Test stability MSTS u Windows 7 na konkrétní aktivitě

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Výzva pro všechny kteří máte v počítači Windows 7 a máte trať Bratislava - Praha

Načtěte si aktivitu Topírna noc a jezděte puklíkem posun dle pokynů.
Kdo dokončí po 40 minutách posun a přejde na 163 se kterou odjede do Libně vyhrál.

Tak tomu bylo, když jsem měl tento počítač v říjnu 2010 nový.

Aktuálně, pokud mi hned na začátku nevyhodí chybu nenačtený motor 830, tak po deseti minutách se mi 100% nenačte vjíždějící Ešus. Nakonec to končí pádem hry.

Na tuto chybu jsem přišel u aktivity Vysočina, kdy s Pannoniou se skrz chybové hlášky nemohu proklikat Prahou. Michal má ten samý počítač a problémy stejné. Poslal jsem mu saves z rozehrané aktivity.
Na tom samém PC jsem zkusil XP, stejné nastavení a žádný problém, že by se něco nenačetlo.

Kde může být chyba ? Proč mi to v říjnu fungovalo ? Když porovnám co jsem měl tenkrát nainstalováno a co nyní, tak jediná změna jsou aktualizace Windows.
Jinak mám W7 Professional 64 bitů
Samozřejmě parametr a nastavení prostředí jsou samozřejmost.

Ahoj Zbyňku, tak přesně proto jsem zatím zůstal u XP Profesionál, lae mám zlé tušení, že zanedlouho to bude nudržitelné a budu muset na nový OS. Takže se jen hrozím, co bude. Jinak dle mně to jsou právě nové aktualizace Windows, které s MSTS nespolupracují, prostě je to stará hra a udělaná tak nešťastně, že například jsem zzjistil (no já ně, ale kámoš co do PC dělá), že MSTS komkrétně u nových ovladačů NVIDIA, jakoby GK nevidí, takže ji nevyužije ani z 5%, tím to nehorázné FPS, no a já z toho dedukuji, že u 7-ček prostě nevyužije paměť OS., ale já nejsem expert.:D Mně i po výměně GK za ATI, MSTS jede v pohodě, ale editor, tak to je zatrest, posuny po kolejích při tvorbě aktivit, tak než se to rozhýbe... To jsem neměl ani na starém železe. A další problém s GK, ráda padá při přehazování ponechání parametru rozlišení stran, takže někdy se mi totálně počítač vyhryzne a konec. Takže, jak píšu na začátku, mám belké obavy, že pokud se navydá nějaký nový simulátor, či ubdate MSTS, tak za nedlouho bude velký problém na nových PC hru spustit korektně.
Dan

Takže Zbyňku, nejsi v tom sám. Včera se mi aktualizoval Win XP Profesional a při testech moji aktivity pro 321-čku mi taky aktivita spadne s hláškou o nenačtení vozidla, akorát po save a load to projedu.;)
Dan
Ps: množstvím traffic jak mám ve zvyku dávat to není, je to aktivita stavěná na starým železe, takže traffic o hodně míň a spíš jsem ještě ubíral, Martin dával na koleje statické objekty.:D

Ja som pár krát skúšal, keď som mal prejsť úsek kde mi spadlo MSTS z dôvodu nenačítania vozidla, zmenil som pohľad doprava alebo doľava, a vtedy som ten úsek prešiel v pohode, akonáhle som mal pohľad dopredu tak mi to spadlo. Toť moje skúsenosti.

Pište sem prosím jen, co máte sedmičky a jaké máte zkušenosti u jmenované aktivity. Nenačítání se projevuje už do 10 minut.
Bobor. Ty jedeš na Sedmičkách tuto konkrétní aktivitu ?
V XP to nepadá nikde. Nepotřebuješ se otáčet pohledem a klidně se můžeš kochat všemožnými venkovnímu pohledy. Ta samá aktivita.

