Zajímavosti z tisku a webu

Jj. Na idnesu se už nějakou dobu válí placený článek o prototypových turbínkách Škoda TL659.0 a kolem toho bláboly o slepé uličce. Nějak se u toho ovšem zapomnělo že si tu slepou uličku prošláply prakticky všechny významné lokomotivky ve světě. S větším, či menším úspěchem. Myslím, že to mělo i jiný význam - vizitku pro danou firmu, že je technologicky na výši.

Jj. Na idnesu se už nějakou dobu válí placený článek o prototypových turbínkách Škoda TL659.0 a kolem toho bláboly o slepé uličce. Nějak se u toho ovšem zapomnělo že si tu slepou uličku prošláply prakticky všechny významné lokomotivky ve světě. S větším, či menším úspěchem. Myslím, že to mělo i jiný význam - vizitku pro danou firmu, že je technologicky na výši.
Dokud stála nafta pár halířů tak to byla dobrá perspektiva. A v USA se turbínové lokomotivy poměrně dobře využily. U nás nevím, tady ty vzdálenosti takové nejsou, tady spíš počítali konstruktéři s exportem do SSSR nebo jak říkáš to byla ukázka schopností výrobce.

No a jakou to mělo výhodu? V tehdejší literatuře se člověk dozví akorát o úspoře strategické mědi.

Také jsem četl tento zajímavý článek. Ale dát mu nelichotivou poznámku, že je placený? Těch pár korun měsíčně? Nechci dělat reklamu, ale já už mám z členství dost slušnou knihovnu e i audioknih. Zvykejte si, za informace se platí.

Ta turbínka asi byla opravdu krok vedle. Spotřeba, šestikolák s omezením rychlosti do oblouku a nakonec musel tahat cisternu s palivem. Ale asi za bolševika se na spotřebu nehledělo. Viz Sergej. Kamarádšoft se SSSR a nafta žádný problém.

Správa železnic představila aktuální stav přípravy vysokorychlostních tratí v ČR​

Vysokorychlostní tratě v ČR - PDF

Back
Nahoře