vyřešila Masaryčka a bude to perfektní.

Ti co vystoupí jo, ale Ti, co chtějí nastoupit se musí často poflakovat po hale a čekat, než se jim zobrazí nástupiště, na kterém najdou svůj vlak.

Samozřejmě Jiříku. Většina cestujících má hlavák jako transit: nějakým spojem (nejen vlakovým) přijede a dalším odjede. Co se zbývajícím časem? Když si nemůžu / nechci sednout na lavičku venku a nemám tuto možnost ani v hale, holt se poflakuju, no... A přesně na mě butiky, kavárny a jiné věci v hale hl.n. cílí: nemám kam zalézt, nudím se, tak čučím po obchodech s očekáváním obchodníka, že pustím chlup. A o to tady jde. Hala byla rekonstruována s nemalými náklady (ještě většími, než by se čekalo, jsme přece v ČR) a aby se náklady vracely, bylo třeba vytvořit spoustu komerční plochy. Nájemné není jistě za hubičku, takže se prodejci a nájemci musí činit...
15 minut před odjezdem se začlením do davu před prostředním podchodem a čekám, až mi tabule oznámí, kam vlak přistaví. Se vším komfortem člověka, který musí hlídat zavazadla, děti, lehce zletilou dceru, sklerotickou tchýni atd. v chumlu stojících a okolo procházejících lidí. Tohle se opravdu nepovedlo, zvláště když informační tabule u postranních podchodů nejsou (nebo tam aspoň nebyly koncem října t.r., jak rád zopakuji). A vysvětlím i jak jsem to zjistil: jezdím ponejvíce směrem na Plzeň, takže se mi vyplatí číhat u pravého podchodu, že... To už máme zažité. Nyní jsem musel stát v hlavní tlupě u prostředního a po oznámení perónu pro Rx směr Cheb zrychleným přesunem doklusat k pravému podchodu a tudy na příslušný perón. Mě tohle nepřijde úplně v pořádku, jako platícímu cestujícímu.
Ještě jednu připomínku ohledně opožděného přistavování souprav: v létě se stalo nejednou, že spoj vyjížděl i deset minut opožděn z důvodu vybavování a nakládání kol několika skupin cyklistů do služebáku. I oni se museli s kolama brodit podchodem mezi jinými cestujícími, potom se shoufovat u služebáku a dohlížet na navagónování kol. Samozřejmě ucpali kus nástupiště a vlastně nezaviněně si museli vyslechnout pár narážek dalších lidí. Pohoda a radost až do rána... To se nám to cestuje.

Back
Nahoře