Áno na sedmičkách 64bitov, XP som neskúšal, tiež ma to vyhadzovalo, preto som to riešil tým že som zmenil pohľad doprava, kde je menej detailov, a potom ten stroj načítalo pekne okolo mňa prebehol a mohol som ísť ďalej.

Tak pro zajímavost jsem to zkusil, tuhle misi vlastně úplně poprvé. Mám sedmičky 32bitové. Mise se načítá 1 minutu a 3 sekundy díky Trainstore. Nechápu kdo to u takových tratí nepoužívá a čeká 10 minut až zahřmí:D. Při jízdě s Es se zobrazila hláška o nepřidání vozidla 830 185rv do světa. Šlo to odentrovat, traffic pak přijel bez ní. Vozidlo ale mám a je bez chyb. Při sunutí druhého Es zpátky za přesuvnu jsem překročil o 0,1 km/h rychlost a vyhodilo mě to ven. Natáhnutí hry nešlo ani z jedné uložené pozice. Za jakékoliv násilné ukončení mise bych střílel :twisted:, tady je vidět k čemu to je - takže znovu od začátku, dostal jsem se až k přivěšení elektrik. Nezobrazila se mi ale před tím hláška při zastavení u té "boudy", napadlo mě popojet a zastavit až později a tím jsem přijel pozdě a byl jsem zas vyhozen. Načtení z uložené pozice zas nešlo, tím jsem dotestoval.
Jinak FPS v průměru kolem 21, minimum 13, maximum 52.

Jacku, díky za test. Jen pro info. Schválně jsem si stopnul načítání bez Trainstore (jen Activity mover, kdy je přítomna jen jedna aktivita) od odkliknutí po zobrazení zadání. Přesně 50 sekund :D
Ta 830 se také někdy nenačetla, ale já skončil vždy po načítání 471 asi po 10 minutách.
Takže jsi na tom lépe, jen jsi asi nejel z doporučené strany stanoviště, že se nezobrazovaly hlášky.

Jaká je cena?
Já to projel, bez jakýchkoli hlášek o nenačtení vozidla, škubání a pádů. Jelikož jsem překročil 1x rychlost, následovalo vyhození. Aktivita v pohodě načtena ze zálohy. FPS 13-37, jednou pokles na 3. Se 163 spojeno v 18:36:14.
Mám Win7 64 + aktualizace + zkušební SP1, AMD Phenom II X4 940, ATI Radeon HD 4770, 4 GB Ram. Oproti desateru mám vypnutý Swap! Mem:512.

Takže pokračuju na Libeň.

wlczak: Tak problem bude nejspíš někde u těch aktualizací, ty mám zakázaný. Mě když Topírna nepadne na načtení nějaký mašinky, tak zahořim na saves, který se nenačtou, ať už zkusim nahrát pár sekund po začátku, anebo posunu na Masně...Zkusim zakázat swap a vrátit parametr z 1024 na 512. Jinak fakt nevim, nahraju si XP a všechno snať pošlape, jak má.

Pokud už vyskočí nějaká chybová hláška, tak mám pocit, že saves už po té nefunguje obecně a vždy jsem se musel vrátit někam zpět, kdy uložení bylo provedeno při 100% stavu.

Zbyněk: Nenačte se, i když hláška nepadla...Mám podezření na ty aktualizace či SSD. Zrovna jsem zkoušel novej cab na 122 ve volný jízdě z Chlumce a poprvý pád hned po sáhnutí na BS2 a podruhý po výjezdu z nádra...Zdá se mi, že ty problemy se stupňujou. Zkusim dneska natáhnout XP. Anebo další nešťastá sestava. Jinak mám AMD PII X4 3,85GHz, 4GB DDR3 1600 CL7, ATI HD5850, SB Audigy, SSD OCZ Agility 2, to celý v desce ASUS M4A89TD PRO/USB3 a W7 64 Ultimate.

