Zajímavosti z tisku a webu

To sú najrelevantnejšie informácie. Nový čas, blesk, topky a podobne......a čo sa kde šuchne....Jozef nie si moderný.

Mimo to, ještě k podvozkům 14Ev pro ZSSK: Jsou nové, se vzduchovým odpružením a budou se v Cerhenicích na prototypu testovat, než se pustí do série.

Tak to je možné, ale v tom případě je to nějaká akce ČD a se Škodovkou to má společnou jen tu Plzeň.
Ano, tváří se to tak, ale přístup výrobce k dodávání náhradních dílů, sic na více jak pět let stará vozidla, která se dnes stále vyrábí v podobném provedení, je tristní a jednotky více stojí na banality, než jezdí.

@poison - Já teda nevím, jaká situace panuje tam u vás, vím teda jen o tom, že v létě se pantery nahrazovaly žehlama s klasikou, ale u nás jezdí pantery spolehlivě, nikdy nebyly slonama nahrazené déle, jak 3 dny (v PJ Bohumín jsou teda čísla 650.007 a 008). Nicméně, když tím občas jedu, mám pocit, že mi vlak za chvíli spadne na hlavu, to zpracování je nic moc.

Abych tohle celé uvedl na správnou míru 650-001 stojí v plzeňském depu, škodováci si z jednotky odvezli vypálený výkonový bloky a čeká se na jejich dodání a opravu. Problém je, že 650-001 byla prototypová, takže je tam plno věcí jinak než na sériových jednotkách.
Další jednotky mají problémy s regulačními bloky přítlaku sběrače. Prostě přítlak na trolej je větší, než má být. Bohužel tohle jsou věci, za které je plně zodpovědná Škodovka a to že dvě jednotky už stojí odstavený v řádech měsíců je docela problém. Viz nahrazování klasickými soupravami s nutným objížděním v cílových stanicích, popřípadě nahrazováním řadou 210, která nemá šanci stíhat jízdní doby.
Ono si teď můžete říct, proč se jednotky od Škody braly a né od jiných výrobců. Vysvětlení je jednoduché, Škoda nabídla ve výběrovém řízení nejnižší cenu a podle zákona ČD jako státní podnik musí z nabízených cen vzít tu nejnižší. Tohle je i u např. náhradní autobusové dopravy při plánovaných výlukách, vysoutěží se ten, co nabídne nejnižší cenu, i kdyby byl z opačné strany republiky.
Tohle Jančura nebo Leo nemusí, takže si můžou jako soukromník koupit kteroukoliv mašinu na trhu podle vlastního uvážení.
Trochu paradox, ale co v téhle zemi není.

No není to o tom, že by se škodovácký servis o tohle nestaral. Pes je zakopán někde jinde. Vím že existuje zpětná vazba z provozu a realizuje se řada technický změn i úprav zpětně (přes servis). Nejsme hloupí a přes snahy prorazit na všechny světové strany víme, že na českých kolejích jezdí morálně zastaralý vozový park. A že potenciální zákazník je na dosah ruky. I přes nepřízeň současného ministra a soudní tahanice.

Tohle je bohužel politika zasahující do vysokých míst. Jen jsem chtěl naznačit pro ty, kteří stále hledají jen nedostatky a porovnávají ČD s jinými dopravci, že je to nerovný boj se zněmím zákonů a zákonodárců. Viz. soudní tahanice s řadou 380.

Význam má hned titulní fotografie, na které je konečně vidět skutečný tvar střechy patrové jednotky, která je na výkresech nesprávně kreslena jako plochá.

Back
Nahoře