Zajímavosti z tisku a webu

Vidím to na posunu u nás na vlečce. Jezdíval cca před deseti lety "Bumlák" ve složení: Žehlička + Tenhle "Prkač" 704 + nákladní vozy (počet různě) a na konci "hitlák" Daak. Žehlička to vždycky dotáhla do stanice a tam, kde nebyla elektrika, tam to měl rozposunovat diesel. Ten, pokud se ho vůbec podařilo nastartovat, kleknul většinou hned poté. Tak jezdil v Rájci po nádraží s tou žehlou a když potřeboval nasunout vagóny do Chemy na vlečku, posbíral na nádraží všechny vagóny, co našel, aby se mu podařilo hodit ty naše alespoň za bránu. A to málem vypadl fíra z boudy, jak koukal, jestli má ještě vůli, aby nevyjel smetákem z poddrátů. Pak tohle skončilo a začala jezdit 731. To není špatnej stroj, ale taky za Blanskem shořela na trati, za sebou vagóny od metanolu. A to tvrdili, že tohle není mašina náchylná na oheň. Jezdí do teď a moc problémů s něma jinak nebylo. Občas jezdí brejlovci 753 a 750. Ta 750 taky jednou klekla a nemohla se dostat z vlečky. Novej pult a ve strojovně čtyřicet let starej šrot. Nebo jezdí jedna nebo dvě kočky. Podle toho, kolik táhne kontejnerů ze Skalice do Velkých Opatovic do šamotky. Co kde zbyde, tak dostanou na cestu. Já těm četám vůbec nezávidím. Každej den trnou, jestli vůbec dojedou zpátky do Maloměřic. "To je radost".

No, celkem by mne zajímalo, koho mysleli tím nejchytřejším fírou a nejdrzejším mechanikem ze 451. Několik tipů bych měl. Znal jsem dva "všude byl, všechno zná, mě se nic nemůže stát", jiný "od všeho má klíče" a měl takovou nelichotivou přezdívku. Mechaniky jsem znal jen při střídání, ale legendy se vyprávěly. Jo jo, to byly tenkrát časy. To se člověk do práce i těšil, vždy byla nějaká legrace. Bylo i hodně horkých chvilek, ale člověk vzpomíná jen na to dobré. A ta dlouhá turnusová volna, to byla vždy malá dovolená.
Ale nějaká podobná historka o rychlobrzdě se mezi fíry vyprávěla. Jen to bylo trochu jinak. "Stůj zastavte všemi prostředky", to jsme si nemávali rukama, ale na tohle se používal jednoduchý a stručný hovorový termín "Dobrá". A nějaký mechanik se zakusoval do bábovky a nahlas si pobrukoval "Ta je teda dobrá". Zamyšlený fíra uslyšel "Dobrá" a sekl tam rychlobrzdu. A pak jej s kompresorovou tyčí v ruce honil po poli za křiku "Ty vole, já tě zabiju. Jako to, že fírové některé mechaniky vyhazovali, byla skutečnost. A strojmistrovi říkali, toho už mi nikdy nedávejte. Naštěstí jsem takový problém neměl. Vycházel jsem s každým v dobrém.
Za mých časů tam sloužil jeden takový zvláštní člověk, mechanik. Na šichty dojížděl odněkud ze Vsetína. (Do Prahy je to kousek :) ). V Praze nebydlel, maximálně přespal v šatně na lavici. Pravidelně vybíhal z rychlíku v Pardubicích, kterým jel z domova na šichtu, ke služebnímu telefonu u výpravčího a volal strojmistrovi, že se hlásí na směnu, ať mu vezmou papíry fírové. Stíhal to tak akorát rovnou na vlak, co měl jet. Ale jednou telefonoval strojmistrovi, že nestihne přijet na šichtu vůbec. "Pane strojmistr, ten rychlík, kterým jezdím, mívá pravidelně 10 minut zpoždění, ale dnes nevím, co se děje, on jel včas a proto mi ujel".

Stůj zastavte všemi prostředky maskovat na Dobrá? Tak to je slušná debilita.
Nesmíš mu vše věřit doslova. Ve vskutečnosti se používal slangový výraz "STŮJ - DOBRÁ !" jako "Stůj, zastavte všemi prostředky!" a výraz "dobrá" jako "zastav"/"stůj" při předávání návěsti za posunu. Není dobrá jako dobrá.

bob57_cz: Ať tak či tak, používat pro zastavení slovo Dobrá, mi opravdu nepřijde rozumné, ale na dráze logiku nehledej.... A pokud mám dobré info, tak řada 102 by už měla být na okruhu.

..., používat pro zastavení slovo Dobrá, mi opravdu nepřijde rozumné, ...
Hmm, stopadesát let to fungovalo na dráze a nádražáci tomu rozuměli napříč všemi profesemi, dokud nedorazila nejmladší počítačová generace rychlokvašek. Nedostatečná ošulená "odborná" příprava samozřejmě nese své ovoce v podobě daně za zjednodušení.

Zaujímalo by ma, či došlo aj k úprave podvozkov.....Bola okolo toho celkom dobrá mela čo som počul....(údajne mali byť použité podvozky Siemens) A potom či sa predĺžila celková dĺžka skrine.

KeĎ to tak pozerám s bočného pohľadu tak sa nezmenilo nič. Nuž nič moc teda.

Dem, zbynda, tyhle moudra asi ventiloval nějaký "odborník" u piva nebo na nějakém diskusním fóru tak dlouho, až to začalo být vnímáno jako pravda, ne?;)

Edie já jsem dělal na dráze víc jak 30.let a věř tomu, že se "dobrá" pro zastavení u posunu používalo normálně.

Já, ač vnitřní dráhou nepolíben a oproti některým zdejším jsem mladé tele, tak slovo "dobrá" jako pokyn pro zastavení vnímám naprosto běžně ... i třeba když někomu ukazuju při couvání, také používám "dobrá" ve smyslu zastav, takto / na toto místo to stačí ... takže,
se "dobrá" pro zastavení u posunu používalo normálně
nemám důvod nevěřit, ba naopak, ono to i z logického hlediska vyplývá ... a než vyžblekotat do vysílačky Ano, zde mi zastavte, takto to stačí, tak si "dobrá" zachvíli osvojí snad i cvičená vopice. Stručné. Jasné. Člověk pochopí, zbylé existence se budou dohadovat ...

... konec konců vždycky záleží na domluvě osob, kterých se to týká, no ne?

Výraz "dobrá" se neučí ani ve škole, ani v kurzech. Až člověk přijde na zácvik do provozu, pak se teprve těm správným výrazům doučí. A funguje to snad od dob, co vlaky začínaly jezdit.

Back
Nahoře