Počítačová poradna všeobecně

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Čaute chalani

cez víkend som narazil na problém, s ktorým si neviem dať rady. Na PC mám nainštalovaný WIN XP už asi rok, všetko ide v poriadku, doteraz nebol žiadny problém. Včera sa však jeden vyskytol. Pri kopírovaní z DVD do PC ( súbory s velkostou cca 100 MB ) pri každom pokuse PC zamrzne. Niekedy sa jeden súbor skopíruje, a pri druhom už PC zamrzne, inokedy zamrzne hneď pri prvom súbore. Na PC som nerobil žiadne úpravy, nič som nemenil, nič neinštaloval. Neviete mi niekto poradiť, v čom by mohol byť problém? Vopred ďakujem

Peter

Zkus nástroj obnovení systému. Občas to řeší zdánlivě nevysvětlitelnej problém ;-) Nástroj je normálně součástí windows. Kdybys to nemohl najít, tak to naklapej do nápovědy a tam už ti to vyplivne i odkaz. Ale používej u toho rozum, protože by si ten PCmohl taky z*u*v*t

Možná stačí použít čistící DVD/CD. Může být špinavá optika, ale to spíše skutečně vypadá na chcíplou mechaniku.

Nezdochla DVD mechanika?

Pokud Ti to dělá na všech CDčkách,tak je to mechanika,ale někdy stačí lihem očistit CDčko

Miran napsal:
Možná stačí použít čistící DVD/CD. Může být špinavá optika, ale to spíše skutečně vypadá na chcíplou mechaniku.

Zajtra ju vyskúšam ešte vyčistiť a uvidím. Ak to nepomôže, budem musieť kúpiť novú.

Ahojda panstvo!

Potřeboval bych prokonzultovat jeden problém. Už asi rok mám notebook. Problém se projevuje prakticky od zakoupení. Jedná se opřehřívání GK a severního můstku, kdy teploty atakují hranice 90°C. Nejdřív jsem si říkal kašlu na to, nebudu holt hrát nejnovější hry. Jenže pak přišel i problém s msts, který ohřívá GK podobně (víceméně stejně). První po čem jsem šel bylo chlazení - prach ve ventilátoru. Je to asi 3 neděle, co jsem si koupil teplovodivou pastu, rozdělal počítač, štetečkem PC vyčistil, vyměnil pastu a zase zkompletoval. Pozoroval jsem mírné, ale opravdu mírné zlepšení. Prachu bylo pomálu, tak jsem ani nic jinýho nečekal.

Nové hry mi jdou plynule krásně, ale potom přijde chvilka, kdy se GK nebo severní můstek zahřeje na nějakou teplotu a začne omezovat svoji funkci. Vše funguje pomaleji, hra se kouše. Chvíle chlazení - minimalizování na lištu a maximalizování a hra zase chvilku běží a pak se seká. V MSTS klesne FPS pak se zase zvýší, klesně zvýší se tad furt dokola. V MSTS se problém začal projevovat až po zásahu do nastavení GK pro msts. Nerejpal jsem se v ničem zásadním, jen jsem zvyšoval vyhlazování hran, anizotroping apod. Když jsem se nad tím zpětně zamyslel, tak ten samej problém v mení míře jsem pozoroval i při původním nastavení.

Kde je chyba? Proč má Gk v klidovém stavu teplotu 56 stupňů? Napadlo mě ze spodního krytu srhnout tu stříbrnou folii, ale to asi nebude ta psrávná volba. Podložka pod notebook vychladí max 10°C a to taky není řešení. Mohl by problém způsobovat nějaký program běžící na pozadí, nebo virus?

Pokud budeme předpokládat, že je vše pořádku, tak od výrobce notebooku bylo poměrně nezodpovědné nezajistit dostatečné chlazení i při plném výkonu.