můj test: 1. pokus po zavření úvodního okna jsem přepl na pohled 2 a okamžitě pád, 2. pokus vyhození, nevšiml jsem si že pod F5 mi to nevim proč ukazovalo rychlost v mílích takže 3. pokus rychlost podle F4, po zavření úvodního okna jsem cca 5 vteřin nic nemačkal a až po té jel, od té doby bez problému a jakéhokoliv pádu nebo hlášky o chybějících zvucích nebo vozidlech až do přeskočení na 163. Tam jsem úkol ukončil. FPS 8-15, windows 7 ultimate 64bit. Konfigurace notebooku: acer extensa, AMD Athlon 64 X2 (1900mhz), ATI Mobility Radeon HD 3200, ram 4GB. Vše by mělo být nastaveno podle desatera

Takže moje výsledky:
Test bez jediného pádu, bez jediného problému s načítáním vozidel. Čas přelezení na 163 v 18:38. Jediné co je potřeba, je jízda přesně podle pokynů, tedy změnit směr pohledu hned při připojení plného Es za přesuvnou, vyklonit se z okénka a už kabinu neměnit. Směr volit normálně (W - S) a pohled pomocí šipek nahoru - dolů. Pohled 2 nebo 3 jsem potřeboval pouze při sunutí soupravy elektrik (ono je blbě vidět na konec soupravy a posunovač si právě odskočil na pivo). FPS 8-15 podle směru pohledu. Rozlišení 1600 x1200 x 32, detaily grafiky vše naplno. Parametr -mem:1024. Nepoužívám Trainstore pouze ActivityMover od Martense.
Sestava
AMD Athlon 64 X2 5400+ 2.80 GHz
RAM 4 GB A-Data 800 MHz Dual Channel
MB Gigabyte GA-MA790X DS4
GK Nvidia GForce 8800 GT
Disk Seagate ST3200822AS
Monitor Acer AL2623W (26 palců)
Taktování procesoru, pamětí a desky ponecháno na defaultních hodnotách
OS W7 Ultimate 64, všechny aktualizace nainstalovány.
Swapovací soubor je zakázán.

Mirane, ještě prosímtě projeď to finále Pannonie, co jsem Ti poslal saves.
Pokud Ti to pojede bez problémů, tak je to tím swapákem. Večer to vyzkouším u sebe.

Zbynek: XP jsem ještě nenatáh, ale jel jsem dneska znovu s parametrem 512 a dojel sem bez problemu až k hlášce, že mám najet na těch pět mašin, po přestavění výměn a rozjetí na loko pád bez chyb. hlášky, tak jsem to zkusil ještě se zakazanym stránkovánim a to se skoro nehlo ani kolo, pád po ujetí pár metrů.

Hujan napsal:
...a dojel sem bez problemu až k hlášce, že mám najet na těch pět mašin, po přestavění výměn a rozjetí na loko pád bez chyb. ....
Tohle je jasná a už vyřešená věc. Když se tohle stane, je příčina ve změně nastavení MSTS a neprovedení reinstal MSTS BIN. I když mám pocit, že současně, když se BIN nereinstaluje, tak topírna spadne hned na začátku.

Zkusil jsem vypnout stránkovací soubor, jak mají tací, kteří topírnu projeli.
Kdepak. Naopak se to zhoršilo a spadl jsem hned po prvním přejití stanoviště.
Testujte tedy dál, ať se dopracujeme k nějakému řešení.
Finál Pannonie skz Prahu mi spadne ve Vršovicích také.

Je zajímavé, Windows 7 je tady už relativně dlouho a nikdo podobný problém nehlásil.
Ale je možné, že někdo něco hlásil zjednodušenou formou a ostatní jsme ho odbyli, ať si PC nastaví podle desatera a hlavně ten parametr, jak stále doporučuji já. Bohužel, to platí jen pro XP. Tam problém opravdu není. Ještě tedy zbývá rozdejchat ty sedmičky, aby to všem šlapalo.
Třeba to funguje jen na AMD, ale Intel kamarád s MSTS není.
Testujte.

