Nemá někdo zkušenosti se síťovými připojením v Desítkách ? Protože jak to často blbne, to už se někdy nedá. Například nyní jsem potřeboval něco stáhnout ze starého notebooku (pro potřeby MSTS). Notebook s W10 mi po otevření síťových připojení stále nabízí jen síťový PC (win XP) ,ale notebook s XP nikoli. Přitom ze starého notebooku se dostanu jak do notebooku s desítkami, tak do stolního PC. Takže jsem musel potřebný soubor nejprve po síti zkopírovat na velký PC, který vidí všechny počítače v síti a od něj jsem si soubor konečně mohl stáhnout do notebooku s desítkami. Pro upřesnění, přímé zadání síťové jednotky příkazovým řádkem jsem zkoušel a nejde, nabízí to diagnostiku systému, která stejně nepomůže.
Ale doma mám situaci ještě komplikovanější. Z žádných XP nevidím do notebooku s desítkami. Z Desítek na Notebooku jsou některé síťové počítače dlouho neaktivní (mezi sebou a notebookem 10 vše OK), ale nakonec se zadaří. A nejhorší je tisk z notebooku W10 na tiskárnu HP CP1215 připojenou na PC s Win10. To jednoduše funguje asi na 5 %. Většinou se nevytiskne nic. Ale jakmile PC s Win10 restartuji a nabootuji winXP, tak Tisk z notebooku W10 na tuto tiskárnu, ale tentokrát s XP tiskne bez problémů, jen barevné podání je trochu zkreslené, někdy to dělá i barevné závoje. (CP1215 je aktualizovaná pro Desítky) Takže síťový tisk nejčastěji řeším tak, že z notebooku vytáhnu flešku a přehodím do počítače s tiskárnou. Je to mnohem rychlejší než domlouvat síťovému připojení.
Ale co mi vadí nejvíc, nedávná aktualizace WIN 10 Professional (tlačítko "vypnout" ve Start se změní v "napájení"). Když kliknu na síť, tak zmizela ikonka vlastního počítače, což mi nevadí, ale zmizela ikonka síťového cloudového disku. Sice na něj mám zástupce na ploše, takže se tam dostanu, ale je problém, pokud chci uložit nějaký soubor přímo na cloudový disk, tak když rozbalím síťové jednotky, tak tam cloudové úložiště nemám. Přitom notebook mám s Win10 home, tady podobná aktualizace nebyla a z tohoto počítače cloudový disk vidím bez problému a mohu tam přímo například ukládat.
Doma mi možná zhoršuje tyto nepříjemnosti router, mám nějaký Tenda a prý to nebyla moc dobrá volba. Hlavně se stovkovou rychlostí pro kopírování na cloudový disk. Hračka za šest stovek, tenkrát jsem to musel rychle řešit, protože mi odešel Edimax.
Zkrátka celé slavné Desítky mne začínají pěkně sr*kakat. Jsou to sice maličkosti, ale tak nějak mi to dělá souvislosti, že s desítkami si musíte koupit vše nové včetně tiskárny. Vždyť ani CD k základní desce ve WIN 10 nejde načíst pro nepodporu, nenainstaluji ani žádné nástroje, ani u výrobce desky ASUS k tomu nic není, jen něco pro SSD disky a novější verze Bios. Zlaté Sedmičky a zlatá XP.