Čili prosím jestli by se se mnou někdo nepodělil o své zkušenosti popřípadě radu. Díky

Tohle bych viděl na reklamaci. Ale měl jsi to udělat hned, jak jsi notebook koupil. Teď když jsi tam vrtal, jestli nebude problém. U normálního PC vyhodíš grafiku a vyměníš za jinou, ale s notebookem se budeš trápit do konce užívání.

Ale proč by stejně topil i severní můstek? Ještě mě napadlo, že by nemusel chodit ventilátorek na základní desce. Podle mě bude zakopanej pes někde jinde. Ona ta grafika koneckonců bude mít vyšší teplotu než procesor. Více se zahřívá a heatpipe vede od procesoru přes grafickej procesor až k žebrům s ventilátorkem.

Někdy se stane, že ta heatpipe neodvádí teplo tak, jak by měla. To je potom na výměnu.

Zdravím chlapi. Mám jeden problém a neviem si dať rady. Priateľka mi dnes doniesla notebook HP 550, aby som jej preinštaloval Windows - verzia Vista basic 32bit, pretože už ho má v žalostnom stave. Problém je, že inštalačka Windowsu je na skrytom disku v notebooku a neviem sa k nemu nijako dostať. Čítal som niečo o recovery managerovy, ale nič takéto tento notebook nemá, alebo to neviem v ňom nájisť. Môžete mi prosím poradiť aké mám ďalšie možnosti, lebo už sa s tým trápim od rána a ešte som sa k ničomu nedopracoval. Budem vďačný za každú radu.

Priateľka má tiež notebook asus eee neviem presne ktorý typ, asi 1005 to je jedno, ona dostala Windows na CD, aj keď CD-ROM nemá. Recovery taktiež nešlo tak sme to museli riešiť pomocou CDčka. Zohnali sme externú CD-ROM a tak. Ale v notebooku žiadny skrytý Windows nemala, ani som sa s ním ešte nestretol, a to som už pracoval s dvoma HPčkami. Nedostala k tomu dáke CD?

Hold máte nelegální SW. Jedna z licenčních podmíek je mít originál médium se systémem. Ale mít to jen někde na HD, nevím nevím.

Zbyněk Šemora napsal:
Hold máte nelegální SW. Jedna z licenčních podmíek je mít originál médium se systémem. Ale mít to jen někde na HD, nevím nevím.

Zbyňku, ono je to u notebookov pomerne bežná prax. Na HDD je image inštalačných médií a užívateľ si môže pomocou k tomu určeného SW vytvoriť záložné inštalačné média. Bežne to takto robí HP, ale aj Lenovo a Toshiba u svojich lacnejších modelov. Teda samozrejme za predpokladu, že dotyčný člobrda nekúpil noťas bez OS a nejaký si tam "svojpomocne" nainštaloval.

Naposled editoval moderátor:
Ty brďo. Já bych takovém SW nevěřil. Zatím mám vždy v šuflíku originál cd (DVD) Ale vlastně MS Office, zde už se kupuje jen klíč a SW je ke stažení z webu. Tak proč by to nešlo i u OS.

Ivan.ps napsal:
Problém je, že inštalačka Windowsu je na skrytom disku v notebooku a neviem sa k nemu nijako dostať.

Recovery by sa malo spustit klávesou F11 pri štarte notebooku. Tým by si sa mal dostať k tej skrytej particíí na disku, na ktorej máš inštalačku

HP nedává recovery media k notebookům už dlouho. Ještě do nedávna bylo možné si je pomocí průvodce vypálit, ale i to už je minulostí. Nyní si uživatel musí sám zálohovat HDD. Jiná možnost není. Pokud nefunguje F11, tak je problém.

Zbyněk Šemora napsal:
Teď se prodávají noťasy bez DVD,vše je na disku.Když chcete mít DVD s instalačkou,musí se extra objednat,známý za to vysolil 300,-Kč.Takže s tím nelegálním SW bych byl moc opatrný...

Back
Nahoře