Joysticky, gamepady a MSTS.....

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Asi jsem zase objevil Ameriku.
Ježišek byl na mě hodný a na stará kolena jsem si koupil Joystick Logitech Attack 3 Zaujal mne programovatelnými tlačítky. Cena kolem 600kč.
Normálně když zásilka dorazila s jiným zbožím, zavřel jsem oči a krabice s hračkou putovala rovnou do skříně a čekala asi týden na dnešní večer.
:D
Po nainstalovaní SW mne čekalo překvapení. V nabídce her je Train simulator a celý Joystick se chová tak, jako by byl pro tuto hru stvořený.
Paráda je, že se dají zadat i dvě klávesy najednou, však koukněte na obrázky.
fe4d1eeea73cf579e2d984d6eeb5147a.jpg
382cbab96a6299ead996bccff852dc90.jpg
Tak jsem jen narychlo zkusil si aktivovat 350tku a ono to opravdu funguje.
Jedním tlačítkem dám pantograf nahoru, druhým tlačítkem dám pantograf dolů (Shift+p) Od sebe odbrzdím vlakovou, k sobě zabrzdím vlakovou.
Výkon jsem dal na ukazováček (střelbu) a je to lepší při rychlém krokování, než mlátit do klávesnice.

Tak mne to nadchlo, že jsem se tady musel pochlubit. Ale že si sám našel MSTS a hned se mi rozbalí možnosti, to jsem opravdu zíral. Hold zázraky se na Štědrý den dějí.:D
Ještě si musím v klidu rozmyslet nejpraktičtější naprogramování kláves.

Naposled editoval moderátor:
RE: Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Zbyňku, já mám na volantu (Logitech) sekvenční řadící páku, ale bohužel ji nelze na krokování použít...

Neměl by jsi prosím návod, jak to nastavit? Díky moc ;)

Řekl bych, že ty příkazy mám nastavené dobře, ale vypadá to, že prostě nejsou aplikovány ve hře. No, nevadí :)

U produktů Logitech musíš vždy na jejich stránky do Download, tam si najdeš co máš a stáhneš si k tomu SW. A ten by už měl umět to ostatní. Pokud nemáš nějakou starou vykopávku, která programování neumožňuje.
Já mám například starou bezdrýtovou klávesnici Logitech a Setpoint ji nevidí, ani na stránkách Logitech není a musel jsem použít přibalené CD.

Ten program stažený mám, jde mi o tu samotnou editaci kláves. Když kliknu na tu klávesu a dám Select command, tak mi to ve hře nejde.

Ale já to nastavoval mimo hru.
Jen jsem měl problém s rozbitýn systémem Sedmiček a včera to zkoušel na Vistách. Sedmičky mi vyhazovaly chybu. Tak jsem od rána přeinstalovával Windows a už mi vše šlape jak hodiny.
Jsem z Joysticku úplně nadšen, tak nějak jsem si to představoval. Sedím si pohodlně v křesle a jezdím si s 380 nepotřebuji klávesnici.
Nakonfiguroval jsem to zatím takto:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/konfigurace.jpg

Ještě jednu radu, kdo zápasí s dodržením poměru stran v MSTS na širokoúhlém monitoru. Já mám neaktivní volby v nastavení grafiky.
Tak pomůže jeden fígl. Snížil jsem zobrazení grafiky ne v Catalystu, ale na vlastnostech plochy o jeden stupínek, tím se v Catalystu aktivuje volba a nastavím černé pásy na obou stranách. Dám použít a ok a pak rozlišení obrazovky vrátím na maximální hodnotu. A už to drží. :D

RE: [split] Počítačová poradna všeobecně
Zbyněk Šemora: mám joystick Genius - USB F-23.. nevíš jestli má SW?? jinak dík za radu.

Já bych si opsal typ a našel stránky výrobce a tam se to dozvím. Ale pokud se jedná o levné zařízení, asi těžko.

Kdo si hraje, nezlobí.
Šel jsem ještě dál a objevil něco vhodnějšího, jako náhrada za pultík lokomotivy:
3fa3e9ae58dbb7fe516c95f1c922daee.jpg
Popis:
Kříž vlevo nahoře:
nahoru/dolů směr, vlevo/vpravo řazení mechanické převodovky.
Dva joysticky dole.
Levý: nahoru/dolů výkon, vlevo/vpravo pantografy stisknutí-živák
Pravý: nahoru/dolů EDB, vlevo/vpravo houkačky, stisknutí-živák
Levé černé tlačítko nahoře: písek
Pravé černé tlačítko nahoře: osvětlení přístrojů v kabině
4 barevná tlačítka vpravo:
modré: zap/vyp VZ
červené: jízda proti "stůj"
oranžové: reflektor tlumený, plný
zelené: reflektor vyp
Dvě tlačítka na čelní straně vlevo: vlaková brzda
Dvě tlačítka na čelní straně vpravo: lokomotivní brzda
(dolní zabrzdit, horní povolit)
Ještě mi zbyly 4 volby k naprogramování na kříži vlevo, šikmé mezipolohy.

Jinak s tím kloboučkovýn joystickem se perfektně rychle krokuje například u 350. Dvě malá tlačítka uprostřed nejsou programovatelná. Jedno je mód Joysticku, druhé jsou vibrace.

Už jsem na tomhle něco odjezdil a odšiboval a mohu jen doporučit.
Snad ještě něco překonfiguruji, protože při rychlém krokování jsem brnknul o sběrače, tak tyto asi vyměním za houkačky.
Mám to odsud:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007M0C400011OL

Ty jsi mě pořád nepochopil. Všechno mám, ale jen potřebuji vědět, jak to nastavit v tom programu :)

Já nastavení pochopil téměř okamžitě a to anglicky neumím.
Pokud nevíš kam šipky směřijí, tak stiskni tlačítko které chceš programovat a ono se ti ukáže kde je na obrázku.
Levým tlačítkem myši vyvoláš nabídku.
Select Command ti ukáže přímo volby v MSTS. Ale pokud nevíš co co je, tak použij jinou volbu a to Select Keystroke a New
Stiskni Record a do tabulky piš klávesy a klávesové kombinace, které potřebuješ z MSTS a vždy potvrď.
Pak se Ti tam naskládá vše co potřebuješ a při programování dalších kláves už jen vybíráš.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.semora.cz/a/key.jpg

Přemýšlím o tom gamepadu od Logitechu. Koukal jsem na nabídku Alza.cz a mají tam 3 modely - F310, F510 (vibrace), F710 (vibrace, bezdrát). Přemýšlím o té 310ce, přeci jen vibrace u MSTS nevyužiju a kabel mě nezabije.
Programovatelnost 310ky by asi měla být stejná jako u 510ky, že jo?

Právě to je nevýhoda internetových obchodů, že nikdo nevysvětlí rozdíly. Bohužel, ani v kamenných obchodech neporadí. Já podle obrázku myslel, že využiji ta 4 černá tlačítka, kde 310 má jen tři.
Ale po rozbalení bylo jasno. To chybějící tlačítko u 310 je vibrátor a programovat se nedá.
Takže opravdu plnohodnotně stačí 310, protože MSTS vibrace využít neumí :D
Jinak je paráda, že nastavení se dá exportovat a na jiném PC importovat.
Kdyby někdo měl tento a neuměl nastavit, mohu poslat soubor k importu

Tak mě se to s tímhle http://www.logitech.com/en-roeu/gaming/wheels/devices/4172 pořád nedaří nastavit, přitom ta sekvenční páka by byla dobrá, no nevadí :)

Vždyť to používá ten samý SW co mám já. V čem je problém ? Pokud používáš nějakou volbu joysticku, tak tam si zase vybereš osu X a Y, v nabídce máš pak dva sloupce, do levého vybereš co se má stát otočením volantu vlevo do pravého vybereš otočení volantu vpravo a už paříš. Ještě tam jde zadat citlivost a mrtvá zóna.

Popiš přesně co potřebuješ nastavit a dej vědět. Musí to jít.
Jen jeden dodatek. Když jsem si nahrál uloženou pozici, bylo třeba někdy ovladač rozdejchat. Například mi sám od sebe začal krokovat kontroler na výkon. Chvíli jsem se s ním přetahoval, abych nepřekročil rychlost, ale pak stačilo dát páku do výkonu a zpět a už se vše srovnalo.

Netuším. Třeba jednomu tlačítku dám Select command -> Inc train brake, ale ve hře to pak stejně nejde a to samé, když dám to přes ten Keystroke...
Mohl by jsi mi prosím vyfotit okna nastavení v Edit->Specific games settings a Options->Global device settings?

Tady jsem nic nedělal a nenastavoval. Ale jedna podmínka je, že tento SW musíš mít spuštěný, aby vše fungovalo.
Ono je to spuštěné sice v mezi spuštěnými programy, ale včera jsem například vypaloval CD a jak vypalování skončilo a otevřel se dialog, tak mi bouchlo VZ, protože jsem přestal mít aktivní tlačítka a než jsem ťuknul do okna Profileru a pak do okna MSTS už to dohoukalo :D

Tak se mi to povedlo, jen ta sekvenční páka prostě není v nabídce toho programu, takže to nejde použít. Ještě to nějak zkusím vykoumat, protože na to krokování s x5x by to byla šupa :)

Zdravím, pánové. Už týden koukám na ten gamepad od Logitechu, ale říkám si, proč kupovat tento, když je v nabídce i levnější Genius za tři stovky... Pro mě už není šest stovek tak málo jako tomu bylo dříve (holt i já musím dvakrát obracet každou korunu), a tak se ptám, jestli někdo nemáte zkušenosti s gamepadem Genius MaxFire Blaze 3 v rámci MSTS. Je jeho použitelnost srovnatelná se Zbyňkem představeným Logitechem? Příp. v čem by pro mě jako uživatele byl Logitech výhodnější než onen Genius. Děkuji vám za tipy a rady.

Tady to není o ceně, ale MSTS nepodporuje žádný klasický Joystick ani gamepad. Kup si něco levného za dvěstě pade a uviíš :D
Úplně náhodou jsem objevil joystick Logitech, kde inzerovali SW. A dále viz výše.

Když se zeptáš ve specializované PC prodejně, tak se vsadím, že na otázku joystick nebo gamepad, aby fungoval v MSTS jen pokrčí rameny a neodpoví. Já mohu dát záruku, že Logitech joysticky nebo gamepady se SW obrázek výše s MSTS spolupracuje. Bohužel mi za reklamu Logitech neplatí :D. Ale zážitek z hraní MSTS za to stojí. Nastavení jsem si nahrál na flešku a tak nemám problém hrát na jakémkoli PC.
A to hlavní, změna nastavení tlačítek a joysticku na rozdíl od klávesnice nevyžaduje reinstal MSTS BIN.

Back
Nahoře