Tak jsem dělal další testy. Už mám alespoň 20x projetý stejný scénář aktivity Vysočina (Pannonia) od příjezdu do Prahy Vršovic. Standartní nastavení dělalo problém hned při vjezdu do tunelu.
Zkoušel jsem vše možné i vypnout swapák a vše bylo jen horší a horší.

Dnes jsem zkusil poslední kombinaci. MSTS na oddíle D hardisku, kde mám sedmičky a stránkovací soubor na druhém fyzickém disku, hodnota 6200 (4giga RAM)
Vypadalo to velmi nadějně.
Tunel jsem projel bez ztráty květinky, zvládlo to i načtení veškerého traffic na hlaváku (8 dílná 452 a rychlík do Plzně)
Do haly jedu s FPS 17, které pak vystoupalo na 21. Provedu posun, FPS kolem haly kolem 20, vjedu do tunelu, zastavím, kolem projede rychlík do Plzně, přejdu na druhé stanoviště a od této chvíle je vše špatně. začalo to FPS 5, které trvalo dokud neodjela 8 dílná 452, najel jsem na vozy a přejdu na druhé stanoviště. zmizel front, tak přejdu ještě jednou, front už vpořádku, ale nenačetly se některé vozy odjíždějícího 452 (jiný tam už není).
Ale šlo to odkliknout. Jedu na ONJ. Po zastavení ve vjezdu se nenačetla většina pendolina a velká část 6 vozové 451. Jedu až k zarážedlu přískoky s FPS 5.
Nastavení v AI Suite mám na Turbo, tedy takt 2960 MHz, ramky 1400.

Přerestartoval jsem se do XP, kde jsem si nastavil v AI Suite stejné prostředí. A jedu tu samou scénu. (stránkovací soubor mám na C, kde je systém).
FPS je stejné až do šibování v Smíchovském tunelu. Tam po přejití na druhé stanoviště mám stále FPS kolem 17 až 20. Odjedu na ONJ, zastavím ve vjezdu, vše se vpořádku načetlo a odstavuji solo mašinu. Jedu proti traktoru se soupravou, pendolinu a dvěma odstavenými 451 s FPS 21, které postupně narůstá až na 50. Dojel jsem bez ztráty jediné květinky.

Já se dostávám k závěru, že procesor i5 má spolu se Sedmičkami nějakou umělou inteligenci a po nějakém čase začne nesprávně vyhodnocovat situaci v MSTS.
Včera jsem jel Topírnu noc, kdy jsem měl už swapák na jiném disku, ale na tom samém oddíle i MSTS. Zpočátku se také zdálo, že vše šlape normálně až do chvíle, kdy jsem sunul konvoj lokomotiv a pohled z okénka mi srazil FPS také na 5. ( jen při tom pohledu, jinak 20 až 40) Sice jsem dojel až k přestupu na 163, ale pak začaly vstupovat další traffic a opět chybové hlášky.
Takže co s tím ?
Ale i tak, stránkovací soubor na jiném fyzickém disku má zatím nejstabilnější výsledky. Když už se cokoli nenačetlo, šlo to alespoň odkliknout a aktivitu dojet.

Zbyněk Šemora napsal:
Kdo dokončí po 40 minutách posun a přejde na 163 se kterou odjede do Libně vyhrál.

Tak jsem vyhrál. Po mnoha pokusech jsem zjistil že pomohlo snížit mem1024 na mem512. Vše bez jediné chybové hlášky a FPS se pohybovalo kolem dvaceti ale ne míň jak patnáct.
Windows 7 Professional 64bit
Intel Core2Quad Q6600 2,88Ghz
ATI HD5850
RAM 4GB

Scotty díky za radu. Pomohlo to. Já testoval Zbyňkovu Pannonii. Opět se ukázaly dvě staré pravdy:
1) Méně někdy bývá více.
2) Nejlepší řešení jsou ta nejjednodušší.

Dokonce i přes parametr mem512 mělo na konci aktivity MSTS zabrané více než 870MB paměti.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře